неделя, 31 януари 2010 г.

Гората и цивилизацията

Изключително интересна статия за историята на Хаити, Доминиканската република, както и паралелите между защитата на природата и нивото на държавата.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=361204

Хаити е пример за това как един народ и неговите управници могат да разорят страната си до такава степен, че трусът можа само да я подравни. Хаити е и много сурово предупреждение към българския народ, към управниците му и към всеки - бил той цар, депесар или дръглив циганин - който вдигне брадва на българската гора.

Бански старец, бабек или пица


Когато стане дума за вицепремиера и министъра Симеон Дянков става ясно, че с идеите и изказванията си е засегнал много хора, групи и интереси.

Ето и днешното мнение на един от "професорите":
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4919&sectionid=5&id=0001001

Сигурно е че г-н Симеон Дянков не може да е във всичко прав, сигурно е че ще има и грешки, но още по-сигурно е че устройството и функционирането на страната ни е много по-грешно, и е още по-сигурно, че България се нуждае от много сериозен ремонт...

Така или инак обаче, например "ремонта" на Спешната медицинска помощ и БАН могат да станат чрез едно по-прецизно проучване...Не бива да се забравя, че в БАН има институти, където са инвестирани пари именно в проучвания и изработване на технологии и методологии за провеждане на проучвания. А едно проучване "по план" винаги ще бъде по-добро и обективно отколкото желанието и вижданията на няколко специалиста, често попаднали под влияние на лобисти и дори международни интереси.

Или - при всяко положение нека хапнем преди малката пица един бански старец.

събота, 30 януари 2010 г.

Нова теория за гравитацията

Нова теория за гравитацията може би ще обясни природата на тази сила и ще промени основни постулати във физиката


http://www.capital.bg/show.php?storyid=849823

Какво е новото при Верлинде? Първо той допуска, че гравитацията не е фундаментална сила. Вместо това постулира, че гравитацията е следствие от количеството информация и мястото на тази информация в пространството. Физиците наричат материята информация, а пространство-времето е просто място, където се съхранява тази информация (материя). В този смисъл материята ражда пространството. Премахнем ли информацията, изчезва и пространството.



Ако гравитацията, която подрежда Вселената и управлява закономерно движението на небесните обекти, е ентропийна сила, то природата проявява чудесно чувство за хумор – излиза, че стремежът на материята към хаос е отговорен за подредеността на Вселената.


Вселената е толкова огромна сфера, че количеството информация в нея надвишава количеството информация на повърхността на сферата. Това нарушава закона за запазване на енергията, който е основният закон на физиката. Нищо и никога не може да го наруши. За да избегнат парадокса, физиците постулират, че вътрешността на сферата (материята във Вселената) е холографско изображение на информацията на повърхността.


Известно е че философията и физиката вървят ръка за ръка. В случая интерес представлява пренасянето на горните "допускания" във философията, пространството на човешките общества и икономики.

петък, 29 януари 2010 г.

Ние българите

В БЪЛГАРИТЕ тече 17% келтска, 42% тракийска, 12% славянска, 12% прабългарска и 17% кръв от племето пеласги, населявало Балканите преди идването на гърците.


http://internetreklama.com/bulgaria/bulgarians/

Почина Джеръм Селинджър

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=161279

Повод да препоръчам "Спасителят в ръжта", както и "Златният храм" от
Уилям Голдмънд за препрочитане/прочитане.

четвъртък, 28 януари 2010 г.

Щрихи от "характера" на ББ


Щрихи от за характера и навиците на Бат Бойко:















Дянков и Цветанов са моите слънчица

Бойко Борисов, премиер

- Казахте веднъж, че баща ви би казал: "Сине, ти си будала". Чувствате ли се така понякога?
- Каза: "Як си, сине, ама си будала". Защото бях си дал всичко на едни приятели. И той каза: "Добре де, ама може ли да си дадеш всичките работи на тях?" И тогава така каза: "Як си, сине, ама си будала".
- Казахте пред Росен Петров, че сте слънчице? Кои са вашите слънчица в живота?
- Е, той ме пита дали съм добър. Ето го Дянков, той е моето слънчице сега. Ако намери пари и за всичките реформи, това е моето слънчице.
- Разчитате на него...
- И на него, и на другото слънчице Цветанов, и другите слънчица из кабинета. Но сега ми е най-важен Дянков.
- Ревнив баща сте. Продължават ли да ви ядосват дъщерите?
- Ядосват ме. Винаги се намира някой да се върти там.
- А строг ли сте?
- Към тях не съм строг, но не искам да идват у нас приятелите им. Като дойде време да се женят, тогава да идват. Сега нямат работа там.
- Няма ли да е по-стресиращо направо да ви покажат бъдещия си съпруг?
- Това е като инжекция, бият ти я веднъж и наведнъж. Няма да те подбоцкват само. Казал съм: "Който ще е мъж, той да идва у нас, другите не ми трябват". Те да си избират и това, което си изберат, това ще си влачат.
(В студиото на Би Ти Ви след участието в предаването "Нека говорят")


Всъщност се оказва деликатен човек щом може да нарича някой "слънчице". Също ми направи впечатление, че като малък си е давал всичко на другите. И аз като малък си давах всичко на децата и бях будала, но за разлика от него не бях як. :)

Прави впечатление патриархалния му нрав, което говори и за остатъчност на възрожденски морал и религиозност.

сряда, 27 януари 2010 г.

Борисов търси таланти

http://news.ibox.bg/comment/id_1969010114

Въпросът е да се създаде система за търсене на таланти

вторник, 26 януари 2010 г.

Петко Р. Славеков

за труда на интелигента

Ний за цяло лято плащаме на гуйдарю да ни пасе гуед'та и па ни му даваме повек от двестя грошое, ем, дя й то да си гуйдар, а дя й да си даскал: гуйдарю цял ден оди да се пече пу слънциту, тича подир гуед'та, дъждо гу иди поняуга, а ти жа седиш у килията на сянка, няма дъж, няма вятър...

понеделник, 25 януари 2010 г.

Силата на една вeрига

ГЕРБ е крайно време да си сложат като видима всеки ден паметна бележка:


ЕДНА ВЕРИГА Е ТОЛКОВА СИЛНА, КОЛКОТО НАЙ-СЛАБАТА Й БРЪНКА


И когато инвестират в образование, здравеопазване, инфраструктура, усвояване на фондове и т.н., да се насочват към най-слабите брънки.

ББ при българите в Берлин

Снощи след като беше аплодиран от български студенти и преподаватели в Берлин, Бойко Борисов даде и кратко интервю. Наистина от време-навреме минава границата на симпатичната простащина, но в края на крайщата той си носи отговорността... Или както каза един от преподавателите там - говоренето на език близък до народа, както изяви характеризиращи народната мъдрост очертават Министър председателя на България днес.

събота, 23 януари 2010 г.

Съдба?

Мернах някъде, че Желава се била поболяла и била на системи в болница. Може би, тъкмо затова, се оказа, че има неразбирателство за това дали да си остане външен министър.

Бих искал само да допълня, че всичко това, което се изписа и изговори, от специалистите по компетентност няма да остане и никога не е оставало без последствия. Съдбата не оставя безнаказани злостността и мръсотията...Лошото е че у нас тези "качества" са толкова масови, че и нормалните хора, както и поколенията, ще си изпатят и патят покрай.


Не отричам, че Р.Желева се беше "превъзбудила", че не си беше изпипала нещата с документите ( фактически ако е имало нещо какво му пречи на човек да ги закрие ), че имала слабо представяне ( аз лично не се интересувам от представяния, но тя има не заради представянето, а други слаби места ), в същото време изглежда беше свършила работа около ЕНП и ГЕРБ. Плугчиева нищо не свърши, но се смята за компетентна. ...Интересувам се от злобарщината и ритането на умрелите коне.

петък, 22 януари 2010 г.

Стратегиите

Първанов организира икономически форум по икономика.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=161017&srcpos=1
"Сега е моментът да си отговорим на въпроса дали искаме пасивно да изчакаме края на световната криза или ще правим политика, която ще ни позволи да стартираме от много по-активни и перспективни позиции в следкрзисната надпревара на националните икономики", посочи Първанов. По думите му настъпва времето, в което трябва да се потърсят еднопосочно действие и консолидация на усилията.

Според него много важно е да се определят кои са симптомите, индикаторите и критериите, които биха позволили да се твърди, че започва процес на възстановяване и излизане от кризата и че той е необратим.



Най-интересното е че всички само знаят, че не знаят, но се оказва, че и не знаят, че могат да направят поне един конкурс за макростратегия по време на криза.

Аз специално, сигурно защото не съм такъм специалист като тях, имам стратегия, но тъй като условията в България са такива, че свестните у нас ги мислят за луди :) системата е създала безпогрешни механизми за отхвърляне на каквото и да е, дори и на ниво предложения, конкурс или широки дискусии.

четвъртък, 21 януари 2010 г.

Военният министър

Хареса ми избора на Бойко Борисов на генерал Аню Ангелов за военен министър.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-21&article=310129

Досега Ангелов си извоюва репутацията на човек, който стои здраво на земята и остро критикува всички "хвърчащи" идеи за армията. Той пръв яростно защити интегрирания модел между военни и цивилни, което му струваше шефския пост в дирекция "Планиране на отбраната" и раздяла с МО през 2002 г., по времето на Николай Свинаров. Ангелов не пощади и широко рекламираната социална програма за жилища и детски градини в армията при управлението на тройната коалиция, като я нарече "един голям балон", а заради търговията с имоти определи МО като брокерска къща.

Здравната реформа

Здравният министър Божидар Нанев се е заел с една абсолютно необходима и изключително трудна реформа. Ако куражът му обаче е по-голям от административните и професионални качества, особено ако се консултира само с лобитата в медицината, опасността от изключително високо костващи грешки е напълно реална. В България първата работа, ако се появи едно правило, е да го заобиколиш. Затова и в момента текат масови "назначения" по държавни и частни болници на мъртви души - пенсионери и/или/ съвместителства. А има много прости решения. Въпросът е да се допиташ до по-широк кръг от колегите си.

сряда, 20 януари 2010 г.

Пак Троянски коне

Българските троянски коне, в Русия или ЕС ще си заявяват амбициите и нататък... Дали Кристалина ще може да "подскаже" на правителството как да мобилизира нацията в ситуация на объркване, липса подреденост и правила зависи от това дали е успяла да прехвърли възприятията си за успеха отвъд само икономиката. В повече органична реорганизация на манталитета и обществената инфраструктура.... Или с други думи да обедини усилията на всички звена - министерства и др. в синхронна стратегия.

http://news.ibox.bg/opinion/id_973593571
Кристалина Георгиева – Троянски кон на България в Европа!

Причината?!

Независимо как коментират "представянето" и "качествата" на Желева "десните" ни анализатори, анализите показват, че Желева беше единствената с фактически свършена работа срещу тройката досега - изгонването на "хитро" назначените посланици. И БСП я наказа. Наказа я и с цел да служи за урок. "Десните", както доста често се оказва, пък се загубиха в мащабите и перспективите.

вторник, 19 януари 2010 г.

Изкривявания български - 1

Желева била обявила, че е от Бургас, а всъщност е от село Загорци:

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/01/18/844147_reshenieto_za_jeleva_shte_bude_vzeto_s_glasuvane/
Ей, какво нещо е интернет – в наши дни той, а не г…, глава затрива!

Йелева се беше изтъпанила на препитването в ЕП, че е родена в Бургас („родния ми град Бургас“), при положение, че всички знаят, че е от Нова Загора (има го и в официалната й биография). Обаче като се порови (около 5 мин., не повече) човек из интернет, и какво да види – на няколко места се говори, че тя е родена в село Загорци, на 8 км от Нова Загора.
В това няма нищо срамно, достатъчно интелигентните хора не гледат къде си роден, а какво представляваш. Обаче явно за Йелева това е срамно – информацията за това, че е била на Петковден, 2008, в родното си село и е произнесла реч, стои като история (уви, само със заглавието си) в Гугъл, но е изтрито към днешна дата от собствената й сраница в интернет. Обаче, следите остават, нали така, другари партизани от с.Загорци?!
Ето какво е останало:

„В залата на читалището след приветствието на кмета на с. Загорци – г-н Тенко Харачерев...




Не знам защо, но тази дребна лъжа, ме разочарова извънредно много. И не защото е от село, а защото не се гордее, че е от село. По аналогичен "почин" много българи по света отказаха да учат децата си на български.

Може би причината за такива "срамове" се дължат на подигравките на българските нефелници, които например смятат че "пожарникар" е нещо срамно, докато навсякъде по света на преден план се поставят съвсем други категории - подготвеност, отношение към труда, професията, семейството и обществото...Единственото +извинение" може да се съдържа във факта, че масово хората в България не си вършат както трябва работата. / пример от ежедневието има на всяка крачка - много често контрольорът на входа на метрото си стои във вътрешната стаичка - може би като го приватизират и съкратят половината ще винят капитализма /.

понеделник, 18 януари 2010 г.

Решение по "казуса" "Желева"

Последните дни у нас са белязани с казуса "Румяна Желева". Същността на този казус не съдържа качествата на номинираната, не съдържа спорове около закони и правилници, не съдържа технологии на номинирания и технологии на дипломация у нас и в ЕС. Този казус манифестира безапелационно българския морален банкрут. Различни политически и емоционално-културни мнения влязоха в непримирими противоречия всеки срещу всеки, като загубиха точната и съществена перспективност, пак така характерно наши. Все пак в тази ситуация, иска ли му се на някой или не правото е при болшинството и при управляващите.

Каква можеше и още може да е правилната позиция, от която и вътрешно и външно, щяха и могат да спечелят както всички партии така и България. Независимо от вече стореното - ГЕРБ, всички партии и Президентът да се обединят и да обявят в подкрепа на еврокомисаря на ГЕРБ, да се обявят, че с всичките си сили, безхитростно и открито, с експертен потенциал, ще подкрепят тима и работата по ресора.

неделя, 17 януари 2010 г.

17.1.2010 Костов пред "На четири очи"

Гледах, току що, интервюто на Иван Костов при Ризова. Радвам се че сме на едно мнение по над 90% от политиката. :D

Каза, че ГЕРБ отстъпва от първоначалните си позиции най-вече по европейските фондове и по инфраструктурните проекти. Причината е че на средно ниво има "специалисти" от времето на тройката, които саботират...Например и четиримата, шефове на пътни агенции били назначени от Гагаузов. Тези същите нямало как да не прикриват батаците и по този начин да спират вършенето на работа. Тежко било и положението в Здравеопазването Енергетиката по подобни причини...

За Желева каза, че Бойко Борисов е в доста деликатно положение тъй като ако настоява за Желева може да постави в тежко положение Барозо. Решението би могло да бъде свързано с финансови ползи за България. България оттегля Желева, а ЕК ни пуска една голяма част от спрените фондове.

Пояснение - "Велева, Стойчев"

Впрочем аз не говоря за Кънчо и Велева като комунисти, както и не споменавам, че Паскалев е от БСП. От друга страна аз самият писах доколко одобрявам Желева, Помощ граждани също не я одобрява.

Та, въпреки че се съмнявам в некомунистическите доводи на Крупская , също съм наясно от години с критиките на истинските некомунисти :D , които с тази си линия на поведение и мнения имат все повече думата в българското общество. :D

Има две възможности - или избирателите да са тъпи или истинските некомунисти и истинските комунисти.



[quote="Бай Вълко"]Д-р Николай Михайлов е близо до образа, описан от др. гражданин Боабаб.

Много логорея, която опиянява и самият й автор. Дейност, близка до нулата в качеството му на депутат и активист на реакционната и антинародна партия ДСБ.
Д-р Михайлов се оказа слаб и в диагнозите.

[color=darkblue]Николай Михайлов: ДСБ и СДС няма да се обединят[/color]

http://news.ibox.bg/news/id_286668730

С две думи: пореден сладконищоговорковец.[/quote]


[quote]Познато. Аз пък, както винаги пак познато:

Сигурно греша, но д-р Михайлов винаги говори едно и също и аз винаги по същия начин коментирам. Копирам отдругаде:

"И докато тези слова най-вече тиражират изолацията на интелигенцията ни от задачите и възможностите на ситуацията и народа, те са и онази манифестация на същото онова липсващо просвещение, но не на първо място на народа ни, а на тези, които трябва да го просветят.

То воят, който надават всички апологети на закостенялото, неосъзнатата изостаналост и социалистическа словесност, която в подсъзнанието замества практиката, ( жалко, че не съм чул какво мислят по въпроса Дърева, Колю Колев и Гронев ), когато коментират министър Дянков и неговите усилия да начертае едно сравнителна нормалност в третирането на широки, трагикомични, парадоксални, но в същността си неевропейски, държавно-монополистични навици, чертаят левия фланг на противостоенето."

http://boababbg.blogspot.com/2009/11/blog-post_11.html
"Ето един типичен пример на българския "интелигент" - празнословен, бъркащ си в носа, без да предложи и да направи нещо приложимо и градивно, подзсмъркващ , че свободата я няма, но казващ всичко, което може да каже и което де факто е нищо / казвано хиляда пъти без резултат /, пускащ обвинения като "телохранител" или "пожарникар", но подобно на комуниста президент, несъобразяващ се с практическия усет на народа, хленчещ, че комунистите никога не са се покаяли, но практически отричащ, едното, реабилитиращ другото - последните 8 години."[/quote] :D

[quote="Таки"][quote] Впрочем много се радвам, че същия сценарий, който проработи при очернянето на Костов, в настоящето работи с обратен знак. Колкото едни хора плюят повече, толкова хората повече вярват на ГЕРБ. Което е също грешно, тъй като може д се получи и незаслужено доверие.[/quote]
Боабабе, боя се, че се подвеждаш по текущите пиар-акции на управляващите из някои медии. Моето впечатление е, че никога досега не съм виждал по-голямо съгласие в нета, на тема оспорване на кандидатурата 'Желева'. Не мисля, че тя се радва на доверието на повече от 20% от мрежовите българи (един щедро завишен процент..) . Съгласно безпощадните правила на политиката, тя трябва да си подаде оставката като кандидат еврокомисар. Както трябваше да си подадат оставката и посланиците на РБ в Турция и САЩ, независимо от степента на вината им.[/quote]

Таки, сигурен съм, че е така. Но също съм сигурен, че българинът разбира изключително добре от компетентност, разбира също много от дипломация, също разбира много добре от това кой е льош, а също много разбира кога и как да каже кой е льош...Също обаче знам много добре от какво не разбира. :D

Но...както е видно аз съм в малцинство, а и нямам думата.

Браво на Валерия Велева и Кънчо Стойчев

Току що мернах Валерия Велева и Кънчо Стойчев по БТВ. С "отрицателни" мнения за случая "Желева", както и за уникално набраните бързо негативи от правителството на ГЕРБ. Браво! Щом тези са на такива отрицателни мнения това означава, че ГЕРБ не са чак толкова зле. Поне ако се консултирам с опита си от техните мнения в миналото.

петък, 15 януари 2010 г.

ГЕРБ, "интелектуалците" и "десните"

"Таки"

Боабабе, прочети внимателно дългото интервю на д-р Михайлов:


http://www.glasove.com/article-6614.php

Моят личен коментар по казуса "Желева" (визирам недоволните от този казус) е кратък: смешно е майки-героини да се правят на девственици.

Още от създаването на ГЕРБ така наречените "интелектуалци" и "десни", умишлено или не се опитваха да натикат Борисов в лапите на БСП. Сега, когато това не стана тези същите правят всичко възможно да го разграничат от себе си, сигурно с цел да използва други слоеве...Когато обаче представители на тези същите трябва да защитават България на международната сцена виковете и воплите ескалират до амок... Все пак аз виждам няколко известни люде, които гледат трезво на нещата - например Георги Лозанов, политолога Минчев и други, което ме обнадеждава.

Компетентност и ексхибиционизъм

Иначе, по казуса "Желева" тези дни стана ясно, че много специалист по компетентност се е натрупал у нас. На първо място обаче, според мен, тук има специалист по предателство с уклон за ексхибиционизъм.

Двойна цена за магарето

Положителни резултати след случая "Желева":

Че се заговори за България и че цената на магарето ще се вдигне:

http://news.ibox.bg/news/id_1900029525
„Тъстът се опитва да продаде едно магаре и сега това магаре е най-известното. Аз като банкер го посъветвах да удвои цената от 600 на 1 200 лв.", разказа Красимир Желев.



Днес сутринта по БТВ и Паси се възмути. Всъщност така или инак има една пасмина в България, която още от 9-10 век насам е винаги готова да предаде страната си.

А в Стандарт прочетох това:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-15&article=309316
Днес партията не че е чак в нелегалност, но е в кьошето на парламента, а
електоратът й се топи като тазгодишния коледен сняг
И не само по биологически причини. Затова пак на мода излиза конспирацията и стрелбата от засада. Ако може и с чужди ръце. Че жертва е не само Румяна Желева, а и имиджът на България, много важно. Те, комунистите, навремето се отказаха от цяла Македония, пък сега става дума само за някакъв си еврокомисар.
Следващата завера може да се очаква до месец-два. Не е случайно, че и Яне, и ДПС, се канят да организират всенародни протести. Зад които обаче пак ще наднича БСП.
Сигурно все по тези причини на "Позитано" си траят и по въпроса за неправилно върнатите гори на царя. Не може да им се отрече, че мислят в перспектива - току-виж пак потрябвали. Само дето вече мандри не останаха.





И както и се очакваше след като се оказало, че не могат да я атакуват чрез мъжа й я атакуват с измислени неща:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-01-15&article=309318

четвъртък, 14 януари 2010 г.

Пак за Желева, но и....

Едвин Сугарев:

http://www.svobodata.com/page.php?pid=2294&rid=29&archive=


Като че не се знаем и като че сега откриваме какви сме. Мощният легион на българския критичен реализъм се разгърна със залпове от справедлив огън и жупел.

Междувременно отново и легиона, и обоза, а и шерпите забравиха, че най-голямата ни беда е липсата на единство, общозадачие и национална солидарностл

Компетентност от Враца

Явор Дачков:

"Провалът на Румяна Желева в Европарламента е провал на българското правителство и личен провал на премиера Борисов. Той съсредоточи цялата власт в ръцете си и най-накрая ще трябва да се научи да понася отговорността на това бреме. Решенията за една или друга политика и за един или друг човек в управлението са изцяло негови, затова срамът, който донесе Желева на България, е преди всичко и негов срам, а след това и на всички, които го подкрепят, затваряйки си очите за очевидното. Днес България има най-некомпетентното управление от началото на прехода и това болезнено пролича в изпита на кандидатката ни за еврокомисар. Всички приказки за заговор и подливане на вода са пропаганда, която се опитва да скрие истината.

Фалшиво звучат обвиненията за саботаж и нарочна кампания срещу протежето на Борисов. Нима управляващите от ГЕРБ, “Атака” и Синята коалиция са очаквали към своя кандидат формално отношение от страна на противниковия лагер? Твърде наивно, когато става дума за политика. Кандидатурата на Желева е политическа и подлежи на политическо отношение, което естествено включва атаки от страна на опозицията. По логиката на Борисов, който се позова на стария изтъркан виц за казана и българите, той пак се оказва виновен, защото подля вода на Меглена Кунева и дори си позволи язвителни бележки по адрес на най-добрия еврокомисар за 2008 година. Международното признание за нея не попречи на премиера да издигне своя кандидатура, въпреки че Кунева също е българка и по днешната логика на Борисов България трябваше да се обедини около нов неин мандат."


Цялата статия на Дачков:

http://www.glasove.com/article-6602.php


Как прецени, че е най-некомпетентното, не знам. За това е нужна, все пак, компетентност от Враца. Нещо като "Прецизност от Йена".

Собственикът на "Тандем"

Вчера в "Стандарт" собственикът на "Тандем", една фирма, чиито продукти се смятат от домакините за едни от най-качествените в България, беше дал интервю.

Между другото човекът казва няколко важни неща:

"Новите нормалности ще бъдат да се работи повече, да се получава по-малко, да се харчи по-малко, да се пести повече. "

И че държавата трябва да има правилна политика към лоялните данъкоплатци и да ги пази от нелоялните.

сряда, 13 януари 2010 г.

Наблюдател - туризъм

В Западна Европа е позната веригата хотели "Етап". Строени, обзавеждани и поддържани изключително пестеливо и рационално...

Този модел може да се използва от държавата за банкрутиралите и /или все още недовършени и обзаведени хотели у нас, които така неразумно бяха създадени по време на "строителния бум". Рационално, практично, евтино и здравословно може да се анонсира за западни, а и за наши пенсионери. Разбира се не ала Масларова.

"Номинирането" на Желева

Доста показателно "номиниране" на Желева вчера наблюдавах пред Еврокомисията. От една страна не бих се наел да твърдя, че е симпатична, подходяща и подготвена. Това и не е най-важното в момента. Никой не може от днес за утре да промени многоаспектния провинциализъм на България... Също никой не може да ме убеди, че е по-неподходяща от Кунева, колкото и двете да маниерничат по български.

"Номинирането" обаче е изключително ценно за България. То изведе толкова ясно на преден план най-грозния и отвратителен, социалистически, просташки, лицемерен и интригантско-демонстративен манталитет на БСП и в частност Първанова, че няма начин да не бъде осмислен и по някакъв начин оборван в бъдеще.

ПП. Първанова, всъщност подчерта принадлежността си към БСП манталитета. Което си беше ясно и от по-рано.

вторник, 12 януари 2010 г.

Наблюдател - възпитание

Това че децата ще бъдат възпитавани целодневно е хубаво. Няма да е хубаво ако не се намерят достатъчно качествени възпитатели. Със сигурност за това могат да помогнат пенсионери. Въпросът е да се намери достатъчно качествена комисия, която да ги отбира, контролира и ръководи. Дори и на намалено работно време. И дори да трябва да пътуват до по-далечни / например 20 км / места.

Не бива да се забравя, че българите сме с доста разрушен както трудов, така и трудово-качествен морал. Особено столичани. Изключително важно е да се наблегне върху трудовия морал при възпитанието. На Запад има достатъчно добри изпробвани технологии за това.

Успехът на ГЕРБ ще се реши на местно ниво

Впрочем проблемите в науката и изобщо в структурите характерни за "цивилизованите" държави бледнеят пред един проблем отдавна занемарен, но всъщност с ниво смъртоносност и който ГЕРБ, май за пръв път от 20 години поне обявяват като задача:


Успехът на ГЕРБ ще се реши на местно ниво
От Антоний Гълъбов*
http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/01/11/840533_uspehut_na_gerb_shte_se_reshi_na_mestno_nivo/


Един от най-съществените проблеми пред дясната политика в България винаги е бил свързан с възможността за

привличане на гражданска подкрепа в малките населени места

и относително по-слабо развитите райони на страната. Трайното консолидиране на дясната политика у нас изглежда невъзможно без привличането на определени групи от избиратели, които свързват очакванията си с възможностите за развитие на тези райони. Без постигането на съществени резултати в тази насока влиянието на ДПС ще продължи да изглежда непреодолимо, а БСП има шанс да продължи мимикрията си като "партия на трудовите хора".

Израел и науката

Организацията на науката свързана с ефективността на внедряването на постиженията й са в Израел на едно, дори за Европа, завидно ниво

събота, 9 януари 2010 г.

Български думи - 1

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4707&sectionid=5&id=0001301


"Двайсетият век, и особено столовото хранене през втората му половина, циментира значителен брой предимно турско-арабски названия на ястия, чиито корени са в средновековната българска кухня, и които нямат нищо общо с арабската или с турската готварска традиция. Вместо да бъдат потърсени чисто българските названия, запазени често само в регионалните им варианти. Така вместо небългарското "сарми", известни впрочем още в средновековната българска кухня, днес можеше масово да се използва родопското "витки"; вместо "кайма", "изобретена" в ранна Византия - общобългарското "мленина"; вместо "айран" - още живото "мътеница", любима напитка още от най-ранното българско средновековие; вместо унгарското (през румънски) "палачинки" и още по-грозното "катми" - старинното и запазено някъде и до днес "млини", които са най-ранната форма на хляба в новокаменната епоха (VII-IV хил. пр. н. е. за нашия край на Европа)."


Заети с кризата на последните 70 години и прехода не би било грешно ако отвреме-навреме поглеждаме и към езика.


"сарми" или "витки"

"кайма" или "мленина"

"палачинки", "катми" или "млини"

"айрян" или "мътеница"

За гости или по празници се приготвят млини в глинени подници (грубо наричани днес "сач").



Гозбите на българското Средновековие - "скромни, но чисто приготвени"


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4776&sectionid=5&id=0001301

петък, 8 януари 2010 г.

Здравната реформа

Реформата в здравеопазването се насочва на първо място към Спешната помощ в цялата страна. Което е изключително правилно. Лошото е че няма подготвени специалисти, както и че хората, а и администрацията не знаят тъкмо на кого от лекарите и звената трябва да се разчита. Говоря за доверие... Недоверието заради рушветите, некадърността и липса на инфраструктура са ужасяващи. Наскоро един близък мой човек лекар ми сподели, че има хора, които тъй като разчитат на добронамереност, квалификация и нерушветчийство са готови да изминат стотици километри - което е загуба на време и пари, както в личен, така и в национален мащаб - това също е производителност, дори и за относително прости манипулации.

Задължително паралелно с изграждането на Спешната помощ трябва да се направят и списъци на класирани по надеждност, по специалност и цена на лекари. Тези списъци могат да се представят и поддържат от граждански сдружения...В същото време най-надеждните специалисти трябва да бъдат насочени и в обучението и контрола на по-ниско професионално, инфраструктурно и морално стоящи свои колеги.


Тук е мястото да се спомене и за здравните осигуровки. Днес из вестниците може да се прочете, че още 380 хиляди ще останат без доктор Ще рече те ще са само осигурени за спешна помощ. Смятам че този път е правилен. Крайно време е, дори и социално слабите и тези които са на помощи да се научат да си поемат и носят повече лично отговорност.

четвъртък, 7 януари 2010 г.

"Икономист" за Бойко

Аз се чудех откъде са се учили нашите парцали, а то било от "Икономист". Докато четях все очаквах, че някой ще ми каже любимия лаф напоследък по всеки повод и на всеки българин разполагащ с по-малко от 200 думи в речника си: "нали се сещаш"

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=160491&srcpos=2

Та, нали се сещате, голям кеф ми стори да анотирам "Икономист".

"Този бивш борец с квадратна челюст внесе оживление в българската политика", казват те, като забравят да пояснят, че Бойко е борец против социализма, а не пехливанин. После обаждат, че някакви си известна кикимора Деси се била доверила само на него, а хвалби с привкус на подзлизурство са стигнали и до стихоплетна възхвала.

Нещата в "статията" са ескалирали дотам, че Капатово, където кръщават ракията си "Борисовка" е село в близост до София и сигурно имайки предвид добрите ни магистрали смятат, че в България всичко е близо до София.

Един от върховете на статията сочи Станишев като очилат потомък на влиятелна българска фамилия учил в Москва, като крие, че всъщност Станишев не може да бъде потомък, защото фамилията е му тъкмо от тези без минало, колкото и влиятелна за българското падение.

В същото време в България Бойко Борисов се оплакал, че "Всички в тази страна искат да ми се обаждат""Утре някой ще вземе да се разведе и после ще дойде да ме моли да му помогна да си върне жената", но не бил толкава свит на европейска сцена и казал нещо епохално, ако сравним с изказванията на българския потиснат политически задник от Балканската война досега, на Вацлав Клаус:

"Онзи, който не играе по европейските правила, трябва да си върви или да се върне във Варшавския договор"

Браво, супер и вива! Поне като сме със скъсано дъно да имаме достойнство!

А този пасаж, който блести както със слабия си превод, така и с нефелността, но и чувството за цвят на журналиста, направо закопа "24 часа" навеки:

Изборът на Борисов на приятели сред бизнесмените предизвиква интерес. Когато той бе попитан неотдавна за изгодните договори за обществени поръчки, спечелени от някой си "Стенли", Борисов отклони вниманието, като отбеляза, че Стенли бил бифше гадже на дъщеря му. "Една вечер я заварих да плаче - и го набих", допълни той. На умението му да грабва вниманието на медиите се гледа благосклонно, но това може и да не реши проблемите на България.

Стилът на ББ

Днес стана ясно, че след 2 седмици насам-натам, ББ, все пак, "пусна" парите на съдебната система. Те щели да си направят само реформата, пък правителството щяло да осигури парите.


В същото време за мен вече е напълно ясно, че политическия стил на Бойко Борисов малко или повече е оцветен от зодиакалния му знак Близнак. Very Happy Отчетливи са засилките в една посока и след потърсената с това противореакция отдръпването в другата посока. Хубавото на този стил е че винаги, все пак, се търси печалбата или най-малко по-добрата позиция.

Дали обаче този стил ще потърси и намери мегдан по отношение на силните лобита, които са видни в управленската му структура и инфраструктура, в смисъл, баланс с противолобита и/или сили предстои да видим...Както ще видим и предимствата и недостатъците и на двата. Very Happy

сряда, 6 януари 2010 г.

Нафандъкване

Не знам дали Йорданка Фандъкова, въпреки че вчера е била в отпуска е била виновна за непочистения сняг, или както се изрази един закъсал шофьор - нафандъчили му го били, не знам дали Барак Обама е виновен, че службите му допуснаха атентатор на борда на самолет, но в "Стандарт" от понеделник Бойко Борисов се изтъкна, че работи повече от 10 часа на ден, включително и почивните дни...Да видим дали тежката машина на затлачената от десетилетия държава е все още поправима.

Аз мисля, че след няколко месеца би трябвало да си откроят и някакви резултати, но съм убеден, че винаги ще има хора, които ще го държат отговорен за всичко.

вторник, 5 януари 2010 г.

Съдебната система и трите месеца на ББ

Какво стана с трите месеца , които Бойко Борисов даде на съдебната система да се докаже, че работи? Научихме, че искат пари / нали така са свикнали /, но не научихме за резултатите. Защо дори и журналистите не питат.

Този, който работи, най-често в частния сектор, получава задачи и този, който поставя задачите, въпреки че доста често тези задачи са "разтегливи" иска срок и/или дата за свършването им, ако трябва и на етапи.

Крайно време е на съдебната система да се предаде един списък с "емблематични" дела - например Мургина, Стойков-Николов, Станишев, Валери Цветанов, Батко и Братко, Масларова, бившия шеф на горите, "номерата" във Военното министерство и така нататък. Съдебната система да си направи едни план с дати докога ще ги реши тези дела и от това да й зависят най-малко бонусите, но й оценката за бъдещи доверия. Знам че винаги може да кси намерят оправдания с медицински и други трикове, но те ги знаят и да си правят сметката, така че да търсят изход...Ясно е например, че един съдия, който получи медицинско, че някой Маргин е болен, никога няма да дръзне да предприема адекватни действия, да назначи независима комисия...Тъкмо това ще е и целта на датите. Да си правят сметката и ако не могат да поемат отговорност да си махат от държавната работа. Има частно стопанство.

понеделник, 4 януари 2010 г.

Българинът и цивилизацията

Имам един приятел чужденец, който прекарва по-голяма част от годината България. Работил е и тук. Веднъж ми каза:

- Не мога да разбера...Гледам елегантен човек, със скъпа кола, сутринта я измил и полирал. Самият той с лъснати обувки...А хвърля фасовете си през прозореца на улицата.

Това, разбира се, покрай другите "неразбории" понякога ни се изплъзва от полезрението...Днес сутринта обаче забелязах в рейса едно красива момиче, облечено елегантно, подредено и чисто. Наистина ми направи впечатление. Слязохме на една и съща спирка. Правейки няколко крачки пред мен, пусна хитро и небрежно използваното си билетче на земята.

неделя, 3 януари 2010 г.

"Забележки" по Маркс и съвремието

Тези дни в един интернет форум:

http://rigas.forumotion.com/forum-f2/topic-t221-690.htm#48110

един от участниците, Бай Вълко, публикува една съвременна статия з Маркс:

"Икономическата криза възроди интереса към Карл Маркс. Продажбите на "Капиталът" хвръкнаха. Немски издател се похвали, че продал през 2008 г. няколко хиляди екземпляра "от това съчинение" - в сравнение със стотината отпреди година. Толкова мащабна и разрушителна е кризата на глобалния капитализъм, че височайшите му свещенослужители са обхванати от идеологическа паника. Но защо, след като вярата в неолибералната ортодоксалност се изпари се налага да възкресяваме Маркс?

На първо място Маркс предвиди глобализацията далеч преди явлението да се прояви. Посочи много от съдбовните фактори, които доведоха до днешната глобална икономическа криза, или както ги нарече, "противоречията", присъщи на света на конкурентните пазари, стоковото производство и финансовите спекулации.
Написвайки най-известното си съчинение във време, когато френската и американската революция не бяха навършили и столетие, Маркс предусеща сриването на AIG и "Беър Стърнс" век и половина по-късно. Той единствен припозна в буржоазията, изиграла "най-революционната роля" в човешката история, предтечите на днешните банкери от Уолстрийт и директори на корпорации. В "Манифест на комунистическата партия" той сочи, че "буржоазията не може да съществува, без постоянно да революционизира средствата за производство и съответстващите им производствени отношенията, а заедно с тях - и отношенията в обществото като цяло... С една дума, тя създава един свят по свой образ и подобие".
Но Маркс не беше поддръжник на капиталистическата глобализация. Обратното, той разкри, че "потребността от постоянно разрастване на пазарите тласка буржоазията към експанзия по цялото земното кълбо" и предвиди, че развитието на капитализма неизбежно подготвя условията за по-мащабни и по-изтощителни кризи. Той прозря отвъд политическите илюзии, че кризите можели да бъдат предотвратявани чрез саморегулиране.
Като всеки революционер Маркс искаше да стане свидетел на сгромолясването на стария ред. Но капитализмът имаше изобилие от жизнени сили и Маркс само бегло, но прозорливо съзря слабостите и грешките, които бъдещите поколения ще допуснат. Онези от нас, които бързат сега да открият Маркс, ще установят, че той е актуален и днес. Поне тези, които искат "да възродят духа на революцията", не просто "да пуснат призрака й отново да броди".
Ако можеше да види сегашния икономически спад, Маркс щеше да изтъкне как присъщите на капитализма недостатъци водят до сегашната криза. Как съвременните финансови инструменти като застраховки и деривати предопределят рисковете от глобалната икономическа интеграция да проникнат навсякъде чрез механизма на пазара. Без тези нововъведения натрупването на капитали през последните десетилетия би било значително по-слабо.
Тази постоянно променяща се глобална финансова система допринесе за общия икономически растеж през последните десетилетия. Но също така създаде безбройните финансови балони, най-опасните от които се оказаха в сектора на жилищните имоти в САЩ. Независимо от дълбочината на сегашната криза, Маркс не би хранил илюзии, че икономическата катастрофа от само себе си ще доведе до промяна. Той познава много добре природата на капитализма, която поражда и тласка към социална изолация.
Маркс би посочил преди всичко как да преодолеем всеобхватна социална пасивност. Според него

създаването на синдикати и работнически партии

е стъпка в правилната посока. Така в "Капиталът" той изтъква "непосредствената цел - организиране на пролетариите в класа", чиято първа задача е "спечелване битката за демокрация". Днес той би насърчил създаването на нови колективни организации, сдружения и институции, чрез които хората да могат да се противопоставят на капиталистическото статукво и да поемат в ръцете си отстояването на собствените си интереси.
От началото на кризата досега обаче не се вижда подобна амбициозна цел и Маркс би нарекъл най-смущаващо обстоятелство именно отсъствието на такава цел. В САЩ подобни идеи с ирония се етикетират като "социалистически". Но те само изглеждат радикални, защото излизат извън рамките на онова, което левицата на Демократическата партия е готова да отстоява. Дийн Бейкър, един от директорите на Центъра за икономически и политически изследвания, например призова да се въведе за някои от Уолстрийт таван на заплатите от 2 млн. долара, както и данък върху финансовите транзакции - данък, с който нарастващо да се облагат продажбата или прехвърлянето на акции, облигации и други финансови активи.
Маркс би посочил това предложение като идеален пример на закостеняло мислене, защото то съвсем ясно утвърждава (дори когато ограничава) нещо, което всички идентифицират като проблем, именно

културата да се поемат рискове, без да се мисли за последствията

И Маркс би се надсмял над онези, които смятат, че национализация на банките, както в Швеция и Япония по време на финансовата криза от 90-те години, ще доведе до реална промяна.
По ирония на съдбата едно от най-радикалните предложения идва от "Лондън Скул ъф Икономикс" от икономиста Вилем Бойтер - бивш член на Монетаристката комисия към "Бенк ъф Ингланд", който със сигурност не е марксист. Той предлага целият финансов сектор да стане публичен. Според Бойтер банките в съвременния свят не могат да съществуват без публични застраховки на депозитите и без публични централни банки, които се явяват кредитори от последна инстанция. Затова банките не би трябвало да продължават да функционират като частни, гонещи печалби, институции. Собствеността на банките трябва да стане публична, да се управляват както публичните услуги.
Това предложение повтаря написаното от Маркс в "Манифеста": "Банковият кредит да се централизира в държавата." За Маркс обобществяването на финансовата система ще укрепи решаващо работническата класа в "битката за демокрация", ще промени радикално държавата от орган за насилие върху обществото в орган на служба на обществото.
Според Бойтер, "преходът от финансиране на икономиката към социализация на финансите ще бъде само една малка крачка за юристите, но огромна крачка за човечеството". Ясно казано. Очевидно

не е необходимо човек да бъде марксист, за да има радикални стремления

Трябва обаче да бъде марксист, за да установи, че дори във време като сегашното, когато капиталистическа класа е настръхнала, деморализирана и объркана, радикалната промяна не може да започне с една "малка крачка на юристите" (или след като всички акционери седнат заедно и подпишат един-два документа). Маркс би казал, че без разгръщане силите на народа посредством нови радикални движения и партии социализацията на финансите ще се окаже ялова.
По време на икономическата криза от 70-те години радикалните сили в много европейски социалдемократически партии поставиха подобни искания, но не успяха да накарат лидерите на тези партии да подкрепят предложения, които иронично биваха квалифицирани като старомодни. Опитите за сериозен дебат върху необходимостта от радикално демократизиране на икономиката бяха отклонявани от партиите, независимо от техните разцветки, през следващите десетилетия. Все още плащаме цената за отхвърлянето на тези идеи.
Ирационалността, заложена в логиката на капиталистическите пазари, която Маркс така прецизно подложи на анализ, отново стана очевидна. Опитвайки се да изплуват, предприятията и фирмите съкращават работни места, опитват се да плащат по-малко на работниците, които остават. Подкопаването на сигурността на работните места обаче подкопава търсенето, а това се отразява върху цялата икономика. Както сочи Маркс, микрорационалното поведение води до най-лоши макроикономически резултати. Сега виждаме какво се получава, след като игнорирахме Маркс, а повярвахме на "невидимата ръка" на Адам Смит.
Сегашната финансовата криза разкри ирационалности и извън финансовата област. Барак Обама призова да се въведат т.нар. "въглеродни кредити" като изход от екологичната криза. Според това, както го нарекоха, прогресивно предложение, корпорациите, които приведат производствата си съобразно стандартите за вредни емисии, могат да продават кредити на фирми, които не постигат стандартите. Протоколът от Киото препоръчва подобна система на размяна между държавите. Пагубното обстоятелство в тази схема е, че и двете предложения зависят от същите променливи пазари и деривати, които са изложени на манипулация и кредитни катастрофи.
Маркс би посочил като решение на глобалните проблеми, включително на промяната на климата, скъсване с логиката на капиталистическия пазар, неизползване на държавни институции за стабилизиране на пазара. Би призовал също към

международна икономическа солидарност, не към конкуренция между държавите

В "Манифестът" той посочва "обединените действия на най-напредналите страни като първо условие за освобождаването на пролетариата".
Създаването на нови институции и движения за промяна обаче трябва да започне у дома. Макар да призовава "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", Маркс смята, че задача на работниците във всяка отделна страна е "да се справят на първо място със собствената си буржоазия". Условията, необходими за трансформиране на съществуващите икономически, политически и правни институции, биха били "различни в различните страни", разбира се. Но задължително, според Маркс, е хората да започнат отново да мислят смело като първа крачка по пътя към постигане на радикална промяна.
Как може да стане това? Дори в момент, когато финансовата криза обхваща все повече хора по света, когато колективно безпокойство разтърсва всички възрастови, религиозни и расови групи, когато най-пострадали от нищетата и бремето както винаги са трудовите хора, да се прави прогноза е несигурно. Ако беше жив, Маркс не би пророкувал кога точно и как ще завърши сегашната криза. Той обаче би отбелязал, че кризите са иманентно присъщи на динамиката на капиталистическото развитие.
Реформистко настроените политици, които смятат, че могат да се справят с присъщото на капиталистическото общество класово неравенство и спрягат безпомощно утопични рецепти какво точно трябва да се направи сега, в същност са романтици. Онова, което сегашната криза демонстрира, е, че Маркс е бил и остава най-големият реалист.


Превод: д-р Радко Ханджиев
Bulgarian Press Pool - Budapest
--------------------------------------------------
* Лео Панич е специалист по сравнителна политикономия и професор по политически науки в Университета "Йорк" в Торонто (Канада), както и съредактор на годишника "Социалистически дневник"




Ето и моят отговор:

Драги Бай Вълко, благодаря че даваш повод да кажа това, което знам относно съвремието и Маркс.

Нека започна малко по-отдалеч.

1.Трябва да се има предвид, че от времето на Двуречието и особено от Египет човечеството се е засилило по пътя да бъдеш, докато източните / най-вече индийски / доктрини "настояват" върху това да си. Не че "да бъдеш" не се оказа по-прогресивно, но изключително важно е светът да се обръща, засилил се, към "да си".


2.Партии, та дори и работнически Very Happy , са инструмент на философски, икономически и обществени доктрини. За съжаление философията и икономиката не можаха да направят правилната стъпка след Маркс, така че всякакви партийни организираности така или инак ще доведат до подобни на познатите ексцесии.

3.И най важното - докато работната сила не бъде призната законно за капитал, няма стъпка напред...Не си мисли, че като казвам последното, не осъзнавам че в него е концентрирана тъкмо липсващата на Маркс философска и икономическа стъпка.