вторник, 30 март 2010 г.

Справедливост за времето след Бойко Борисов

За укрепване на дясната общност призова "Справедливост"

http://www.spravedlivost.net/joomla/

Моето лично мнение е че ако човек е на някаква позиция и държи на нея, а също сочи грешките на друг, и е срещу ситуацията с ГЕРБ, или трябва да се определи към БСП - ще рече да се опитва да се бори за обновлението на тези фактически престъпници, но и некадърни / даже и нямат идея какао трябва да се прави /, или да се впише в редиците на Справедливост.

Но....само един нездрав ум днес може да си помисли, че фактически едната или другата алтернатива са градивни и/или възможни...Тогава?


Да, критиката е хубаво нещо, но не българската критика срещу всичко, а критиката така че поне да могат да се сторят някакви практически стъпки.

Иначе, по отношение на доводите Цветелина и Костов!!! Винаги съм се питал какъв тъп и долен чиляк, приятелски казано, а по-правилното е креатура, а още повече нечовекоподобно, трябва да си, когато те попитат ти защо крадеш и си престъпник, ето аз имам някакви данни за това, отговора ти е не да постигнеш опровержението с нещо положително или градивно, а да кажеш - ще крада, защото говорят, че и онези крадоха.

понеделник, 29 март 2010 г.

Валидизацията Доганова

Как, се питаме, е възможно след толкова скандални факти, като това, че е бивш, а защо не и настоящ, деятел и сътрудник на ДС, след арогантността да не ходи в парламента, след арогантността да се подиграва на българското общество с ред емблематични изказвания, след смъртта на Емин, след хонорара от 1.5 милиона, Доган да продължава да е годен и валиден български политик? Как е възможно цял етнос да продължава да гласува, въпреки всичко гореизброено за него? Как е възможно дори да увеличава изборния си резултат. Някой би потърсил на първо място вината в етноса...

Истината е обаче друга. Тази истина лъсва тъкмо тук с най-съвършения си блясък: българското общество и система са толкова уродливи, такова недоверие и отвращение е натрупано срещу тях, че хората предпочитат един морален, циничен и човешки прост политически Франкенщайн, отколкото да гласуват за нещо друго.


А най-парадоксалното, болното, но и отвратното, е че тъкмо така тези хора, гласувайки за Доган, а и за неговите съиграчи откъм различните държавни институции утвърждават и регламентират същата система, която го прави валиден и годен за български политик.

Показателен храктер

Не можах да се вздържа да не постна това:

"Да вървим да живеем! – предложи Доган. И го ударихме на живот.

Арена ни бе нощният бар на хотел "Родина". Още с влизането си в него открихме, че тази "родина" е всъщност вилаетът Доганов. Посрещнаха ни салтанатите на управителя, на цяло ято от сервитьорки, изсипа се върху масите (най-хубавите, разбира се, баш на ачик!) цялото богатство на рая. (…)

… Балерините, както се е полагало за балерините на всеки султан, постепенно превръщаха бара в харем. (…)

Нощта завърши призори в дома на Доган… В дома ни посрещна неколкомесечен доберман, красиво, расово кученце. Красиво, но бе сторило грешка. Не помня каква, кучешка грешка, гледаше виновно и жалостиво, посягаше да близне ръка на стопанина си… Грешките се наказват, отвърна му той.

Изхлузи бавно колана си, сгъна тежката му кожа на две и раздаде възмездие…"

От книгата "Лъжата, Жан, Иван и другите" на Тошо Тошев, главен редактор на в. "Труд". Описаната случка е от декември 1992 г.


http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/03/28/879946_da_otgledash_chudovishte/

неделя, 28 март 2010 г.

Моментно сравнение - България - Германия

Снощи гледах един снимки от Дюселдорф:

http://rigas.forumotion.com/forum-f3/topic-t243-480.htm





Написах спонтанно:

Неведнъж съм се разхождал по таз променада и си спомних...Да, животът в България не е никак приятен и е тъп и глупав, но в Германия пък е изключително скучен, постен и плосък.

сряда, 24 март 2010 г.

Ефективността на държавните структури

Мислех си за многочленността на Висшия Съдебен Съвет, както и на много от нашите държавно-управленски структури. Ясно е че тази многочленност е следствие на стила ни на живот, работа и ефективност. Ясно е че така различните интереси се блокират, винаги в тях има достатъчно хора, които не са добронамерени, най-меко казано, с които могат да бъдат намерени контакти по интересите не на обществото като цяло, а на човек или група от хора. В допълнение на получения резултат и ефективност, който така или инак клони към НУЛА, тези структури са изключително скъпи за всяка страна, а камо ли за бедна. Но тя и затова е бедна. А имам чувството, че този "подход" е съществувал вечно в България....

Нормалното и ефективното е например Висшия съдебен съвет да е от 3 до 5 души. Все пак много по-лесно е да се намерят 3 до 5 честни и неподкупни, отколкото 20. 3 до 5 души и по-лесно биха могли да бъдат опазени от външни внимания, много по-ефективно и експедитивно могат да вземат решения, струват много по-малко...Впрочем Бойко Борисов постъпи така и с бордовете на общинските фирми. / Все пак избора на звена от ВСС може да става с 2/3 мнозинство и извършван от НС / Време е и за държавните структури.

събота, 20 март 2010 г.

Кой е прав?

Цветанов да заговори с факти за съда, или да млъкне
Поръчковият съдия на страната на държавата е не по-малко опасен от поръчковия на страната на престъпността
Неда Калинова
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=163256&srcpos=1

Явно щом дори един такъв процес, поставен на тепсия от Европа, като случая Стойков - Николов, не може да се реши от съда - не го бива за нищо...Така стана и с момчето във Франция, та дотам стигнаха, че да търсят нормален съд из провинцията - Търново. Изобщо тези "граждани" най-меко са неадекватни - дотам стигнаха, че да си искат награди след всички и след като беше ясно какво идва...Сега пък ще излизат също на протест.

Впрочем за незрялостта и нефелността на протестите ето какво казва Хърсев:

http://www.segabg.com/online/new/publall.asp?type=columnist&id=0


А за министър Цветанов всичко може да се пише и брише социалистически "сладко-сладко пиленца на Батко", но фактите са си факти.

сряда, 17 март 2010 г.

Дянков?

Ние всичките, защото сме изключителни специалисти затова и знаем кое е добро за икономиката и обществото. Затова и живеем все по-богато и обществото ни върви към все по-голям възход.

Костов проведе една изключително болезнена пенсионна реформа, която костваше на българите не една смърт и изтощения. След него Шулева и Станишев направиха така, че отново харчат 3 получават 1, като в увеличенията им имаше само популизъм, защото ниските пенсии и прагът на бедност си останаха много ниски. Това обаче не означава че днес може да се върнем 2001. Вече нещата са необратими. Единственото валидно днес, което и ГЕРБ иска е да се започне обсъждане и да се стигне до консенсус за мерките отнасящи се за солидарността и поемане на отговорност преди възможност за банкрут.


Ние знаем чии идеи и действия водят до банкрут. В този ред на мисли, но не само в този, а и в план гениалността на българите, които разбираме от общество и икономика, както и нашия Президент, призивите да се смени Дянков не са нищо друго освен израз или на тази гениалност / изразена както казах в резултатите / или ясно лобиране на плоскостта други или егоистични интереси.

....

Тук Само един Алогик ще се зарадва, че Костов посочен че е напарил реформа, която коства не една смърти и така нататък, но някак няма да добави, като че не съществува, че тъкмо така Костов спаси много смърти, ще си спести и факта, че Костов на два пъти избавя с правилните си планове страната след абсолютните сривове на комунистическите управления. Наистина Костов посегна и на привилигированите от социализма, което му Коства и вечната анатема.

Истинската логика е фактът, че Дянков е най-против АЕЦ Белене, както и против привилегиите на социалистическата номенклатура, минала и днешна и затова са се заели да го анатемосате също.

понеделник, 15 март 2010 г.

Човек вижда това, което знае

Питал съм се дали нашият Президент вижда нещата, както съм ги описал по-долу в "Октопод"?! Когато се изказа обаче, след филма за Могилино, че английската журналистка, била писала злонамерено за България разбрах, че сам той жертва на нашата "морална конюнктура" не може да ги види, което е и причината, че независимо от втория си мандат, не може да ги повдигне на обществен дебат. Просто ще си вижда само това, което знае.

Октопод?

Прокурори с недоверие за октопод в системата
http://news.ibox.bg/news/id_549894341


Всъщност резонният въпрос е тоталната морална разложеност на българското общество, което включва невършене на работа, крадене от работно време, вършене на некачествена работа, шуробаджаначество, корупция, дори и във вид на приятелски услуги, изостаналост в мисленето, откъдето и невъзможност да видиш какво тъкмо и как да свършиш нещо, не е дори по-големия октопод.

четвъртък, 11 март 2010 г.

Джангърът

Ето го и популиското ниво на дебата, както и на качеството на утрешното изявление, от което фактически нищо няма да остане....Разбира се освен поводи за много шум и изобщо джангър:
Имаме силен човешки материал
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-11&article=316784

Ясно е че материалът в момента се намира в най-голямата си криза от Освобождението 1876-1878 година насам и тъкмо там трябва да са "рецептите" и работата...Но, също разбира се, защото тези които трябва да насочват са от същия този материал, това е невъзможно.

Така или инак днес става дума за атаки и битки по фронтовата линия на две, нека кажем, основни сили..На миналото и настоящето или на настоящето и бъдещето - всеки ще си отговори кой и на какво е представител...Но е ясно също, че независимо от резултатите на тази битка утре културата на взаимоотношенията в България няма да е като тази от вчера, някои тип поведения и новаторства няма да са непознати за балканския ни светоглед...А джангърът ще си е пак същият.

вторник, 9 март 2010 г.

Отворено писмо до Бойко Борисов

Уважаеми г-н Борисов

Предоставяме Ви резюме на информационна система, която е много подходяща за разширяване влиянието на гражданите при вземане на решения за управлението на страната, в контрола, реда и обществената производителност, в същото време приобщава и включва слаби социални слоеве и повишава производството и консумацията на стоки и услуги. Системата е взаимствана от подобна социална система внедрена в Германия и Австрия, но аналогично може да се приложи и на ниво обществена работа и задачи, в общини и частния сектор и е изключително подходяща в период на криза и висока безработица, като в същото време сплотява.
Обръщаме се към Вас тъй като след като предложихме горната система на:
- депутат от ГЕРБ
- заместник министър в Социалното министерство
- кметове на малка и голяма община
не намерихме разбиране с фактическа стойност, което беше и характерен подход на досегашните управляващи.

Система „Гражданска борса на стоки и услуги“

Ние сме група граждани, готови да предложим и реализираме една нова социална мрежа на базата на пазарното стопанство и използването на резервен труд и услуги. Считаме, че в днешните условия тя би могла да бъде особено полезна за отделните граждани и за развитието на обществото като цяло.
Системата се основава на доброволното участие на всички заинтересовани.
Целта на тази система или мрежа е участниците в нея да предлагат и консумират стоки и услуги, както за лично така и обществено потребление като използват построена от нас информационно-пазарна система, да създаде една стабилна социална мрежа, да поощри личната инициатива, да включи неизползвани потенциали, да повиши производството и потреблението на иначе невключени поради липса на организация и средства стоки и услуги, да "срещне" хората и обществени единици търсещи и предлагащи стоки, услуги, а и помощ.
Ето накратко основните акценти в системата:
1.Цели

• Повишаване предлагането, производството и ползването на свободни стоки и услуги;
• повишаване на активността на гражданското общество;
• подобряване ефективността на незаетия труд, основан на връзката гражданин - гражданин - социум - общество.

2. Принципи

• Мобилизиране на свободен неконкурентен труд в обществени и социални дейности посредством мрежови принцип (индиректно между предлагащия и търсещия), реализиран чрез използване на “Гражданска борса на стоки и услуги”;
• Синхронизация на търсенето и предлагането чрез специални бюра по места на общински и селищен принцип;
• Реализация и отчитане в специална информационна система на стоки и услуги, социални и обществени дейности, консултации и обучение;
• Възможност за участие и на държавата в обявата на свои потребности в системата, свързани с инфраструктурата, гражданския контрол и опазване на околната среда;
• Приоритет на гражданската самоинициатива за разширяване функционирането на информационната система.

С уважение/



ПП. Който би подписал това писмо да ми пише

понеделник, 8 март 2010 г.

"Ти лъжеш"

Из "стенограмата":

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Благодаря.
Първо, предлагам да изясним един по-стар въпрос, тъй като не сме се виждали.
Вие, г-н министър, излъгахте по отношение на изтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип.




Баща ми, който беше от онези българи, които вече май съвсем ги няма, ми казваше:

- Никога не казвай - "ти лъжеш". Има много начини да се изрази съмнение в истинността.


Наистина грозно е да кажеш в един личен спор - ти лъжеш, но да го кажеш на държавно ниво, когато знаеш, че нацията ще го чете е върха на простотията и нецивилизоваността. Да оставим примера...

Дали ще се научим да "уважаваме" разликата между селския манталитет ( това не значи откъде си, защото сме имали държавници от село, които нямат селски манталитет ), като Жельо и Първанов и другия, при допускането до властта се съмнявам... Просто защото селския манталитет става все по-масов.

събота, 6 март 2010 г.

Още дебати

Да, заедно с начините на обогатяване, приватизациите и така нататък, още един, много сериозен дебат трябва да се проведе...Имаше ли през Прехода прослойки, които бяха освободени от лична отговорност, инициатива и ударите, които понесоха широките народни маси пред пазарното стопанство. И кои бяха тези прослойки и как и с какво бяха защитени?

Дебат ли?

В случая Дянков е изпратен от ББ, за да мълчи. Това за боксовата круша ми е много смешно. Ако искаше момчето би могъл да го разкатае. Доста е по-надарен словесно...А Първанов си изпуска нервите и каза неща - премислени или не, за които ще съжалява...

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162658&srcpos=2


Пернишка трагикомедия
Първанов поиска оставката на Дянков за несъществуващи твърдения

http://www.capital.bg/show.php?storyid=868825

От публикуваната ( отново грешка явно, тъй като не е съгласувано нито записа нито пускането ) стенограма става ясно, че оставка не се иска заради "младия милиардер", нещо което Дянков не може да твърди, тъй като не го е проверил, а заради:

Да се извините на тези безработни, които вече са десетки и стотици хиляди само в рамките на тези 7-8 месеца. Да се извините на науката, която разбъркахте и предизвикахте невероятен хаос, от който не знам как ще излязат. Да се извините на хората с увреждания, които държахте в напрежение месеци наред. Да се извините на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи са на ръба на оцеляването с Вашата политика, която..., между другото да се извините, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете.



С две думи това правителство закопа държавата, затова оставка и да си върнем Станишев и Доган, защото по-тяхно време беше по-добре и аз си мълчах доволен.


Но не само това Първанов иска и дебат:

Сега, разбира се, няма да водим този дебат, ние ще го водим публично оттук-нататък, имахте достатъчно време, не 100 дни, много повече, и този дебат ние ще си го проведем при цялата публичност.


Оставам обаче със чувството, че г-н Първанов не е готов да води дебат за Стойков-Николов, за мълчание по-време на безобразия с държавата през миналите 8 години и за цял списък теми, които години наред му се задават в Интернет...А можеше спокойно, да го прави. Има си Интернет...Изобщо явно е готов на дебат, когато интересите на определени групи от хора, явно закриляни през изминалите години, са засегнати...

петък, 5 март 2010 г.

Един от фронтовете на войната

Как ли ще завърши борбата между "независимия" съд, един от бастионите на миналото ( бих посъветвал любознателния читател да събере снимките на 50-тина висши български съдии и прокурори и да си направи първо извода по физиономии, а после да предаде някои от спорните дела за дублаж на Европейски съд, за да имаме и доказателство ) и правителството на ГЕРБ?

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=162641&srcpos=5
Съдът блокирал обвинението със забавени протоколи и разрешения за обиски.


Тук, под рубриката "Чистка" се спряга прането на пари от магистрат като залози.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-05&article=315922

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-05&article=315919


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-05&article=315920


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-05&article=315921

четвъртък, 4 март 2010 г.

За визионерите днес

Ясно е че България винаги ще бъде под въздействието на световната конюнктура...Нормалните визионери, например финансисти, ще държат на финансова дисциплина, тези които имат по-широко власт ще се опитват да започнат да подреждат нещата на широк фронт, за да се мултиплицира ефекта, а тези, които са истински визионери ще заложат на включването на гражданското общество...Все пак без мъничко поне ред и вяра в този ред няма да може да се включи, при всяко положение, и без това скромното гражд. общ.

Паднали от небето

"malakai":
Почитаеми Logic,
Може ли правителство на 6 месеца да отговаря за неща, които са се трупали в продължение на години? Може ли проблемите на БАН възникнали преди толкова време да бъдат решени за толкова кратък перид от време? Споменавате полицаите и ватмани, аз мога да добавя и учителите и лекарите и почти всеки бранш, който пряко зависи от бюджета на държавата. Ами като добавим и пенсионерите в държавата? При липса на пари в бюджета, можете ли да ми кажете например Вие, как бихте преценили към кого да си изпълните ангажиментите поети от предишното правителство? Държавата не може да си покрие задълженията в момента към функциониращия бизнес, ДДС не се плаща с месеци, да не говорим че не са платени суми по договори за държавни поръчки. Част от тях да, попадат в сферата на корумпцията, но останалите?
На Дянков подхода е ясен, съкращава всичко което може да се спести, без да допусне срив във функционирането на системата.
Въпросът е каква е алтернативата?



Г-н Макалай, и аз съм изумен, че някои хора като че са живяли в друга страна и не знаят, че неща като се започне от света на личността и се стигне до личността на управленския апарат, да не говорим за материалната и организационна инфраструктура, са така разрушени, че надали и след поколения ще се оправят...Днес напълно достатъчно, защото е и единственото възможно, е да се тръгне постепенно в, не, не правилната, но поне не в грешната, като досега, посока.

сряда, 3 март 2010 г.

Честит празник!

Честито! Наистина е време да погледнем на този акт по-трезво и без да отричаме заслугите на Русия ( както и не бива да отричаме "заслугите" на Светослав за падането под Византийско ), да издигнем малко в съзнанието си приноса на Опълчението:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-03-03&article=315684

вторник, 2 март 2010 г.

Менделеева таблица на обществото - 3

Ясно е че правителството на ГЕРБ е заето на първо място със запушване на пробойните отваряни в държавата от десетилетия...Кой обаче ще запушва пробойните отворени в манталитета и изобщо в личностния им ареал, не се знае...

Аз знам, че поначало не може да се предположи нивото на идеите, които биха дошли от един правилно организиран апарат на събиране и представяне на идеи, знам че валенциите им са заети, както казах в запушване на пробойни, не на последно място и в личностния им хоризонт

( което нерядко е личностно материално оправяне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=397592

Почти всеки кмет е в сдружение

и депутатите
)


Все пак не би било лошо да се организира събирането и публикуването на идеи за обществени и технологични промени-иновации...Не би било лошо да се създаде клуб ( може и в Интернет ) за обсъждане на стратегии за общественото ни развитие в бъдеще. Има достатъчно политолози, общественици и журналисти, а и граждани, които могат да участвуват.

"Третиране" на демографски сривове, на престъпност, здравеопазване, социална политика, малцинства на парче е колкото необходимо, толкова и недостатъчно....

Иначе сигурно след няколко и повече години, сигурно ще имаме резултати...Сигурно обаче, пак ще бъдем най-изненаданите от някои резултати.

понеделник, 1 март 2010 г.

Комплекс?

Съдбовните за страната проблеми, които наследи ГЕРБ заедно с амбицията да ги решава в ситуация на пълна неефективност и нефункционалност, взаимно блокиране на институциите са и симптоматични:

- разораване на престъпността
- здравна реформа
- образование
- съд и прокуратура
- държавен апарат
- енергийни проекти

Мисля, че цяло чудо би било ако Бойко Борисов успее да излезе с положителен сбор от това уравнение с изключително много "деликатни" и потънали в сдрач неизвестни...Мисля също, че независимо от надигналата се преливна вълна на тъмните сили, колкото и да използват всичките си познати от миналото генератори на примамки, слухове и трикове, уравнението дори и да не е с много малък резултат избирателите ще са достатъчно трезви, за да продължат да му вярват... Стига да се стреми поне да не ги лъже.