петък, 30 април 2010 г.

От 5 годишни на училище

5 г. било добре и за малцинствата
http://frognews.bg/news_22870/S_Ignatov_Uchilishte_na_5_g_bilo_dobre_i_za/


Аз лично мислех, че това се прави на първо място за малцинствата, които / циганите / не успяхме вече повече от 150 години поне малко да култивираме. Нещо което ако продължава да се загърбва вещае много и още по-големи проблеми в бъдеще. Единствените успехи имат малки общности, където има протестанти и евангелисти всред малцинствата.

Православната църква би имала това поле като една възможност да се докаже, че не е напълно девалвирала.

БСП, пенсиите и кризата

Пред "Стандарт" Красен Станчев казва нещо изключително точно. Всъщност обаче не разкрива, че трикът с пенсиите, и то увеличение на първо място на компрадорските с БСП слоеве и шихти, е в основата на тоталното блеене днес по отношение на кризата:

http://www.standartnews.com/comments/details/id/635/%D0%9F%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D0%94%D0%94%D0%A1-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5

За бюджетния дефицит вероятно имат влияние и необезпечените договори, но основното са бомбите със закъснител, заложени през 2003, 2004, 2007, 2008-ма. Това са осигурителните прагове през 2003, 2004 година и изменението на привилегиите по т. нар. инвалидни пенсии, където всеки човек на 70 години всъщност става инвалид. А след това увеличението на пенсиите в мандата на предишното правителство и увеличаването на някои други привилегии - на майките, на безработните от предишното правителство, както и от това мнозинство в парламента. Изглежда тази година разходите на бюджета за финансиране на пенсионното дело - държавното, НОИ, касата и други привилегии, вероятно ще надвишат 12% от брутния вътрешен продукт на страната. Преди години си спомням една ситуация, когато тези разходи стигнаха до 8% от БВП на Хърватия и всички решиха, че Хърватия ще фалира.

На вниманието на СЕМ : Футбол и език

Най-гледаните предавания по телевизията се оказват футболните мачове. Българската телевизия организира преди и покрай мачовете разговори на различни специалисти и анализатори по футбола...Значимостта на тези "анализи"е наистина "малко" пресилена, но те могат да бъдат използвани за посяване кълновете на един малко по-художествен и богат език. Предвид днешното му незавидно състояние.


Принципно има достатъчно езиковеди, които могат "съветват" водещите по отношение на норми и техники в използването на езика в ред предавания. Най-малкото в държавната телевизия.

сряда, 28 април 2010 г.

Кризата и двигател на растеж

Днес в "Дневник" има изказване на еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски:

"България е права да инвестира в пътища, това е двигател на растеж"

вторник, 27 април 2010 г.

Мерки срещу кризата

След Първата световна война Швейцария, в която тя запазва неутралитет и има относително стабилно икономическо развитие, бива ударена от една много изразена икономическа криза, която е съпроводена и от висока безработица. Решението, което намират е с инвестиции в инфраструктурни проекти - взема се решение за пълното електрифициране на железопътната мрежа.

В България рационалното, непрахосническо и без крадене инвестиране в инфраструктурни проекти би била една от най-добрите антикризисни мерки. Има безработица, а в същото време строително мощности стоят бездейни. А всяка инвестиция там, тъй като поначало сме с ниско ниво на инфраструктура ще доведе до повишаване на производителността. Особено ценно, когато се излезе от кризата.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/27/893041_boiko_borisov_magistralata_sofiia_-_nish_shte_podobri/?ref=rss
Бойко Борисов: Магистралата София - Ниш ще подобри положението на българите от Западните покрайнини

понеделник, 26 април 2010 г.

Autofahrer rast mit Tempo 143 durch Schwarza

http://de.news.yahoo.com/17/20100426/twl-autofahrer-rast-mit-tempo-143-durch-90a2141.html

Ein Autofahrer ist am Wochenende mit 143 Kilometern pro Stunde durch Schwarza (Kreis Schmalkalden-Meiningen) gerast. Nach Polizeiangaben vom Montag war der 28-Jährige zunächst mit Tempo 64 bei erlaubten 50 Kilometern pro Stunde geblitzt worden. Über das fällige Verwarngeld war er offenbar so verärgert, dass er richtig Gas gab. Die Polizisten verfolgten den Mann und stoppten ihn noch in der Ortschaft. Den Autofahrer erwarten 680 Euro Bußgeld und vier Punkte in der «Verkehrssünderkartei» in Flensburg. Außerdem muss er drei Monate auf seinen Führerschein verzichten.

Мисия Лондон

Историята е много добра. Дава възможност за динамика и наситеност на кадрите. Оставя много пластичен спомен, което е и основното му качество.

Покрай другото интерес представлява образът на "техника" / разбирай "слушалката" /, който си свършва работата по всички линии и фактически закрепва фабулата с правилното си отношение към чиповете и противопожарната инсталация. :)

неделя, 25 април 2010 г.

Малка, но съществена ???

Досега се чакаше някой да бутне рушвет, за да получи концесия, сега пък...
Разликата е много малка, но съществена:

Общините получават безвъзмездно около ....
http://mediapool.bg/show/?storyid=164520&srcpos=2


25 Април 2010

Общините да получат безвъзмездно от държавата около 60 на сто от находища

.....

В момента в приложението на закона има 102 находища, от които около 60% може да се дадат безвъзмездно на общините за управление в продължение на 25 години, допълни експертът. Това се отнася обаче само за минерални извори, които не са предоставени на концесии и чиито води не се използват например от други общини в района. Тогава кметовете ще могат да решат дали да предоставят тези извори на компании, които да ги използват, "тъй като се видя, че държавата не може да ги управлява и изтичат залудо", каза Личев. Така, по думите му, може да се ремонтират запуснатите минерални бани в много селища с частни капитали. Даването на находищата на минерални води на потенциалните инвеститори ще става от общините чрез подаване на заявления, а градският съвет ще реши дали да иска от тях такси за ползване на изворите или ще ги даде безвъзмездно.

....

събота, 24 април 2010 г.

"Зависи от това какви сме"

Най-вероятно не съм прав, защото съм едно яко изключение, но не намирате ли за странно, че всички и масово са заети да търсят и намират, къде с повече, къде с по-малко право недостатъците, грешките, глупостта, некадърността, грозното, смешното, уродливото, достойното за презрение, дори отвратителното. И не че всичко това не съществува. То си е тук и като че навеки. В същото време кой знае защо като че никой не вижда, че относителността от падението към възхода, не може да стане с щракване на пръсти и пътят няма да се извърви само с черногледство и "ти си льош".

Или както казва Джон Кехоу:

Най-важното, което трябва да научим е, че сме свързани с нашия собствен живот и това, което се случва в него. зависи от това какви сме.

петък, 23 април 2010 г.

Редептата за реформи

Не знам дали Бойко Борисов ще бъде добър министър председател, според много от мненията пък той е част от статуквото и изобщо няма хабер...Аз лично, както съм споделял, му вярвам...Не само защото, както ми намекват, съм наивен.;)

Ето тук нещо, което доказва, че призивите на "специалистите" за реформи срещу кризата, както споделих сутринта, са с двойно дъно или нефелни. Всъщност у нас се оказва, че се прави най-правилното:


Майкъл Спенс е американски икономист, работещ в областта на динамиката на информационните потоци. През 2001 г. получава Нобелова награда за икономика
Project Syndicate, 2010



http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/04/22/891386_putiat_kum_sledkrizisen_rastej/


Кризата ни научи, че растежът трябва да бъде стимулиран чрез максимизиране на потенциала на местния пазар. Естествено това важи в по-голяма степен за по-големите и по-богати икономики. Ще процъфтят възникващите пазари, които поддържат стабилна макроикономическа среда, антициклична нагласа и постепенен прогрес в управление, образование и инфраструктура.

Мерките срещу кризата

Тези дни бившите управляващи и техните медийни тръби отново вдигнаха пушилка около тезата, че нямало мерки срещу кризата...Като че те знаят какви трябва да са тези мерки, въпреки че 2 години нито ги предложиха нито приложиха...Сега обаче знаели, но не ги казват...Паралелно Бойко Борисов рече че ако някой по света е измисли рецепта срещу кризата той веднага би я приложил...Наистина преодоляването на кризата става само с помощта на широк фронт, най-вече от страна на големите икономики. Малките икономики, а най-вече най-малките, като нашата, в ситуацията на ниската си обществена производителност, разруха по отношение на морал и справедливост, функциониране с правилата на подкупа, неработещи и източвани важни държавни сектори трябва да се съсредоточат първо във въвеждането на един минимален праг на ред. Потенциалът и набраната и задържана десетилетия рационална енергия тогава ще е достатъчна да потегли ускорено, когато по света кризата отмине.


Иначе?! Държава, където трябва да се подреждат дори и отпуските е пред закриване...Как така - ще кажат нашите червени, социално ангажирани съграждани, които обичат да ни открехват умно - ще отнемаш от труда, болничните и така нататък...Всъщност един непредубеден човек знае, че минимум 80% от тези държавни хрантутници нито вършат някаква работа, нито се стремят да я вършат, тарикатничат и с болничните и с отпуските, да не говорим за работното им време и усвояването на фондовете...


Та, за мен този "популист" ако може такива "дреболии" да поподреди, да направи една проста, но действаща система на здравеопазване, дори и с малко насила, гарантирана от ЕС, ще е пръв герой. Пък нека после Първанов и Доган пак да дойдат да се упражняват на метеното.

ПП. Впрочем добрият наблюдател е на мнение, че натискът да се вземат мерки за преодоляване на кризата, нещо невъзможно за сама България в ситуацията, вече вкарана в кризата и с поиздухани резерви, е с цел да се накара правителството да предприема нещо рязко, което от една страна ще го разсредоточи в стратегическата му цел, второ ще го накара да сгреши, трето в създадената мътна вода ще спаси много от престъпниците.

четвъртък, 22 април 2010 г.

Джон Кехоу

http://www.bnews.bg/article-8707

"Подсъзнанието е инструмент за създаване на реалност и ние можем да го използваме.

Кехоу нарича себе си квантов войн и призовава и нас да станем такива, за да извървим промяната към справедливост и красота вътре в себе си. Когато това се случи, престава да е философска концепция, защото се превръща в усещане и чувство.

Най-важното, което трябва да научим е, че сме свързани с нашия собствен живот и това, което се случва в него. зависи от това какви сме.
"

err

err

Алтернативата на Бойко Борисов

Колкото и да е несъвършен / дори и меко казано /, но и колкото повече го опознавам, толкова повече съм убеден, че години няма да се появи алтернатива...Алтернативата ще дойде чак когато следващите стъпят на това, което ББ постигне...Ако постигне изобщо в трудната обстановка и ситуация..

Класификатор на кръговете

Гореща следа би била фирмите абонирани на държавни договори, заменилите земи и други, както и чиновниците назначени на държавен санаториум.

http://www.monitor.bg/article?id=241291

петък, 16 април 2010 г.

Нормалността на българското общество

Може ли едно общество да е нормално след като в един от висшите му органи за контрол на справедливостта ВСС, ред прокурори и магистрати търпят в редиците си богати реститути, наследници на американски богатства, строители на хотели и консуматори на демонстративно богат живот? Дори и да има нещо вярно в тези "обяснения" нашето, именно нашето общество трябва да се освободи от обществената плоскост на тези индивиди. Без "ама" и "ако".

Разбира се в допълнение е нужен както и психотест, така и проверка за наличието на "некоректност" и морал.

Магистратите на психотест
Всички станаха милионери, имат вуйчо в Америка

Константин Пенчев председател на ВАС
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-04-16&article=321245

Малко нормалност стига

Как да си обясни човек факта, че Здравното министерство не контролира и нямат информация за наличната апаратура в страната?! Така не се стига само до нерационалност в лечението, до прахосничество ( защото сме много богати ) но и до възможност за корупции. И как ще си обясним, че един "пожарникар", дава много проста и нормална рецепта за решаването на проблема, отколкото всичките специалисти в министерството, отколкото интелигентния и учен Станишев.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-04-16&article=321299
Болниците да се учат от сергиите

Бойко Борисов: В София има към 70 болници. Няма ли някой, който да следи, примерно, колко апаратури, най-скъпите за ядрено-магнитен резонанс, да речем, са купени или колко апаратури за безкръвни операции са купени?
Началник-кабинет: Да - това може да се направи, но специално. Не е текущ ежедневен контрол. Болниците са абсолютно самостоятелни и това е смисълът на участието на държавния представител в борда.
Б.Б.: Аз пак искам да питам: ако имаш сергия за краставици да продаваш на пазара, правиш маркетинг до тебе дали има и друга такава сергия - ако са 20 сергии, ти няма да печелиш и ще търсиш пазар, където да са две или три сергии!
Нали затова се и профилира и затова е точно тази шапка, наречена Министерство на здравеопазването, което да каже: "Ние в София - или във Варна, или в Перник примерно - имаме 10 апарата за ядрено-магнитен резонанс, 11-и не е нужен"!?


Отговорът е много прост - интелигентните и учените в България са жертва на кризата от десетилетия, ще рече малко или повече са ненормални...-В края на крайщата се оказва, че дори малко нормалност, дори и от страна на "пожарникар" е нещо значително и съществено повече.

Антикризисно

Днешният информационен ден е толкова богат, че ако човек може да вижда, а вижда само ако знае, би си направил много точна преценка за състоянието на българското общество.

Например, днес сутринта по БТВ министър Цветанов обясняваше последната акция на МВР, а журналистът го попита как оценява от една страна успехите срещу престъпността, а липсата на реформи в обществото и икономиката, особено в момент на криза. Въпрос, който преди няколко дни, зададоха и от Синята коалиция...Знаем, че Цветанов е завършил ВИФ, но въпреки или тъкмо затова той може да вижда по-нашироко. Да оставим настрана, че комунистите, въпреки големите натрупани пари тогава, не предприеха нищо срещу кризата, но този който знае и вижда голямата и съществена криза, знае че тази криза е от повече от 70 години. Криза, която предполага срива на държавата България. Затова и най-същественото и антикризисно мероприятие днес е въвеждането на поне малко ред в страната на първо място. От тази гледна точка на виждане смятам, че ГЕРБ сега прави правилното и възможното.

сряда, 14 април 2010 г.

Щрихи за Бойко Борисов

Няма да забавя, как бащата на Бойко Борисов, когато се върнал като малък с някакъв неуспех от улицата, му рекъл - сине силен си, но си будала...С това, впрочем, ме спечели...Само един будала / с цялата условност имайки на-по-пред-вид, че е отръсъл и живял в България :) / може да се заеме със задачата - подреждане на България и по неговия си начин. Впрочем, много хора, най-вече тези, които познават жилото българско, не му вярват. Защото знаят да играят бридж белот и защото са приели със сърцето и душата доктрината, че успех може да има само с измама.

Християнство и производителност

Замисляли ли сте се защо християнството се оказа, поне засега, най-ефективната и прогресивна за производителността на човечеството религия?

Помислете, например, за Божията заповед - като те ударят по едната страна, обърни си другата...

Фактически това не е призив за доброта и примиреност, а идейна и логистична помощ за ефективност... От погледа на величието на времето, ако щете малкия или големия смисъл, няма никаква полза да тръгнеш да връщаш, да губиш сили и време..Махни с ръка, хвърли моментния си яд или гняв, пък дори и материална загуба зад гърба и продължи напред. След известно време ще съзреш, дори и ако си направиш точно сметката, резултата в своя полза.

неделя, 11 април 2010 г.

Интереси или доблест!?

Изобщо крайно време е някои наши съграждани да се определят дали са на страната на мафията и ако са на тази страна - демек живота им по социалистически зависи от нещо и никога не са били на свободния пазар - да си признаят точно на коя.

Преди няколко дни едно момче, колега, на 28 години, ми призна, че е гласувало само веднъж, и то за ДПС, защото от бащата на неговия съученик, активен ДПСар зависела работата на майката на колегата ми.

петък, 9 април 2010 г.

Определил ли се е ББ относно олигарсите?

Бойко Борисов може и още да не се определил, може и да е безсилен...Ако обаче се е определил и има сила това не означава че войната ще бъде лесна, не означава и че ще има изобщо успех. Успех би бил и самата война...Това обаче, че много малко хора го разбират не е изненадва. В края на крайщата те, живяли толкова години в "абсолютния рай", който е съществувал само като вид престъпление, не може да са в час. Те могат само да говорят за нещо, което би трябвало да бъде и което е практически невъзможно за България. Те, тези, които не са имали шанс и възможност да постигнат нещо де факто на обществено ниво, те, които се страхуват да си сложат подписа дори под някакъв протест, винаги ще си приказват, колкото и този свят да не може да бъде техен.

Саботаж?

Находчивите и умни момчета, които могат да си паркират колите по тротоарите на сантиметри от къщите без драскотина, са гениални. Те са готови да саботират всичко в името на партийката си и интересите на техните си хора. Научихме как Корнелия Нинова, БеСеПарската менаджерка с избилата по бузите и оялост, призоваваше тютюнопроизводителите на бунт. Наскоро научихме и за способността на Антон / старо буржоазно име / Кутев, да предвижда падания на министри...Добре осведомени източници обаче издават, че няколкократното увеличение на болничните за първите месеци на годината се дължало на тяхната солидарност и поръчение...Фирми, близки до властта на провоимащите от десетилетия, които били свикнали да получават договорчета от държавата усетили, че кранчето спира са се включили активно в това предприятие.