понеделник, 31 май 2010 г.

Немският Президент подаде оставка

Германският Президент е подал оставка защото се е изказал, малко дискусионно, относно участието на Германия в Афганистан:


http://de.news.yahoo.com/26/20100531/tde-khler-tritt-wegen-afghanistan-uerung-e7455f6.html

Köhler tritt wegen Afghanistan-Äußerungen zurück



Berlin (dpa) - Bundespräsident Horst Köhler hat als erster deutscher Bundespräsident seinen Rücktritt vom Amt erklärt. Hintergrund sind umstrittene Äußerungen des Staatsoberhaupts über den Bundeswehreinsatz in Afghanistan.





Преводът мой:


Die Unterstellung, er habe einen grundgesetzwidrigen Einsatz der Bundeswehr zur Sicherung von Wirtschaftsinteressen befürwortet, entbehre jeder Rechtfertigung, sagte Köhler am Montag in Berlin. Das lasse den notwendigen Respekt vor dem höchsten Staatsamt vermissen.


Упрекът / като инсинуация /, че е бил за участието на Германия в името на икономически интереси, не би могло да бъде извинено по никакъв начин. Това означава, че липсва необходимия респект по отношение на най-високия държавен пост.


Нашият не се обиди за "Гоце", защото най-високият пост при нас не предполага никакъв респект и защото тези, които трябва да респектират хвърлиха и по-тежки нереспектирания.

Медийната свобода

Днес денят се характеризира с абсолютния вой откъм медиите и интернет болгове и форуми, относно свободата на медиите в аспект Бойко Борисов и ГЕРБ.

За мен истината е следната

- В последната почти 1 години по-голяма част от медиите бяха заети да тиражират какви ли не глупости, заплахи, предвиждания и хули срещу Дянков, ГЕРБ, ББ и Цветанов и там където е възможно. На фона на фактическо свършеното в сравнение с досегашните правителства медиите нито са подложени на натиск, нито изпадат във венцехвалебствия. Напротив - доказани медийни "експерти" лъжци продължават да бъдат изслушвани.

- Горното, както и народната поддръжка за направеното от правителството доказва, че всъщност медиите продължава да са под влияние на тези, които са свързани с миналото и статуквото.

- Критиките към ГЕРБ от страна на болшинството пишеща интелигенция доказва от една страна на липса на натиск към тях, от друга може би заслужена критика, от трета липса на опит да бъдат купени.


Така или инак цялата работа, както и основните"противници" доказва, че правителството прави опит за сериозни промени в тази закъсала, задръстена и доскоро дори и теоретично безнадеждна обстановка у нас.

петък, 28 май 2010 г.

Гражданоливницата

Не всеки от нас знае от историята на Възраждането ни за Даскалоливницата.

Ето и информация за това:
http://museum.elena.bg/daskalolivnitsata.htm


Още по-малко е известно и понятието Гражданоливница, което ми хрумна по аналогия вчера, и което за жалост, въпреки крещящата необходимост :grin: у нас, е празно откъм съдържание. Наистина България се нуждае ако не от фабрика и манифактура, поне от едно килийно училище за граждани...И кое ли ще е първото правителство, което ще се замисли, че може и да подпомогне спонтанния и неефективен процес на скалъпване на гражданствеността.

Тъй или инак ето едни текстове, които съм предоставял неведнъж и които касаят Гражданоливницата.

Първо Петър Мутафчиев от преди 1944:

Петър Мутафчиев - статии,писани през периода 1935-40 година.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Мутафчиев

И тогава хората, от които се оплакваме и ни ръководат са били факт в българското общество. Мутафчиев заключава :



”Срещу тях в живота ни липсва всякаква организирана сила. И няма откъде да се яви. Защото през целия период от Освобождението до днес ние не успяхме да създадем в средата си това, което се нарича духовен елит - обществен слой от морално здрави, проникнати от традициите на своя народ и всестранно просветени люде, каквито стоят начело на всяко нормално развиващо се общество, ръководят и съгласуват или контролират отделните негови прояви. Не се създаде у нас и оная културна среда, от която такъв духовен елит би могъл непрестанно да се попълва и обновява. Обществените функции на подобен елит се изпълняват у нас от същата полуинтелигенция.”




Както и отвореното ми писмо до Бойко Борисов, което пак касае Гражданоливницата:
http://boababbg.blogspot.com/2010/03/blog-post_09.html

сряда, 26 май 2010 г.

Наблюдател - митници, Вальо Танов, Лукойл, Бойко Борисов


Ваньо Танов засегна “Лукойл”. Ще оцелее ли като шеф на митницата?

...Танов обяснява, че се старае да засили контрола при продажбата на горива. Там има огромни шашми, които са свързани с акцизи, ДДС, фиктивен износ, контрабанден внос, внос на едно гориво, декларирано като друго, за което не се дължи акциз (напр. керосин вместо бензин) и т. н. – всички възможни данъчни и митнически нарушения. И Танов отговори многозначително от кого е атаката срещу него: “… В сектора “горива” почти няма, убедих се за тези девет месеца, няма чисто бял… навсякъде има фиктивни износи, навсякъде са правени всевъзможни гимнастики, за да се спестят средства да влязат в държавния бюджет.”

Това няма ду му го простят. Той засегна с това изказване “Лукойл”. За петролния монополист има съмнения, разбира се неофициално, че прави някои от изредените шашми с горивата. Освен това фирмата майка е регистрирана в чужбина, а подразделенията й в България така въртят парите, че данъци до България не стигат, освен ДДС и акциз. И както се оказа първите 3 месеца на годината “Лукойл Нефтохим Бургас” не е произвеждал бензин и не е плащал данъци при внос на петрол, поради което е спаднал с около 60 млн. планираният приход от митницата в Бургас. А през това време бензин и горива се продаваха навсякъде, значи са внесени, складирани от по-рано и/или…

[u]На думите на Танов реагира Диана Дамянова, шефка на пиар агенцията Д&Д, която обслужва “Лукойл”. Самата Дамянова беше няколко години вицепрезидент на “Лукойл”. Тя се грижеше и за предизборната кампания на ГЕРБ и лично на Вежди Рашидов в Кърджали[/u]. И сега нейна служителка е шеф на кабинета на културния министър, а Дамянова е ангажирана не само с имиджа на Рашидов, но и с работата на министерството (неуспешно до момента). Няма съмнение, че е приближена на властта. Тя коментира пред електронното издание “Всеки ден”, че казаното от Танов е твърде сериозно обвинение към фирми, “които от 11 години настояват за пресичане на контрабандата с горива”. Сблъсъкът е очевиден. Танов се изправи срещу “Лукойл”, макар и да не спомена имена на фирми. Като капак шефът на “Лукойл” Валентин Златев е близък и с премиера Борисов...[/quote]

http://e-vestnik.bg/9173/shefat-na-mitnitsite-tanov-zasegna-lukoyl-i-shte-se-opari-zashto-go-nagazi-tsvetanov/

вторник, 25 май 2010 г.

Духовният елит - цитат на Петър Мутафчиев и БАН-ските старци

Петър Мутафчиев - статии,писани през периода 1935-40 година.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Мутафчиев

И тогава хората, от които се оплакваме и ни ръководат са били факт в българското общество. Мутафчиев заключава :



”Срещу тях в живота ни липсва всякаква организирана сила. И няма откъде да се яви. Защото през целия период от Освобождението до днес ние не успяхме да създадем в средата си това, което се нарича духовен елит - обществен слой от морално здрави, проникнати от традициите на своя народ и всестранно просветени люде, каквито стоят начело на всяко нормално развиващо се общество, ръководят и съгласуват или контролират отделните негови прояви. Не се създаде у нас и оная културна среда, от която такъв духовен елит би могъл непрестанно да се попълва и обновява. Обществените функции на подобен елит се изпълняват у нас от същата полуинтелигенция.”


http://boababbg.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


И тъй като тези дни се дискутира "съдбата" и ползата от БАН, няма начин да се попитаме: посочете ни примери за духовен елит от БАН и след като инвестираме в наука, въпреки мизерията си, не е ли време да поискаме малко повече общественост от тези същите...Защото какво излиза - БАН всъщност е едно училище за хора, които по-късно работят в чужбина...Което всъщност не е фатално...Най-големият инвеститор в България са тъкмо българите в странство.

петък, 21 май 2010 г.

Разликата между ГЕРБ и БСП

Ето я разликата между ГЕРБ и БСП, предният строителен министър само нацоцваше тук и там, уволняваше заради забележка срещу него, че нарушава заповeдта си за пушене, а новият строи, пести и иска да направи европейско министерство:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/20/904135_bjudjetut_na_stroitelnoto_ministerstvo_e_oriazan_do/

Темелът на демокрацията и еврочленството

Тези дни, например, ДПС и Доган рипнаха...Били загрижени за демокрацията, били темел, темел основа, а може според мое тълкуване и обелиск, на стабилността и съществуването на България в ЕС...Разбираме междувременно, че таз работа си имала и цена - 100 милиона от заменки на гори и много милиони свързани с държането на държавните пари в Кооперативната банка, която е "близка" на ДПС. С тези държавни пари ДПС, в частност Ирена Кръстева, / ако иска някой може да проследи етимологията и генезиса на ДПС, ръководството й, както и на И.Кръставе откъм ДС и БКП. /са били купени редица медии и печатници...Месеци наред много демократи, включая Е.Сугарев тези дни, упрекваха, че нямало никакво настъпление срещу ДПС мошеничествата, че дори имало някакви евентуални бъдещи планове и елементи на сътрудничество...Изведнъж обаче се оказа, че Кооперативна банка, може да загуби предимствата си спечелени по време на тройната, както и че заменките извършени от ДПС и Кабил, известен с обръщението си - гяури, отиват на съд...

Разбира се тези, които упрекваха за евентуални контакти с ДПС сега ще започнат да питат повече за ТИМ, или като теб за Валентин Златев...Аз пък ще кажа, че ако някой от тези сгреши, моят Бойко няма да се поколебае. Както не се поколеба да отстрани Божидар Нанев, който е зет на шеф на ТИМ...

четвъртък, 20 май 2010 г.

Човек трябва да може да се определи

В Българската история има няколко "стратегически" решения. Това са например приемането на славянския език и Кирилицата, християнството. За съжаление, все още, българите не са приели няколко други категории, които за другите страни са забравени проблеми. Тези категории са свързани на първо място с правила в общ живот, труд, та дори и мислене... Хората, които винаги виждат недостатъците и само лошото са пример за това...Може би греша, но правилното и европейското мислене е спирането и определянето на нещо. Възможно полезно и възможно реализируемо.

Ако човек обаче днес например не може да се спре на нещо и определи, ако не вижда и защо и как, най-добре е до сложи няколко наблюдавани обекта и да ги следи.

Бях по едно време се хванал да наблюдавам обществото по разни атрибути и да следя какво става. Не е лошо да се парави един списък и да се следи, така, ако човек види този и онзи факт, може и да се определи. Разбира се, ако гледаш на фактите само като да или не, в смисъл да е 100%, няма да можеш да се определиш....

Например:

Какво става с НАП ?
Какво става с Красьо Черния ?
Какво става с държавните пари в банките?
Как се разпределят държавните поръчки?
Как се преустройват различни жалони на миналия живот - например БАН?
Каква става с инфраструктурата.

вторник, 18 май 2010 г.

За или против ГЕРБ днес?

ДПС в лицето на Хюсменова даде възможност, за пореден път, да открехнем ЕС за каква мафия у нас иде реч. Или, колкото повече партизаните от тройката народни душмани се мрда / таз дума не означаваше ли нещо на чешки ? :grin: /, толкоз по-густо става на тез, чиято надежда е ЕС:

http://news.ibox.bg/news/id_773670166

И тук идва един генерален въпрос: Навременни ли са атаките и не поддържането на ГЕРБ днес? И тези атаки и не поддържане наливат ли вода в мелницата на мафията? Може ли да превърнем "несъвършенствата" на Бойко Борисов и неговото правителство / щото ний сме едни префекционисти, които искат или пълен рай - сигурно защото израстнахме през соца, когато бяхме убеждавани че "земята, ще бъе рай", или ...и едно нищо - демек, готови сме на свят , в който "лунъта дъ падни и дъ съ разпльока като едно лайно" / в основна цел на нашето и без това безрезултатно мърморене.

неделя, 16 май 2010 г.

Борбъта

Ние години на ред се борихме. Кой колкото може, но най-вече с вечно мрънкане и - ама така, ама инак, не ми късъй нйервити, ама той такъв, той онакъв. И нищо. Имаше някакъв шанс, особено по основаването на ДСБ, но агентите на негово величие ДС, сега го виждаме, ни разкараха - тези които наистина можехме да направим революция на интелигенцията...Сега е ред на Бойко, и въпреки - той такъв, той онакъв, най-вече откъм интелигенцията, той има шанс да му се видят резултатите...Грешка е, разбира се , и от негова страна, и от страна на интелигенцията / една част де /, че не са заедно. Но не може инак.

Съдебната ни система

Те са изключително коректни, чисти, многобройни и имат добри компютри, които следят ревностно:

Октопод в съдебната система н-я-м-а!
Как скришно, без мотиви и аргументи ВСС приключи проверката по поредния скандал в съдебната система
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/05/14/900842_oktopod_v_sudebnata_sistema_n-ia-m-a/

Затова и се оказва, че няма нужда от друг съд и затова заслужават големи премии дори по време на криза. Първанов също много ги харесва. Оказа се обаче, че и вестник "Гласове" е съгласен с тях. :)

петък, 14 май 2010 г.

Алтернативата

Ялово е това общество и дори Бойко е комплимент за него. Иначе утре може да се провали...но...като си помисля, че алтернативата е Гоце...и тръпки ме побиват!!!

Алтернативата иначе е само в този, който успее да "проработи" с гражданското общество...Това, разбира се, е засега само едно пожелание.

четвъртък, 13 май 2010 г.

Обществената инфраструктура

Впрочем ето какво казва Дянков за учените, които трябваше да са готови и с продукт за продажба тъкмо за парниковите емисии:

http://frognews.bg/news_23311/S_Diankov ... v_produkt/
С. Дянков: 8 000 учени - никакъв продукт


Не бива обаче наистина да се забравя, че тези, които имат власт не търсят учените, а учените не търсят властта, тъй като тя поначало е глуха.

Така или инак от това всичкото следва нещо, което всички знаем: обществената ни инфраструктура е тотално срината...И ...всъщност трябва да започва да се поправя на минимум 20 места едновременно...Затова, като знам, че практически задачата е почти неизпълнима - бих бил доволен и от малко.

Приказките и фактите

Ето, Едвин Сугарен, принципно е прав, че не бива да се приказва чак толкова и непремерено, както правеха Станишев, Царя и най-вече Доган:

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3244&rid=29&archive=

От друга страна с приказки или без приказки за мен са важни няколко фактически неща - и станат ли, дори ще ми е приятно, че ми е било забавно с приказките сега и че съм се чувствал, че и аз участвам във диспута.

сряда, 12 май 2010 г.

В далечината

Надали на Бойко ще му стигнат силите и акъла, но ето нещо

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3240&rid=29&archive=


което е мило и драго на Първанов, БСП и изобщо кръговете на посткомунизма...


ПП. Все пак смятам, че тъкмо Бойковия "популизъм", който се понрави на българите ни дава възможност да си мислим, че и на това е дошъл реда.

Господи, кога ли ще се отървем от оковите на миналото!!!!!!!!!!

Обновяване на държавата

Чуват се доста критика срещу и по отношение на Бойко Борисов, но се оказа, че той трябва да свърши работата с изчистването на комунистическата номенклатура и компрадорите й от всяка структура на държавата, включая "науката". Нещо, което другите Източноевропейски страни направиха още след 1990.

вторник, 11 май 2010 г.

Диалогът с избирателите

Това че диалогът на Станишев и изобщо БСП функционерите с избирателите си винаги се е крепял на явни, но
най-вече приети за даденост заблуди и това, че Бойко Борисов може да води диалог с избирателите си по неговия начин,
не означава, че ,ръководствата на ДСБ и СДС трябва да продължават да се манифестират убеждението си че те знаят по-добре от привържениците си.

Тези дни Синята коалиция обяви, че ще прави предложение за промяна в транспорта из София, а Мартин Димитров
излезе с предложение "Единствено превантивния контрол ще спре „Лапачите”".

И в двата случая нито беше направен опит за консултации с привърженици и симпатизанти,още по-малко опит тези
предложения да бъдат представени като граждански.

Разбира се работата на народните представители е да имат лични инициативи, но когато търсиш подкрепа не бива да продължаваш както си е било винаги.

"Социалната" политика на Станишев

Винаги съм бил против антиикономическия и антисоциален начин, по който БСП "третираше" пенсиите пред последните години. Ето едни от обясненията и резултатите:

http://banks.dir.bg/2010/05/11/news6366211.html
Според него една от грешките на предишните две правителства е "безпринципното намаляване на осигурителните вноски с цел уж по-добра събираемост, която да компенсира намалението. " Дупката във фонд "Пенсии" фонд "Общо заболяване и майчинство" и във фонд "Безработица" е огромна поради тези намаления, които освободиха за бизнеса около 12 млрд. лв., каза той и допълни: "Невидимата ръка на пазара", която трябваше да помогне за бързо развитие на икономиката, насочи тези пари в едни неефективни инвестиции, главно в областта на туризма, жилищното строителство, а голяма част от тези пари бяха потребени по най-паразитния начин - в строителство на вили, закупуване на терени, в т. ч. извън България "

четвъртък, 6 май 2010 г.

"Европейски" и/или "Посткомунистечески" съд

Днес на този хубав и боен празник мафията ни вдигна знаме на европейския фронт. Винегин, евродепутатът с не съвсем българското име от БСП започна да ковлади пред Брюксел. Правителството на ГЕРБ всъщност не било едно демократично правителство, а упражнявало диктатура. Сменяло поголовно добрите, прочули се с крадене чак и до Брюксел и назначени от тройката, специалисти, вътрешният министър раздавал присъди от ТВ екрана и искал да направи съдебен трибунал.

Вече на всички в България стана ясно, че който надига най-много срещу статуквото на миналото - ерго мафиотската държава, той е най-малкото говорител на мафията. Сега обаче и Брюксел ще го разбере...

А за съда? Просто трябва новия съд да бъде кръстен "Европейски", а сега съществуващите, включая ВСС и Конституциония съд -" Посткомунистически".

сряда, 5 май 2010 г.

Тютюнопроизводителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/05/896967_kabinetut_izburzva_s_aktualizaciiata_na_bjudjeta/?p=0#addcomment



Премиерът определи подготвяните мерки за актуализация на бюджета по-скоро като леви, "но те са принудителни за нас и е невъзможно да не ги направим". Ще бъдат отпуснати допълнително пари за 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите. "Ако не вкараме тези 116 млн. лв. днес да влезнат в бюджета, какво правим с тези хора?", каза Борисов и допълни, че пред тютюнопроизводителите няма друга алтернатива. "Осъзнаваме, че давайки тези пари, те ще засеят тютюн и догодина пак ще искат, но ако някой може да ми предложи по-човеколюбив вариант от този, аз съм готов да го изслушам", каза премиерът. Той допълни, че е чул идеи "за рози, за китки, за какво ли не, но докато махнат тютюна и ги засадят, те ще измрат".



Бойко, направи си сметката по друг начин. Ако ги накараш тези хора да превключат на други култури или животновъдство, но им дадеш същите пари като социални помощи те няма да умрат и ще е по-рационално.

Зуека за хумора на българските политици

http://www.vsekiden.com/?p=69005

Успяват ли да се надсмиват над себе си българските политици?

Пак не е за всички. Много е особено. Нали ви казах – някои носят хумора. Ето, например, министър Дянков, когото аз пародирам като министър Вдянков. Аз смятам, че той е изключително интелигентен човек. Той дори имаше проблем със сина си и т.н, въпреки всичко чувството му за хумор работеше. Бойко Борисов има изключително чувство за хумор. Това го знам. Макар и особено.



Аз лично знам, че Станишев, Доган и СаксК са с доста оперирани откъм хумор. Може би обаче преди хумора трябва да имаш други "качества", за да го нямаш. :)

ГЕРБ, статегията

За всеки непредубеден наблюдател воят, който се чува откъм БСП и от фирмите "абонирани" да лапат безотчетно от държавата, както и от техните политически подържници и брокери, е ясен:

БСП: Вече не ни трябват антикризни, а спасителни мерки
http://news.ibox.bg/news/id_1762485933

Не е обаче докрай изяснено на всекиго какво всъщност става...Бойко Борисов и заместник премиер министрите му са се захванали с една изключителна задача: да сложат край на социалистическите и постсоцилистическите стил на управление, конюнктура, икономика, стереотип и живот.

Всъщност тъкмо така може да се обясни досегашната стратегия. Опити да запрат парите и да променят технологиите, като се започне от ВСС и Президентството дори, и се мине през мине се през БАН, БНА, обръчите от фирми и така нататък. А в същото време да прережат връзките на кръговете към директините престъпници.

Ето и някои доказателства:
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/05/04/896780_povtorni_proverki_baviat_plashtaniiata_na_durjavata/

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/05/04/896740_bjudjetut_izleze_na_pljus_sled_tri_meseca_deficit/

вторник, 4 май 2010 г.

Светлина в тунела

Преди години как ли не го обвиняваха, дори и моите съсимпатизанти, че му дърпали конците, кълняха се че като дойде на власт ще клекне на руснаците, че ще се съюзи с БСП...То пък какво стана:


http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=469038

Казахте, че има кръг бизнесмени, чийто бизнес е благодарение на обществени поръчки. Ще посочите ли този кръг?

- Той в момента е и най-гласовит.

- Кой?

- Ами вижте пак в изказванията на президента, на тройната коалиция. Казват: платете пари на бизнеса. На кой бизнас? На кой бизнес не сме платили?



Не стига другото ами взе че откри строежа на магистралата...

Както и да го въртя и както и да го суча обаче, дори и да го сметна за лош, за пръв път, в не краткия си живот досега, виждам някаква светлинка в края на тунела.