сряда, 30 юни 2010 г.

Здравната каса - емблематично

Личното желание, необяснимо в план възможности, нещо да е вярно ни кара доста често да коментираме фактите осветени изключително сенчесто...Изключително показателно и дори емблематично в случая ще бъде резултатът от разследването на прокуратурата какво е станало с тези 450 милиона на здравната каса, които са изчезнали...Противниците на ГЕРБ казват, че тарикатът Дянков ги е прехвърлил нанякъде си, противниците на тройката пък предполагат, че същата пак е направила някой от триковете си...Така или инак, в случая, емблематичното ще бъде именно дали Бойко Борисов отново ще се опита да е откровен с избирателите или обратното...Ако Дянков, или изобщо ГЕРБ се е изтарикатил, неговата откровеност ще притъпи тази тарикатщина, ако обаче Станишката е направил номера най-вероятно ще бъде казано, че Бойко пак се опитва да изкара другите виновни.

вторник, 29 юни 2010 г.

Гражданоливница - 4, народопсихология

Още един, много посказателен, пример колко грешно мислим и колко грешно обръщаме нещата, така че всички постройки оттам нататък са грешни...И така до края на света. Ето една статия, в която се обяснява защо българинът мечтае и дори бленува за твърдата ръка...

Народът ще плаче за още месии
Търсенето на „твърда ръка” и „бащица” ще продължи и след Борисов
Диян Божидаров
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000901

Истината не е обаче, че българинът е изградил исторически мечтата си за силната ръка. Истината е че българинът исторически не е съзрял за колективни, общи, групови и какви ли не неиндивидуални организации...Затова и, инстинктивно, търси вожда...Всъщност практически значимото в ситуацията би било ако вождът създаде условия за еманципиране и развитие на действен ( функциониращ ), дори и прост, механизъм за общи организации и действия...Оттам нататък еволюцията сама ще си намери пътят.

сряда, 23 юни 2010 г.




Изобщо бойната ни и непримирима интелигенция, която изнесе съпротивата срещу Тошо, извърши героична революция, съпротивлява се със зъби и нокти срещу Симо, Доган и Станишката най-сетне беше здраво притисната в интелигентния си ъгъл от "пожарникаря" и "учителя по физкутура":

http://www.segabg.com/online/IMG/6289/0004.jpg

С две думи добрите и полезни четящи са ощетени за кой ли път.

Ма много са опасни тез четящи, бе. Зер книгата ги научи на съпротива и непримиримост.

А всъщност карикатуриращите са значително по-достойни за карикатура от изкарикатурените, колкото и също.



http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6289§ionid=16&id=0000111[/quote]

понеделник, 21 юни 2010 г.

Критиките срещу Бойко и ГЕРБ

Вчера си купих "Гласове". Отдавна не го бях купувал...Нямаше страница, където да не пишеха подобни работи.

Това беше върха:

http://www.glasove.com/article-8711.php


Моето мнение е че всичките тези "критики" са абсолютни глупости, идващи от глупаци. Аз лично ако исках да го критикувам щях да го правя поне на място...

Така или инак след като не знаят за какво и как да го критикуват, те още по-малко знаят за какво и как да го сменят...

Впрочем всичките тези, ама наистина изсмукани "критики" във форма на гъзибарщини много ми напомнят за критиките как по времето на кметуването на моят приятел се разправяше как София не била никога толкова мръсна, дори и кризисен щаб направиха, разни умници "анализираха" ...и какво стана избраха го пар екселанс, а София от 40 години не съм я виждал толкова чиста.

Нека продължават...Често обаче човек не разбира, че греши непоправимо...И дори вредно за себе си, когато не може да различи достойнството от шмекерството...Колко ли ужасни се чувства, когато разбере, че цял живот е бил на грешната страна и на грешната преценка

http://www.bnews.bg/article-11404

Огромни лобистки кръгове не само в България, а и в Европа, ще кажат и оказват огромен натиск върху нас. Публикации в западната преса, изказвания на уважавани от мен посланици, които казват, че новите демокрации трябва да си научим урока....Но аз мисля, че именно от канцлера Меркел и подобни политици съм си научил урока - че нищо не трябва да се крие от обществото, обясни още премиерът.


Наистина нивото ти на мислене ако опира до упреци на ниво "избира си хората с които ще работи по кръстовището край Севлиево" / особено ако знаеш какви тотални неадекватности бяха пускани като министри на здравеопазването в миналото /, или да си мислиш, че разноговоренето в ситуация, където е нужно ужасно лавиране между планирано-забатачена ситуация, криза и руска интереси изразявана от една стабилна мрежа, е меко казано повърхностно, колкото и същностно българско.

Единствената алтернатива или шанс за противопоставяне срещу ГЕРБ биха имали общности и общи движения, които използват както демократично построени общности така и демократични вземане на специфични, но задължително експедитивни и специализирани решения...Принципите предложихме преди някоя и друга година в проекта Демокрация в действие...

Иначе нивото на мислене на журналистиката, коментаторите и критикарите е на нивото, с което се критикува Прокуратурата за оправдателната присъда срещу Маргините, където никой не се пита ако наистина нямаха нещо срещу подсъдимите, защо тези същите толкова дълго отлагаха делата, защо толкова редовно се разболяваха и симулираха. Отговорът, който така или инак няма да се чуе е:

1. Или Съда и/или Прокуратурата са били задължени да издадат присъда и затова делата са протакани.

2.Или до съдебна присъда се е стигнало, защото най-сетне за Съда и/или Прокуратурата е била осигурена ( изработена ) оправдателната присъда.

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Менделеева таблица на обществото - х




По пътя на търсенето на методи за постигане на някаква схема на Мендееевата таблица на обществото попаднах на тази схема.


Кант

"Diese Vorstellung nun von einem allgemeinen Verfahren der Einbildungskraft,
einem Begriff sein Bild zu verschaffen, nenne ich das Schema zu diesem Begriffe".

Представата или идеята от един общ процес на въображението на едно понятие да
постигнеш неговата картина, я наричам схема на тези понятия.

Основните групи елементи на начините на опознаване при сформирането на звания са:

1. сензорните схеми вследствие например на гледане, допир...

2. понятийните схеми - например цвете

3. операционни схеми - класификатори и подредби

Предвиждания на Сорос

Сорос: Нова рецесия в Европа е неизбежна

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3062351
Финансистът Джордж Сорос заяви, че Европа няма да избегне нова рецесия през 2011 г., в резултат на която Старият континент го очаква стагнация в продължение на няколко години. Факторите, които ще предизвикат рецесията, са политически решения в предходните години, довели до "низходяща спирала" в икономиката. По думите на Сорос, отсъствието на механизъм за излизане на отделни страни от Еврозоната се явява "фаталната слабост" на валутния съюз. Най-яркият пример за това е Гърция, която почти банкрутира и в резултат на това еврото се срина. Финансистът, също така, обвини Германия в неадекватни критерии при разпределянето на новосъздадения 750-милиарден фонд за помощ на закъсали страни като Гърция. В частност, Сорос отбелязва безсмислието на условия като липсата на търговски дефицит и висока норма на данъчна събираемост. Според него, точно в това се състои опасността в настоящата ситуация - не трябва да се изисква баланасиран бюджет и висока данъчна събираемост в момент на дисбалансирана банкова система, тъй като това допълнително ще натовари бюджета на съответната държава, което ще я тласне към продължителна и дълбока рецесия. Самата Германия, счита Сорос, преживява кризата сравнително леко, като поевтиняването на еврото спрямо щатския долар и другите основни световни валути се явява полезно за експорта на германската икономика. "Германия ще ухае на рози, когато останалата част от Европа заради низхосящата икономическа спирала се гмурне в периода на рецесия и стагнация", прогнозира Сорос, като добавя: "Европа я чакат нелеки времена заради опасността от социално напрежение, предизвикано от всеобщото недоволство от намаляване на жизнения стандарт, ръста на безработицата и инфлацията". /Ройтерс /



Личното ми мнение е че на България, в този период, за който говори Сорос относително ще й върви. Защо? Ние тръгваме от едно много ниско ниво. Ниво и исторически обусловено, но и конкретно съсипано от престъпленията и некадърността. От тази позиция - малко ред, малко стопанственост, малко разум и справедливост ще е достатъчно да отбележат видим ръст в производителността на обществото.

сряда, 16 юни 2010 г.

Идиомите български

Убеден съм, че Гражданоливницата някой ден ще се обърне и към езика български...В днешните вестници например пише, че прокурорът Николай Кокинов щял да гони Маргените "до дупка"...Какво наистина стана с нашия език!!! От официално място вместо да се каже, че Маргените ще бъдат разследвани докато не бъдат осъдени, или да се използва някакъв друг, по-интелигентен или свързан с абстракции идиом, щял да ги гони "до дупка". До каква дупка остава на клиента да си представи, до лисича или пък...защо не и нещо еротично...

Материалната същност на българския идиом е свързан обаче както с историческото ни развитие ( направо преминаване от селския живот на възраждането към новото време ), така и с липсата, вече на повече от 150 години, на поемане на отговорността на българската интелигенция да реформират или обновят в малко по- абстрактно-социален, или най-просто казано разсъдъчен аспект идиомите...Може би обаче това не е необходимо. Защо например трябва да търсим заместители за "запъна се като магаре на мост" или "след дъжд качулка"...Може би за да можем да ги използваме и в официалния език...Така или инак обаче ако кажеш - "ще гоня някой до дупка" или наречеш някой "гъзибар", вместо да кажеш че все се занимава с несъществени, или лични за събеседника въпроси, или пък изобщо говори не по същество, е значително по-цветно.

вторник, 15 юни 2010 г.

Свободата не е привилегия да резервираш най-добрите места за себе си

Много, много дълъг път, трябва да извървим, за да се замислим дори само за някои категории, камо ли да ги дискутираме, да избягваме изостаналостта си в артикулацията и действията:


http://www.kultura.bg/bg/article/view/17109
Думи за оставка на президент



“Свободата не е привилегия да резервираш най-добрите места за себе си”, подчерта той. “Пазарът сам нищо не може да регулира. Необходима е една силна държава, която да наложи правила на пазара и да контролира тяхното прилагане.”

Ключови думи:
Хорст Кьолер, Георти Първанов, общество

сряда, 9 юни 2010 г.

Пак за Гражданоливницата - 1

3, 34, все пак не е минус 3, 34.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=3429&rid=29&archive=
НЕПРИМИРИМОТО МАЛЦИНСТВО

Мнозинството в страната очевидно не може да се справи с тази задача. То е обезверено, обезсилено, деинтелектуализирано и бедно на правилни инстинкти. Социалната дресировка, на която е било подложено, е преследвала съвсем други цели. То реагира на външни дразнения рефлективно - може да каже какво не харесва, но не и какво трябва.

Задача на това малцинство трябва да бъде отклоняването на страната от сегашния път на развитие. Тя може да се формулира и по друг начин, но основното в нея, способно да доведе до успех, е създаването на нужния дух или воля за действие. Това непримиримото малцинство трябва да постигне единствено със собствени сили.



Някои хора още имат илюзии...Все пак е нещо..Поне се споменава. Подобно на "Демокрация в действие" или подобно на гражданоливницата...

Истината е че докато Непримиримото мнозинство стане наистина непримиримо и му се чуе гласа, светът, а и България така ще се променят, че ....


неделя, 6 юни 2010 г.

Гражданоливницта

Първи постинг за Гражданоливницта:
http://boababbg.blogspot.com/2010/05/blog-post_28.html

Снощи узнах, че едно изключително свестно и способно момче, с доста рядка професия момче не издържа вече и ще се оттегля в чужбина...


Една от изключително важните задачи на Гражданоливницата е да си създаде технология за намиране, специално толериране и дори изтикване в предни позиции на способните и даровитите ни люде...Нека свърши, най-сетне, ерата в България на нагаждачите и тарикатите.

петък, 4 юни 2010 г.

Реформа в администрацията

botbg: Ще ти подчертая само два факта, а ти или който и да било нека интерпретира.
Преди 60-70 години(ти си избрал отстоянието) в България държавните служители са били около 100 хиляди включително учители,полиция и армия при население между 6 и 7 милиона. Знаеш ли защо в Интернет има по-малко данни за България публикувани от така наречения Нац Стат Институт в сравнение с бюлетина на ЦРУ?
В момента Швейцария е около 7 милиона + между 1 и 2 милиона гастарбайтери и така наречените "политически бежанци". Швейцария работи с 8 министерства, а този род дейност се отчита в отдел "услуги". Нито имат държавни служители, нито закон за защитата им.
Горките, как ли се оправят в кризата? И комитети не правят! Брутният им продукт е около 500 млрд$ срещу 40 за България!
Не знам ходил ли си в Швейцария, но там полицай ще видиш само ако имаш нужда от него.
Поздрави!



Всъщност реформата на администрацията ще се превърне в най-големия проблем пред ГЕРБ. Да оставим всичко останало, но не е малка и провокацията на привържениците на мафията и симпатизанти...

Обезателно е необходимо създаването на малки и ударни екипи, начело с доказали западния си тип на работа хора, които да накарат другите да работят.



http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=502032
Всичко е напълно блокирано: нито се плаща за завършени проекти, нито се тръгва към нови такива. Администрацията е спряла да работи и усвояването на структурните фондове продължава да е около нулата.

А е спряла по три причини: а) едни чиновници разбраха, че вече не може лесно да се краде; б) други така и не разбраха, какво точно трябва да се работи; в) трети знаят какво трябва да се работи, но не искат да го правят, за да не привличат внимание.



http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sedmicata/vupros_na_sedmicata/2010/04/27/893277_koi_sa_nai-golemite_slabosti_na_durjavnata/

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Стратегията на ГЕРБ

Препоръчвам тази статия:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/06/01/910144_krizata_ot_koiato_ne_sme_izlizali/

Повод е за последователен коментар.

Както обещах, първо "анализа":

Цитат:
Неблагоприятни бяха - и продължават да са - условията, в които ГЕРБ дойде на власт, но тъкмо тези условия, а не капризните българи или политическите опоненти на Бойко Борисов предявяват високи изисквания към начина на управление на държавата.

А България продължава да се управлява зле.


В печатното издание е подчертано, че продължава да се управлява зле. Изобщо, както тези дни додадах, изискванията са винаги високи...Не се вижда нищо положително, а ще видим дали се дава рецепта.


Да си поставиш точните проблеми за разрешаване, да формираш дневния си ред като управляващ субект – с това започва всеки разумен мениджмънт. Но за да не сгрешиш още в началото, е необходим хладнокръвен и обективен анализ на изходната ситуация – да се знае кое е добре, кое зле, защо едно нещо е добре или зле, кои са факторите, от които зависи това, което е добре да си остане добре, а онова, което е зле, да се трансформира в нещо по-добро. Ето това правителството на Бойко Борисов не направи, когато дойде на власт.


Тук авторът Светослав Ставрев, който е професор по публичен и бизнес мениджмънт - не се казва в кой университет, иска да каже, че екипът на Бойко Борисов не е направил обективен анализ като е дошъл на власт.

Казвал съм и продължавам да твърдя, че

кризата в България е бивалентна

от една страна, това е ендемична, нашенска си криза, в която бяхме и преди да дойде кризата отвън и в която ще си останем най-вероятно и след като тя се отиде, а, от друга страна, налице е несъмнено и глобална криза, която нямаше как да ни отмине.

Тъкмо комбинацията от едногенни и екзогении кризисни явления прави от българската криза нещо оригинално, неповторимо, за изхода от което са наложителни също така нестандартни управленски решения. Не че трябва да се открива всеки път топлата вода, но комбинацията от антикризисни действия, необходими за България, не могат да се препишат от политиките на САЩ, на ЕС, на балтийските държави, на Гърция, на Испания, на Португалия или на Русия. И този анализ и синтез българското правителство не направи.


А тук се признава, че вътрешната ни криза е като че от векове, или както я познаваме от около 6-7 десетилетия...Или Бойко Борисов и ГЕРБ са дошли защото хората се надяват, че най-сетне ще започне да се слага спирачка на вътрешната криза, но за жалост идването му съвпада със световна криза.

И тъй като сме прекалено малки и незначителни от световна гледна точка, нека оставим глобалната криза на глобалните елити и лидери и да се концентрираме върху онова, което зависи от нас като общество и държава.


Това е вярно. Следва изброяване на атрибутите на вътрешната ни криза:

- Непрозрачни, несвободни, сиво-черно обагрени, силно неравновесни и слабо конкурентни пазари – стокови, парични, капиталови, трудови, политически... в които трудно и с разрешение се влиза и от които всъщност практически не се излиза.


Всъщност с това се казва, че икономическата среда в България е все още посткомунистическа. Ще рече това е икономическата среда след 20 години преход. И ГЕРБ трябва да я промени.

- Огромната част от сделките с държавата – най-могъщият икономически субект в страната, преразпределящ над 40% от БВП, стават квазипазарно, направо извън пазара, с предварително подбрани на корупционна основа "партньори". Така посредством манипулирани приватизации, държавни поръчки, публично-частни партньорства и други подобни буквално се

засмукват всяка година не по-малко от 15-20% от БВП

от едно старателно прикривано, но често добре познато по места малцинство от т.нар. нови елити, което се възпроизвежда безотказно при всяка власт и с помощта на всяка власт.


Абсолютно вярно. В същото време отвсякъде, президент, БСП експерти от Лондон / проф. Д.Иванов / и така натътк реват, че бизнесът / разбирай фирмите прикачини към властта / трябва да бъдат задоволени.

- Най-големите контрабандни канали (горива, метали, цигари, алкохол, "китайско карго"и т.н.) и най-обемните данъчни и не само данъчни престъпления стават само със съдействието на съответните държавни служби и така е вече повече от две десетилетия.


Дали пък новото правителство не се опитва да противодейства?

- Няма нито един сектор или производство, които да служат като локомотив за изтеглянето на останалите, благодарение на своите потенциал, пазарни позиции и конкурентоспособност, затова пък имаме стихийни, погрешно насочени и най-често спекулативни чужди инвестиции, обиращи ситуативни луфтове и неравновесия, с краткосрочен хоризонт на инвеститорските нагласи.


Вярно е. След като 70 години не е намерен такъв сектор Бойко Борисов трябва да го намери и развие.

- Ние имаме най-извратената, икономически неграмотна, социално безперспективна и геноцидна към старите хора пенсионна система, която никой управлявал страната през последните 20 години не пипа, за да не си оцапа ръцете.


Вярно е. Министър Нейков направи началото на промените на тази пенсионна система, но двете следващи правителства я оставиха такава каквато си беше. Сега ББ трябва в момент на криза ( както разбрахме вътрешна от около 70 години, а и външна ) да я оправи.

- У нас действа образователна система, произвеждаща разхайтени неграмотници, повърхностни средняци за масова вътрешна употреба и амбициозни, най-често самоподготвили се, таланти за безплатен експорт към страни от всички континенти.

Дали ГЕРБ се опитва да промени образователната система ще разберем по това надига ли се вой от определени места.


Нататък авторът се спира на относително повърхностни недостатъци на управлението на ГЕРБ и завършва със заключението, че въпреки всичко няма алтернатива...Което е вярно. Страната ще отиде съвсем на кино ако още веднъж, например политическо произведение на Първанов, което не може да не успее без ДПС, дойде на власт.

....

Всъщност малко по-панорамно погледнато българската вътрешна криза е криза на обществото, ще рече криза на обществените и икономическите взаимоотношения и ред, от големите правни справедливости до най-елементарните взаимодействия.. Оттам ниска обществена производителност, което включва демография, бедност, здравеопазване, образование, всичко.

Въпреки че в статията не е казано, все пак какво се опитва да направи правителството на Бойко Борисов и правилно и достатъчно ли е това.

- борбата към някакъв ред е видна. дали ще успее, зависи както от страна на правителството, так и от страна на противниците му, които са заели доста стратегически правни и организационни позиции, но и от избирателите.

- има опити за реорганизации в
земеделие
здравеопазване
строителство
армия
правна система
образование
екология

Дали е правилно? Правилно е ако е свързано с общото подреждане на държавата, което е най-важното, тъй като най-важния ефект е захващане отнякъде или поне където може на въвеждане на някакъв ред. Което е и най-стратегическата задача - повишаване на обществената ефективност. Което е пък лечение за всичко изброено дотук. Не би могло да искаме от днес за утре да имаме обществена организираност като в Германия, Англия или Южна Корея, но за да за се започне поне да се мисли в тези посоки днес е нужно поне малко ред. И според моето скромно мнение, предвид ситуацията и възможностите правителството работи правилно.

Достатъчно ли е?
Разбира се не е достатъчно. И тук именно трябва да се критикува. Но не от позицията - ти защо не си магьосник, знаеш ли колко е хубаво по Шанзелизе? А кой може и би могъл да критикува? Е тук именно се оказва, че тези които могат и евентуално биха могли да бъдат чути, като потенциални съмишленици, са твърдо против. Те не се опитват да разберат усилията, ситуацията, конюнктурата...

А за да има шанс да бъдат чути, от една страна е нужно да са обективни и да разберат, че и магьосник няма да може да премахне от раз елементите на досегашната българска същност, трябва да настояват за обективни конкурси и критерии, публичност за стратегии и планове на държавно ниво.

И най-важното - изобщо някаква и най-малката възможност да се направи "сектор или производство, които да служат като локомотив за изтеглянето на останалите, благодарение на своите потенциал, пазарни позиции и конкурентоспособност" може да стане чак когато цялото общество достигне до един минимум на ред. И това е, сигурен съм, което Бойко Борисов и екипа са разбрали при анализа си встъпвайки да управляват. Дали и кои разбират, че това е най-важното е най-правилното, ще покажат резултатите в бъдещето...А дали интелигенцията и коя част от нея днес ще го осъзнаят това и ще помагат, след около 70 години криза, а няма да пречат е също немаловажно.

сряда, 2 юни 2010 г.

По-малкото зло и гражданската позиция

Такова нещо като “по-малкото зло” не съществува
http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?f=106&d=321447

Демократ, аз не отричам вашия начин на виждане, но .... си обяснявам нещата по следния начин:

По време на социализма познавах у нас няколко основни възгледа. Най-общо това беше комунистическия, социалистическия, "колабористко"-рационалния и този на пълното отричане.

Всички те не могат да съществуват в чист вид, защото са свързани с човешки ползи и ползи, сметки, дори и на ниво оцеляване, но нека ги приемем за удобство на обяснението като такива.

Комунистическия и социалистическия са ясни, те бяха свързани с определени слоеве от населението, които тръгнали от една много бедна България си обясняваха например прокарването на водопровод и/или електричество с успехите на социализма като система. Тези хора, малко или повече, и днес са предубедени както в обичта си към Съветския съюз и Русия, така и са принципно срещу "империализма" и дори например не искат, а и не могат, изобщо да разберат доводите на Израел в таздневните конфликти.

Тези на пълното отричане са горе-долу ясни - те не виждаха абсолютно нищо положително в тогавашната система, но и не бяха готови, също защото не виждаха и теоретичен шанс за нещо, на каквото и да е действие и организация срещу комунистите. Така ги и завари 1990 година. Бедата е обаче че и страната беше заварена така. За разлика от Чехия, например, между тях нямаше нито организация, нито обща воля...Така Жельо и подобни трябваше да извършат революцията...Да, появиха се и други...но..все след 1990 и...резултатите са ясни.



"Колабористко"-рационалния е най-интересния тип. Тези хора не вярваха в празните приказки на комунистите, мислеха да се уредят, но и някои от тях / познавах такива / си казваха - защо да оставяме на Онези да ни изработват, ние не само ще се уреждаме лично, но и няма да позволяваме на левия екстремизъм да бъде така ярък. За това какви са процентните доводи за всеки или за цялата група може да се поспори, но така или инак, страната имаше полза от тях. Лично аз съм бил защитаван от тях, когато е можело да бъда наказан доста сурово по онова време..


Така или инак днес тези групи са принципно същите. И всеки от нас си избира коя от тези да наблюдава, да харесва и не харесва, къде повече, къде по-малко. За мен обаче въпросът винаги е стоял какво остава под чертата фактически и затова не мога да се съглася, че по-малко зло не съществува и не мога да се съглася с манталитета на вечното недоволство, но от позицията на безпомощност и нищо неправене.