петък, 29 април 2011 г.

Белене и Уикилийкс

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178895&srcpos=1

Българското наследство

Аз, все пак, искам да цитирам нещо за хората, които биха могли да почувстват българското ни наследство:

"През 895 г. унгарска армия обсадила Преслав. Градът се отбранявал само от опълчението (юноши и старци), тъй като редовната армия, начело с цар Симеон, била блокирана в крепостта Дръстър. Отбранителите се задъхали пред опитните унгарски бойци и изглеждало, че градът всеки момент ще падне. Тогава деветдесет и две годишният Борис напуснал манастира, облякъл бойните си доспехи, заповядал на мощното българско опълчение да се строи в равнината пред крепостните стени и застанал пред тях на кон с меч в ръка. "Българите", пише западният хронист, изпаднали в екстаз. Старците виждали в монаха войн спомена за славната си бойна младост, а юношите - слязъл на земята светец. Унгарската армия била буквално смазана от тръгналите в атака българи. Двадесет хиляди унгарски конници загинали в разразила се страшна битка, останалите избягали. "

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-04-29&article=365803

Неадекватността на Сините

Вчера стана дума, че СДС и ДСБ ще спорят чий кандидат за президент да е кандидатът на Синята.

Колко пъти се явяваха на избори и колко пъти правят една и съща демонстрация на щраусовия синдром.

И за прост човек е ясно, че са без практически шансове...Ама, не. Само това - те първо ще покажат, че не знаят дори как да се престорят на истински демократи и да организират едни истински демократичен подбор и избори.

И не само това - ще изпаднат в страшни и непримирими спорове кой да е кандидат...За нещо, което няма да стане...Тази неадекватност няма начин да не бъде наказана. И най-обикновения човек, който мисли в реалности ще предпочете практичността и реализма на "пожарникаря". Независимо от всички претенции и приказки от хиляда и една нощ.

Гражданското ни общество и медиите

Поначало нещата са ясни...рецепти почти няма, но ако има, първо нямат публичност, второ няма заинтересовани :)

Все пак нека кажем нещо малко или повече практично в посока Гражданското общество.
Наблюдавам най-гледаните телевизии, преглеждам и пресата. Характерното е дребно- и тъпотемието, казано доста деликатно. При положение, че имаме толкова гравиращи проблеми за мен най-нормалното е да се търси информация по какъв начин тези проблеми са решени по света...

Та, призовавам, който прочете тези редове да ратува, да напомня, да изисква, медиите ни да се занимават повече със случващото се по света, но не чак толкова с каква ракета е унищожена коя резиденция, а как са накарали например хората, които получават заплати от общините да работят плътно за даваните пари, как облекчаваш на практика хората около себе си, а не им пречиш, как са организирани социалните граждански сдружения, как доброволни отряди помагат за спазването на реда, има ли граждански комитети, които правят паралелни съдебни процеси...

четвъртък, 28 април 2011 г.

Краят на атомната енергетика

Краят на атомната енергетика
http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/04/26/1080249_kraiat_na_atomnata_energetika/?print=1
Роланд Купърс

"Точно обратното се случва при възобновяемите източници, където разходите спадат рязко вследствие на рязко увеличеното им строителство - само в Европа през последните 10 години са построени 40 хил. вятърни турбини, а до 2015 г. енергията от слънцето ще захранва половината от капацитета на енергийните мрежи в региони като Южна Африка, Гърция и щата Флорида.

Доколкото атомната енергия устойчиво поскъпва, а тази от възобновяемите източници поевтинява, линиите на цените им неизбежно ще се пресекат, т.е. изравнят. Въпросът е само кога и по всичко личи, че това ще се стане през следващите 10 години. Това означава, че още преди да сме завършили изграждането на следващата атомна централа, тя вече ще се е превърнала в

скъпа и все по-ненужна реликва от мечтата на 50-те години

на миналия век "атомът за мирни цели"."

Посланикът на Германия Матиас Хьопнер:


Българското правосъдие дели своите клиенти на обикновени граждани и недосегаеми. Така смята посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, който в интервю за Дойче веле говори за дефицитите на българската демокрация.


http://www.svobodata.com/page.php?pid=5434&rid=29&archive=


Автор: Б. 27 Април 2011 12:41:20
Специално за посланика:

Ето, едно Мими, умишлено е проваляло едни от най-важните дела, а те го наказват с 10% намаляване на заплатата...А Мимето сигурно, както всички предполагат, е припряло тъкмо до тези 10%.

http://dnes.dir.bg/news/zaplata-vissh-sadeben-savet-operatzia-oktopod-mimi-petrova-8503221?nt=9
Отрязаха заплатата на съдийка по делото ”Октопод”

От цялата работа става ясно, че и ВСС е доста справедлив и "независим". Ако е в моята фирма и Мимето и ВСС ще ги уволня начаса. Колкото и да са независими.

Автор: Kardinal Richellieu 27 Април 2011 13:14:50
Attn.:Автор Б:
Sehr gehehrter colleague,
sollte,das irgendwie von dem Boftscafter gelesen werden,dann moge auch Seine EXCELLENZ wissen:Die europeische Gedult,
seie schon langst fast vollkommen
erschopft erschopft geworden sein und die letten Gewsprdeche zwischen Italien und Frankreich zeigen auch,das selbe bzw.- m a n c h e T r o y a P f e r d e!
Europe moge sich mehr kummern fuer "Shengen",aber mit sehr erfahrenen Leuten an der Macht!
Die Zweit der "Freundschaft" sei nicht mehr "WORKABLE!!


Автор: Б. 27 Април 2011 14:00:25
Да, колега. Тяхното търпение е изчерпано, но ние искаме конкретни действия. На фона на всичките тези случаи, които посланика ги има като списък е време да бъде обявен мораториум с изключително ясно УСЛОВИЕ - моментално да се поемат всички дела, където става дума за престъпления от определен калибър нагоре да бъде поет от Европейски съд, който да дефинира границите, в които могат да бъдат осъдени тези наши АБОНАТИ.

И нека цитирам нещо, което искам отново да е ясно:

Да, Европейският съюз ни отговаря, че това е вътрешна работа на България, но явно че с решенията си и функционирането си този съд всъщност нарушава законите и същността на целия съюз.
Ясно е че построен така, да поддържа явна престъпност, да нарушава на най-нормални категории на справедливост и логика този съд не може да бъде преборен с вътрешни сили.
Наистина функционираща така България нарушава същността на съществуването на ЕС.
И не е ли нарушаването на основните демократични правила в нашата страна и липсата на достатъчно действена реакция от страна на ЕС доказателство за провала на целия съюз?!

Автор: Б. 27 Април 2011 14:09:20
ТЕ се подиграват не само с един цял народ, но и с уж една от най-мощните структури в света. В края на крайщата колко пъти в историята се оказваше, че определени сили трябваше да предприемат действия противоречащи на международното право, за да прекъснат явни престъпления вътре в определени страни и така да съдействат за предотвратяване на много по-тежки последствия.

И не означава ли например принципното непротиворечие откъм сегашното правителство към ЕС именно покана за намеса.


Автор: Б. 27 Април 2011 14:50:22
А ето фактически какво става в страната:

http://dnes.dir.bg/news/mvr-nikolay-tzonev-tencho-popov-8504607?nt=4

Колкото и лошо да е полицейското превишаване на правата за какво всъщност става дума - за напълно невинни граждани, тероризирани от полицията или за една система, която е така устроена че определени граждани да са напълно невинни и дори тероризирани.


Липсата на каквито и да е възможности за въвеждане на ред в страната се крепи тъкмо на свързаните системи на правораздаването и институциите, които го прилагат само ако име изрични ползи, задачи или симулации.

"В нормална държава би било невъзможно към 20% от разходите на селските стопани да отиват за охрана на собствеността и продукцията им; в държава, чийто министър-председател е бивш охранител, това е напълно естествено. Както и естествено бе той да се откаже от една нелоша идея полицията и армията да пазят реколтата. Все пак станеше ли това, освен с воя срещу полицейщината Борисов щеше да се сблъска с нарасналата през демократичните години правозащитна вълна, помитаща всяка идея за ред с приказките за естествени етнически права "

http://v3rmin.blogspot.com/2011/03/blog-post.html

петък, 22 април 2011 г.

Как да сезираме Европейският съюз относно "функционирането" на българския съд

Вчера станахме свидетели на поредното решение на българския съд, което се различава ясно от разбиранията и логиката, която имат обикновените хора.

ВАС отмени уволнението на съдия Пенгезов
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3766591


Затова и инициирам набирането на съмишленици за написването и изпращането на едно отворено писмо до Европейския съюз и Комисия във връзка с функционирането на българския "независим" съд.

Да, Европейският съюз ни отговаря, че това е вътрешна работа на България, но явно че с решенията си и функционирането си този съд всъщност нарушава законите и същността на целия съюз.
Ясно е че построен така, да поддържа явна престъпност, да нарушава на най-нормални категории на справедливост и логика този съд не може да бъде преборен с вътрешни сили.
Наистина функционираща така България нарушава същността на съществуването на ЕС.
И не е ли нарушаването на основните демократични правила в нашата страна и липсата на достатъчно действена реакция от страна на ЕС доказателство за провала на целия съюз?!

четвъртък, 21 април 2011 г.

Радиацията

http://www.blitz.bg/news/article/106120

"60 пъти са се увеличили раковите разболявания след Чернобил, твърди Гюров. След Украйна и Беларус България и Франция били най-пострадали. /БЛИЦ"

60 пъти са се увеличили раковите разболявания след Чернобил, твърди Гюров. След Украйна и Беларус България и Франция били най-пострадали. /БЛИЦ

сряда, 20 април 2011 г.

АЕЦ "Белене" - отговорът на Брюксел

Ето и писмото в отговор на нашето:


http://boababbg.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html


Гнусотията, лицемерието и наглата простотия на прехода

Тъкмо в края на мандата си, който може да се характеризира със случая в Могилино, когато английска журналистка разкри с филм падението и антихуманността на обществото ни градено с десетилетия тъкмо като такова - криещо пълната мизерия на истината, когато Президентът Първанов се провикна:

"Филмът за Могилино е част от антибългарска кампания"

същият, за когото е ясно, че иска или не иска ще трябва да се оттегли, призова:


"Ние, поколението политици на прехода, трябва да подготвим оттеглянето си

Смятам, че ние, поколението политици на прехода - онези, които бяхме или сме лидери от времето на прехода, трябва да подготвим своето оттегляне от върха - не рязко, не революционно.

...
Аз мисля, че е дълг на всички - на Първанов, на Борисов, на Станишев, на Костов, на Доган - да не изброявам всички лидери, да подготвим тази плавна смяна без конфликт между поколенията..."

вторник, 19 април 2011 г.

Междинен резултат

Така или инак от цялата работа имаме много приказки ( на първо място спекулации ), смяна на подозрителен шеф на НЕК, няколко протестни писма и:

Възможно е ново отлагане на АЕЦ “Белене“ и препроектиране
Трайков очаква много и качествени кандидатури в конкурса за шеф на НЕК
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=178529&srcpos=1

По-важното, според министъра, е дотогава да се елиминират спекулациите за това кой какво е свършил или не е свършил, с какво е закъснял, какво е направил предварително.

"До 1 юни изискваме (от консултанта HSBC – бел.ред) изчерпателен и детайлен анализ какво очакваме от другата страна и какво те очакват от нас. Едва ли ще можем дотогава да сме приключили, още повече, ако се разберем за препроектиране на някои части от проекта. Това не може да стане в този период", посочи Трайков.

Договорът с HSBC бе сключен миналата седмица, а дни след това собственикът на НЕК - “Българският енергиен холдинг“ (БЕХ), подписа с френската “Арева“, която е подизпълнител на АСЕ, споразумение за сътрудничество, предвиждащо надграждане на системите за сигурност на централата. Тогава Трайков посочи, че очаква от “Арева“ да превърнат проекта на руснаците от второ поколение в поколение ІІ +, въпреки че АСЕ уверява, че предлаганите реактори са трето поколение..

Къде изчезнаха флашките?

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5400&rid=29&archive=#comments
Къде изчезнаха флашките?
19 Април 2011
Едвин Сугарев

Моето мнение е че фактите отговарят на изложените...Виж, тълкуванията на г-н Сугарев са малко крайни. Все пак, като познаваме нашата "среда" съвсем близо до логиката е на Дянкав и ББ да са им спретнали някакви компроматчета...Но, както г-н Сугарев е отишъл в предположенията си много на една страна е възможно тези предположения да са и в друга посока. Защото фактическия свят е доста по-различен от мисловния.

Така или инак обаче няма начин някой хубав ден в близкото бъдеще важните факти да станат ясни...Аз лично все още не съм чак такъв песимист.

петък, 15 април 2011 г.

Списъкът на Уорлик-2

Ний сме една малка, но весела страна:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=839332
"Страната, в която, ако имаш власт или поне пари - на пътя всичко ти е позволено. Страната, в която за кортежите на властимащите по закон правилата за движение не важат. Страната, в която колите със скрити червени фарове зад бронята могат да карат с каквато си искат скорост и никой не ги спира. Ако се казваш еди-как си и си убил човек на пътя - въобще не е проблем, - можеш спокойно да си караш колата.

Тъжна история. И най-тъжното в нея е тоталният разнобой в практиката на съдилищата, включително Върховния касационен съд. Не може за по-леки престъпления да лежиш 10 г. в затвора, а за по-тежки да имаш условна присъда, т.е. въобще дане ходиш в затвора. Това е гавра със съдбата на хората и липса на правова държава.

И наистина Стависки беше пил, беше влязъл в насрещното платно, уби един човек и прати втори в кома, което е по-лошо, отколкото да умреш. И получи условна присъда.

При същата ситуация редовият българин по правило отива ефективно в затвора. Редовият българин не е известен, не е властимащ, няма достатъчно пари за топадвокати и за други разходи.

Ако пък си шофьор, причинил смъртта на баща на депутат, и то без да си пил - лежиш 10 г. в затвора. Почти като при умишлено убийство."

Списъкът на Уорлик

Не са малко случаите, когато доста, да не кажа нещо друго, от нашите съдии по напълно ясни за народа причини, издават съответни присъди за хора с пари и влияние, когато децата им се сдобиват с места по морето без пари и/или стават някакви топ мениджъри, ей така ( или защото са много способни ).

Ето и инфо:
Как скришно, без мотиви и аргументи ВСС приключи проверката по поредния скандал в съдебната система
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/05/14/900842_oktopod_v_sudebnata_sistema_n-ia-m-a/

Наскоро също стана дума за това, че пред последните 10 години парите, които се наливат в съдебната ни система за нараснали от около 30 милиона на половин милиард.

Та, искам да кажа, че не съм съгласен да давам пари за такива съдии. И готвя да инициирам протестно писмо, до познатите ни вече адресанти, включая ЕС, в което ще се настоява за отстраняването на съдиите с такива присъди и наказания като намаляване на заплати от държавната плата. Щом не се вземат в ръце и продължават да дерибействат, поради ясни причини, ние пък няма да им плащаме. Да вървят да си изкарват прехраната в частното стопанство.

Затова е нужен и един списък на случаи, който ще наречем "Списъкът на Уорлик"

Ето, така набързо, няколко случая чиито съдии не бива да получават пари от данъкоплатците:

- случаят Ахмет Доган и липса на конфликт на интереси при вземане на хонорар като хидроспециалист

- случаят Ковачки и неплащане на ДДС за 16 милиона

- случаят Борислав Великов, който уби човек при неправилно изпреварване, но остана ненаказан, въпреки че за подобни неща хората лежат с години

- случаят Ставински

- случаят със студентът убит във Франция, когато съдиите реагираха чак когато французите заплашиха със съответен процес там.

- намаляването на заплатите на съдиите, чиито дъщери се бяха сдобили с апетитни имоти по морето


Моля участниците във форума да допълват "Списъка на Уорлик". Има достатъчно такива случаи.


Още доказателства:

http://www.pravanachoveka.com/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-2005-2010-%D0%B3/744/

сряда, 13 април 2011 г.

Нещо се случва

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5373&rid=154#comments


Все пак, на фона на всичко гореказано, не бива да се забравя, че нещо се случва...
За пръв път толкова много хора излязоха да почистват страната си, а тази сутрин дори се
стигна дотам, че ромите от Факултето излязоха с инициатива сами да почистят боклуците
около линията София -Перник - Атина.

Няма начин тези, от които зависи решението около строежа на АЕЦ Белене, да не
регистрират това. Съзнателно или несъзнателно. Като че идва време, когато натрупаните
квитанции ще трябва да се плащат.

понеделник, 11 април 2011 г.

Граждански комитет против строежа на АЕЦ Белене

Ето, малко по-късно от нашият протест с писмото ( може и ние да сме им помогнали ), но се появи и протест от страна на граждански комитет:

http://news.ibox.bg/news/id_2064059401
Граждански комитет против строежа на АЕЦ Белене.

неделя, 10 април 2011 г.

Референдумът за АЕЦ „Белене” е капан за нацията

Електроният вариант на книгата
http://www.eap-save.eu/index.php?_id_page=64

Пламен Цветанов: Референдумът за АЕЦ „Белене” е капан за нацията
10 април 2011 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение
За това необходим ли е референдум за строителството на АЕЦ „Белене”, както и за последния научен доклад за развитието на енергетиката до 2030 година, изготвен с участието на български учени Агенция „Фокус” разговаря с дтн Пламен Цветанов - дългогодишен ръководител на лаборатория „Анализ на енергийни системи” на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките.

Фокус: Г-н Цветанов, защо разработката на БАН не е достатъчно известна?
Пламен Цветанов: Това е единствената разработка за последното десетилетие, която количествено анализира развитието на националната електроенергетика до 2030 година. Изследването е част от европейски проект, в който участваха 26 изследователски центъра от Европа, Бразилия, Турция, Индия и Китай по единна методология с много дезагрегирано прогнозиране на електропотребностите. В този смисъл няма друго прогнозиране, направено досега в България, включително и в НЕК, което толкова детайлно да анализира определящите фактори и електропотребности по секторната дезагрегация на европейския модел ЕКОН. В самата книга е дадена една поучаваща картина за последните петнадесет години, която показва, че редовно прогнозираният висок ръст на електропотребностите от НЕК е поръчкова манипулация. Реалните потребности следват своята логика и вървят в такава посока, че до 2030 година реално няма да има нарастване на електропотреблението в страната даже без политика за повишаване на енергийната ефективност. Тъй като България е 6,3 пъти по-енергоинтензивна от средното европейско ниво, нашата икономика няма никакви шансове да бъде конкурентноспособна, ако енергийната политика не се преориентира от екстензивно развитие към енергийна ефективност. За съжаление през последното десетилетие българската електроенергетика се развива по пътя на екстензивното развитие. Книгата показа, че ако се построят всички започнати и предполагаеми проекти към 2020 г. при електропотребности около 37.5 млрд. киловатчаса електроенергия на година, България ще има 38 милиарда киловатчаса излишни. Досега България никога не е изнасяла повече от 5 до 7 милиарда киловатчаса годишно. Какво ще ги правим тези излишни 38 млрд., след като средата се измени и от недостиг вече почти всички страни имат излишък заради икономическата криза и новия мироглед на хората. Липсата на прираст в електроенергийното търсене показва очевидната необходимост в препоръчителния сценарий за развитие да останат само обекти, които се конкурират с вариантите за модернизация на съществуващите централи. Анализът (изборът на производствени мощности) показва, че АЕЦ „Белене” и някои други обекти следва да бъдат изведени от препоръчителния сценарий до 2030 год. (по-подробни икономически, балансови и режимни съображения са представени в книгата). При препоръчителния сценарий резервните мощности са сведени до разумното ниво около 20%, осигуряващо възстановяване на вложените средства. Спестените мощности в сравнение с тези на екстензивния сценарий на всички съществуващи проекти към 2020 година са 4 930 МВт, а към 2030 – 5 796 МВт. Това означава спестени инвестиции от 14,4 милиарда евро до 2020 год.и 16,6 милиарда евро до 2030 (само за АЕЦ „Белене” по заявление на министъра на енергетиката инвестицията се оценява на 10 милиарда евро). Тези огромни инвестиционни спестявания на здравия разум могат да помогнат на страната да реши значителни икономически и социални проблеми: енергийна ефективност, пътища, здравеопазване, образование
Книгата беше представена в БТА и големия салон на БАН, връчена на председателя на МС г-н Бойко Борисов лично от председателя на БАН академик Н. Съботинов, изпратена на всички министри, на всички депутати от Комисията по икономика, енергетика и туризъм и на всички посолства на страните-членки на ЕС. Защо не е достатъчно известна? Известността зависи и от политиката на медиите. Електронният вариант на книгата е достъпен.в „публикации” на http://www.eap-save.eu/index.php?_id_page=64
Фокус: Как смятате един референдум може ли да реши такъв важен въпрос?
Пламен Цветанов: Референдумът е капан за нацията. По много и важни въпроси досега водещите политици на нашия преход не са правили нито един референдум. Точно в момента, когато стана тази авария в Япония, която може да сложи точка за дълъг период на така наречения ренесанс на ядрената енергетика, президентът Георги Първанов прибързва, за да каже в неразборията – дайте да направим един референдум. Първо хората нямат ясно понятие за националната енергийна политика и кои са основните й цели. Основната цел е именно енергийната ефективност, а не огромните проекти, зад които стоят корпоративни и чужди интереси. Тези проекти ще легнат на гърба на обикновените хора, но от тях ще се възползват други, а не тези, които ще плащат цената. Второ хората нямат никакви понятия за режимите в областта на електроенергетиката. Ако те имаха такива понятия щяха за знаят, че четири хилядника (блокове 5 и 6 и двата хилядника на Белене) базова мощност не се вписват в режимите на нашата електроенергетика. През лятото, например, при максимум 3500-3600 мегавата, четири хилядника просто не могат да се натоварят, което значи че няма и да се откупват. Освен това, когато се товарят, за да се откупват, това ще бъде за сметка на цялата национална електроенергетика, тоест за сметка на ТЕЦ –овете „Марица”, за сметка на възобновяемите източници, тоест за сметка на разнообразието на българската енергетика, включително и за националните енергийни ресурси. Трето българинът не е наясно по проблемите на енергийната зависимост. У нас непрекъснато се внушава, че ядрената енергетика увеличава нашата енергийна независимост, което е един абсолютен абсурд. Тоест „колкото повече сме ядрено зависими, толкова повече сме енергийно независими. (Всеки абсурд, ако се повтаря стотици пъти, става истина).”. При това е известна постановката на ЕС, че енергийната зависимост е много съществен елемент на националната сигурност. И досега в различни български програми се пише, че тъй като ядреното гориво е национален ресурс, нашата енергийна зависимост от вноса на енергийни ресурси е около 46%. Ако ядреното гориво се счита, че е внос, ние сега сме зависими над 72% и сме едни от най-зависимите страни в Европа. Добре, но когато аз карам моята кола, която не е руска, защо се приема, че вносът на нефта е от Русия. А когато внасям руско ядрено гориво, руски ядрени технологии, когато след това ядрените отпадъци трябва да се изнасят също в Русия, да се преработват, после да се връщат, да се търси национално хранилище, тоест когато ние сме абсолютно зависими в областта на ядрената енергетика – да се говори, че това увеличава националната независимост – това е чиста заблуда. Другият въпрос е въпросът с ядрената безопасност. Защо се бърза сега с референдум, когато след трагедията в Япония, навсякъде в Европа се поставя въпросът за нови единни стандарти за ядрена безопасност? Ангела Меркел каза, че ЕС има стандарти за ябълки и банани, а няма стандарти за ядрени реактори. Някои бързат нашият народ чрез референдум да се обвърже с реактори, за които никой не знае, каква е тяхната безопасност и за които с достатъчна убеденост може да се твърди, че трябва да се усъвършенстват в съответствие с новите изисквания на новото време. Индия вече отказа 20-те реактора от Русия, Европейския парламент гласува спиране на строителство за определен период, а ние бързаме чрез референдум хората кажат да. Как можеш да кажеш да, когато не знаеш за какво става дума? А става дума за една от най-големите технологии, създавани от човечеството, която е и много рискова. Сега се бърза, защото ако се изчака, народът ще разбере повече и рискът от енергийна зависимост, ще намалее. Това е капан за българската нация.
Фокус: Ако не референдумът, тогава кой би трябвало да реши?
Пламен Цветанов: Правителството трябва да води политика в съответствие с политиката на ЕС и за реализация на обосновани национални цели. Политиката на ЕС е сега да се изработят стандарти, да се оцени това, което имаме и тогава да се реши как ще се движим в бъдеще. Някои, а изглежда и президентът, още не са разбрали, че ние вече принадлежим на едно ново съобщество – Европейския съюз. Подписахме за АЕЦ „Белене” последната вечер преди да влезем в ЕС. Сега, когато ЕС поставя въпроса за нови изисквания за ядрена безопасност, се бърза с референдум. И досега в ЕС съществува така наречената илюстрационна програма в областта на ядрената енергетика, където се казва, че всяка страна може да построи ядрени реактори, но в нито една страна на ЕС, по никакъв начин държавата не трябва да финансира това строителство. Само преди месеци, когато започнаха авариите по Черноморието генералният директор на НЕК заяви, че от десетина години нито лев не е инвестиран за ремонт на мрежите, а средствата, събирани за целта от потребителите на електроенергия, са разходвани за АЕЦ „Белене” и Цанков камък. Пак в нарушение на тази инструкция на ЕС до неотдавна се пишеше, че НЕК гарантира частичното и пълно изкупуване на електроенергията от АЕЦ „Белене” поне за близките 15 години. Всичко това е в противоречие с правилата на това съобщество, в което считаме че живеем. Трябва да се действа в съответствие с новите изисквания за ядрена безопасност, защото авария на територията на ЕС е абсолютно недопустима.
Какво да се прави сега? Най-общо казано националната енергийна политика трябва да се преориентира към националните цели и проблеми за устойчиво развитие. За да не отклоняваме интервюто към тази голяма тема, бих препоръчал заинтересуваният читател да прелисти глава трета на книгата упомената по-горе.
Фокус: Вие казахте, че цената АЕЦ „Белене” е твърде висока?
Пламен Цветанов: Един от абсурдите на водените преговори е, че никой досега не е казал точно за какво се преговаря-дали само за централата като такава или и за връзките й със системата, резервните мощност, които тя изисква и т.н.Неотдавна Института за пазарна икономика оцени общата стойност на 11.4 млрд. евро. В договора между Русия и Турция цената за четири реактора е около 22 млрд. долара. Тук искам да добавя и за още едно от клишетата, което е важна уловка в един референдум. Разпространеното мнение е, че ядрената енергия, е най-евтина. Понеже съм участвал в комисии искам да информирам, че реакторите І – ІV на АЕЦ „Козлодуй” са построени с инвестиции 272 лв. на инсталиран киловат мощност, при това тези 272 лв. са продуктообменни стойности между България и Русия. След това бяха построени V и VІ блок, които в момента продават електроенергия на цена 2,2 евро на киловат час. В турския договор е написана и себестойността на електроенергия на договаряната атомна централа -12,35 долара на киловат час. Това означава почти 10 евроцента на киловат час или 4.55 пъти по-скъпо от това, което произвежда сега АЕЦ „Козлодуй”. Примерът показва, че да се втълпява на хората клишето „ядрената енергия е най-евтина”, е поредният абсурд. Десет евроцента/КВтч е повече от преференциалната цена на ветровата енергия, която е национален ресурс, която няма радиоактивни отпадъци и която с нищо не увеличава енергийната зависимост на нашата страна. Като се има предвид, че прогнозната цена на ядрените централи на ЕС до 2030 г. е 4-4.5 евроцента/КВтч, АЕЦ със себестойност 10 евроцента/КВтч няма място в европейския либерализиран електроенергиен пазар. Някои казаха, че ще продаваме на Сирия, но това са приказки, в които няма здрав разум. Може да се добави, че от гледна точка на режимите, хилядниците на АЕЦ „Белене” ще се нуждаят от резервни мощности. По правило в електроенергетиката би трябвало да има въртящ се резерв, който не произвежда, но е готов в случай на авария да замести най-голямата експлоатирана мощност. Тоест ние би трябвало да имаме още 1000 мегавата резервни, които ще се използват 200 – 300 часа годишно и които естествено не възстановяват инвестициите си. Радиоактивните отпадъци и извеждането о експлоатация са също мащабни и неоценени предизвикателства. Гражданинът на България обикновено не знае тези числа и проблеми и именно поради това се очаква да каже „да” на един референдум в точка трета -„за икономии” на рутинни избори. Президентът очевидно счита българите ама съвсем са за „бунаци”. Иска ми се да вярвам, че греши.
Фокус: Вие сте автор на книга за АЕЦ „Белене” и на доклади, защо се е покрило първото изследване на БАН, в което се казва, че площадката се намира върху земен разлом?
Пламен Цветанов: Тъй като книгата „АЕЦ БЕЛЕНЕ”:изследвания и становище на Българската академия на науките” възкръсна и след 21 години отново е обект на внимание под наименованието „Бялата книга на БАН” аз съм длъжен да дам някои пояснения. Първо-книгата е следствие на неуспяла кръгла маса по Белене между БАН, Държавния комитет по планиране и Министерството на енергетиката в рамките на Великото народно събрание. След няколко тематични обсъждания по моделни резултати за икономическо развитие, перспективни енергопотребности и енергоснабдяване стана ясно, че може и без Белене и нашите партньори напуснаха кръглата маса. Беше решено да се издаде книга с пет самостоятелни части и свои авторски колективи. Така че, независимо от това, че аз бях координатор на книгата и ръководител на първата част, това е уникална книга с повече от 50 автори от БАН, Енергопроект и други институции. Петте части на книгата са:1/Социално-икономическо развитие на страната и целесъобразност от изграждане на АЕЦ „Белене”; 2/ Технически проект на АЕЦ „Белене”и техническо равнище на съоръженията й; 3/ Сеизмичност на строителната площадка, сеизмичен риск и характеристики за проектиране; 4/Влияние на АЕЦ „Белене” върху околната среда; 5/ Обществено мнение и реакции относно изграждането на АЕЦ „Белене”. Всички изследвания и изводи на колективите бяха против строителството на АЕЦ „Белене”. Книгата имаше определено влияние за спиране на строителството. Спонтанно възниква въпросът имаме ли сега такива многоаспектни изследвания при новите условия за строителство на тази централа и такава култура на обсъждане? За съжаление-не.
За сеизмиката на площадката. Колективът се състоеше от 15 изследователи от институтите по геофизика, геология и лабораторията по геотехника на слаби земни основи и терени с ръководител чл.кор. проф. М. Минков. Общото заключение е, че се констатира разлом по р. Дунав и че грунтовите условия са по-близки до трета категория, поради което са възможни втечнявания на пясъци при сеисмични въздействия с интензивност от седма и по-висока степен, Подчертава се обстоятелството,че съгласно „Указания по размещению атомних станций”1987 и „Норми проектирования сеисмостойких атомних станций”, площадки с инженерногеоложки условия като тези на АЕЦ „Белене” са неблагоприятни за строителство на атомни централи. Какво стана после? Доколкото знам НЕК финансира няколко проучвания да опровергаят тези изводи. В ежедневното списание „Вокруг России” от 28 март 2011 в статия „Фукусима для России”, анализираща неблагоприятното състояние на руските ядрени централи се подчертава „У „Росатома” есть как минимум три проекта в сеисмо-опасних зонах-в Болгарии, Турции и Армения”.
Десислава АНТОВА

събота, 9 април 2011 г.

АЕЦ "Белене" - корупция

http://frognews.bg/news_34255/St_Gamizov_V_Balgariia_ima_chudovishtna_tsenzura_po_otnoshenie_na_Belene/

"В четвъртък се случи така, че германската и френската полиция нахлу в 31 офиса и започна да иззема документите на фирма Арева, която работи по проекта Белене. Връзката на Белене с компания, обвинена в корупция, слага край на проекта Белене. Аз лобирам в България да бъде проведен честен конкурс за ядрените централи, до който да бъдат допуснати всички желаещи фирми, заяви Гамизов.
"

"Ст. Гамизов каза, че като гражданин е много сърдит на Б. Борисов. Под ниво министър абсолютно всички чиновници в енергетиката са купени за този проект, категоричен беше той. В България министър Трайков се бори с тонове хартии, които ги заливат и излиза, че единствените, които могат да строят ядрени централи са руснаците, а това не е така. Техните централи са безопасни, но не са ефективни като производство, обясни още той. "

Цените на енергията от различни източници

http://greenecon.net/understanding-the-cost-of-solar-energy/energy_economics.html

петък, 8 април 2011 г.

АЕЦ "Белене" и оптимизационните математико-икономически програми

Как е станала цялата работа са подробности, които нямат значение значение по отношение на същественото.

А същественото е, въпреки че с този подпис нищо не е окончателно, а напротив издадоха се какво възнамеряват, че има опасност за страшен ръст на зависимостта от Русия. И без това на всички е ясна тази зависимост, както и резултатите от нея...Съществено е обаче и друго - сигурността на централата, която при новите изисквания за сигурност може да направи цената напълно неприемлива...Или, по-точно пак да се намели някой, който без отговорност да хързулне подписа си, при положение че нещата станат напълно ясно неизгодни икономически...

Впрочем тук е времето учените, математици и икономисти от БАН да се намесят с едни по-ясни и обосновани прогнози. Съвремието разполага с готови оптимизационни програми - нужно е само да заместиш параметрите и резултатите цъфват...Нека докажат, че са си извадили поука от кризата, при която протестираха, и направят най-сетне видими резултатите от многомилионните дотации, които им плащаме.

Бойко Борисов и тънкия лед

http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/04/07/1071705_koaliciiata_fukushima_i_evropeiskata_prinadlejnost_na/

Коалицията "Фукушима" и европейската принадлежност на България

"АЕЦ Белене е практическото обръщане на европейската, западната ориентация на България на 180 градуса, в полза на дългосрочен контрол на руските стратегически интереси върху България чрез енергийния монопол..."

В същото време Бойко Борисов подписа така нареченото "Евро плюс", а Чехия например, и не само тя, се дистанцира и то твърдо.


В случая наистина се стига до изключително емблематични за Бойко Борисов и ГЕРБ ситуации. Достатъчно ли е само това, че си значително по-добър от тройната и Станишев, и да имаш във вътрешен план някои успехи, за да си полезен за страната!?

Липсата на алтернатива ли е малко или много застраховката за "решенията" към които клони Борисов.

Аз лично клоня към инициатива за изпращането на следващо писмо, където с дебели букви да се подчертае, че не сме съгласни с:

"руските стратегически интереси върху България чрез енергийния монопол."

В същото писмо би могло да се напомни, че липсата на достатъчно опит във външнополитически план би могъл да се компенсира с копиране на външнополитическите решения по отношение на ЕС на Чехия.

Така или инак тези дни Бойко Борисов стигна до най-тънкия лед в досегашното си управление. И само неспособността на Синята коалиция и на олигархичната и наследствена управляваща върхушка в БСП да се реформират могат да продължават да го оставят легитимен.

четвъртък, 7 април 2011 г.

Белене - повод или причина

За мен нищо неочаквано, нито фатално не е станало. Нито съм очаквал нещо различно от ББ, нито мисля, че нещата с Белене ще стигнат до нивото на опасенията:

http://www.vsekiden.com/91319
ЕП гласува временен мораториум върху атомните централи

Явно са получили подписката ни / протест :)))


Колкото и да са изкукули, самият факт че Белене се споменава като сценарий за злепоставяне трябва да накара всеки да се замисли къде му свършват фантазиите и къде започва рационалното:


http://frognews.bg/news_34144/Valentin_Zlatev_premier_Boiko_-_aut/
Валентин Златев премиер Бойко - аут

"В същото време коалицията в сянка очаквала, ако Бойко се хване на тази игра, да пуснат срещу него Алексей Петров, който от месеци повтаря, че иска да се срази с Борисов за креслото на „Дондуков” 2. Ако сегашният министър-председател не склонял, инициативен комитет щял да издигне кандидатурата на Зорка Първанова и да потърси подкрепа от други партии, за да победят човека на ГЕРБ. Особено активен в съзаклятието бил шоуменът Слави Трифонов, обещал мощна медийна подкрепа. Като начало щял да пусне Иван Кулеков, който бе командирован в Япония по повод апокалиптичните бедствия и последвалата авария в АЕЦ „Фукушима” 1, да разбие Борисов за строителството на АЕЦ „Белене“ с доводи от японската драма Кампанията щяла да бъде структурирана и водена от опитната Диана Дамянова, известен пиар и доверен човек на Валентин Златев. В пиарските среди се заговори за едни 20 млн. лв, които били предвидени за реклама и пропаганда на проекта „Белене”, част от които щели да отидат за финансиране на предизборните акции на новосформирания кръг. "

Отрезвяване

Аз, както знаете съм против АЕЦ Белене, но...Бойко Борисов е мин.председател, и както го слушах тази сутрин по БНТ има достатъчно ( рационални или както тук ги наричат, корпоративни ) основания, ако избраният консултант докаже рентабилност, да започне строеж...Отговорността си е негова ...Също показа, че няма съществен проблем с Трайков...

Така или инак, както винаги ( и както предположих вчера ) реакциите по същество и по подробности бяха непремерени, и в края на крайщата, вредни за каузата.

сряда, 6 април 2011 г.

Подписаният мораториум

"Красимир Първанов, който бе уволнен вчера като шеф на Националната електрическа компания (НЕК) заяви, че подписаният от него меморандум за АЕЦ “Белене” е бил одобрен от финансовия министър Симеон Дянков. Той призна, че не е получавал “да” от министъра на икономиката Трайчо Трайков, но също така не му е била налагана и забрана. "


http://frognews.bg/news_34118/Prezident_i_premier_malchat_po_kazusa/
"Да, ние можем да правим и седми реактор паралелно с това, което правим в момента", съгласен е премиерът.

Той припомня, че темата за цената на новата АЕЦ никога не е отпадала. Но всъщност цената няма значение - "по простата причина, че в преговорите ни за цената ние включваме и консултант, който ще набира капитал, ще търси инвеститори или няма да намери, ще преговаря”, допълни министър-председателят.

"В никакъв случай няма да допусна върху правителството и върху нашата политика да падне какъвто и да е грам съмнение във взимането на това решение. Този договор сме го заварили по този начин направен, близо две години ние се мъчим да го изправим и да го приведем в някакъв ред, за да може заровените стотици милиони там, в края на краищата да не отидат в гьола. Това правим", казва Борисов.

Той е недоволен, че "За сметка на това единият казва "Борисов им изпрал мръсните ризи или свършил мръсната работа", упражняват се по мой адрес. Откъде накъде? Изобщо няма да го допусна. Пратил съм на преговорите вицепремиера си и министъра си плюс шефа на НЕК. Всеки да понесе тази част от своята отговорност какво е договорил, какво е казал "да" и кое "не". В против случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска или да си взима каквито иска решения или вицепремиерите са само кукла на конци, нямат отношение към ресорните си министри. Тогава да преразгледаме цялата дейност и субординация на правителството. Тогава аз предпочитам да съм министър", казва Борисов пред министрите си.


Някои казват, че си мие ръцете, други, по трезви политически казват, че това е стил и последователност, не по различно от тази, която познаваме.

България - психика и възгледи

„Пусть всегда будет” … дружба - 2 или „Голям Селски Театър насред канала”
6 Април 2011
Силвия Белева
http://www.svobodata.com/page.php?pid=5335&rid=154#comments

Вярно или не "допускането" на г-жа Белева, както и целият "театър" само ни показва от една страна колко тотално невротизирани са психиката и възгледите ни, а от друга колко здраво са ни гепили, тези, които ни щамповат психиката и възгледите.

Теоретично добра рецепта: опитвай се, непрестанно и умишлено да се дистанцираш от психиката и възгледите.

Предетелство или потвърждение, че над 60 години държавата е предадена

http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1204133-nikolai-mladenov-podpisvaneto-na-sporazumenieto-za-aetz-beleneq-e-probiv-v-natzionalnata-sigurnost-

Най-сетне имаме повод да бъде включено в Конституцията специален режим на превенция за какъвто и да е контакт с Русия. Те си проиграха симпатиите, които все пак някои българи хранят към тях...

Другото вероятност е не руснаците, а Рубладжиите да са стигнали до този пробив в националната сигурност виждайки, че за тях това е въпрос на живот и смърт...

Реакцията на Бойко Борисов ще бъде емблематична.

Изобщо - лоша работа.

вторник, 5 април 2011 г.

Против АЕЦ "Белене" - изпратено писмо с имената на тези, които потвърдиха съгласие със съдържанието му

Беше изпратено до следните адреси:

Michael.Koehler@ec.europa.eu ( шеф кабинета на г-н Йотингер )


Predsedatel@parliament.bg, krasimir.velchev@parliament.bg, stanishev@parliament.bg, ahmed.dogan@parliament.bg, volen.siderov@parliament.bg, ivan.kostov@parliament.bg, dimitrovmartin@parliament.bg, epsofia@europarl.europa.eu, press@mc.government.bg, press@president.bg




To The European Parliament
Committees: Environment, Public Health and Food Safety / Industry, Research and Energy
To EU Commissioner Mr. Guenther Oettinger,



We are a group of Bulgarian citizens who would like to raise serious concerns about the prospect of a new nuclear plant being built in Belene, Bulgaria. Urgent actions are needed as the Bulgarian government is undertaking final negotiations for the building of the Belene nuclear plant by a Russian company in an earthquake-prone region as a report executed by scientists from the Bulgarian Academy of Sciences has warned.

We have sent letters to the Bulgarian institutions regarding this matter in which we call attention to some important issues:

In the light of the Fukushima nuclear disaster we believe that there should be a moratorium on the construction of future nuclear plants in Bulgaria.
Obviously, the risk of radioactive contamination of the environment that could happen due to natural disasters is very high, so the realization of the controversial project Belene cannot be justified. Instead, the Bulgarian government needs to emphasize on the usage of alternative energy sources such as geothermal energy, biomass energy, hydroelectric power, wind and solar powered electrical generators.

In our view and that expressed by energy experts, there is an urgent need for diversification of the energy suppliers because at present Bulgaria relies mainly on one country for that – Russia.

We believe that the energy strategy of our state is still quite outdated and based on the socialistic way of production characteristic with very high levels of energy waste and this poses a serious obstacle to the Bulgarian economy, and also, is in controversy with the EU directives. So, instead of the construction of the nuclear plant Belene, situated in an earthquake region, our government should make investments regarding the state’s energy efficiency, the safety of the existing nuclear plant Kozludui and the awareness and education of Bulgarian citizens in the fields of the energy saving and green energy technologies.

We hope that the European Parliament will use all its instruments to support Bulgarian citizens in their pursuit of better and safer future.

Sincerely,

Citizens of Republic of Bulgaria:










До
Европейския парламент на Европейския съюз
Европейската комисия, като изпълнителния орган на Европейския съюз
Президента на Република България
Министър-председателя на Република България
Председателя на Народното събрание на Република България
Парламентарните групи в Народното Събрание на Република България





Уважаеми дами и господа,

С това писмо, изразяваме мнението си относно строежа на АЕЦ „Белене”, като настояваме за отмяна на всеки по-нататъшен строежи на нови ядрени мощности в България.

Проблемите с опасността от радиоактивно заразяване на земята, което може да възникне по редица причини са толкова тежки и опасни, че никакви ползи не могат да оправдаят атомната енергетика, такава каквато е в момента.

Настояваме и за вземане на спешни мерки за диверсификация на доставчиците, тъй като в момента много голям процент от енергийните доставки в България зависят само от една държава.

Настояваме за увеличаване на използването на алтернативни енергийни източници за допълване на енергийния баланс на страната като геотермална енергия, енергия от биомаса, водноелектрически централи, вятър и слънце.

Смятаме, че стратегията на България да използва колкото се може повече енергия, стимулирана тъкмо с екстензивния, познат от социализма начин на производство и разхищение, което се съдържа и в плановете за построяване на АЕЦ "Белене", основно противоречи на съвремието и политиката на ЕС. Доказано е че за производството на единица продукт страната ни влага 8 пъти повече енергия, отколкото Холандия, например. Това прави икономиката ни изключително неконкурентноспособна

Настояваме, вместо строежа на атомната централа Белене, чийто строеж е планиран в доказано земетръсен район, предвидените средства да се инвестират за повишаване на ефективността при използване на енергията, осигуряване на безопасността при експлоатацията на вече построените мощности, както и в инвестиции за образование и обучение на българските граждани в усвояването на природосъобразни технологии.

Вчера в анализ за в. "24 часа" бившият шеф на НЕК Иван Хиновски даде една от малкото смислени идеи как да се "преброят" истинските привърженици на АЕЦ-а - като се пуснат акции на "Белене" на борсата. И да се види кой ще гарантира за проекта с личните си пари. Министър-председателят и управляващите депутати от ГЕРБ може да дадат пример."



С уважение:

Граждани на Република България:





Wenzeslaw Jonkov,

Teodora Burnand,


Atanas Atanasov,

Dimitar Dimitrov

Petar Stamov,

Tcvetelin Staikov,

Alex Kamenov,

Lyudmil Petrov,

Sevdalin Kehayov,

Nikolay Petrov,

Georgy Bonchev,

Dimitar Stefanov,

Galin Yanakiev,

Mariana Valkova,

Ivelina Stoqnova,

Slavka Petrova i

Miglena Stambolova.

Rajna Koleva

Ivan Cvetanov

Mitko Bashev

Zlatka Basheva

Nadja Basheva,

Dimitar Bashev

A.Shumarov

Yuliyan Topalov

Sevdalin Peev
Zorka Ilijkova

Nikolaj Jorfdanov

Stanka Jordanova

Vesko Pehlivanov
Zlatka Pehlivanova

Лина Йорданова,

Невена Милкова,

Мария Тошкова,

Миглена Иванова

Алекс Каменов

Камен Хаджиев

Шинка Хаджиежа

Волен Антов Зорница Асенова

Венцислав Владимиров


Тихомир Николов

Цветана Минчева



Радослав Иванов

Росица Венелин

Рубен Артур

Румяна работнически


Стела Тодорова

Валентин Тодоров


Петя Петкова
УАСГ

Петьо Йорданов

Петя Петков

Пламен Александров

Пламък Пеков

Пламък Велков


Валентин ВасилевНели Георгиева

Нели Георгиева

Николай Тодоров

Николай Попов Валериев

Николай Кирилов

Николай Мирчев

Николета Цветанова

Николе Стоянова

Огнян Георгиев


Петър Петров

Мона Красимирова

Мирослав Николаева

Мирослав Венелинов


Мадлен Николова

Джон Мануел

Мариана Маринова

Мария Валерия Светославова

Марина Емилова

Мартин Маринов


Лъчезар Станиславов

Лъчо Станиславов


Калин Илиев

Кирил Каменов

Кирил Кирилов

Красимир Тодоров

Красимир Кирилов

Красимир Младенов Петров

Красимир Венциславов

Кристина Malama

Лъчезар Борисов

Лина Йорданова

Лора Димитрова

Лора Недялкова


Жоро Маринов


Изабела Тодорова


Ивайло Борисов

Ивайло Тодоров

Ивета Иванова



Иван Иванов

Габриела Цветанов

Габриел Трифонов

Гергана Георгиева

Иларион Гергов

Илиян Манчев

Илиян Петров


Даниела Петкова

Даниел пламъци

Даниел Йорданов

Десислава Асенова

Десислава Будакова

Десислава Дан

Десислава Захариева

Диян Лазаров

Димитър Петров Кожухаров

Елеонора Емилова


Алекс Алексиев

Александър Димитров

Аля Петков

Андон Донев

Андриан Станков

Анелия Велкова

Антон Монов

Биляна Джон

Борислав Ванкова


Николай Николов


Петко Петков

Петър Петров


Мирослав Иванов


Мира Николова

Магдалена Трифонова


Ивайло Спасов

Изабела Тодорова

Лили Георгиева


Десислава Дан

Десислава Иванова


Борислав Генов

понеделник, 4 април 2011 г.

Против строежа на АЕЦ "Белене"

Пратено на следните адреси:


monika.panayotova@parliament.bg

Predsedatel@parliament.bg, krasimir.velchev@parliament.bg, stanishev@parliament.bg, ahmed.dogan@parliament.bg, volen.siderov@parliament.bg, ivan.kostov@parliament.bg, dimitrovmartin@parliament.bg, epsofia@europarl.europa.eu, press@mc.government.bg, press@president.bg



До
Г-жа Моника Ханс Панайотова
Народен представител от 24 МИР София

Копие до
Европейския парламент на Европейския съюз
Европейската комисия, като изпълнителния орган на Европейския съюз
Президента на Република България
Министър-председателя на Република България
Председателя на Народното събрание на Република България
Парламентарните групи в Народното Събрание на Република България

Уважаема г-жо Панайотова,

С това писмо, изразявам личното си мнение относно строежа на АЕЦ „Белене”. Тъй като Вие сте моят народен представител изразявам желанието си Вие да представите това ми мнение пред Народното събрание.

Настоявам за отмяна на всеки по-нататъшен строеж на нови ядрени мощности в България.

Проблемите с опасността от радиоактивно заразяване на земята, което може да възникне по редица причини са толкова тежки и опасни, че никакви ползи не могат да оправдаят атомната енергетика, такава каквато е в момента.

Настоявам и за вземане на спешни мерки за диверсификация на доставчиците, тъй като в момента много голям процент от енергийните доставки в България зависят само от една държава.

Настоявам за увеличаване на използването на алтернативни енергийни източници за допълване на енергийния баланс на страната като геотермална енергия, енергия от биомаса, водноелектрически централи, вятър и слънце.

Смятам, че стратегията на България да използва колкото се може повече енергия, стимулирана тъкмо с екстензивния, познат от социализма начин на производство и разхищение, което се съдържа и в плановете за построяване на АЕЦ "Белене", основно противоречи на съвремието и политиката на ЕС. Доказано е че за производството на единица продукт страната ни влага 8 пъти повече енергия, отколкото Холандия, например. Това прави икономиката ни изключително неконкурентноспособна

Настоявам, вместо строежа на атомната централа Белене, чийто строеж е планиран в доказано земетръсен район, предвидените средства да се инвестират за повишаване на ефективността при използване на енергията, осигуряване на безопасността при експлоатацията на вече построените мощности, както и в инвестиции за образование и обучение на българските граждани в усвояването на природосъобразни технологии.

С уважение:
( писах си името ),
гражданин на Република България
София, ( писах си адреса )
04.04.2011

Писмо срещу строежа на АЕЦ "Белене"

Давам адреси, където всеки, който споделя смисъла на долупредставеното писмо, може да си види избирателния район и да прати писмо до съответния си народен представител. Като пратя моето ще го пусна тук...

За тези в чужбина избирателния район е 32. Не успях да разбера от адресите кой е представителя за този 32 район...Утре ще се обадя в народното събрание и ще се информирам. Ще ви информирам.

http://rezultati.cik2009.bg/elected/index.html

търсене по
народен представител 32и избирателен район Ч

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD#.D0.93.D0.BB.D0.B0.D1.81.D1.83.D0.B2.D0.B0.D0.BD.D0.B5_.D0.B2_.D1.87.D1.83.D0.B6.D0.B1.D0.B8.D0.BD.D0.B0



До
Европейския парламент на Европейския съюз
Европейската комисия, като изпълнителния орган на Европейския съюз
Президента на Република България
Министър-председателя на Република България
Председателя на Народното събрание на Република България
Парламентарните групи в Народното Събрание на Република България

Уважаеми Дами и Господа,

С това писмо, ние група граждани, настояваме за отмяна на всеки по-нататъшен строеж на нови ядрени мощности в България.

Проблемите с опасността от радиоактивно заразяване на земята, което може да възникне по редица причини са толкова тежки и опасни, че никакви ползи не могат да оправдаят атомната енергетика, такава каквато е в момента.

Настояваме и за вземане на спешни мерки за диверсификация на доставчиците, тъй като в момента много голям процент от енергийните доставки в България зависят само от една държава.

Настояваме за увеличаване на използването на алтернативни енергийни източници за допълване на енергийния баланс на страната като геотермална енергия, енергия от биомаса, водноелектрически централи, вятър и слънце.

Настояваме, вместо строежа на атомната централа Белене, чийто строеж е планиран в доказано земетръсен район, предвидените средства да се инвестират за повишаване на ефективността при използване на енергията, осигуряване на безопасността при експлоатацията на вече построените мощности, както и в инвестиции за образование и обучение на българските граждани в усвояването на природосъобразни технологии.

Граждани на Република България:

Обмислям как и дали да прибавя изречение, в което се набляга, че стратегията на България да използва колкото се може повече енергия, стимулирана тъкмо с екстензивния, познат от социализма начин на производство и разхищение, което се съдържа и в плановете за построяване на АЕЦ "Белене", основно противоречи на съвремието и политиката на ЕС.

( доказано от факта, че "че за производството на единица продукт страната ни влага 8 пъти повече енергия, отколкото Холандия, например. Това прави икономиката ни неконкурентноспособна" http://www.ecoobserver.bg/bio-raznoobrazie-i-okolna-sreda/okolna-sreda/133-bulgaria-na-opashkata-po-efektivnost-ot-ekopolitiki.html )