сряда, 29 юни 2011 г.

Кучетата и скъсеното им държане

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5887&rid=154#comments
Кучето на Бойко Борисов
29 Юни 2011
Едвин Сугарев


Не знам дали заради 50-те години социализъм и още нещо след това, но доста люде не успяват да се спрат на реалността, да стигнат до алтернативата, а някои, въпреки два-три мандата мечти, продължават с илюзиите...Но, няма страшно, това което трябва и може да стане то ще стане. За добро или лошо - това е. Няма да има действия и факти, а ще има само приказки.

Или лордовете анонсират, слугите разиграват - котките ловят мишки, а коренишките артикулират льошотии.


Запомнил съм от Робърт М. Пърсиг и "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет", че главният герой, като преподавател на студенти по философия беше задавал на студентите си задачи, които изискваха някакви обобщения по тема...Една студентка не успяваше да се справи и преподавателят непрекъснато стесняваше темата докато най-сетне когато стигна само до нещо изключително конкретно и близко, тя, студентката успя да се справи.

Та, по темата за държането изкъсо, тъй като явно нямаме желани, е и възможност за някакво по-широко обобщение от една страна, от друга ни е много съществена простотията на Бойко, реших да се замисля за историята с КАТ.

Бойко не изрита шефовете на КАТ още в началото и им каза да се стягат да работят. Минаха 2 години - нищо. И накрая им би шута. Сега ще видим дали по този начин - изкъсо ще има резултат. Питам се и дали ще дръпне да държи изкъсо Семерджиев, след днешните данни за придобивките му...А такива льоши и червени простаци като мен няма нужда да бъдат държани изкъсо. Просто няма смисъл - предвид възможности...

вторник, 28 юни 2011 г.

Прави ли се нещо извън повърхностното

"
Емил Палийски 28 Юни 2011 12:36:19
С цялото уважение към Паула Лайт, но тя се е подвела да коментира видимото, повърхностното.В няколко изявления Министър председателя излага своите планове за управленския си мандат от четири години-строеж на магистрали, метрото, спортната зала, дъга, тангента- това е.Никъде няма икономика, гръбнака и основата за благоденствие, образованието/който мисли за догодина сее ориз, който мисли за след десет години посажда дърво, който мисли за след сто години образова народа си. китайска поговорка/, медицинско обслужване, национална сигурност, земеделие, огромния проблем с ромското население.Четири години вниманието на управлението ще бъде насочено в няколко периферни проблема, които би трябвало да се решават паралелно.А вие искате благополучие и сигурност-е ще почакате малко.
"

Драги Емиле, изглежда ти си се съсредоточил да научаваш за управлението на страната само от устата на Бат Бойко и затова споменаваш магистрали, дъги и тангенти. Наистина материалната инфраструктура са вените на една икономика, но основният проблем на страната са хората - разбити от дълги години социалистически банкрути ( пет ), от построен от ДС и червената номенклатура преход...

Аз обаче тъй като не гледам тенденциозно и се интересувам от нещата нека ти обадя това-онова, което се случва и ще се случва.

Икономика: преструктурирането от икономиката на алабалата и балона в строителството е труден и продължителен процес, но не е лошо да се заинтересоваш и да видиш, че вече са поставени основите на преструктурирането. Да, доста още трудности ще срещнем с усвояването на европарите - не само нямаме кадри, но на места в министерствата назначените от БСП саботират - ( пример 1% е усвоено за наука ), но определено има тенденции - в селското стопанство, информатиката, разбични специализирани и високотехнологични отрасли, но и традиционни..Ще видим резултатите.

Образование: има реформи, но дори и с вкарването на децата целодневно в училище ще бъде постигнато много - прости циганчетата и изобщо от малки те ще бъдат учени какво значи да живееш в общество.

Медицинското обслужване: дълго време като че нищо не ставаше, но вече се вижда че закрепиха статуквото и се насочиха към единственото бързо и спешно за реформиране - Бързата помощ. В моя блог неведнъж съм изразявал мнението, че това е първото и основното....

И много, много други неща вижда човек ако може да вижда и знае какво да види...А ако просто не иска, според мен тъй като това е все едно сам да се лъжеш, трябва да си готов живота да ти го върне...

Един ден без Бойко Борисов

Бареков:

"Какво ще правят на 5 юли медиите, които бяха създадени през последните месеци, за да омаскаряват и плюят против Бойко Борисов? Това попита Николай Борисов в предаването си „Гореща точка” на ТВ7 по повод инициативата "Един ден без Бойко Борисов" във Фейсбук."

А аз бих допълнил една перапарафраза: лордовете анонсират, слугите разиграват. Котките ловят мишки, а коренишките артикулират льошотии.

понеделник, 27 юни 2011 г.

Simple или Complicated

Преди 10-тина години, при една разходка из Созопол, чух един американец, май, да казва: Дъ Булгериънс аре вери симпъл. Без малко да се обърна и да му рекна - ти пък като си много компликейтит, но си замълчах, защото малко или повече имаше право.

Защо го казвам това. Ето поводът:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/06/26/1112591_ivan_kostov_vsiaka_lentichka_e_vreme_otkradnato_ot/
"Това правителство за две години загуби много подкрепа. Всяка лентичка е време откраднато от арбитраж на спорове между министри, от решаване на проблеми, от обяснения на политиката, която се води". Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов в предаването "Неделя 150" на БНР."

И си рекох, ами ако Костов е този, който е Симпъл. А ако Костов не е разбрал кое е най-голямата беда на българите днес - отчуждението им от държавата. И ако Бойко го е проумял това и ходи да реже ленти, не за да се хвали, а за да покаже, че най-сетне държавата започва да функционира. И то из цялата страна!?

неделя, 26 юни 2011 г.

Кое е по-голямо глупостта на Лъчо Мозъка или елемнтарността на Кольо Колев

Днес в "Труд" може да се прочете:

Кольо Колев
Бойко Борисов - между закона и морала
http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=7545219649332516928
"Няма никакво съмнение, че това, което Лъчезар Иванов (известен като Лъчо Мозъка) сътвори за имиджа на своята партия ГЕРБ, е това, което и най-върлият им противник не може да им го направи. Не че и други ГЕРБ-ери не са се дънили с лобистки напъни, неясни приходи, мерак да заделят по нещо, невнятно кадруване."


Мислех си колко може да е елементарен човек, но и да мисли другите за елементарни , за да изръси това...Впрочем този начин на представяне на "истините", колкото и приятни и с желани за манипулации на социолозите като Кольо, наистина налагат в България чувството, че си тъп и да трябва да се правиш че топотата е истината...

А истината, с която дори и "простите" хора са наясно, че честните Овчаров, Масларова, Гагаузов и така нататък, никой никога не успя да уличи ( а когато ги уличаваха - като министър Цонев например, ги оправдаваха, или просто ги осъждаха условно ), а от цялата 20 годишна история накрая се оказа, че Лъчо Мозъка е единствения уличен...а и министър Цветанов...

А, бе, Кольо, социолого социален,тъкмо защото Мозъка е "уличен" тъкмо затова и хората си казват, по най-социологичен начин - ето, най сетне една власт, която не закриля никого само защото е от управляващата класа. И си казва - халал да са му е на Лъчо тези 130 хиляди, та те, социалистите с десетилетия ни крадоха с милиони и милиарди и един не беше уличен.

петък, 24 юни 2011 г.

ГЕРБ и преструктуриране на икономиката

http://www.pari.bg/article/2011/6/24/Dobivnata_industrija_povede_zavrshhaneto_na_investiciite

"Хубавото е, че за разлика от предкризисните години, когато подобен списък би изглеждал като каталог на фирмите в сектора на недвижимите имоти, инвеститорите сега представляват доста по-широк кръг от индустрии."

Наистина превключването на същността на държавата от държава на алъш-вериша, алабализмите, безсмисленото прехвърляне от тук натам и обратно, отклоняването на огромни средства от държавната хазна, рентиерското чиновничество и източването без да да се върши работа - ала Висшия Съдебен Съвет, към държава с производства и правила е изключително труден и некратък процес.

Важното е обаче че на този процес е поставено началото. Личат си и действия в сферата на образованието, социалната дейност, транспорта, строителството, туризма, хранителната промишленост, земеделието, спорта...

Все още се открояват следните липси

- резултати в здравеопазването

- липса на национална стратегия в информатиката, чието следствие е и Електронното правителство

- няма национални програми например по региони - пример: кооперативи в овцевъдство в Родопите, изоставени къщи по селата, екологични специфични продукти...

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Начало на съдебната реформа

Тези дни пак се заговори за съдебна реформа. Според мен Еврокомисията ще повярва, че такава е започнала, когато всички емблематични "условни присъди" пратят носителите им на топло.

сряда, 22 юни 2011 г.

Майсторите на "Независимата"

Независими са наистина от обществено недоверие и справедливост. Въпреки че непрекъснато се доказва че Съдебната ни система е абсолютно дискредитирана те продължават:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=937803
"
22.06.11
Условни присъди за Раиф Мустафа и Росен Маринов
автор(и): Труд онлайн, прочитания: 452, коментари: 0
Условни присъди за Раиф Мустафа и Росен Маринов Раиф Мустафа

Софийски апелативен съд (САС) призна за виновни Раиф Мустафа и Росен Маринов, но двамата получиха условни присъди.

Маринов е обвинен в предлагането на 100 000 лева подкуп на ръководителя на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров, а Мустафа - за посредничество при предлагането на подкупа..."

вторник, 21 юни 2011 г.

Министерство на здравеопазването - отново туш

Симптоматично за българският чиновник, неговия стил, мащаби и ефективност...Според добре осведомени източници ( но е възможно тези източници да са свързани с БСП, които са се заели всеки ден да пускат в публичното пространство информация, която да показва колко са загубени от ГЕРБ - без да отчитат, че фактически повече хвърлят камъни в собствената си нива ) вчера , през нощта е Министерството на здравеопазването е извършило една педантично проверка дали се пуши в две софийски болници. След като нито един "медицински работник" не е бил хванат на място дедективите от министерството са изсипали чувалите с боклук, за да установят липсата или съответно наличието на фасове.

Публиката се пита - кого се опитват да заблудят, че си вършат работата?! Министреството на здравеопазването изглежда засега най-нереформираната структура.

понеделник, 20 юни 2011 г.

Отново тенденциозността на протестта го прави смешен

Ето какво пишат инициаторите:

Обществен натиск върху членовете на ВСС да си подадат оставките
Гражданите могат да изпращат имейли или есемеси до магистратите с призива да се оттеглят

"До Висшия съдебен съвет:

Изразявам дълбоко възмущение от избора на Висшия съдебен съвет на ръководител на Софийския градски съд. Този избор изглежда дотолкова нелегитимен, че делегитимира самия ВСС.

Изразявам дълбоко възмущение и от изразеното пред парламента съжаление на ВСС, че няма правомощия да влияе на магистратите, които гледат дела от значим обществен интерес, т.е. желание за такива правомощия.

Независимата съдебна власт е определяща за върховенството на закона. Без върховенство на закона няма права.

Заставам зад искането на Съюза на съдиите ВСС да се саморазпусне. Изразявам силна съпричастност със съдиите, които са до крайност фрустрирани в потребността си от независимо, порядъчно управление на системата, в която влагат професионалните си живот и убеждение.

Моля ви, последвайте достойния пример на колегите си, които подадоха оставки. Напускането на този дефектирал орган е действително акт на порядъчност, доколкото съставлява рязко разграничаване от противоконституционната безнравственост на този зависим орган и отказ да се легитимира той с присъствието в него на почтени и достойни магистрати.

Моля ви, оттеглете се. Нарушавате основното ми право на независим съд. Опорочавате моята правова държава."

Не съм съгласен, бих повярвал на инициаторите ако бяха протестирало по подобен начин по време на десетките и то фрапиращи поводи ( например само от последните 2 години )

СМС за оставки

http://ivo.bg/2011/06/19/%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%BC%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B5%D0%B6/
Изпратете СМС за лекуване на ВСС от тежка форма на недосегаемост

"Сайтът Биволъ, който дразни оялите се и окопалите се властта ( не само настоящата) като рие в разкритията на Уикилийкс ( отнасящи са за България), тръгна с рогата напред срещу недосегаемите тореадори на българския преход към истински правова държава. Биволъ предлага следното:

В една от американските дипломатически грами изтекли от Wikileaks пише как от Европейската комисия са звъняли настойчиво, за да поискат оставката на един провалил се вътрешен министър. Самите американци му казали „да си отиде за доброто на страната“.
Днес сме свидетели на огромен скандал в съдебната система. Членове на Висшия съдебен съвет за поредна седмица нито признават провала с избора си на съдия Владимира Янева за шеф на СГС, нито проявяват дори привидно желание да разследват скандалите с нея.
Очевидно е, че Висшият съдебен съвет трябва да си отиде за доброто на България и българското правосъдие.
Но вместо да чакат обаждане от Брюксел или Вашингтон, българските данъкоплатци могат да им се обадят сами. Имат право на това, защото им плащат заплатите.
Изпратете СМС до член на ВСС и го помолете с учтив текст да си подаде оставката.
Примерно така: „Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!“
Мобилните телефони на изборните членове на ВСС:
0889 197666 Цони Цонев
0888 958693 Георги Шопов
0888 756394 Мая Кипринска
0889 282688 Иван Колев
0888 319449 Петър Стоянов
0888 516800 Стефан Петров
0888 396527 Божидар Сукнаров
0888 522386 Пламен Стоилов
0887 524049 Пенка Маринова
0884 110082 Вельо Велев
0888 851640 Радка Петрова
0888 751898 Светла Данова
0888 623335 Цветанка Табанджова
0888 736867 Елена Митова
0888 876401 Анелия Мингова
0888 396527 Божидар Сукнаров
0887870203 Георги Гатев
P.S. Молба: ако някой разполага с мобилен номер на Костадинка Наумова да го сподели в коментар."

петък, 17 юни 2011 г.

Бялата книга на тройната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=931461

Качеството на живота ни...

Каквото и да става, най-общо казано, българите се опитваме, с нашето си ниво на организационна култура и нивото си на съпричастност към сънародниците си и изобщо към хората, да не ги застрашаваме или обратното да ги защитаваме. Независимо от бедността и инфраструктурата си ние си имаме наше ниво...Може би на известни места опасно с нитрати или с напомпване на меса, но все пак, дори когато нещата се разкапват, закрепване с някое "изобретение"...Тенденция е обаче, че съседските ни предприемачи от Турция и Гърция, както и фирми или собственици от нашите си етноси са доста "безкомпромисни" или по точно небрежни в желанието си за печалба...

Така или инак тези загинали хора са повод да стигнем до претенции за качества на работата - от държавните служители, до контролните органи. Както в план национално стопанство, така и в план външни фирми. Време е правителството, независимо от големите проблеми да обърне внимание на работата на държавния и изобщо контролен служител.

петък, 10 юни 2011 г.

Дали се задава разумното и рационалното

Наистина едно логично, и убедително полезно решение, е не само комплимент за правителството, но и налагане на чувството, че най-сетне държавата функционира нормално. Изглежда Бойко Борисов разбира това - подсъзнателно или съзнателно - защото доста от действията му подкрепят тезата.


"Нови блокове в Козлодуй - конкурент на буксуващия план за втора АЕЦ
Москва: Без договор за "Белене" до 1 юли, проектът няма да тръгне никога
ТВЕЛ вдига мизата с оферта за гориво на лизинг"
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180555&srcpos=1

понеделник, 6 юни 2011 г.

Новият закон за конфискация на незаконно придобитото имущество

Интерес представлява новият закон за конфискация на незаконно придобитото имущество. Казват че е някаква симбиоза между английското и континенталното право. Венецианската комисия го връщала 6 пъти за преработка. Накрая всички се съгласили, че е доста смел експеримент. Така ли инак толкова масова е крадено и печелено с престъпления у нас, че западняците са се съгласили. Въпреки гравиращите опасности.

Щял, ако разбира се ВСС, както се очаква не го отреже - ама тогава много неща ще са окончателно ясни, да започне да действа от 1.1.2012. Разбира се, въпреки надеждите, които храни ББ, това ще бъде отново тест, може ли нещо фактическо да се случи тук.

Този закон дава теоретична възможност да се върнат тези 117 милиона "отклонени" за Белене. В края на крайщата половината се разкарват по улиците на София, шофирани от мацета с изправени коси и аура на ...трощачки.


http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=662&aid=15274

Интерес представлява и реално свършеното от Плевнелиев относно събарянето на незаконните постройки. Преди да започне болшинството бяха убедени че резултатът ще е 0.

петък, 3 юни 2011 г.

Кунева-Пръмова кандидат президент

Едно време православието на наследника е било най-важното условие при коронясването на Фердинант...А днес, според клюките - католик, масон или по някакъв начин свързан с бившата и настояща червена номенклатура:

http://kliuki.bg/48395/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0/

Обяснението за кражбата "Белене"

Обяснението на доклада на Велко Пеев ( виж два постинга по-долу ):

http://www.pari.bg/article/2011/6/3/Tehnologija_na_iztochvaneto

четвъртък, 2 юни 2011 г.

Енергийна стратегия против България?

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5669&rid=154#comments
Енергийна стратегия против България
2 Юни 2011
Едвин Сугарев

А комунистите непрекъснато плачат, че пенсиите били ниски ( а когато имат възможност вдигат само високите пенсии - тези на прислойката им ), а в същото време те са тези, които организирано разграбват страната.

Така или инак няколко неща се налагат като заключения.

- правителства и политици, които "играят" с руски проекти не трябва да се допускат на власт

- руските проекти в България винаги са свързани с огромни и мащабни кражби, корупции и ограбване на населението


Аз, като по-наивен, а и човек който вижда лабиринти, ребуси, поставени в засада капани и др. и един извънредно комплексен процес и ситуация, и като знам, че дори и да си начисто не можеш да постигнеш изчистеност без компромиси и провиране ( лавиране ), все пак не съм така безрезервно убеден в пълната вярност на представената теза.


"За доклада с липсващите 117 млн. евро от АЕЦ „Белене“ съм говорил още през септември 2009 година . Този доклад показва колко е къса паметта ни и колко бързо се случват събитията и стигаме до следващото, което ни запленява, коментира изнесените скандалните факти за централата в сряда енергийният министър Трайчо Трайков пред Нова."
http://www.vsekiden.com/95351

сряда, 1 юни 2011 г.

Потулването - n

"Какво главнокомандваше Първанов 10 години?
Армията е най-корумпираната институция в България. Президентът е получавал всички доклади на службите за това, но странно защо никога не е информирал прокуратурата"

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9295§ionid=5&id=00009

AEЦ "Белене" - още доводи +

Към доводите не е лошо да се прибави и това:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180176&srcpos=5
"Според бивш руски зам.-министър на атомната енергетика
АЕЦ “Белене“ е риск и за България, и за Русия
31 Май 2011

AEЦ "Белене" - още доводи

АЕЦ БЕЛЕНЕ – най-голямата кражба в най-новата българска история

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5662&rid=154

( копирам писмото от сайта на Свободата.ком - уголемено и по-удобно за четене )

( изберете със селекция на ляв бутон на мишката страницата за уголемяване №