вторник, 29 ноември 2011 г.

"Истината" дойде от Холандия, не че не я знаем



Днес получих от приятел по меила следния материял, който представям на вашето внимание. Това е някаква измишльотина, но си заслужава...

*
Българите са неспособни да създадат работеща държава.“ – едно интервю на холандския премиер Марк Рюте
24 четвъртък ное 2011 Интервюто е дадено за Българското Национално Радио, коментарите и анализите оставяме на читателите:

“ – Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български – „като магаре на мост“.

- Оттговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.

- Но ние сме изпълнили техническите критерии, това нищо ли не означава?

- Техническите критерии във въшият случай са без значение, дори и да ги презипълните. Зад всяка техника стоят хора и когато тези хора са готови да престъпят закона в името на собственото си облагодетелстване , качеството на техниката се обезмисля. Това е все едно на най-строгият затвор да сложите за пазачи престъпници, ефекта ще е същият, като при вас – никакъв.

- Добре, но къде виждате причината за това състояние на нещата и как смятате, че то може да се промени? Какъв съвет бихте дали на българското правителство?

- Съмнявам се, че бих могъл да дам какъвто и да е съвет на вашите управници, тъй като те са част от проблема, а не част от решението му. Всички вие, българските граждани, знаете за записите на които се чува как вашият премиер прекратява проверка на митниците, а скоро след като тези записи станаха публично достояние, човекът в чиито интерес бе спряна проверката удобно почина. Такива случайности са рядкост и предизвикват огромно недоверие сред политиците в нашата държава. Освен това, аз обичам да се разхождам инкогнито и докато го правех във вашата столица, поне пет пъти ми бяха предлагани контрабанди цигари съвсем открито, без притеснение. Къде ви е полицията, как се борите с контрабандата? По-скоро ми се струва, че я закриляте и толерирате.

Що се отнася до причината, то тя е в неспособността ви да създадете работеща държава, устойчива държава, правова държава. Всичко това зависи не толкова от политиците, колкото от обществото. То е което търпи, толерира и издига на власт престъпници и продажници. Не е случайно, че по-голямата част от историята си, сте прекарали под робство, явно имате проблем в изграждането на силна и стабилна държава. Историята ви сочи, че вие винаги сте се деляли, независимо , че сте сложили на парламента си девиза „Съединението прави силата“. На фона на случващото се в тази сграда и в държавата ви вобще този девиз стои гротескно.

Вие българите се обединявате само когато има перспектива за келепир. Къде другаде в световен мащаб сте били свидетели комунисти и монархисти да управляват заедно, че на всичкото отгоре и в коалиция с етническа партия, която претендира, че електората и е бил репресиран от същите тези комунисти, истинско безумие, но това се случи в България именно в името на облагата.

Но да оставим политиците и да погледнем обикновеният българин, българското общество което би трябвало да бъде коректив и да реагира остро на всеки опит да бъдат нарушени законите на страната и правата на гражданите, какво прави то, къде е то? Аз го виждам по масите, пред телевизорите, в кафенетата и увеселителните заведения, апатично наблюдаващо какво се случва с държавата в която живее. Направо потресаваща е разликата между вас и съседна Гърция, докато там обществото е особенно активно, да не кажа хиперактивно по отношение защитата на правата и свободите си и по площадите можете да видите десетки хиляди активни граждани отстояващи своята позиция, то тука в България, ако на едно място се съберат 50 човека с дадени искания това се счита за небивал успех.

- Нима ни давате за пример съседна Гърция, докато цяла Европа се тресе заради тяхната политика?

- Давам ви за пример тяхното общество. Думата политик идва от гръцки и означава общественик, човек активно ангажиран с обществените дела, човек имащ позиция и отстояващ я. От гръцки идва и думата идиот, която значи човек интересуващ се само от себе си. В този смисъл докато гръцкото общество е общество от общественици, то българското е общество от идиоти, идиоти до най-високо държавно ниво. Политиците ви са идиоти.

Искам да уточня, че аз не оправдавам гърците за техните действия, порсто ви сравнявам като съседни държави. Да вземем и друго, когато човек влезе в Гърция вижда една добре уредена държава, едни усмихнати, енергични и смели хора. Когато влезе в България, вижда една мизерия и едни болни, бедни и страхливи хора. Вярно е, че Гърция е задлъжняла с милиарди, но тези милиарди, една голяма част от тях, може да се видят къде са отишли, докато в България отпусканите средства от Европейският съюз се заграбват и разпределят под масата между наши и ваши, така че до отделният гражданин не достига и цент. А дори има случаи, когато усвояването на тези пари е блокирано от вътрешнополитически междуособици, както между отделните партии, така и в самите партии. Вие сте способни да провалите даден проект, ако не участвате в него, само и само да не би този до вас да стане малко по-богат. Погледнете колко от средствата отпускани по европейски програми са усвоени, колко са изгубени безвъзвратно и колко има вероятност да изгубите поради некомпетентност, завист и алчност. Вашите политици се държат като пазванти и вместо да улеснят достъпа до европейски средства на гражданите, вместо да им помагат и напътстват в усвояването им, те ги блокират с някакви сложни и неясни процедури, докато междувременно кроят планове как самите те да ги прилапат и разпределят между приятелските си кръгове. Направо трагикомично беше да наблюдавам, как висшият клир на българската православна църква целува ръка на вашият премиер, за отпуснатите милиони на църквата по програмата за развитие на селските райони. Как църквата ще ги развие тези села, като им облагороди гробищата ли? Или парите ще потънат в черните дрехи на избрани духовници? Това е една пародия на фона на скоростното обезлюдяване на селските райони в България, но само това ли е? Ами ставащото с БДЖ?

- Добре, каво да направим, как българинът да стане активен гражданин? Може би, чрез културата и образованието?

- Ще бъда прям, Вие нямате шанс, България няма шанс. За каква култура говорим, за какво образование, когато неграмотността сред подрастващото население се увеличава главоломно, когато младежта ви, доколкото я имате се е отдала на алкохол, наркотици и разврат, като това се стимулира и от управниците. Та наскоро и вашият министър на образованието покани чуждестранните студенти да учат в България, като им обясни, че тука може да пият от сутринта, защото все някъде по света било 17 часа? Този човек в Холандия веднага щеше да бъде уволнен и даден под съд. Та той руши държавата, бъдещето й, той няма място в редиците на полтиците, той няма правото да се нарича политик и гражданин, той би бил в нашите очи един упадъчен елемент, а вие сте го сложили да отговаря за учащите. По би му отивало да е съдържател на публичен дом, но като се има в предвид и на какво прилича студентския ви град и каква слава му се носи, може би и да си е на мястото.

А културата, за каква култура вобще говорим. Музея на социалистическото изкуство, това ли наричате култура? Къде са ви световно известните писатели, художници и музиканти? Може би имате един двама, но аз говоря за влиянието което вашата култура оказва върху останалата част от Европа, къде е то? Какво влияние оказва вашата култура и нейните представители вътре в самата държава? Кой я подкрепя вашата култура? Как? „Стъклен дом“ ли наричате култура, или турнетата на Пайнер, а може би обирдижийските есемес реалити шоута, които въртите по телевизиите? Как държавата способства на гражданите, на младежта да осъзнае, че има алтернатива на чалготеките, сапунките и реалити форматите. Как ? Като се среща с Лепа Брена? Едва ли?

- Но все пак, не може да отречете, че българите сме носители на една древна култура, че и ние сме дали нещо на света?

- Всъщност мога. Да напоследък дори в Брюксел, вашите политици се напънаха и като нямаше с какво да се похвалят, докараха златни съкровища отпреди хиляди години, опитвайки се да ни омаят като в приказките на Шехерезада. Всъщност тези съкровища, доколкото разбрах са тракийски и нямат нищо общо с българите като етнос, а и не мога да разбера с какво точно и как би трябвало да ми се издигнете в очите, чрез изложба на златни пособия правени преди хиляди години от някой когото не познавате, но сте имали късмета да се заселите там където е живял, а не да речем с нещо направено от българи наши съвременници.

- Ами първият компютър създаден от Джон Атанасов и него ли ще отречете и колко други открития има правени от българи?

- Само че има една подробност, те са правени в чужбина, България, българската държава не е създала условия тези откиртия да бъдат реализирани на нейна почва, именно поради особенностите на българският характер и мислене които по-горе посочих.

- Ами азбуката, Българската азбука?

- И вие почнахте като македонците. Българската азбука ,надали щеше да я има, ако не беше Гърция с нейните книжовни школи. Ще ви кажа честно, вие сте толкова българи, колкото и македонците са македонци. Както древните македонци, така и древните българи отдавна са слезли от колелото на историята. Измислени нации, използващи стари наименования, създадени изкуствено по геополитически причини. Без чужда помощ, държавата ви едва ли би просъществувала дълго, вижте само докъде я докарахте за последните двайсет години – липса на държавност, никаква перспектива, бедност, обезлюдяване, демографска криза. Това за двайсет години самостоятелно независимо управление, след още трийсет ще изчезнете, ако не успеете да се активизирате като общество.

- Това ли бъдеще ни очаква според вас?

- Да, поне на този етап не виждам друго развитие на нещата. Докато търпите корупцията и се възползвате от нея за лично облагодетелстване, докато търпите да ви мачкат, манипулират и унищожават чрез крайна бедност, докато се страхувате, вие сте обречени. Европа няма нужда от престъпници, корумпирани подлизурковци, просяци и страхливци. Вие вече сте в Европа, вашата териотрия е част от обединена Европа, на нас ни е необходима тя не вие. Ние можем и без вас, не че го целим, оцеляването ви като нация зависи от вас, но докато живеете така както го правите в момента, вие не сте добре дошли на наша територия, ще изчакаме да се избиете и да изчезнете от само себе си. Трийсет години не са много време.



Аз бях предложил да направим една подписка срещу съдебната ни система с конкретни списъци на случаите и да я пратим на Брюксел, а защо не и до холандското и финландското правителства. Как пък един не се обади, че е за.

неделя, 27 ноември 2011 г.

Нов Десен проект срещу възпитание

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТ?
25 Ноември 2011
Веселин Кандимиров
http://www.svobodata.com/page.php?pid=7325&rid=154

Лили 26 Ноември 2011 10:23:16
Абсолютно не съм съгласна с тезата на автора,че антикомунизма в България е на битова,а не идеологическа основа.Това е много удобна теза за комунистите,за дискредитиране на антикомунизма.Авторът не познава българската история,учебниците по които е учил са фалшификация.Превратът през 1944г.заварва България с академична общност ,журналистика,икономика и въобще всички структури на социалния,икономически и политически живот,съизмерим с този на Западна Европа.Какво мислите е станало с тези високообразовани хора,които са създали всичко това?Те са антикомунисти,техните потомци също са антикомунисти,те имат капацитета да разсъждават и крайно обидно е това момче да прави тези изводи,искам обяснение,какво има предвид пишейки за БИТОВИЯ характер на антикомунизма?Аз твърдя,че битов характер има комунизма в България и грабежа на имоти ,пари,привилегии,продължават до ден днешен!Това не може да се каже за антикомунистите,нали,кажете ми колко милионера има днес, сред тях?


Бих искал да информирам евентуалните "производители" на десни проекти, че в успешните днес европейски нации интелигенцията и по-специално писателите са имали задачата да научат народа си на определени правила още преди около 200 години...


А нашата интелигенция и писателите ни още май не са се и усетили...И защото Лили споменава времето преди 1944 искам от една страна да потвърдя, че преди 1944 наистина имаше една много качествена прислойка, и народът имаше, що-годе качествено самочувствие, достойнство и трудолюбие ( които знаем също как добре бяха разрушени от комунистите ) от една страна, но трябва да признаем, че голяма част от народа, най-вече ромите, бяха оставени дори неграмотни...

Така или инак нито интелигенцията нито писателите ни са се усетили да възпитават, или което е още по-лошо никой не предполага дори, че те могат да възпитават

сряда, 23 ноември 2011 г.

Нова десница?!

На България е нужна нова дясна партия, която да работи с ГЕРБ
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1122730


Откъде ще се вземат лидери за нова дясна партия?

-Не съм експерт, но съм убеден, че на България й е необходима една нова десница.

ГЕРБ също претендира да е дясна партия. Вярно, че от гледна точка на финансовата и фискалната политика е такава и аз затова я поддържам. Нейните експерти наистина направиха това, което много малко партии успяха - изключително ниския дефицит, ниско задлъжняване, ниски данъци и др.

Но аз смятам, че трябва да се роди нова десница, която да подкрепя ГЕРБ. Те трябва да бъдат коалиционни партньори, докато ГЕРБ продължи да води подчертано пазарна политика. Това, което ме тревожи в ГЕРБ, е толерантността не към Русия, а към мафиотската й политика. Сега пак се говори за Белене, което е абсолютно пагубна перспектива, или за Бургас- Александруполис. Така директно се работи за мафиотската Русия, която няма интерес за благоденствието на България. Оттам плащат на цяла армия от лакеи в България, включително и в пресата.

22 години след началото на прехода: какво още може да се направи?

22 години след началото на прехода: какво още може да се направи? (статия трета)

http://www.svobodata.com/page.php?pid=7282&rid=154
23 Ноември 2011
Едвин Сугарев

Според мен г-н Сугарев отстъпва и разводнява заключенията си от предната статия. Какво важно, изключително важно казва там:

"Става дума за формация от тип, който не можем да открием днес на политическата сцена на България. За формация с гражданска насоченост и структури, които се градят на хоризонтален принцип ( плоски структури )и не допускат каквито и да било възможности за нездрави лидерски амбиции или използване на политиката за корпоративни цели. И за формация, която се формира на базата на свободния диалог и съвместните усилия между съмишленици – и излъчва своето политическо представителство чрез добре обмислени процедури и по принципи, които позволяват пряк контрол над избраните и гарантират тяхното отстраняване при подмяна на целите или просто при несправяне с възложената им мисия.

Съзнавам много ясно трудностите, които стоят пред изграждането на подобен тип формации. Съзнавам и колко лесно всички техни плюсове могат да се изродят – и да се превърнат в минуси. Същото важи обаче и за всички структури в политическия живот – а на традиционните такива сме им сърбали попарата през последните 22 години. И големият проблем според мен не е, че такава структура няма как да бъде изградена. Напротив – има как – по-скоро няма кой да я изгради."

Всъщност в новата статия авторът изобщо не развива гореподхвърлената изключително важна и ОСНОВНА идея...Напротив той започва да коментира ( за кой ли път и от кой ли не ) лявото и дясното, както и целите и програмата на дясното, а в същото време казва, че лявото е именно това, което отгоре дава тон.

Или, за да не се разпростирам: създаването на истински демократични и плоски структури, с участието на гражданите с идеите им предполага създаването на програмата и начините на прилагането й, а не идеите и принципите "спуснати" от някой, колкото и да е умен, силен, даровит или велик.

И в този ред на мисли, ако мога изобщо да съветвам, не е лошо да не се търси откриването на нови пътища...И на Запад има информация, а и тук представихме линкове на реалното е да се взаимства.

Така или инак впечатлението ми от настоящата статия е че авторът се е отдалечил от практическото, което и без това беше изключително рехаво и фактически вървим към заключението че нищо няма да стане и ще трябва да се разчита на възможностите на реалността.


Цитирам от статията:

"Свобода, независимост, достойнство и справедрливост"

И правя опит за прости, рационални и практически стъпки:

- на основата на горните принципи, както и редица подзадачи, като се започне от реформи в образованието , здравеопазването, съдебната система и се свърши до МВР и армията, както и обучение и "внедряване" на правила за живот във ФУНКЦИОНИРАЩО общество по места, на широка база ( така наречените хоризонтални структури ) се създават групи.

- тези групи се ръководят при обсъждането и даването на идеи и предложения, както на местно ниво ( включва и строго практически мерки ), така и на национално от избрани модератори

- на базата на демократичния принцип тези групи си определят ръководствата, така и излъчват предложения за областни и национални ръководства

Цялата система се администрира от информационна система, достъпна и в интернет, която информира за и поддържа демократичния процес и правилата, следи за движението на идеите и на свършената работа. Тази система дава възможност и за провеждане на ефективни и сигурни демократични гласувания. Самата система съдържа в себе си и правила за контрола й.

Тъй като съм във връзка с хора занимаващи се с информатика и съм обсъждал с тях възможностите за изграждането и поддържането й, съм убеден че може да се изгради и да заработи лесно. Или с две думи - не е проблем.

неделя, 6 ноември 2011 г.

Тъй рече Бойко Борисов...

По повод:


http://www.svobodata.com/page.php?pid=7075&rid=154
6 Ноември 2011
Едвин Сугарев



"Бойко Борисов говори... всъщност за какво говори той? Ясно е, че си отваря устата – но какво казва с нея? "

Аз пък, въпреки че тача словото повече тача фактите.


Какви са фактите около Бойко Борисов, за които става дума в статията?

Факт е че Симо го направи главен секретар и така го вкара в политиката. Дали Бриго е помогнал за това е въпрос. Все пак е известно,
че генералското движение, по времето на Костов още е търсило що годе перспективни, според тях, "елементи". Така бяха "намерени" и Милен Велчев и Никиту Василев.

Факт е че Бойко не се скара с Първанов, колкото и да бяха близо, изиграно или не, до това. Но въпросът е щеше ли да загуби ББ ако влезеше в "полемика".

Още по времето на Охридската трагедия или учстието на държавата в съпричастието имаше такива искри. По това време си спомням, че някакъв западняк беше посъветвал ББ
да мисли повече за реномето на страната....Иначе, за мен ББ щеше да загуби при една пряка конфронтация с Гоце. И то не защото нямаше да пусне по добрите лафове, а просто щеше да смъкне и инече ниското ниво на политическото говорене у нас.

А Цветанов доста често и доста недвусмислено се изказваше по въпроса. Но от друга позиция.

По отношение на Костов. Ако забравим какво двамата приказват един за друт като факти ще останат участието на Костов във вотовете на недоверие и
съпоставките на изборните резултати.

Това кой бил в съюз с Доган се артикулира както от едните, така и в случая от Борисов, но както казах лафовете съм ги оставил настрана.


Факт е обаче, че както казва г-н Сугарев десните няма да седнат и няма да се разберат един с друг. Поне при тези ръководства. Факт е също че България губи от това, но при тези ръководств може пък и да печели.

Факт е обаче също и това за Костов:
"оглавил е народния гняв в единствения почти революционен момент от новата ни история. И е поел властта тогава, когато страната е била не в криза, а направо в катастрофа. "


Факт е обаче, че това явно не е било достатъчно, а фактите за тази недостатъчност са артикулирани пак не недостатъчно.


Друг факт е, че Бойко Борисов е чел Винету, но факт е също, че под обстрела на "критиката" прочете, май, "Братя Карамазови" или нещо друго от Достоевски.

В този ред на фактите и при знанието ни колко се тачи и е "модерно" знанието, литературната начетеност и духовната култура в България, и при познаването на всички министър председатели и президенти, Бойко в никакъв случа не е нещо неподходящо за народа си дередже.


Според г-н Сугарев, факт е плямпането на ББ, както и е факт че бюджета за МВР остава същия. Дали плямпането му е резултатно, нека други кажат.
А за бюджетът дали е правилно, не знам. Знам само че при тази съдебна система, и при тези резултати за полицията и особено за реда в малките населени места с циганската престъпност,
както и с настоящите процеси срещу убийци и пуснати до доказване майстори на шпагата да рискуваш с полицията е доста неразумно. Друг е въпросът, че намаляването на заплатите при пенсионеране трябва да става поетапно. В Германия, например, увеличението на стажа необходим за пенсия расте с месеци за различните възрасти.


Спорд г-н Сугарев "Моята версия е следната: Бойко Борисов вярва, че говоренето е правене.".

Моята версия пък е че Бойко е доста голям майстор на приказките с народа си,
но по отношението на правенето съм на друго мнение.

"Отговорът е ясен и прост като филия с мас – поражда една невярна, но ясна и простичка картина на политическото, която е достъпна и разбираема за обикновения българин и поради това – уютна. Няма как да не е уютна – тя е извлечена от неговите страсти и разбирания, от неговите любови и омрази. Тя пасва на неговите разбирания за живота, на неговата изтощителна жажда да се намери най-сетне някой, който да ми казва кое е добро и кое – зло, който да наказва и награждава, който да решава от негово име – та да не се налага той да носи отговорност за собственото си битие. И тя – не на последно място – може да бъде изговорена направо в кръчмата, където освен с ракийка българския дух се топли и със сюлбимни спомени – видехте ли как бат` Бойко ги нареди тия, ентелигентите..."

Горното е доста добре казано, но аз лично не съм видял у нас много-много "ентелигентни", пък камо ли наредени. Освен ако в клуба на Ентелигентните не бъдат приети Кунева, Ирина Бокова и изобщо червената интелигенция, барабар със социологическите й агенции, но пак ненаредени.

А уютността на българина, за мен поне, се нарича рационалност, колкото и рационалността поначало да не е близо до духовното и най-вече до поезията, която аз лично също обичам.


А по отношение на психотерапията може и да е вярно, но да си кажа засега терпирани не се видят ни надлъж, ни на шир, камо ли на дълбоко и нависоко.

петък, 4 ноември 2011 г.

Оптимизмът на гърците - 2

http://www.vsekiden.com/105964/bivshiyat-glaven-revizor-na-bnb-kolyo-paramov/

Да им бъде опростен още от над 350 милиардния дълг или да получат по-ниски лихви за дълговете си?

Да им бъде опростен още дълг. Искам да кажа нещо много важно. От 1842 г. досега на Гърция са опрощавани заеми 7 пъти. Ако разгледаме взаимоотношенията на Гърция с Отоманската банка в Цариград от времето на Априлското въстание и стигнем до наши дни, ще разберем, че гръцката дипломация в това отношение се намира на свръх първо място в света. Там народ, правителство и различните заинтересовани сили в управляващите партии достатъчно добре мотивират поведение, щото всички останали да се съберат, да опростят или да подпомогнат по някакъв начин стабилността и условията за живот в Гърция. Никоя друга държава не си е позволявала такива разходни нива, които отиват директно за потребление. И които през последните 20 години са силна причина за натрупване на такъв сериозен държавен дълг.

Оптимизмът на гърците и песимизмът на българите

Вчера имаше едно много интересно изказване на гръцки предприемач, койно има фирма в България, по отношение на кризата в Гърция и последните събития, а и изобщо 100 годишните ни стилове във външната политика.

Каза, че за разлика от българите гърците са оптимисти...

По точно имам предвид оптимизма в план да се бориш за на пръв пъоглед абсолютно загубени ( и дори не чак толкова доблестни и коректни ) каузи...Шиканирането на българската граница беше един от ярките примери.