вторник, 31 януари 2012 г.

"Независимата" съдебна система и олигархията

В неделя гледах "На четири очи" по Нова, където Цветанка Ризова "интервюира" бившия главен прокурор Филчев. Най-същественото, а в същото време парадоксално, се оказа твърдението му, че на този етап на капиталистическо развитие на страната е напълно нормално олигархията да си купува "справедливостта", а в същото време изискването съдебната система да останела независима.


Въпросът всъщност е - не са ли тъкмо въпросите откъм гражданите, министър Цветанов или ЕС към съдебната ни система опит, за да бъде прекратена порочната практика и така постигната независимост, а всеки повод за защита на статуквото ( например порицание на Цветанов откъм самата съдебна система - Нели Куцкова и дори вицепрезидента Попова ) опит за поддържане на зависимостта на съдебната система от олигархията.

събота, 28 януари 2012 г.

Какво говори мълчанието!

Какво в говори мълчанието
http://ivo.bg/2012/01/28/какво-в-говори-мълчанието-на-одумвана

Не Борисов е причината да не се появява г-жа Плевнелиева и децата му, а все още цялата пошлост на пресата и начинът, по който обществото третира „публичните личности“. Засега тази сцена е запазена територия за миски, съпруги на футболисти и милионери, носители на ордени „Стара планина“ и изобщо българската красота.

Не е хубаво да се използва всеки повод, за да хвърлиш камък в двора на Борисов.


И изобщо диалог с г-н Инджев:
http://ivo.bg/2012/01/28/какво-в-говори-мълчанието-на-одумвана/#comments

петък, 27 януари 2012 г.

Свобода на пресата?!

България удари дъното в ЕС по свобода на пресата
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1202947

Всъщност данните доказват следното: Колкото по-свободна е пресата и колкото повече случаи се разкриват, а такива се разкриват по експоненциал пред обществото, колкото повече бива притисната мафията, толкова по-активно реагират престъпниците. Просто защита. Един обикновен човек с всяка година се усеща по-свободен от една страна и от друга, колкото и съдебната система да не е адекватна, толкова повече се натиска мафията...


От друга страна случаи като Иво Инджев и Огнян Стефанов днес далеч няма, но несвободата растяла...А повече въпроси към министър председателя, заедно с отговорите, никога не е имало...От друга страна журналистите не знаят и какво, по-деликатно, да питат министър председателя.

Аз, например, накратко, бих го пита

1. Какво е гражданското в партия ГЕРБ? Независимо че гражданите, в болшинство, одобряват това, което ГЕРБ прави, как се осъществява връзката на ръководството на партията със структурите или и Бойко Борисов винаги знае по-добре, както Иван Костов!?

2.Защо реагира на някакви протести ( имам предвид шистовия газ ), а не се информира за мнението и масовостта на другата страна.

3.Кое смята за литературно - "мислим" или "мислиме", и не е ли хубаво да се опита, въпреки че говори западно български, да се пречупи, предвид, че много млади хора, включая от малцинствата, го смятат за еталон.

Калин Георгиев "хвърлил вината"....

http://www.mediapool.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D1%84%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D0%B2%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-news188913.html


Каква "вина"! Това си е манталитет внедрен от 40 години и повече безхаберност. И докато не се захване едно ежедневно натякване, не само към полицаите, а поначало към държавните служители, че са назначени от хората, докато не се захване едно обучение по правила на живеене в общество, по отношение на дисциплина, качество и минимални атрибути нещо да е нещо, а иначе не е нещото, нищо няма да стане...

Не може да държиш днешните, при положение, че са се захванали навсякъде нещо да променят, за резултатите от миналото, нито за неспособността да променят натрупванията за няколко години.

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Завод за мобилни жилища

Тези дни стана известно, че:

Китайска компания построи 30-етажна сграда за 360 часа
http://hicomm.bg/hronika/kitajska-kompanija-postroi-30-etajna-sgrada-za-360-chasa.html/

По този случай, сигурно е имало някаква аналогия ;) се сетих, че последно правителството е решило да пристъпи към по-конкретни действия във връзка с интеграцията на ромите.

Става дума както за обучението на децата и на тези, които нямат никакво образование, така и за евентуално решаване на жилищния им проблем.

В последното има няколко съществени препятствия
1.Нямат собствена земя
2.Ако я имат - евентуално ще я продадат
3.Не могат да се задържат дълго време на едно място
4.Не пазят или по-точно съсипват жилищата, в които биват настанявани

Та идеята, която чух от една известна и мислеща българка, която има впечатление от същността им е - да се направи завод за производство на мобилни фургони, на базата на модули, които да притежават всички необходими за едно нормално съществуване днес помещения и атрибути, но евтини, рационални и лесно подменящи се.

понеделник, 23 януари 2012 г.

Пробив и в "екологията"?

http://www.vsekiden.com/110303/vzimat-milionite-na-ekomafiyata/


...

Схемата

Най-простичката схема на мнимите зелени е следната. Носят от сто дерета вода, обявяват защитени територии, а след това получават пари – в милиони, за да наблюдават как се защитават тези територии. Сега напънът е по защита на горите в България, които според тях ще бъдат затрити от скиорите. Да, но точно сега в Евросъюза доклад официално посочи, че България последователно и мащабно увеличава горските територии. Направо сме на първо място в Европа.

...

неделя, 22 януари 2012 г.

Кой на кого внушава и е зависим

Всъщност важното се оказва не кой от кого е зависим и кой на кога внушава, а кой може да слуша и да преценява умното и полезното.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/22/1750105_borisov_pred_kevorkian_ministrite_imat_mnogo_znaniia/

Нещо оттам, което ми харесва оттам:

До коментар [#165] от "Нели Ангелова":

В случая става дума за технология на мислене. За едната технология външния белег, думата, кривата усмивка или изразна неподходящност е същността, за другата технология същността е факта, независимо как го наричаш.

Хегелианство или материализъм?

А най-смешното е че тъкмо социалистите и комунистите, които се пишат за материалисти, толкова грешно и превратно повредиха мисленето си, както и мисленето на народа, че се превърнаха най-отявлените хегелианци.

събота, 21 януари 2012 г.

Президенството и интернет портал на идеи и стратегии.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2012/01/19/1748799_s_200_kmch_kum_2020_g/

Във връзка с речта на Плевнелиев пред Народното събрание; смятам създаването итеративен Интернет портал за стратегии, програми и графици за динамиката на извършеното като абсолютна необходимост.

петък, 20 януари 2012 г.

Стратегия за интеграция на ромите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1194516
Брюксел ни се кара за ромите
"БРЮКСЕЛ - Еврокомисия вчера се скара на България, че не е представила в срок стратегията си за интегриране на ромите, съобщи кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев."

Това правителство можеше да направи един конкурс за стратегия за интеграция на ромите. докога ще продължаваме с тесногръдото и опростенческо: ние можем по-добре.

Общински наместници като "шерифи" в циганските махли.

Вчера е имало пожар, мисля в циганската махала в София...Човек може да прочете как са се развивали събитията...По този повод, но и по други мисля, че е време да бъдат назначени общински наместници, избрани всред самите жители на гетата, които да следят за реда и най-малкото изхвърлянето на отпадъците не пред блоковете, а на сметища и в контейнери. Тези наместници трябва да са на заплата и при несправяне да бъдат заместване. Едно постоянно плащане е достатъчен стимул. А парите вложени в това начинание определено ще са с много голяма възвращаемост.

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Най-сетне популизъм без "ако и но" от ГЕРБ

Мораториума върху технологията за проучване за шистов газ, който беше взет от Парламента стана под натиска на едно малцинство, организирано, без всяко съмнение от радетелите на Големи шлемове. Без да са ясни и достатъчно широко публикуване всички доводи за и против, без допитване до народа, без предоставяне на алтернативи. Всъщност едно напълно популистко решение, което начерта и технология, вече доста успешно пробвана, за налагане на интереси.

Всъщност истината е че енергийната зависимост от Русия е и шансът на иначе непритежаващи достатъчна поддръжка в обществото партии да се докопат пак до властта.

понеделник, 16 януари 2012 г.

Издайнически и от Дайнов

Ще успее ли Бойко Борисов да влезе в образа на закрилника?
http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/01/16/1743383_shte_uspee_li_boiko_borisov_da_vleze_v_obraza_na/

Статия на Евгени Дайнов и нещо, което ми хареса под нея:



Дайнов правеше впечатление на неутрален а сега ми напомня Кольо Колев и Андрей. Натрупването на факти и "третирането" им каквито изводи искаш да афишираш са доста изДайновски...

А това е най-издайническо. "Арестуваните "абсолютни престъпници" един след друг бяха пускани на свобода поради лошо свършена работа на органите. " Не, Дайнов, не лоша работа на органите, а добре подготвена от Първанов съдебна система.

За да си неутрален е нужно да следиш цялата панорама на събитията и ситуацията, и истината е че тези, които не са тенденциозни, в болшинството, имат впечатлението че се върши възможното.

вторник, 10 януари 2012 г.

Омагьосването, демагогията и фактите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1179077


Ето, вчера пак едно находчиво интервю на доктор Михайлов. Пак обяснения, пак констатации, пак заключения, които не стигат по-далеч от находчивия и интересен изказ.

Не по-различни са и резултатите на Едвин Сугарев, на Иво Инджев, на други журналисти, социолози и изобщо тези, които евентуално могат да организират някаква общност, да обединят евентуално някакви ФАКТИЧЕСКИ граждански инициативи. А потребността и потенциала са огромни.

Не...Аз съм убеден че социалистическия манталитет е така здраво заседнал във всеки един от нас, че резултати не могат да се очакват.

Затова и искаме или не трябва да се задоволим с наличното и е смешно тъкмо там, като доктор Михайлов да виждаш фактите само като способността на Бойко Борисов да омагьосва демагогски хората.

Не е лошо да се направи опит да се гледа отвъд това. А няма да го видиш ако не искаш и не можеш.

понеделник, 9 януари 2012 г.

Осъзнаване - по-добре късно отколкото никога.

Най-сетне и Едвин Сугарев и професор Пламен С.Цветков видяха това, което за мен е ясно от 4-5 години. Но човек вижда това, което знае. Докато не узрее сам - няма начин да го види.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=7819&rid=154

http://frognews.bg/news_41805/Prof_P_TSvetkov_Niama_koi_da_zameni_GERB_vav/

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Гражданско общество, манталитет и действие

Засега, когато у нас се опитваме да намерим някакви зачатъци на гражданска активност, най-често, стигаме до мисловния процес около дилемата съществува ли, възможно ли е да се проектира и построи, какво опасности биха се проявили до изграждането му. Признавам, че не съм подготвен теоретично, специалността ми е в информатиката, но се занимавам със семантика и покрай това съм чел Pierce, който смята че феноменолигичното наблюдение съдържа "минимум" три типа: качество, реакции и медиация - "реакция на трети лица"

За съжаление "нашето" наблюдение се спира на първото ниво - занимава се само с описание на системата и дори с една стъпка назад - защо е така.

Според мен "реакциите", действието или дори само опитът за действие, само ще предизвика неща за които само се мечтае.

В този ред на мисли забелязвам от една страна "внедрен" от социализма манталитет - вечни дискусии и теории, а малко действия и факти, от друга вглеждайки се в настоящето като пример и модел на фона на теориите изпъква Бойко Борисов с определен набор ( колкото и спорни, колкото и малко според някои ) от действия и факти, вследствие на които, според мен имаме като резултат инстинкта на избирателите.