сряда, 21 март 2012 г.

Здравеопазване - Атанасова

Атанасова търси консенсус за здравеопазването
http://www.standartnews.com/balgariya-politika/atanasova_tarsi_konsensus_za_zdraveopazvaneto-140806.html


Правилно.

1.Консенсус - ще рече съгласие на колкото се може политически партии и гражданите

2.Договарянето на цените на лекарствените продукти


3.Изготвянето на концепция за спешната помощ

Да видим как ще се реализира. Нуждата от концепцията за спешната помощ тук, в тази страница, съм го писал нееднократно. Чирков има готов проект в министерството, който също може да помогне. Не е лошо да се види и как е организирана спешната помощ в Румъния. Там гражданите последно време обявиха че са доволни и я подкрепят.

В дългосрочен план трябва да се организира създаване на концепция за цялостното здравеопазване. Интересно ще представлява:
1.Кои ще са участниците в работната група
2.Срок, в който трябва да се излезе с готов проект, също разписан по дати за внедряване.

вторник, 20 март 2012 г.

Здравна реформа

С изявленията си за премахване на избора на екип новата здравна министърка още от първия ден показа, че е за смяна. Д-р Константинов също започна така и постигна само увеличението на цената за избор на екип.

Не може и не бива повече да се работи на парче. В една система, където лекарския труд, сравнен пропорционално на брутен продукт на глава от населението - както в бедни така и в богати страни, е изключително недооценен ( последствие на налагането на руската система около 60-те години ) да тръгваш да "реформираш" по този начин показва една доста голяма неинформираност, популизъм и предварително заложен провал.

Вече достатъчно ясно в обществото е назряла идеята за създаване на стратегия в здравеопазването. При средно добра организация такава стратегия може да се направи за 2 месеца, като паралелно се търси консенсус с всички партии.

Впрочем за основа на една реформа в здравната система може да послужи реализирането на тази идея:

http://boababbg.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html

четвъртък, 15 март 2012 г.

Административна реформа

Поводът да обърнем поглед към цялата пирамида на доходите в България е това, че е разположена наопаки, или ако щем колата е поставена пред воловете. Как иначе ще си обясним тази разюзданост по отношение на държавни ( обществени ) средства, с която се раздават бонуси, допускат се лекарства с пъти над производствените цени, дават се консултантски хонорари и се правят пи-ар офанзиви за милиони, допускат се държавни поръчка без отчет и разум.

В същото време пенсиите, заплатите на учителите и лекарите у нас, сравнени например със страни с близък и дори по нисък доход на глава от населението по брутен вътрешен продукт, като Македония и Сърбия, са значително по-ниски.

Практически се оказва, че още от времето на социализма едни пари първо се отделят за администрацията и дейности около нея, а след това за здравеопазване, пенсии и образование - каквото остане.

Изходът изглежда доста прост, но определено води до нормализация на обществото, по-високо ниво на доходите на важни и определящи, в перспектива особено, обществените потребности, повишаване на производителността и ефективността на администрацията и цялото общество.

Пропорционално на сръбските и македонските разходи от националния доход се заделят средства за пенсии, образование и здравеопазване и чак след останалото отива за управлението и другите разходи на държавата.

Убеден съм, че това ще доведе не само до повишение на общите доходи и консумацията, но и ще повиши изключително осезаемо ефективността на администрацията.


http://www.vsekiden.com/113660/finansistat-vladimir-karolev/

Има интересни изследвания на набиращ популярност професор от Харвард – Алексино. Той проследява как реагират правителствата в криза в много страни. Последното му изследване показва, че в повече от 50 случаи при намалени дефицити и данъци се излиза по-лесно от кризата и след това периодът на растеж е по-голям. Има и случаи, когато при раздути дефицити се излиза от кризата, но те са по-малко и с много малък растеж след това. Учени казват, че има неоспорими доказателства, че по-добрата политика за излизане от криза е най-вече стягане на колана в публичния сектор.

петък, 9 март 2012 г.

Здравна реформа

Става ясно, че:

1.Константинов не става

2.Дянков трябва да бъде дистанциран принудително и то доста строго и остро от здравеопазването

3.Лекарски екип начело с доцент Пилософ и доцент Вальо Митев да разработят програма по "конспект и дата"

Народопсихология

Хенри Милър, от "Тропик на рака", за индусите

Удивително е също да наблюдаваш как тези безгръбначни хора си правят въртели един на друг. Удивително е също да наблюдаваш колко непохватни са по отношение на всякакви житейски въпроси. А завистта и интригите, дребните подли съперничества!

четвъртък, 8 март 2012 г.

Бонусите и администрацията

Освен големите бонуси, които са получавали министри, зам. министри и политически свързаните управляващи, чиито бонуси и над заплати получавания трябваше да бъдат върнати, се разбра че българската администрация на по-ниско ниво допълнително си разпределя 120 милиона годишно. Толкова са разпределяни и при правителството на тройната коалиция.

При положение че Бързата ни помощ, здравеопазването, пенсионната, социална, образователната и какви ли не други системи са в окаяното положение, в което се намират и което ни пречи да се развиваме, тези награди за некачествена работа представляват са една изключително глупава арогантност.

Предложението ми е ако се запази настоящата бройка на администрацията там бонусите и допълнителните доходи да бъдат замразени на нивото на заплатите. Със спестените пари да се обновят и модернизират на първо място Бързата помощ, както и се вложат в здравеопазване и образование, на първо място. Доходите на чиновниците, които работят по Европейски програми могат да бъдат ограничени до 2-3 хиляди лева месечно.

С всичко това ще се повиши качеството на живот и оттам производителността, което разбира се ще доведе до повишаване доходите както на пенсионерите така и на администрацията.

Основното правило - не бива да се получават награди за некачествена работа - всъщност резултата от работата на администрацията е ясен за всички - ниско качество и ниска ефективност. Получава се нещо като гръцката арогантност - допълнения към заплатите, ако идваш навреме на работа. А всички сме свидетели до какво водят тези "технологии".

сряда, 7 март 2012 г.

За конете с капаци и ПЕЛ

http://www.vsekiden.com/113198/balgariya-e-ostrov/


От една страна в България има хора, принадлежащи по-скоро на вчерашния ден, на които им е изгодно останалите хора, тоест широката маса, да продължават да гледат напред като коне с капаци. Защо ли? Може би за да прикрият първите от вторите истината за собственото си мръсно минало? А това води до друга серия от въпроси: Колко ли демокрация се имитира днес – само и само да се прикрият следите на авторитарните структури? Какво прави днес старата номенклатура и колко здрава е мрежата й? Набират ли скорост силите, които трябва да модернизират България, помитайки всичко, което пречи на демократичното развитие на страната?



Оценката ААА на рейтинговите агенции е отживелица. Новото й звучене е ПЕЛ – патос, етика, логика.

Това са принципите, върху които трябва да градим новия обществен модел, който с много разум и човешки ценности ще ни води към общото благо.

понеделник, 5 март 2012 г.

Реформа в Бързата помощ

Неспособността и несъстоятелността на министър Константинов да се справи с изключително трудната ситуация в здравеопазването - при такава администрация и система, както и честите "неблагополучия", на първо място с Бързата помощ - наскоро имаше една неделя, когато заради недостиг на коли и лекари около 6 души починаха само за един ден в София, отново поставя въпроса за най-належащото в здравеопазването ни. Това е реорганизацията и то спешно на Бързата помощ.


Съвсем сериозно обръщам внимание, че професор Чирков последните две години нееднократно и ясно обявяваше, че притежава програма и стратегия за създаването на адекватно функционираща Спешна помощ в здравеопазването. С идеи и възможности да се финансира дори и от ЕС...Консултирах се с лекари, на които имам абсолютно довери като медици и граждани и затова приканвам правителството на ГЕРБ най0сетне да се обърне къв адекватни стратегии и съвети в здравеопазването.