петък, 28 септември 2012 г.

Иван Костов в прав текст

Русия ни напляска....
Зад този проект стои Русия и правителството в Кремъл, те си правят шега с България, отсече Костов. Той върна топката на шефа на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който го нарече малко черно човече и заяви, че бизнесменът не може да води сериозни американски инвеститори. Костов и припомни, че в Уикилийкс са изтекли любопитни данни за Манчев.

понеделник, 24 септември 2012 г.

Все пак гражданите са чути

Ето едно изказване на г-н Бойко БорисовM Борисов: Ще вдигнем заплатите на полицаите, но не сега
Той отново изтъкна намеренията на правителството - да бъдат вдигнати пенсиите, заплатите на училите и на лекарите и посочи, че държавата мисли за материалното осигуряване на полицаи, като подобрява условията им за работа.
А ето и една моя реплика, която специално пратих до приемната на Министерския съвет: 15 март 2012, четвъртък
Административна реформа

Административна реформа Поводът да обърнем поглед към цялата пирамида на доходите в България е това, че е разположена наопаки, или ако щем колата е поставена пред воловете. Как иначе ще си обясним тази разюзданост по отношение на държавни ( обществени ) средства, с която се раздават бонуси, допускат се лекарства с пъти над производствените цени, дават се консултантски хонорари и се правят пи-ар офанзиви за милиони, допускат се държавни поръчка без отчет и разум.
В същото време пенсиите, заплатите на учителите и лекарите у нас, сравнени например със страни с близък и дори по нисък доход на глава от населението по брутен вътрешен продукт, като Македония и Сърбия, са значително по-ниски.
Практически се оказва, че още от времето на социализма едни пари първо се отделят за администрацията и дейности около нея, а след това за здравеопазване, пенсии и образование - каквото остане.
Изходът изглежда доста прост, но определено води до нормализация на обществото, по-високо ниво на доходите на важни и определящи, в перспектива особено, обществените потребности, повишаване на производителността и ефективността на администрацията и цялото общество.
Пропорционално на сръбските и македонските разходи от националния доход се заделят средства за пенсии, образование и здравеопазване и чак след останалото отива за управлението и другите разходи на държавата.
Убеден съм, че това ще доведе не само до повишение на общите доходи и консумацията, но и ще повиши изключително осезаемо ефективността на администрацията.
http://www.vsekiden.com/113660/finansistat-vladimir-karolev/
Има интересни изследвания на набиращ популярност професор от Харвард – Алексино. Той проследява как реагират правителствата в криза в много страни. Последното му изследване показва, че в повече от 50 случаи при намалени дефицити и данъци се излиза по-лесно от кризата и след това периодът на растеж е по-голям. Има и случаи, когато при раздути дефицити се излиза от кризата, но те са по-малко и с много малък растеж след това. Учени казват, че има неоспорими доказателства, че по-добрата политика за излизане от криза е най-вече стягане на колана в публичния сектор.

Протестите на полицаите и пропорциите на заплащането

Тези дни един от полицeйските синдикати ( малко или много ясно чии привърженици ) излязоха на протест за увеличение на заплащането си.

Ако оставим настрана факта, че полицията ни все още не е реформирана - в смисъл имат привилегии за пенсиониране и така нататък, все още не показват и качество в работата си - в смисъл ние гражданите оставаме с впечатление за доста високо ниво на несъпричастност и апатичност по отношение на нередностите в ежедневието по улиците и изобщо, те имат право. Да доходите им са доста ниски.

Но на коя професионална група или прослойка тези доходи не са ниски?. И така, какво би станало ако всички едновременно обявят, че искат увеличение на доходите си и излязат на улицата. Ще банкрутираме ли пак държавата?

И тук тъкмо , за кой ли път се оказва, че държавата ни няма система, която да определя пропорциите на заплащането. Как можем да определим отношенията на средното заплащане между шофьори, полицаи, лекари и учители? В зависимост от образование, значение за обществото, натоварености така нататък?!

А принципите и правилата по отношение на пропорциите могат ясно да се изведат от пропорциите между заплащането на професионалните групи в богати и по-бедни страни, които малко или повече функционират успешно. Независимо, че средните доходи в България са доста по-ниски от тези в други европейски страни заплащанията по професионални групи могат да спазват същите отношения както при другите като се съобразим с отношенията по средните и премерени към цените доходи на човек от населението. Но се и прецизира и броят заети в съответния бранш.

Тогава няма да бъде трудно да се определи и дали претенциите на полицаите за по-високо заплащане днес са справедливи или са просто политически или съсловен рекет.


вторник, 18 септември 2012 г.

Боклукът на София



Учени: Боклукът на София може да осигури ток за 1400 домакинства годишно

Еколози: София се връща в миналото, горим боклука в ТЕЦ

Боклукът навсякъде е периметър на мафията. Иначе имаме достатъчно цигани, които за по 3 часа на ден могат да сепарират, дори и органичните остатъци, които да се използват за преработка в тор - има извънредно екологични начини - с червеи, боклука и да са доволни. "Публиката" или народът обаче остава с впечатлението, че ОНЕЗИ се боричкат и затова не се стига до решение.

петък, 14 септември 2012 г.

Уорлик за Борисов

Странно как става така, че чужденци успяват точно да направят преценки, които са неясни за нас.
Джеймс Уорлик: Борисов е уникален като Рейгън
Външно наистина изглежда като безкомпромисно ченге, но вътрешно съм убеден, че е много искрен и прям човек. Има обаяние, което му помага да се асоциира с обикновените българи.
Такава уникална за политиците черта бе присъща на Роналд Рейгън и на Бил Клинтън например.
Те много лесно влизаха в контакт с обикновените американци. Хората обичат да виждат лидерите си в такава светлина.

Препоръките на Стив Ханке

Във вътрешен план професорът съветва пенсиите да не се увеличават с повече от планираната инфлация. Подготвяйки бюджета за догодина, правителството трябва да ореже от всички разходи с изключение на парите за пенсионерите и за социално слабите, казва още той.

"Никой не живее добре по време на криза. Пенсиите трябва да запазят покупателното си ниво, да се индексират с инфлацията, може и малко повече, но всичко ще зависи от това как ще се подготви останалата част от бюджета ви за догодина. За България е важно да покаже, че е стабилна страна", казва той.


Ако еврозоната се разпадне, запазете валутния борд, а лева вържете за долара

сряда, 12 септември 2012 г.

По страшен от икономическият банкрут е обществено-моралният

"Упадъкът на българското училище продължава"

И с Ботев и Левски в учебниците упадъкът на българското училище продължава

Разбира се, не само това "упада" и разбира се, за да спре упадъка това трябва да стане задача на цялото общество. Това касае на първо място както въпросът с ромите, медицинското обслужване и образованието така и с възможността на гражданското общество да контролира държавните структури, включително "независимата" съдебна система.

Въпросът е как?!

Смея да твърдя, че имам специално разработен, с три изключително важни решения и с подробности за България проект чиито "подобия" функционират на много места по света под името Фриганизъм.

Предлагал съм го на няколко правителства досега, но социалистическият манталитет, чиновническия нихилизъм към общото, глупостта и "подмолната" мисъл, че за да сториш нещо или най-малкото направиш нещо за обществото, на първо място ти трябва да си облагодетелстван ти, правеше така че проекта беше отхвърлян, или просто, както Шулева, беше симулирано някакво подобие с което бяха окрадени милиони без резултат.

За съжаление и Бойковите чиновници, най-вече тези от Социалното министерство, се оказаха не по-просветени или истински търсещи решенията, въпреки че всеки ден някой някъде се оплаква, че ни липсва заетост и хората обедняват...

вторник, 11 септември 2012 г.

Какво означава една работа да е завършена?

Ремонтът на подлеза на НДК и връзката му със станциите на метрото промени много в тази част на София.

Тъй като обаче у нас не е прието, че всеки ремонт или новост, за да е завършен трябва да се поддържа трябва да кажа, че само няколко седмици бяха достатъчни мазни и други петна, ( които не се премахват с метене ), започнаха да се появяват по новите плочки в подлеза на НДК.

Тези петна могат да се премахнат само с твърда четка и препарат - сапун.

Същото касае и всички входове към метрото и прилежащите станции.

Още няколко месеца и вече никога няма да бъдат чисти и за да се получи нещо прилично пак ще трябва да се стига до ремонт.

вторник, 4 септември 2012 г.

Препоръчителни заглавия - 2 Белетристика

Във вестник "Животът днес", брой.18 на страница 8 има заглавие "110 книги, които образованият трябва да прочете"

Белетристика

Хенри Джеймс "Женски портрет"

Марсел Пруст "По следите на изгубеното време"

Джеймс Джойс "Одисей"

Ърнест Хемингуей "За кого бие камбаната"
( в допълнение аз бих препоръчал и "Безкраен празник" )

Ивлин Уо трилогията "Меч за войнска доблест"

Опасност на пешеходната пътека

Забелязал съм, че доста водачи вече спират на пешеходни пътеки. Проблемът е че не по-малко водачи я пресичат при спрял друг водач. Което е изключително опасно. Така много хора загинаха, и много други ще загинат.

Необходимо е да се направи кампания по медиите като се разяснява и обявят по-високи санкции. Трябва да се забрани да се пресича пешеходната пътека, при положение, че някое превозно средство вече е спряло.

Контролът по тази мярка може да стане на първо място неофициално. С фотоапарат и доброволци.

Днес сутринта си направих експеримент. само за половин час на пешеходната пътека на бул.Левски и "6-ти септември" имаше 5 такива случая.