сряда, 30 януари 2013 г.

Защо избрах да се върна в България


Защо избрах да се върна в България?


 Като човек живял и работил над двадесет години в чужбина и върнал се и работещ в България препоръчвам прочитането на горното "обръщение".

понеделник, 28 януари 2013 г.

"Референдумът" и душманите


БСП ще спечели изборите, добре е да обяви министрите си още сега, заяви Първанов

С този "референдум" и резултат "ДА" по-малко от 700 хиляди гласа, както бяха събрали подписка, за сетен път БСП доказа чу за да спечели следващите избори ще трябва да манипулира пак изборните резултати.

петък, 25 януари 2013 г.

Спорът между България и Македония

Бившият германски дипломат в София Клаус Шрамайер:
Спорът между България и Македония се води от тясно скроени дебелоглави провинциалисти

Клаус Шрамайер сам си противоречи. Именно непризнаването на общата история и редовните провокации от страна на македонците са причина за "втвърдяването" на тона. Иначе и ги признаваме и ги подкрепяме във всичко.

Странно е също че и дума не обелва за Коминтерна и Сръбския шовинизъм, който играе ролята на мотика върху всеки който там се опита да каже нещо свободно. Щрамайер не говори и за пълната забрана да си обявиш произхода свободно в Гърция. Изобщо за мен политическото лицемерие е по-лошо и от политическото късогледство.


вторник, 22 януари 2013 г.

За "атентата" срещу Доган



Колкото и сложни да са мотивите, както и превода им, от къде ли не, това момче е всъщност най-доблестният от етническите турци.

Това е вътрешен "атентат", срещу обръчите от фирми, срещу богатството на ДПС номенклатурата и несретността на електората им, срещу манипулирането и рекета на българския политически живот.

Друг е въпросът, че засега няма толкова доблестен етнически българин, който да демонстрира същото отношение към българските назначени олигарси.

Неделчо Стойчев, шеф на Института по психология на МВР: Октай не се разкайва

Неговата гражданска и лична позиция е, че трябва да се сложи край на манипулациите и лъжите в държавата.


ФАЦ: Доган, (не)досегаемият

сряда, 16 януари 2013 г.

Пак за закона за образованието


Депутатите влизат в спор за задължителната ранна предучилищна, родителите - отново на протест

Да не забравяме, че през 2050 по предвиждания ромите ще са половината от населението



Днешните родители биха ли искали децата им да живеят заедно с едно нискообразовано, бедно и криминализирано население?

А много от ромските деца не могат да завършат училище именно защото раните си детски години прекарват в много бедна и несъвременна среда.

Българите, които искат свободен избор и са против настоящия закон явно нямат отношение към проблемите на обществото ни. Просто искат, както винаги, проблемите да се "решават" индивидуално, егоистично и в края на крайщата с резултат - половината и повече от най-образованите да нямат сила и желание да живеят в една асоциализирана и бедна държава.

Виждаме резултатите от възпитанието на предишните родители. А днешните родители, ако включиш и ромските, са още по "опасни" за страната.

Колкото и някои да имат самомнение, и колкото и някои лично да се обиждат, например от скулптурата на онзи чех с клекалата, трябва да признаят краха по отношение на възпитанието на децата ни.

ЕДНА ВЕРИГА Е ТОЛКОВА ЗДРАВА КОЛКОТО НАЙ-СЛАБАТА Й БРЪНКА

Стига КЪСОГЛЕДСТВО и ЕГОИЗЪМ. Живеем в ОБЩЕСТВО.

А законът дава и възможност на родителски кооперативи да организират и подпомагат качеството на това обучение. Нека ако някой знае много добре как да възпитава собственото си дете не крие тези си качества. На още едно друго дете да предаде тези знания, пак ще е от полза. И за него самия и за децата и за внуците му.


вторник, 15 януари 2013 г.

Референдум - задължтелната дестка градина за 4 и 5 годишни - 15.1.2013


Противниците на задължителната детска градина са хора, които продължават да гледат само за себе си и да не виждат какво представлява обществото ни, с намаляващо население от страна на образованите, и растяща част на нискообразованите и социално дистанцираните от десетилетия, да не кажем и повече. Посещението на детската градина от ранна възраст дава възможност на държавата да започне най-сетне да образова децата ни какво значи да се живее общество, какво е нивото на съвременната цивилизация и изискванията й.

Явно досега това, че някои ( доста голямо малцинство ) успяваха да възпитат децата си качествено, според тях, като децата след завършване на образованието си отвратени от от обществената среда моментално да заминаван на Запад е едно недоразумение.

Простата истина и че нискообразованите не възпитават нормални граждани, а високообразованите не възпитават достатъчно истински граждани....Така че претенциите ца "свобода" днес са също едно късогледство, незрялост и липса на трезва оценка по отношение на обществото.

понеделник, 14 януари 2013 г.

Доверието по отношение на разминаващи се мнения за съдебната ни система


Предизвикателствата пред новия главен прокурор: Или обществен пакт за промяна, или всичко си остава постарому

"остане несъответстваща на юридическото понятие за избор - по думите на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, независимо каква оценка би й дала Европейската комисия."


Впечатленията ми, които съвпадат с впечатленията на Европейската комисия са, че не може да се има доверие, меко казана, на досегашните качества на съдебната ни система. И при положение, че Лазар Груев е един от най-елитните представители на тази досегашна система , това означава, най-малкото преди опровержения, че може да се има доверие на Цацаров и Георги Колев.


Мъдрият журналист

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Събитията, действията, обектите и средствата


Събитията, действията, обектите и средствата ( Някъде 2004, по времето на основаване на ДСБ с извинения за недоизкусуряването )

През изминалите десетилетия заедно с развитието на компютъра се развиваше и науката за него - информатиката. Все по-стройно, макар и недостатъчно, се организираха огромните количества данни съхранявани върху все по-бързи и по-гъсто организирани магнитни носители. Бавно и итеративно човека опипваше пътя към принципите, които се оказваха толкова по-добри, колкото по-близки до природата и човешкото мислене.

Въпросът е обезателно спорен, но като че най-рационалното в информатиката днес се оказва разглеждането на структурата от събития, чиито съставни елементи са извършителите - субекти и обекти, действията им, облагодетелстваните субекти и обекти, средствата - така наречения инструментариум, както и атрибутите за качество, за всички изброени субекти, обекти и действия. А поставени във времето и пространството ( мястото ) всичко изброено като че дори може да оживее.

Така ако си припомним структурата на едно изречение, което сме анализирали в гимназията, би се получило следното.

Съвкупността от изреченията за събитията имат следните елементи: Подлог ( субекти и обекти ), сказуемо ( действие ), допълнения ( облагодетелствани и инструментариум ), обстоятелствени пояснения ( време и място ).

Към всяко от горните са приложими и прилагателните, а прехвърлим ли тази схема към настоящия си живот ще проследим и поставим на място ( почти без затруднение ) субектите, обектите и събитията на изминалите години, главните герои, действията, ще си обясним причините, които са довели до тези събития.

Накратко: на фона на жизнено необходимото, болезненото и катарзистично настъпление на пазарното стопанство, частния сектор и царящата обществена яловост носещите политически събития за страната през последните 10-тина години могат да се изброят лесно. Бяхме поканени в НАТО, беше определена дата за приемане в ЕО, българският етнически модел работи без кризи. Кой носи вина или кой е направил най-много за това както и хронологията на действията, които определиха тези събития е много важен въпрос, не би трябвало да се отминава, но е и многократно повтарян, като че безполезно, и затова го отминаваме.

Много по-важни обаче, като че се оказваха събитията описанията със средствата на еклектичната експлоатация на преувеличаването, размиването, издребняването, превратното тълкувание - ограбвания, компромати, заговорчета, бандитизми по митниците, политически и подкупно-политически партизанствания и напълно обърквания ( поне по отношение на видимото ) живот. Кой как и защо направи пари в това време от гледна точка на стандарта на живот на огромната част от населението не е все едно, но откъм перспективите за нацията по-скоро изместване отколкото важно. Ние сме на последно място в Европа, а ако някой изяви претенцията, че сме на предпоследно или предпредпоследно и това го успокои си носи сам вината. От последното е интересно на първо място обекта - капитал. Но парите, казват, не миришели. Да се опитаме да погледнем към събитията, в бъдещето, които ни интересуват и да открием субектите и обектите, които могат да влияят позитивно.

Няма да е откритие ако кажем, че трудното започва тъкмо тук, при прилагането на горната схема по отношение на бъдещето и че тъкмо то, особено на фона на безизходицата и кризата, в която сме, е важно. И все пак трябва да признаем, че всяко систематизиране по отношение на подобни анализи е по-добро от никакво систематизиране.

Така съсредоточени във важността на средствата и разбира се, на безсилието, ние забравяме, че сме искали, искаме и ще искаме нещо друго. То е било в представите ни винаги и това мисловно събитие ни е давало и дава надежда.

Не знам дали ако започнем да да описваме това мечтано събитие би се получило нещо различно от фантастичен разказ, което можем да наречем “излизане на страната на зелено”. Зелено на свежа пролетна ливада или зелено заради работещ или взет под внимание светофар или и двете заедно, не е ясно. Ясно е само, че понякога се опитваме да си представим съставните събития и действията, които биха направили това събитие необратимо.

Така ние мечтаем и искаме държава на гражданите: Ще рече мечтаем за следните събития: законност, справедливост, ред и демокрация и искаме да живеем по-добре и в СВОЯТА си страна. Искаме още и други събития. Искаме държавният апарат да е колкото може по-малък и да служи на тези, които правят бизнес. Искаме държава, в която икономическата свобода е висока ( ще рече с колкото се може по-малка бюрокрация - примери Ирландия и Нова Зеландия ) и затова се работи с висока ефективност и напред излизат трудолюбивите и способните, а не тарикатите, мошениците, бандитите, чиновниците и всякаквите еквилибристика.

Ясно ни е че на капитала като субект не може да се разчита. И ни е ясно, че ДЕМОС означава НАРОД. Което ще рече, в ситуацията, в която за осъществяването на горните събития не са намерени капитали, капиталите да се търсят в обединението и включването на избирателите, за осъществяване на целите.

В този ред на мисли бих желал да напомня, че все още не е дефинирано какво означава дясно в България. Особено като знаем произхода на по-едрия капитал. Дали да не си речем, че дясното в България се свързва с народа, който иска да живее по-добре, в страна със закони, ред и справедливост. Където държавният апарат е малък и служи на бизнеса. И това, тъй като не може да не е масовото желание на болшинството българи, има шанс. Трябва само да се доведе до знанието на хората и трябва организация, която да е носител на тази програма.

И тези българи трябва да тръгнат към новите задачи с обявен за цел един нов морал. Те трябва да се запитат: Къде са ни мотивациите? Къде е онзи минимум на етичен стандарт, оценка и поддръжка, която е нужна, за да може една по-малка или по-голяма общност да живее с достойнство? Къде са традиционните задължения като хуманност, истинност, честност, или това, което не може винаги да се предпише или провери по закон, а идва само в следствие на вътрешно убеждение? Къде е това нещо, което не е идеология, не е и ерзац на религията? Въпроси, които могат да намерят своето решение в идеите, които си пробиват път в новия, глобализиран свят. Дали заедно с икономическата глобализация съществува и една глобализация на социалните и граждански движения. Можем ли да потърсим аналогични, разбира се по-дребни по мащаб такива, в България. Като че събитията от последните седмици ни дават такава надежда. Поради липса на "чисти" и обществено активни сили, които създават политически партии, гражданското общество, в лицето на някои граждански движения ( най-активно такова “Диалог” ) пое инициативата да изрази стремежа на голяма част от българите, отдясно, но като че ли с национални задачи, да строи на мястото на съществуващата и вече доказано-неефикасна и минирана политическа система нещо ново. Ясно е че за да стигнем до желаните събития тези, които ги желаят, трябва да имат и структурата на една нова политическа платформа. Оказва се че ако искаме тези събития и цел: да обедини здравите сили на народа, за законност, справедливост, ред и демокрация и ефективна икономика, така че да живеем по-добре, ние трябва да искаме партия, с точна програма, в която функционерите, за да не повтаряме минали грешки и за да се опазим от всички капани заложени от миналото, са изпълнители на тези искания, а не инициатори на свои цели.

Но тази политическа платформа трябва да има освен своя програма трябва да е и обединител на здравото и градивното, тя трябва да е партия на самоконтрола, контрола върху държавния апарат, тя трябва да e Църква и Университет за демокрация, прогрес, обществознание, лични отношения, труд, неща чийто дефицит сме наследили от многострадалната си историята и философията на късогледия егоизъм А освен вътрешния контрол тази партия трябва да осигури на гражданските движения ( по устав ) контролни и корективни функции. А ръководителят на тази партия, освен каризматичността, освен стратегическото си и мащабно мислене, ръководителят, който иска успех не само за страната, но дори и за себе си, ще го познаем по това, че на първо място ще създаде и поддържа демократични механизми, които ще контролират на първо място него самия.

Друго средство освен партиите е пресата. Крайно време е да се намерят сили за един наистина свободен, народен, повтарям, народен демократичен вестник, в който се обсъждат именно това което трябва да прави и прави обществото, но не това на върха, а това на дъното.. Реално или не, изпълнимо или не, това е стъпката в правилната посока. Може би тези, на които ще се облегнем отново, отново ще ни предадат или ще бъдат принудени да ни предадат. Но тази стъпка трябва да бъде направена. И всякакви програми, всякакви икономически, стратегически и други теории, няма никога да заработят без превода на думата "демокрация" ( демос - народ ) и без този народ да има политически представител, който да е контролиран от народа и който да осъществи исканията му. И дори и това да не стане, дори и да се провали, малката стъпчица ( колкото и дълго да траят те у нас ) ще бъде направена. И ще бъде много жалко също тези думи да ги пишем всяка година отново и отново да края на всеки наш личен свят.

понеделник, 7 януари 2013 г.

Не е опасен етническия състав и структурата на поощряване


В една четвърт от селищата българите са малцинство

В една четвърт от всичките 5329 селища в страната етническите българи са под 50%, алармира Центърът за демографска политика, позовавайки се на данни на Националния статистически институт. Населените места, в които българският етнос е малцинство, са се увеличили от 693 на 1398 след демократичните промени, т.е. двойно. Сред тях са градовете Суворово, Антоново, Омуртаг, Опака, Сливо поле, Ветово. В общо 1377 села, 21 града, 42 общини и три области (Разград, Кърджали и Търговище) турци и роми са повече от българите. Тенденцията е българският етнос да се съсредоточава в големите градове, предимно в областните центрове, а в по-малките селища да живеят малцинствени групи.


Опасността се състои, че това население остана нискообразовано и отдалечено от "същността" на страната.

АГЕНТУРАТА


Московската агентура в България – от векове за векове

Първият консервативен български премиер Тодор Бурмов също е доверено лице на руснаците, а след 1879 г. както сочат документи от имперските архиви е бил на пряка субсидия от Азиатския департамент на Руската империя, заедно с Драган Цанков, Марко Балабанов и още мнозина функционери както от либералната, така и от консервативната партии: „Кабинетът на Цанков стана помощен апарат на руското Министерство на външните работи. Тогава от царската хазна в широка струя започнаха да се леят парични потоци за българските обществени дейци „за практическото провеждане възгледите на царското правителство за българските работи” („Авантюрите на руския царизъм в България”, Изд. къща Стено, Варна, 1991, стр. 14).

Ситуацията тогава толкова много напомня за днешната, че е чак плашеща: спомням си, че „русофобското правителство” на ОДС започна мандата си през 1997 г. със следното изявление на тогавашния премиер Иван Костов на първата му пресконференция: „Правителството на ОДС ще бъде лоби на Русия в България”. Точка. Сетих се, че двама от най – разгорещените „западници” в т.н. „дясно”– Надежда Нейнски и Лъчко Тошев се оказаха далечни роднини, както помежду си, така и с Драган Цанков: „Като потомка на бележития свищовски род на държавника Драган Цанков, евродепутатът Надежда Нейнски участва в представянето на книгата на д-р Мария Тошева „Свищовски родови хроники”. Събитието се състоя на 17 март в къщата – музей на композитора Борис Христов в София. Автор на изданието е д-р Мария Тошева – майка на народния представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев – също потомци на славния Цанков род.” („Надежда Нейнски участва в представянето на книгата „Свищовски родови хроники”, 22 март 2012 г.). Как го беше казал Иван Йорданов Костов: „Всички сме братовчеди”. Верно, прав е.

( курсивът мой )

Хората на Йорданов ден и традициите


Как, след като познаваме хала на страната си и спазваме така стриктно традициите с хората на Йорданов ден в студените води, хвърлянето и ваденото на кръста, кукерите, мартениците и така нататък, не сме се сетили да "внедрим" няколко ефективни правила, които биха били превенция за липсата на ред.

Ред в най-общия смисъл на думата, който ще се изисква и отстоява от достатъчно много от нас. Дали вината за липсата му не се корени в отчуждаването от собствеността прокарана с всичките средства на държаната от 70 години социализъм и постсоциализъм.

събота, 5 януари 2013 г.

Редът в страната?


5.1.2013
В предаването "Събота 150" по БНР проф. Стив Ханке, по-известен като "баща на валутния борд":

"Наистина вярвам, че хубавата част от българската история трябва да бъде разказана. Представяйте и положителните срани – не само отрицателните! Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията. Тя е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката", подчерта икономистът.


Кой и дали ще може да въведе Реда, Законността и Справедливостта....
Въпреки че в подробностите съм грешил...
Ред, законност и справедливост

петък, 4 януари 2013 г.

Чакането


Съжалявам че не цитирам откъде е това. Срещнах го така в нета.

Веднъж ученик попитал Учителя:
- Дълго ли ще чакаме промяна към по-добро?
Учителят се замислил и му отвърнал:
- Ако чакате, ще е дълго!

Стимулиране на раждаемостта свързано с образователния ценз.



Раждаемостта в България през 2012 г. е рекордно ниска

Крайно време е да бъде приет закон, който да обвързва ескалиращи стимули за раждаемост, но свързан със степенувани разлики във връзка с образователен ценз.

Напомням, че демографската катастрофа, допълнително влошена заради раждаемостта при необразованите беше повече от ясна в статистиката още 1980 година, като досега не бяха взети никакви адекватни мерки.

Като двете - ескалация на проблема и безпомощност при поставяне на проблема и решението му сочат безпомощността на едно загиващо общество.