четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Свободата днес и утре



Ave Caesar

Славея Балдева, www.slaveyabaldeva.wordpress.com


Подкрепям напълно това мнение, но по-добре е да говорим, че ГЕРБ надали ще се върнат, че Реформаторите, не искат да имат нищо общо с ГЕРБ, за да приспим поне малко Опорните точки, а в това време да се стигне до няколко основни пункта по които има съгласие. Които почиват на основните беди - тяхна конституция, противоконституционен етнически вот, купуване на най-изостаналите, къде с трохи за техни фирми, къде директно, тяхна съдебна система. За останалото подготвям проекта "Демокрация и солидарност в действие" 

Демокрация и солидарност в действие

вторник, 26 ноември 2013 г.

Демокрация и солидарност в дейстние


Опитват се да ни отбият от Европа




Едвин Сугарев


Така или инак констатациите, колкото и спорадично, периодично или рядко да се повтарят не изместват проблема с нищонеправенето. Сигурно е може би, че без революционните комитети на Левски, и/или Априлското въстание пак щяхме да се "освободим" по същия начин.

А да чакаме гражданското общество да се "самовъзбуди" е малко или повече като резултат не много вероятно.

Още по-малко вероятно изглежда и способността ни да се организираме. Аз лично обаче не съм съгласен да изоставя, преди да ритна камбаната, наивността и/или утопията.

Затова за пореден път, подавам основата, като самовъзпроизвеждащ се инструментариум за това, от което имаме нужда с работното "заглавие" - "Демокрация и солидарност в действие":

http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

петък, 22 ноември 2013 г.

Английският манталитет, Реформаторският блок и "този да ,пък онзи не",


 Протестът – накъде и докога?


Автор: До КУХ21 Ноември 2013 11:45:23
Всичко, което казвате, е точно! От Реформаторския БлоГ трябва да се отърват от Кунева и групата около нея и да погледнат истината в очите. Ако ли не, ще си останат един блог.


 Чета например, че Реформаторският блок трябвало да се отърве от Кунева...Наистина стига! Не можем безкрайно да продължаваме като във вица с англичанина на пустинния остров, който си построил две къщи. Едната била клуба му, а другата клубът, в който кракът му нямало да стъпи...Така пропаднаха и СДС и ДСБ...

Ето сега, в Реформаторския блок има пъстър граждански съвет, който е относително премерен. Този граждански съвет ще изработва голяма част от стратегиите, ще контролира и ще е гарант...А останалите партии и личности които са готови да работят по това са само от обща полза. Погледнете най-изостаналите исторически партии - в името на властта са готови да забравят всичко.

Проблемите са ясни - етническият вот и съдебната система качват винаги едно малцинство на власт, икономически и морално сме последни.

Оттук и програмата. И всякакво говорени "този да ,пък онзи не", особено след като си от последните по рейнинг, а това последно до голяма степен е постигнато с - "този да, пък онзи не".

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Орешарски - къде го търсиш, къде се пука


Орешарски: Имам широка информация кои точно са мотивираните протестиращи


vjacho:

Нито е комуняга,нито е нагъл.Върши си работата добре,скромно и без самоизтъкване.- цитат на коментар #67 от “dedo pepo”
+++Именно за това.Основният мотив на мотивиращите и мотивираните е това,че ако Орешарски бъде оставен да работи,може да свърши доста добри неща.А той го може,което е добре известно и у нас,и навън.От една страна това е човекът,който получи международно отличие за данъчната си политика,от друга страна:в планът Орешарски,доколкото от БСП биха му позволили да го реализира,няма много добри новини за олигархията и тя добре го разбира.Няма да казвам колко е безобиден предишният премиер в това отношение за да не дразня многобройните му фенове във форума и модераторите.
До коментар [#87] от "vjacho":

Тук има доста верни неща. Неверните са, че Орешарски в случая работи с едно правителство без популярност - както вътрешна, така и външна, което е пагубно за страна като България със знайно колко разрушен морал, няма да могат да съберат достатъчно данъци, ще вземат пак кредити, докато се стигне до нова криза...

На България й трябва правителство, което да се обедини под няколко съществени задачи - на първо място конституцията, съдебната система и обединяване на усилията в основно реформиране на ред отрасли...И не на последно място обществения морал - преведено отношението към общата собственост, което ще се получи само ако повече хора се обединят в движението в едно посока:









Ето един модел, за който претендирам, че е панацея: 
http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

Орешарски е икономист, няма виждане как да промени обществото, а и както казах е без достатъчна популярност. Работата ще остане до кърпене и продължаващ спад на обществения

сряда, 20 ноември 2013 г.

Кой е виновен за най-високата смъртност?

България е с най-високата смъртност в ЕС за 2012 г. според Евростат

С по колко процента вина бихте определиле следните пратия за горното?

БКП-БСП
ДПС
СДС
ГЕРБ
ДСБ
АТАКА
друга

Физиката доказва: Отвъдното е реалност

Физиката доказва: Отвъдното е реалност


Проф. Робърт Ланза от медицинската школа на университета „Уейк Форест”, САЩ, твърди, че разполага с доказателства от сферата на квантовата физика, които потвърждават реалността на отвъдния живот.
По думите му теорията за биоцентризма учи, че смъртта е нещо като илюзия, създадена от съзнанието ни.
„Мислим, че животът е само взаимодействие на въглерода и определена смесица молекули”, пише той в сайта си. Научени сме, обаче, да възприемаме живота като неразривно свързан с телата ни, които, както е известно, умират.
Според теоретичната физика обаче тази гледна точка, както и всичко, което сме свикнали да приемаме като закон на природата, е просто начин да рационализираме света.
Ланза привежда като пример един прочут експеримент. В него учените наблюдават как докато преминава през два процепа, една елементарна частица показва поведение, подобно на това на куршум. Тя преминава плавно през единия отвор, а после и през втория.
Ако не наблюдаваме частицата обаче, тя има поведението на вълна. Това означава, че може да премине през двата процепа едновременно.
Експериментът се смята за доказателство, че материята и енергията могат да имат характеристики както на частици, така и на вълни и че природата на поведението им е свързана и с нашето възприятие за тях.
Същото се отнася и за понятието „живот”, смята Ланза. Променим ли начина, по който мислим за него, може да се окаже, че никога не умираме в окончателния смисъл на думата.
Професорът е на мнение, че животът създава Вселената, а не обратното, което означава, че човешкото съзнание определя формите и размерите на обектите във Вселената.
Например, човек вижда небето и го определя като синьо, но ако клетките в мозъка му бъдат променени, той ще възприема небето в съвсем други цветове.
Разглеждайки Вселената от гледна точка на биоцентризма, пространството и времето, се явяват „прости инструменти на нашия ум“. Когато хората приемат тази теория, ще стане ясно, че смъртта не съществува, допълва още Ланц.
Професорът сравнява човешкия живот с многогодишно цвете, което се разлиства отново, за да продължава да цъфти в мултивселената.
Според квантовата физика съществуват безброй вселени с различни варианти на хора и ситуации, случващи се едновременно. Ланц разяснява, че всичко, което може да се случи, се случва в някакъв момент между тези вселени. Това означава, че смъртта не може да съществува такава, каквато сме свикнали да я тълкуваме.
Досега повечето доказателства в подкрепа на разбирането за съществуване отвъд смъртта се основават на практиката. Много хора  по целия свят са стигали преходната зона между живота и смъртта, след което са се връщали към живота. Всички не разказват сходни преживявания в перода на това лутане.
Осемнадесет процента от хората, върнати към живота след прекаран инфаркт, споделят, че са били на ръба на смъртта, пише американското списание "Тайм".
И докато религиозните не биха се изненадали от разказите на такива хора, идеята за самостоятелното съществуване на човешкото съзнание и тялото все още е трудно допустимо за науката. Мнозина учени се опитват да обяснят това със състояние, подобно на халюцинациите.
Според публикация в сайта wordpress.com от 2008 г. животът след смъртта е реалност и това вече е доказано. Авторът привежда като доказателство резултатите от 3-годишно изследване на биолози.
На основата на наблюдения и анализи те доказват, че съзнанието и тялото могат да съществуват отделно и че има живот след смъртта.
До убеждението, че животът продължава и след края на земния ни път, наскоро стигна и докторът на медицинските науки Александър Ебен. Той е неврохирург с 25-годишен стаж.
След като преживял клинична смърт, той възкликнал на всеослушание: „Животът продължава и след смъртта, аз бях в рая!”
Четири години след завръщането си от мъртвите д-р Ебен най-накрая публикува своите откровения в книгата си, озаглавена “Доказателства за рая. Пътуване на един неврохирург в отвъдното.”
Всъщност състоянието на докосване до смъртта са изпитали милиони хора. Поне 20 на сто от населението са имали контакт с починали, а 18 на сто признават, че са виждали или усещали присъствието на дух, твърди проучване, проведено в 2009 г.
Квантовата физика започна да изземва територията на материалната наука. Сега разбираме, че вече не можем да се доверяваме на петте си сетива, за да създаваме хипотези и теории които евентуално  да докажат истината.
Това, че не можем да виждаме, чувстваме, вкусваме или помирисваме нещо, не означава, че то не съществува, смята д-р Елиза Медхус. В своя статия в изданието „Хъфингтън пост” от месец януари 2013 г., докторът по медицина пише, че с развитието на квантовата физика изследванията върху съществуването на различни измерения и върху оцеляването на съзнанието след смъртта са изумителни научни пробиви. 
Не минава месец без появата на нови открития в тази посока, твърди д-р Медхус и дава няколко примера:
фактът, че можем да виждаме други измерения извън нашия свят; хипотезата, че от микротубулите в митохондриите на телесните ни клетки произлиза нашето съзнание; или идеята, че нашите души са съставени от микроскопични частици – подразделения на атома, наричани „неутрино”.


неделя, 17 ноември 2013 г.

Проблемите и програмата


 От Фейсбук
Не споделям по-скоро лявата (но интелигентно лява) позиция на Антоний Тодоров, но тук той повдига наистина важни проблеми по далновиден и прозорлив начин. Върху тях трябва да се мисли.



Сашо, прочетох коментарът ти по статията на Антони Тодоров "Протестът - накъде и докога", както и самата статия. Мисля, че безизходицата, която прозира от почти всички писания, като започне от привъжениците на оставката, до обратното, до голяма степен се дължи на липсата на известно съсредоточаване. А и "простота". А иначе всички са наясно с проблемите - изборни тотални изкривявания  ( от етническия вот до покупката на гласове и "аполитичността" на негласуващите ), съдебната система, моралния срив идващ от манталитета "внедрен" от времето на социализма, който включва и замайването ни да не виждаме рационалността за реална постижимост. Големите проблеми могат да се допълнят с още няколко. И като са ясни и на масата е нужна програма за решаването им. Смятам също, че такава програма може да се напише от всеки лаик като мен, но за да стигне до повече хора, както като информация, така и като покана за изява на гражданска позиция, трябва да се "напише" от хора с ценз и обществена известност. В случая такива като Антони Тодоров и теб...Иначе ще продължим до безкрай в полето на констатациите и писанията на разноцветни, но не носещи нищо мнения под други мнения във Фейсбук и другаде.

петък, 15 ноември 2013 г.

Хохегер, Цацаров, Катерушките и каузата на Станишев



Защо Цацаров обича катерушките на Цветанов и мрази намеците за Хохегер - просто няма настроение за второто или просто тук е заровена каузата на Станишев:

За комисията "Хохегер" или защо не беше преименувана в комисията "Моника"




Le Nouvel Observateur: Бунт срещу „червената мафия“


Много важна статия на познавача на България Жан-Батист Ноде
в блога на Иво Инджев





Бунт срещу червената мафия

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Правителството ни повлича към дъното

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Така постъпват тези, които вече не са диваци

Наскоро стана известно, че Ули Хьонeс от ФК Байерн, се е оказал под ударrти на закона тъй като е крил данъци. ( за разлика от такива като Христо Бисеров - данъци от честно спечелени пари )

Как постъпват колегите му  и дали ще стигнем изобщо някога поне до мисълта, че трябва да си възпитаваме децата тъкмо натам:

Бундеслига - Хьонес избухна в сълзи

Извинявам се за превода ( от Google Translator ) - ще се опитам да го редактирам по-късно

Около 20:30 часа в сряда вечерта в Мюнхен Audi Dome.
Членът на борда на директорите  на FC Bayern Карл-Хайнц Румениге , се обърна в словото си на годишното общо събрание към президента:
" Ули ( ) преживява труден момент. Познавам го от 40 години. Той е духовният ректор на Байерн . Без неговата помощ Bayern днес няма да бъде това, което е ", каза той . Внезапно титлите, триумфите и рекордите не бяха важни.
Членовете в залаттака станаха от местата , заръкопляскха непрекъснато и започнаха да скандират: " Хьонес. Ти си най-добрият! " . Цялата зала застана зад него - и по този начин всички фенове на Байерн  застанаха буквално зад гърба му.
"Аз съм негов приятел. А приятелство се показва, когато се изправите заедно срещу проблемите и когато се помага." - добави Румениге .
         А как реагира Хьонес , който през март следващата година трябва да отговоря през съдя              за укриване на данъци?
Той остана седнал, избухна в сълзи , хълцаше, бършеше очите си с ръкав . Силният Ули Хьонес се разкри и като уязвим и като човек....
.................

Потвърждение за подигравките

С направлениията как да "обясняват" протеста на студентите се обяснява как Станишев и неговата партия през тези 24 години се добираха до властта тъкмо по тоя сценарий. Не случайно вчера тръбеше от трибуната на НР събрание абсурдите си за метеж и пуч. Просто в същото време е пуснал към МВР да разпространи тези слухове. По същия начин през февруари свали ГЕРБ, по същия начин действаше преди изборите.

Разбира се всичко това не означава че ГЕРБ трябва да са на власт. На власт тлябва, най-сете, да дойдат алтеративите за дълбоките и контролирани и гарантирани от гражданите промени.

сряда, 13 ноември 2013 г.

Подигравката продължава

Комунистите продължават с подигравките си. 24 години, да не говорим за преди това, с нагласена конституция, която дава възможност етническият вот да качва едно малцинство от предишните на власт и която e дала възможност на комунистически напълнена със съдържание съдебна система, да оправя и малките пробиви, падението на България продължава. Но не само това - те ни се подиграват от трибуната на Народносто събрание, независимо че виждат отчаянието ни.

Стената се издига