петък, 11 април 2014 г.

Русофилството, русофобството, проститята, последствията и късогледството


Русия препоръча на гражданите си да не пътуват до България и още десетки страни

Манталитетът да захванеш някакъв бизнес или начинание да му определиш целта и/или цената, и когато клиентът е вече зависим от теб, по каквато и да е причина, ако ще и с това, че сам си съдействал да го оставиш без алтернатива, му вдигнеш  цената на стоката,  така че още повече да го поставиш на колене се нарича азиатщина, простотия, цигански манталитет, късогледство или  липса на стратегическо мислене.  

И ако от една страна с цените на нефта и газа, а от друга войната за освобождение от турско робство и при следствията им  може да се говори за типичен за руснаците манталитет, въпреки че и там има достатъчно хора, които не не са толкова елементарни (  към които проявявам  нормалното русофилство ), то русофилите в България по първия манталитет спокойно за мен са притежатели на цигански морални постройки...

За съжаление и там и тук циганският манталитет е оставил и ще оставя своите резултати. Но ,няма всъщност лошо, след като не знаеш и не можеш да направиш разликата. 

понеделник, 7 април 2014 г.

Далеч от всякакви шансове



БСП, ДПС и Атака са най-антибългарското управление
Райко Алексиев, Фактор.бг

Бях взел решение да гласувам още отпреди това обръщение за Алекс Алексиев.

Все пак бих го посъветвал да не използва "доводи" като:

1.
"Остават реформаторите в чийто редове се намира партия, която възхвалява човек, управляващ със забрана на Туитър и Ютюб." - този довод е доста смешен. В края на крайщата е анологично на такъв примерен случай: някакъв БСП-ар гласува за Алекс Алексиев и след това БСП го низвергне 

2.ГЕРБ е не само за Южен поток, но и за забраната на проучването на шистов газ - в случая не бива да се бяга от стила на ББ, който се съобразява с настроенията всред масата от избиратели и работи в стил "демагокско-рационален". В края на крайщата защо да се репчим за Южен поток след като така и така няма да се стигне до строежа му, и защо да се хабим за проучване на шистов газ, при положение, че имаме рационалния шанс да извлечем газ от шелфа...А когато се стигне до фактически решение, като при Белене, решението се взема както трябва.



Абсолютно крайно време е да се прогледне че "НЕ позицията на БСП, ДПС и т.н." няма никакви шансове ако не постигне и един минимум опазвано от всеки съгласие. 

Чул ли е някой и преди и след избори за някакви доводи един срещу друг от БСП и ДПС?!?!

А останалите като че само с това се занимават. Да намират някакъв кусур на потенциалните си съюзници.

четвъртък, 3 април 2014 г.

Браво на момичето установило, че тези които искаме промяна тук нямаме нито сили нито шанс



Ингеборг Гресле: България не може да продължава така

Говорителят на ЕНП в комисията по бюджетен контрол на Европарламента пред "Капитал"

Европейският съюз е търпелив, но не можем да живеем с влошаваща се ситуация. ЕС е съюз на правото. Не можеш да нямаш работеща съдебна система и върховенство на закона. Всеки трябва да изпълнява задълженията си, а България очевидно не го прави. 

5 мерки откъм БАН, общо взето правилни, но социалистически висящи


Наука се прави с държавна подкрепа, парите от Европа са само глазура на тортата

Евтини заеми за индустриалци, които инвестират в иновации, иска акад. Стефан Воденичаров


Можем да станем спа курорт на богатите

Анотирано:

1.
Едното е свързано с това малкото суровини, които  имаме, да не излизат навън като суровина, за да не ставаме суровинен придатък на  някого, а да се преработят в стоки. Което означава, че ние трябва да възстановим  някои клонове на индустрията, които с лека ръка затрихме.

2.
 Следващото нещо е  възвръщането на нивото на нашето селско стопанство, което разрушихме. Трябва да  възвърнем културите и животинския фонд, които са създадени специално за  българските климатични условия. Държавата да подпомогне създаването на семейни  ферми, които поддържат затворен цикъл, за да се върнат хората обратно. 

3
.Следващото нещо е туризмът да се превърне в индустрия. Сега имаме само ски и  морски туризъм. А над 40% от минералните извори на Европа се намират в България.  Тя може да стане един прекрасен рехабилитационен център за богатите държави.  Първо, ще предложим много по-добри цени, второ, ще запълним легловата база, но  това означава да оправим и въпроса с инфраструктурата, да развием културния  туризъм, защото тези хора ще се нуждаят от забавления. Ако направим това, може  би ще променим профила на туристите в България - няма да идват на алкохолен  туризъм.

4.
Друга област са различните билки и растения с лечебни свойства. Те  могат да станат част от това, което прави фармацията в Швейцария - добавки за  храна.

5
И не на последно място, някои клонове от индустрията, които имат добри  традиция. Първо ще кажа, защото съм малко пристрастен към темата - специалното  производство. Българската отбранителна индустрия още живее, макар и в едни  по-тесни граници, работи само за износ.


Но, как, как, ще ги приложиш?

А законите и правилата също са добре съставени...  


вторник, 1 април 2014 г.

"Страхливците" или НИЕ?


Страхливците

Лично съм от тези, които през годините предлагаха нови идеи и "технологии" за това което ни е нужно.

На кой ли не съм го предлагал, май само на комунистите, Сидеров, ДПС и Бареков не съм:

http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

И не само горното като проект, но съм предлагал и да се организира конкурс на проекти.

Разбира се, те, хванали вече някой за онази работа, знаят всичко по-добре и/или просто не съм предложил директен доход.

Остави другото, но манифестацията за липсата на "сили" и "валенции" да контактуваш с гражданите всъщност също чертаят и резултатите от "дейността" им.

И нека го кажем в пряк текст - голямата беда не е във вечните "муцуни", в края на крайщата те трябва да са познати, за да привлекат избиратели, бедата е че НЯМА, независимо от чия "гражданска" партия, или от кои нови или стари "реформатори" и най-малкия повей за инициатива да се потърси единствената възможно-работеща "технология".

А нещата са относително прости. Трябва само малко да се абстрахираш от инерцията и да се замислиш. 

Само с обединение усилия, социална и доброволческа солидарност, и истинска, реална демокрация могат да се решат проблемите ни. Какви са нещата, които искат 90% от българските граждани. А като искаш нещо би трябвало и да си готов да направиш нещо затова. 

Но кой ще организира и даде възможност за правенето?

Един доста трезв поглед и "Играта на модели е илюзорна"


Икономистът Румен Аврамов


Да си най-бедният в клуба на богатите е много по-болезнено, отколкото да си беден извън него


Като изследвате историческата картина на икономиката на България, не се ли изкушавате да предложите модел, който да помогне за ускоряването на развитието на страната?
Не. Играта на модели е илюзорна. Те не се налагат в чист вид отвън, нито се избират свободно отвътре. Всъщност при всички обстоятелства, дори при очевидна външна принуда, обществото изработва "отдолу“ своя си хибриден модел: смесица от нагаждане и конформизъм; от съпротива срещу неприемливи за него норми и придърпване към своите; от търсене на заобиколни решения; от имитаторски напъни на елитите…

И все пак, липсата на всякаква градивни организираност, или опит за някакво организирано движение или общност, или разчитане на "автоматиката", не може да е лечението.