понеделник, 23 юни 2014 г.

Канов чертае същността на десен човек, българин с трезв и хуманен поглед

Социална дейност на Българската православна църква


Ето нещо, за което пледирам по повод от години из форумите и което не стана автономно ( толкова сме наникъде ). Все пак, въпреки че е немалко смешно, е епохално. След толкова векове пропадане след Патриарх Евтимий...

Българската православна църква (БПЦ) винаги е търпяла много критики по повод социалната си дейност и те са напълно основателни. Това признание дойде тази сутрин от отец Ангел от Софийската епархия на конференция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".
Именно заради тази слабост на църквата БПЦ работи по европейски проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за социално включване. Така за общата сума от 196 055 лева църквата ще акцентира върху повече социални дейности и ще подсили милосърдната си мисия.
В рамките на проекта са се осъществявали работнипътешествия до Румъния и Италия, където родните духовници са се запознали с добрите практики, чрез които тамошното духовенство помага на хората в нужда.
Според декана на Богословския факултет Александър .......

петък, 20 юни 2014 г.

Защо моите предложения са практически валидни

Бедствията


Във връзка с бедствието около наводненията, както и представеното из нета видео, където дерето, което е над Аспарухово свършва първо в  тесен канал, който пък свършва в цигански къщи, които така са застроени, че канала става канавка.

И циганските къщи образуват стена, която в момента, когато се пръсва тръгва като вълна.

И да припомня един мой стар постинг, който може и да изглежда неприложим и дори прекалено "смел", но чертае една от посоките, в които трябва спешно да се действа.

"И нека дам още едно предложение.

Крайно време е осъдени с по няколко дела, къде за кражби, къде за по-тежки престъпления, да бъдат пращани в села, където вече не живее никой. Да ги наречем санаториуми-села. Държавата да осигури ненапускането на тези села, като изпратените там, им осигурим прехрана, някакъв ред и ако искат труд, образование и така нататък. Убеден съм че тази мярка ще бъде нееднократно по-ефективна отколкото да ги оставяме нататък ненаказано да крадат, рушат и убиват.

Практически би могло да се процедира така - А се намира в арест, той има няколко присъди, но се оказва че ще бъде пуснат, къде уж временно ,къде нещо друго. Той за да излезе подписва декларация, че при следващо залавяне в престъпление ще трябва да отиде в тези санаториуми-села."

И с допълнение днешната трагедия. Явно тези, които запушват деретата, и това е в цялата страна, нямат никакви възможности, нито финансови, нито организационни, за да решат елементарни проблеми. А това както виждаме и както знаем вреди както на тях, така и на нас и държавата. В този Параграф 22 в допълнение смятам, че в програмите на партиите трябва да влезе създаването на държавни организации - вече казах "села-санаториуми", с организиран от държавата начин на живот и организирана от държавата спазване на правила. Паралелно с възможности за обучение, труд и основа на организираност.

Опааа. Бизнес и политика по български

Цените


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-06-20&article=495959


Най-ниските цени на потребителски стоки и услуги в ЕС през 2013 г. са били в България. Ценовите нива у нас са равни на 48% от средната стойност за 28-те страни членки, сочат данни на Евростат. Разбити на различни категории, цените в България също се нареждат сред най-ниските в Европа. Цените на храните и безалкохолните напитки у нас са равни на 69% от средната стойност за ЕС. Такива са цените и в Румъния, а по-ниски са само в Полша - 62%. Цените на алкохола и цигарите в България са най-ниски - 59% от средните в ЕС. Най-ниски са и цените на ресторантите и хотелите - 47% от средното ниво за общността. Цените на дрехите у нас са 82% от средните за ЕС, на потребителската електроника - 95%, а на личния транспорт - 85%. Най-високи са цените в Дания - 140% от средната стойност за ЕС. На следващите места са Швеция (130%), Люксембург и Финландия (и в двете страни по 123%). Цените са с около 40% по-ниски от средните за ЕС в Унгария (60%), Полша и Румъния (по 57%).

сряда, 18 юни 2014 г.

Как Испания иска да спаси Европа от руската газ


Как Испания иска да спаси Европа от руската газ


Русия спря заради неплатени дългове газта за Украйна. Засега спорът между двете страни няма отражение на доставките за Европа, но това далеч не означава, че енергийната буря е отминала - над половината от руската газ за ЕС преминава през украински тръби. А Испания предлага да промени това, казва германското радио Дойчландфунк.
Марта Маргарит има предложение как Европа да намери решение срещу опасността от нарушаване на руските доставки на газ - като започне да внася от Испания, казва говорителят на Сдружението на испанските газови компании.
Испания не внася и грам руска газ или петрол. „Испанската газопреносна система е силно развита. Ние можем да бъдем транзитна страна за доставки за други европейски страни. Но за да се случи това, е нужна трета тръба от Испания към Франция. От испанска страна проектът е стартират, но от френска нищо не е направено", казва Маргарит.
Под добре развита експертът има предвид предимно шестте терминала за втечнен газ на територията на страната, откъдето газта потича из цялата страна. Освен това в Испания потреблението на енергийни ресурси е значително намаляло от кризата насам:
"Търсенето на газ в Испания през последните години спадна. Това стана основно заради газовите централи, които произвеждат по-малко ток и съответно използват по-малко газ. Испания има една ненатоварена инфраструктура, от която Европа има нужда. Иначе би струвало години на ЕС да построи такава", казва тя.
Всъщност няма друга страна в Европа, която да е инвестирала толкова много пари в своите пристанища, казва Гонзало Ескрибано. Той е политически експерт със сфера енергетика към института „Елкано", който съветва правителството по различни геополитически въпроси. Испания внася газ от Норвегия, Перу, Нигерия и Персийския залив. Но експертът казва: нямайте огромни очаквания.
„Че Испания предлагат решение, това е малко пресилено. Всяка страна предлага това, което отговаря на собствените й интереси. Така поляците залагат на въглища и шистов газ, гърците на партньорство с Израел, а французите на повече ядрена енергия. А в реалността всъщност само всички взети заедно предложения могат да решат проблема със зависимостта от Русия. По този начин пазарната позиция на Русия ще бъде отслабена", казва той.
Над половината от газта за Испания идва от Алжир. В последно време северноевропейците се питат - а дали по този начин Европа не би станала зависима от друг, непознат доставчик? Испанците бързат да отговарят: Алжир никога досега не е спирал газта на някой от своите клиенти - за разлика от Русия.

вторник, 17 юни 2014 г.

Интересни заявки


Имам мечта...


Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев бе преизбран за председател на управителния съвет на Българската стопанска камара. Публикуваме неговото обръщение към Общото събрание на БСК и гостите на форума.

Искам да живея в общество, в което всички преживяват от труда си. Именно резултатите от труда им да са тяхната най-голяма гордост. Чрез тях те да реализират своята полезност към другите членове на обществото. А усещането, че си нужен и полезен за някого, да е щастието, което всеки човек търси.

Общество, в което хората са солидарни и съпричастни, готови на сътрудничество. Общество, което е изградено не върху принудата, а на базата на договорите. Общество, в което понятието "професионален дълг” е живо и изпълнено със съдържание, защото гарантира изпълнението на очакванията на всеки. Общество, в което общоприетите норми на поведение са по-скоро потребност, отколкото задължение за неговите членове. И в което респектът към морала не се налага да бъде подменян със страх от нормата.

В това мечтано от мен общество добрите примери ще са много и ще действат възпитаващо на нашите деца. А грижата за тяхното приобщаване и превръщането им в граждани ще бъде грижа на всеки възрастен член на обществото.

Обществото, за което мечтая, би могло да бъде БСК. Но за тази цел е необходимо

да приемем предизвикателството да сме не отражение на българското общество - такова каквото е, а да създадем функциониращ модел на такова общество, каквото искаме да бъде българското.

Аз не се съмнявам, че това е постижима цел! Не зная колко сме близо или далеч от постигането й. Не знам колко от членовете на БСК биха споделили тази мечта. Не знам дали това обръщение ще привлече нови членове. Но това не променя вярата ми, че това е единственият възможен път. Ако можех, бих изпял:

"You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one."

Изпя го Джон Ленън и много от Вас и до днес го припяват с вълнение.

Аз не знам кой друг, освен свободните предприемачи, може да промени света. Трудът на свободните хора е творчески. Той е съзидание. Освен нас, като производители на материални стойности - стоки или услуги, съзидателен е трудът на почтените лекари, учители, писатели, композитори, режисьори, актьори и още много други. Те са нашите естествени партньори в усилията ни да създадем модела на по-доброто общество. А ние с тях сме по-скоро разделени, отколкото съмишленици.

Тази раздяла е по наследство от тоталитарното общество. По онова време всеки местен феодал пробутваше в творческите съюзи бездарни културтрегери. А веднъж докопали членство, тези жалки хора се провъзгласяваха за творци. Такива, без които държавата би загинала и затова трябва да им се заделят средства и да им се създават условия да "творят”. Всъщност мисля, че те не преувеличаваха своето значение за държавата. Може би наистина без тях обществото по-лесно би могло да види лъжата и безперспективността на тогавашното обществено устройство! Резултатът е известен - много дейци на културата и малко творци. И най-често за истински стойностните творби нямаше нито финансиране, нито сцена.

Не Ви ли се струва позната тази колаборация между властимащите и избраните с техните съмнителни критерии и назначени за "творци"? С тази разлика, че

новите любимци на властта се наричат с гордост "български бизнес".

Но ние с Вас знаем, че тези хора нямат нищо общо с предприемачеството. Те не обичат труда във всякаква форма. Те презират всеки, който създава, защото неговото гордо присъствие им показва колко голямо нищо са, независимо от парите, с които разполагат.

И най-накрая, време е обществото да научи кой им позволява да бъдат такива. Защо тези граждани са недосегаеми за правораздавателните органи? А тяхното пренебрежително отношение към законите им създава непазарни предимства пред порядъчните предприемачи. Те са лош пример за нашите деца и млади колеги. Аз не знам дали те си назначават политиците, или политиците назначават тях. И това не ме интересува! Знам, че тази колаборация е вредна за нашето общество и е крайно време, като общност от почтени хора, да се противопоставим на това явление.

В цялата човешка история се води една единствена битка - и тя е за свобода и справедливост. И тази битка не е идеологическа, за каквато често искат да я представят.

Това е битката на можещите срещу неможещите.

Известно е, че в тази битка можещият, творецът, е най-често сам, а срещу него са добре организираните орди на тарикатите. Под знамената на идеологиите, организирани в партии и съюзи, възседнали държавата, те смело обещават благоденствие. Но не да го произведат, а да го раздадат. За съжаление, наивността или мързелът подтикват не малка част от хората да им вярват!

За радост, другата част е достатъчно интелигентна и разбира, че

преди нещо да се раздаде, то трябва да се произведе.

Но по-главното е, че тази част от обществото са горди и достойни хора, които не искат да живеят от подаяния. Това са българските предприемачи. Значителна част от тях са членове на Българската стопанска камара. Много от тях помнят, че понятието "компания” произхожда от латинските думи "cum" и "panis", което означава "заедно" и "хляб". Ако успеем да обясним и да докажем тази истина и на други наши сънародници, това ще означава, че сме създали мечтания модел за българското общество. И тогава ние не просто няма да позволяваме на който и да е да говори за предприемачите като за тарикати, които имат пари, защото крадат и не си плащат сметките, а ще можем да дадем пример за общности:

в които хората са се събрали заедно, за да изкарат почтено хляба си;

които успяват в максимална степен да помогнат на семейството по отношение на възпитанието и образованието на работещите при тях млади хора;

които осигуряват условия за успешна реализация и максимална изява на всеки;

които сами търсят и намират начини за непрекъснато подобрение на условията за труд и качеството на медицинското обслужване;

които имат амбицията да гарантират достойнството и гордостта на преминалите активна възраст свои колеги;

и много още, което ще откривате в анализите и бюлетините на БСК.

Без да спорим с истината, че всяка компания има нужда от можещи и знаещи хора, ние имаме достатъчно аргументи да твърдим, че не по-малка е нуждата на хората от добри компании, позволяващи и подпомагащи тяхната успешна реализация.
Ние, членовете на УС на БСК вярваме, че с реализацията на вече разработените проекти за предоставяне на висококачествени финансови и социални услуги за нашите членове в голяма степен ще подпомогнем техните амбиции за превръщането им в такива търсени и силно желани компании!


Знаещите и можещите напускат държавата 


Преди 25 години българското общество пожела промяна. За съжаление, поради ниската си гражданска култура в началото на прехода, то позволи на елитите, възпитани в идеологическите институти, с няколко пластични операции да създадат илюзията, но да не променят същността на старата тоталитарна държава. В резултат на това обществото ни получи образец на марксистко-ленински капитализъм, заявиха от Българската стопанска камара.
В създадената и „успешно" развита от всички политически играчи среда няма място за можещите и знаещите, които като правило са и почтени и горди. И те напускат държавата на тарикатите, за да потърсят юрисдикцията на друга държава, където резултатите от труда им ще бъдат не само оценени, но и защитени, пише камарата в писмо до медиите.
Това положение е неприемливо и нетърпимо за членовете на БСК. На злоупотребите с правата и парите на свободните български граждани, които са предоставени на държавата за постигане на важни обществото цели, трябва да се сложи край. Очевидно тази задача не е в дневния ред на политиците, посочиха от БСК.
още по темата
Новият управителен съвет на БСК настоява държавата да не използва безконтролно правата и парите, които гражданите й предоставят. Камарата се ангажира да предприеме действия, които да предизвикат и осъществят нужната на обществото промяна.
В новото ръководство на камарата са включени 17 предприемачи, представители на науката и хора от реалния бизнес у нас. Сред тях са Виолина Маринова - главен изпълнителен директор на банка ДСК, акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН, проф. Марин Христов - ректор на Техническия университет в София, Спирос Номикос - изпълнителен директор на „Солвей соди" АД Девня, Петър Ризов - директор „Корпоративни клиенти" в Мтел, Кирил Желязков - изпълнителен директор на „Специализирани бизнес системи" АД и др.
За председател на управителния съвет на БСК е преизбран Сашо Дончев, а за изпълнителен председател - Божидар Данев, уточниха от предприемаческата организация.

сряда, 11 юни 2014 г.

Съединението прави силата

Относно Движение "22 септември".

Аз съм му привърженик. Нека и се основе.

Но, в същото време, РБ са изготвили програма с най-важните точки, и срокове за изпълнение, - нещо което съм предлагал неведнъж.

На базата на това, че всички участници в РБ са подписали тази програма считам за абсолютно неконструктивно да се говори за това, че един бил такъв, а друг пък инакъв. 

Така че, съветвам "22 септември" да прегледа програмата на РБ, да се изкажат по коя точка са съгласни, не или да я допълнят и да обявят към коя група ще призоват своите привърженици да гласуват.

С Бойко Борисов също може да се постигне съгласие по определени точки преди изборите.

И нека дам още едно предложение.

Крайно време е осъдени с по няколко дела, къде за кражби, къде за по-тежки престъпления, да бъдат пращани в села, където вече не живее никой. Да ги наречем санаториуми-села. Държавата да осигури ненапускането на тези села, като изпратените там, им осигурим прехрана, някакъв ред и ако искат труд, образование и така нататък. Убеден съм че тази мярка ще бъде нееднократно по-ефективна отколкото да ги оставяме нататък ненаказано да крадат, рушат и убиват.

Практически би могло да се процедира така - А се намира в арест, той има няколко присъди, но се оказва че ще бъде пуснат, къде уж временно ,къде нещо друго. Той за да излезе подписва декларация, че при следващо залавяне в престъпление ще трябва да отиде в тези санаториуми-села.

сряда, 4 юни 2014 г.

Времето настана


Най-лошото

Борете се срещу петте най-пагубни измами, които редовно качват на власт, най-продажната, некадърна и ретроградна групичка на власт, която води страната към гибел.

1.Същeствуването на етнически вот

2.Купуването на цигански гласове

3.Конституцията с точката за референдуми, които ги правят невъзможни.

4.Съдебната система с елементите си Конституционен съд, прокуратура, Висш съдебен съвет, съд, които могат да издадат, когато си поискат каквато си поискат присъда.

5.Раздутият и охранен, наработещ и харчещ огромна част от парите за здравеопазване, образование и пенсии държавен апарат.

Както и друг път съм казвал. Засега виждам единственото лечение или  отдолу, ако трябва и с тайна или полутайна организация, или с друг вид борба.

понеделник, 2 юни 2014 г.

Рецептата


Нека го кажем напълно ясно:

Основният проблем за бедността и сривът на страната е купеният и манипулиран вот на гражданите. Това е и причината огромна част от българите да не излизат да гласуват.

Неразумните юроди като идват така, с измама на власт, естествено когато са там се стремят да осребрят това - творен кръг - мислейки че като те лично са богати това ще им помогне в живота.

Те обаче затова са и неразумни юроди. Не могат да разберат че общата бедност, липса на правила и разрухи рано или късно ги засяга и тях. Къде в здравеопазването, къде с някоя катастрофа или бандитизъм.

Така че ако повторим основната причина - купеният и манипулиран вот ще стигнем и до лекарството. Изборни при които не може да се манипулира. 

А най-рационалното лечение е тъкмо референдума, за който се събраха подписите - електронното, общото гласуване. А защо не и други правила, които дефинират какво е манипулирн вот.

Следващата стъпка е референдум, който например да облекчи правилата за провеждане на референдум - пример Швейцария, или референдум за промяна на Конституцията. 

неделя, 1 юни 2014 г.

Ясно като бял ден




Хората не желаят да ги управляват правителства, които идват на власт с измама - независимо каква - етническа, Костинбродска или купено циганска. А правителствата без доверие са със 100% невъзможност за прогрес. Те са обречени на срив.. 

А да си наясно, че сриваш, още повече при загиваща държава, е престъпление. Меко казано. 


Това правителство не успя да осъзнае голямото предимство, което Борисов имаше. А то е че той открито говореше пред хората и всъщност се опитваше да ги направи съпричастни с управлението на старата. 

А днешните, както винаги са прикрити и се опитват зад гърба на хората да правят това което си знаят и за това, за което са на власт. Най-малкото всички оставаме с това впечатление, а те го потвърждават непрекъснато. Като започнем от Белене и Пеевски и свършим с манкиране да няма референдум, съобразно събраните подписи и закона и Южен поток.

Да си прост не е престъпление. Лошото е, когато прости хора, които не знаят, че са прости, идват на власт