вторник, 30 юни 2015 г.

Приятели по български



Цитирам от случаен линк:
Преди да се дават оценки за Роналдо не е лошо да се прочете това:
Кристиано Роналдо:
"За моя успех трябва да съм благодарен на моя приятел Алберт Фантрау.
Играхме заедно в младежкия отбор. Един ден дойдоха скаути от Спортинг Лисабон и обявиха, че този, който вкара най-много голове в предстоящия мач, ще бъде приет във футболната академия на Спортинг.
Победихме с 3: 0. Аз вкарах първия гол следсоло акция.. Алберт вкара втория с глава.
Третият гол падна така: Алберт вадеше топката и ние тичахме заедно към вратаря. Алберт излъга вратаря някъде около дузпата и му оставаше само да бутне топката във врата. Вместо това той ми я подаде и аз вкарах гола. И влязов в академията на Спортинг Лисабон

Когато запитах Алберт след мача '' Защо? '' Той каза, '' Ти си по-добрър от мен! ''
Журналистите посетили Алберт Фантрау, за да попитат дали дали историята е истинска.
Той потвърдил. Той също така казал, че тази мач е бил неговият последен и в момента той е безработен.
"Но откъде имате тази голяма къща и автомобили? Вие изглеждате като богат човек. Вие също изхранвате фамилията си. Как така?"
Алберт отвърнал гордо: "Всичко това идва от Кристиано ..."

Nachdem man über Ronaldo urteilt sollte man das lesen.
Cristiano Ronaldo:

"Ich muss meinen Freund Albert Fantrau für meinen Erfolg danken.
Wir haben zusammen in der Jugendmannschaft gespielt. Eines Tages kamen Scouts von Sporting Lissabon und haben uns mitgeiteilt, dass der jenige der die meisten Tore in diesem Spiel macht, in die Sporting-Fußball-Akademie aufgenommen wird.
Wir haben das Spiel 3:0 gewonnen. Ich habe das erste Tor nach einem Solo erzielt. Albert machte dem zweiten per Kopf.
Das dritte Tor kam so: Albert war am Ball und wir liefen zusammen auf den Torwart zu. Er umspielte den Torwart und brauchte ihn nur noch reinzuschieben. Aber er legte den Ball auf mich ab, ich schob ihn rein, und wurde dann in die Sporting Lissabon Akademie aufgenommen.
Als ich Albert nach dem Spiel fragte ''Warum?'', sagte er ''Du bist besser als ich!''

Journalisten besuchten Albert Fantrau, um zu fragen ob die Geschichte wahr ist.
Er bestätigte. Er sagte auch, dass dieses Spiel sein letztes war, und zurzeit ist er arbeitslos.
"Aber woher haben sie dieses große Haus und die Autos? Sie scheinen ein reicher Mann zu sein. Sie ernähren zu dem auch ihre Familie. Wie kommt das?"
Albert antwortete stolz: "Das alles kommt von Cristiano..."

понеделник, 29 юни 2015 г.

Сетиха се


А когато гражданите - имам предвид и себе си - се обръщахме към институциите с проекти предложение тъй като нямахте и нямате самоконтрол по отношение на отговорнистети си към обществото не ни обръщахте внимание.


В този сайт за ромите


Първанов, притеснен. България ставала фронтова държава

четвъртък, 25 юни 2015 г.

За истинските русофили

Отвсякъде изтича



Ще намалим разходите в държавните фирми и за зелена енергия

Всички останали обаче ползват цялата преференциална цена, въпреки че още през 2011 г. в закона записахме, че преференциалната цена за такива проекти трябва да се калкулира само за размера на собствената инвестиция и такова решение на регулатора има още отпреди няколко години. В този случай се получава двойно финансиране. От една страна, са получили безвъзмездна помощ, от друга, регулаторът през преференциалната цена им плаща още един път инвестицията. Това е нарушение и на европейските правила. Това е нерегламентирана държавна помощ.



В държавната енергетика все още цари комунизъм, но то е самата истина. В нея са заети 21 хиляди души със средна издръжка на месец от над 3100 лева. Давал съм пример с АЕЦ "Козлодуй", където работят 3700, а в "Белене" трябваше да работят 800. Средната издръжка на един човек на месец в АЕЦ Козлодуй е над 4300 лева. В ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3" работят общо в двете централи 810 души, докато в държавната работят над 2700 души. За почивка се раздават 25 млн. лева на година и тези пари дори не отиват в базите на енергетиката, които стоят празни и се субсидират с допълнителни 10 млн. лева на година.

Калфин опонира на Москов




Колосални 52 млрд. лв. отишли за администрацията от 2000 до 2014


Сигурно затова Калфин, като изключително социално ориентиран, опонира на министкър Москов, който иска 

държавните служители с над 720 лв. заплата да си плащат сами здравните вноски:


Колосални 52 млрд. лв. отишли за администрацията от 2000 до 2014


Колосални 52 млрд. лв. отишли за администрацията от 2000 до 2014
Средно по около 3,5 млрд. лв. годишно излиза на данъкоплатците издръжката на държавната администрация. Това сочат данните на Министерство на финансите, които са предоставени след запитване на депутат от управляващата коалиция, предаде БГНЕС.


Под "издръжка" се отчитат разходите за храна, медикаменти, материали,
          външни услуги, текущи ремонти, командировки, електро и топло енергия,

         вода, горива, обучения. Разходите не включват заплатите на чиновниците. 



В тази издръжка, разбира се, не влизат здравните и пенсионните осигуровки, които се плащат пак от работещите.

вторник, 23 юни 2015 г.

Защо ФрогНюз спря коментарите под статиите



Само във Фрог: Вижте колко и кои са като Величко Адамов


Пак през 2008 година "социалистите", които както винаги мислят за "хората", но и предвкусвайки, че ще бъдат най-сетне прокълнати навеки са сътворили:

Навремето любезното правителство на БСП-ДПС (че кой друг?) сътвори Постановление № 203 на МС за определяне на допълнително месечно пожизнено възнаграждение на академици и член-кореспонденти, публикувано в ДВ, бр. 103  от 02.12.2008 год., според което всеки неработещ академик от БАН получава основното месечно възнаграждение на народен представител за съответния месец до края на живота си, а член-кореспондентът пожизнено всеки месец получава 30% от него. 


Ето топ 4 на печелившите от ВЕИ в България


Според бившия заместник-енергиен министър в предходното управление Явор Куюмджиев при ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече ВЕИ в сравнение с кабинета „Станишев". Това означава, че всеки българин плаща 12 лева месечно върху сметката си за ток или 300 милиона лева годишно ще ни струват присъединените от ГЕРБ ВЕИ-та.

А горното твърдение на Явор Коюмджиев е един от върховете на арогантността. Те от БСП сътвориха закона и сключиха договорите 2007-2008...Съвсем естествено, че при следващото управление ще се присъединят 10 път повече. Технически е невързомжно за 1-2 години от сключването на договорите да стане "присъединяване"

понеделник, 22 юни 2015 г.

Истинската история, най-вероятно непризната от Андрей Пантев

Само съвремието ли ни притиска към "незадълбоченост"?

Поводът да си задам този въпрос е статия на Владемор Шопов от svobodata.com на Едвин Сугарев, а повод за статията е паметникът на Самуил.

Сглоби си история

Оказа се, че новия паметник на Самуил е всъщност платно, върху което спечелилият конкурса архитект е подреждал доста свободно различни исторически фрагменти. По този начин, и доста иронично, укрепването на нашата национална памет и по-доброто й опредметяване преминава през фриволна пост-модерна игра. 
 Видимо напира остро желание за психологическо и символно уплътняване на зееща безтегловност.
 Затъваме все повече в целесъобразното представяне на историческото.
 Социалната динамика зад фабрикуването и фриволното сглобяване на история нито е от вчера, нито ще изчезне утре. Например, от години тече с пълна сила безконтролното „въобразяване“ на автобиографии.
Публичните институции са вече обилно заселени със служители с дипломи от бутафорни университети. Примерите за назначени 24-25 годишни хора с 3-4 магистратури от разни висши учебни заведения често могат да бъдат открити в медиите. Примерно, икономика от академичния феодал в Свищов, или документ от юридическия конвейер в Благоевград. Политиците непрестанно вадят бутафорни биографии, често с откровени измислици
...гледането на CV-та и липсата на съответствие между представяно и реално. Въобще всеобщото измисляне на биографии е вече част и норма от българското ежедневие. 
Притесненията за достоверност се представят като каприз, а императива за възраждане на историчност надделява. Това развитие не изненадва, защото зад него вече съвсем отчетливо прозира доста внушителна коалиция на заинтересовани, която включва публични власти, политици, индустрията, обслужваща еврофондовете, туристически интереси и присъдружните експерти, които легитимират начинанието.

Без да давам оценка на паметника на Самуил и да го обявявам като автора на статията за пост-модерна игра - всъщност цитирам всичко това не заради:
Започваме да си играем на историческо Lego, вместо внимателно и методично да коригираме митове, да запълваме липси, да изваждаме скритото, да обогатяваме с интерпретации наглед познатото и да търсим споделено разбиране. Това обаче са действия, които ми се струват вече непосилни. 

а защото обществото ни не осъзнава колко съществено е затънало в елементарността във всичките му форми, измерения и отрасли. Което преведено на същия език се нарича МЕНТЕ.

И въпрос: има ли идеи и технологии за обявяване на курс към задълбоченост, не само в "изкуството", но и в политиката, а и изобщо за страната ни.

 



 

неделя, 21 юни 2015 г.

"Половин година реформаторство…" или още далеч от понятието за реформаторство


Петър Щурм Константинов
Половин година реформаторство…

"Разбира се, такава е политическата култура в страната – историята показва, че реформи се правят от министри, а не членове на парламентарни комисии или редови по отношение на конкретния сектор депутати." 


Реформи се правят от министри, но не защото 

министрите се мислят за много умни или най-малкото 

революционери, а защото са постигнали обсъждане

и състезание по теми. Състезание и обсъждане от 

специалисти...И дори със съвети от международни 

експерти. 

И реформи, които включват решения не само какво да се 

направи, а и анализи как да се направи и анализи за 

последствията.

"Социалистите", Хегел или Фоербах

Те претендират, че са материалисти, но са 150%-тови идеалисти. "Дайте да дадем и бъдем..."


Да купиш сектата БСП – по-добре фабрика на 9-ти септември



Тези "социални" мъдреци, които мислят на първо място за "хората" дори не се сещат,

че на базата на кооперативна или обща собственост, най-малкото могат да направят 

една опитна демонстрация. Но така е - на практика световния "социализъм" досега не 

е успял да докаже ни една от претенциите си. Остави това, но дори и не се сещат за 

какво да артикулират извън димките.

Маргиналите, аутсайдерите, лузърите, социопатите и техните констатации

И крилете и лафовете нека все летят.

И максимума на Николай Слатински както винаги е до констации и упреци към #НЯКОИ. Но нищо повече. Яловост и възмущения.

Фантомната болка България

- Проблемите на България се дължат на фактическата липса на България. Ние упорито отказваме да забележим, че вече няма България. Има самозаблуда България, има спомен България, има призрак България. Нашето сакрално обвързване с България е една много силна и ужасно остра фантомна болка – каквато е болката в крака, който всъщност вече е отрязан, но тялото го "помни" и го чувства като болящ, като неистово болящ…
  
В такава липсваща България първи се отказват, отлющват и откъртват, отделят, отвръщат и отвращават от нея именно маргиналите, аутсайдерите, лузърите, социопатите, изключените от социума. И да ги обвиняваме за това означава да не ги виждаме такива, каквито са – следствия, последици, симптоми и синдроми на болестта, а да ги набеждаваме за причина за болестта, за самата болест!

Никакви програми и платформи, никакви стратегии и десетилетки на интеграцията няма да имат ефект, докато не се оздрави самият организъм,

докато не си дадем сметка, че България липсва
и не започнем да си я отвоюваме от разпада, от ада


от небитието, от несъществуването. Т.е. ако не започнем да атакуваме самата болест, нейните метастази и разсейки.

събота, 20 юни 2015 г.

България и нейните непрокопсаници



Ромски комисар: Спрямо циганите трябва да се приложи германската практика

Отдавна бях наясно, че нашите непрокопсаници са толкова далеч от нормалната, европейска реакция на хора от едно функциониращо общество, но с горното си интервю Осман Октай ме отрезви окончателно.


И аз през годините - като проектът ми касае както мобилизиране на обществото в една страна, където държавата не функционира, така и отделно подситеми като ситуацията с ромите - съм се обръщал към от Бойко Борисов, до Плевнелиев - вече като президант, Кристалина Георгиева, Омбудсмана Пенчев, Цветан Цветанов по времето като министър, Калфин, Социалното министерство при няколко правителства...Максимумът беше официални писма с али-бали, като това в отговора до г-н Октай.



... Паралелно проучвах  механизмите,  възможностите  и опита за  самовъзпроизводството  на обществото на базата на  демократичността  и  солидарността. Попаднах на такива примерни системи в  англосаксонкия  свят, наричан от тях  Фриганизъм, както на приложения във Франция и Германия.
Представям един модел, който би могъл да се приложи  (  имам конкретни разработки по интрументариума - система в интернет )  с относително малки усилия, но обезателно не на частна основа. Приложил съм и кратко описаниена  основните  характеристика  на немския проект, по който лично съм участвал като  консултант.
Резултатът, при проложение, ще е както повишаване на обществената производителност, на личните доходи, така и реализиране на жизненоважни за страната въпроси, които без някакво групово  участи не могат да се реализират.
Може да е и база за обединяване на база личен и обществен интерес и демократично участи при вземане на решения на потенциални избиратели.

Идеен проект

Тази проект описва, най-общо, едно демократично средство, основа  за обeдинение и еднопосочност на  усилията на желаещи да участват граждани на базата на солидарност , демократичност, изгода за обществото, но и лична социална и материална изгода... Конкретно ползи, но и граждански контрол над държавата - което ще рече директно повишаване на производителността на обществото, и пак в личен материален и социален план.

Цели
· повишаване активността на гражданското общество, насочена към социални задачи, към контрол над държавата и органите й по демократичен начин;
· подобряване ефективността на труда и технологиите;
· моралните амбиции на проекта са насочени към създаване на действени механизми за мобилизиране на гражданското общество и самовъзпроизводство;
· увеличаване на предлагането, производството и ползването на свободни стоки и услуги;

Целеви групи
Инициатори на проекта, като двигател и „свободен“ генератор на идеи, са активни граждани от средната класа, но основната част на участниците в него, са лишените от социална защита хора с ниски доходи, включващи и гражданите от малцинствата, повече или по-малко изоставени от бедната и нефункционираща държава.
Ще участват фирми, готови да реализират  задачи на обществото и държавата, подпомагани на републиканско и общинско ниво и от европейски проекти.

Същност
Проектът представлява система в Интернет - "Гражданска електронна борса" със сходна на E-Bay технология за предлагане и реализиране на обществени, социални и граждански задачи, стоки и услуги с цел повишаване "производителността" – да се разбират реда и ефективността на функциониране на държавния апарат. Проектът предвижда както директно повишаване на преките доходи и ползи, така и кумулирането на средства за използването им в социален план.
Към стоките и услугите се включват задачи, обхващащи цялото общество и държавната дейност с всичките й подотрасли, от които на първо място за здравеопазване и образование, както и за различните видове социална дейност, вътрешния ред, гражданския контрол над държавата, взаимопомощта и работата със социално незащитени групи и т. н.,  в зависимост от гражданските инициативи и задачите на държавата.
Идеята е взаимствана от подобни функциониращи модели в световната практика, познати под името фриганизъм.
Настоящата система и практическите й правила са съобразени с пазарната икономика в български условия, като личните "сметки" на участниците в нея служат за предлагане и реализиране на обществени задачи, стоки и услуги, също както и за натрупвания в социален, пенсионен и здравноосигурителен план.

Принципи
· Системата е обща собственост на всички участници и се управлява според принципите на реалната демокрация. Като собственици на системата, участниците сами се грижат за прозрачност и справедливост чрез самоконтрол, самовъзпроизвеждане, демократичност на вземането на решения и управление ( от самото начало ще функционира електронното гласуване, както и по телефона – за целта всеки участник ще разполага с листове с пинове)
· Участието ще се осъществява чрез персонални сметки с предистория на дейността на лицата и пригодността им за участие на съответните нива.
· Синхронизацията на търсенето и предлагането ще се извършва чрез „бюрата за управление” от самите участници, но и чрез възможността за директен достъп до Интернет
· взаимопомощ, солидарност и кооперативност
· обединяване около най-належащите задачи пред обществото
· ефективен контрол  за спазване на законите и неприкосновеността на държавната собственост.
· при фирми – по-пълно реализиране на наличните стоки.
· мобилизиране в обществени и социални дейности, посредством мрежови принцип (индиректно между предлагащия и търсещия), реализиран чрез използване на т.н. “обществена борса”

Ето и принципите, по които функционира подобна система, но само на социално ниво, в Германия заедно с мои доуточнения за системата TIME Sozial
TIME Sozial - повече от допълнителна реализация на стоки и услуги
- TIME - е една обществено-социална борса за "размяна" на стоки и услуги от нова генерация
-TIME - не работи на локално ниво, а на национално
-TIME - регионални и изобщо подсистеми от всякакъв вид са възможни
-TIME - комбинира подобен опит от целия свят: кръг на размяна, натрупване на време, кръг за съвети и консултации, регионални пари и фондове.

-TIME - пенсионно, допълнително осигуряване, чрез натрупване на "социално-обществено време"
-TIME - отделя социалната от стопанската дейност. Така социалните дейности са свободни от данъци.

-TIME - работи заедно със съществуващите социални, обществени, помощни и граждански организации.
-TIME - дава възможност за помощ и взаимопомощ на бедни, социално слаби, възрастни хора, деца с увреждания и т.н.
-TIME - използва целенасочено стопаската система, размяната и стокооборота на системата и така повишава предлагането, консумирането, свързано на първо място със социалното, но също и със задачи на обществото.
-TIME - включва участието на общините и така подпомага комуналната инфраструктура
-TIME - базира се на ВРЕМЕ вместо на пари и така е независимо спрямо инфлация и/или кризи

-TIME - поощрява влагането на време за зациални или обществени дейности за регионалните групи, но и на национално ниво, като всяка от тях има отдделна ВРЕМЕВА сметка.
-TIME - използва ВРЕМЕВИ - ВАУЧЕРИ, за да намали разходите за подръжка, управление и развитие.
-TIME - е един проект, който сближава участиците със задачите на обществото.

неделя, 14 юни 2015 г.

Цифри и съдържания


"Кориере де ла Сера": 10 хиляди души са се самоубили в Гърция заради кризата

От там:


Следва сиеста, на която испанците могат само да завиждат. Към 18.30, като отмине жегата, отиват да пият кафе по града. Къде 20 часа са на таверна да вечерят. В 22.30 отиват на бозук цидико. Там пият и танцуват до къде 4.30 сутринта. Тогава отиват на паца (шкембе). И за цялото това усилие получават редовно 13-та и 14-та заплата. Именно този разказ ме накара навремето да стана убеден привърженик на присъединяването ни към ЕС. Е, не излезе така, както го мислех… 
Не знам, но си мисля, че гърците все някак ще се оправят. Викат, че разликата между гърка и евреина била, че и двамата ще продадат майка си, ама гъркът нема да я достави… Най-много да додат на нашия хал. Ама тия дватрийсе години, дето си отживяха, нема да ги върнат…" 
Тони Филипов, д-р


Добре, де, все пак ня тези същите, за които става дума някой трябва да готви, сервира и обслужва. А тези същите нямат 13-на и 14-та заплата... 

Иначе като иде рич за 10-те хиляди самоубили се не е зле да си припомним, че за 10 години горе-долу пак толкова са загинали по пътищата на българия. С прибавка, че нашите 10 хиляди съдържат и доста деца...А ако си дадем сметка, че много повече от 10 хиляди са инвалидите от пътните произшествия и ние имаме основания за оплаквания...

понеделник, 8 юни 2015 г.

Знаем какво трябва, знаем защо, но не знаем как

Или най-малкото говорим много за КОЙ, за КААКВО и ЗАЩО, но не говорим за това КАК.

Констатации и пожелания, вместо КОНКРЕТИКА.

Радан Кънев:

"И нашата задача е в България да важат европейските правила на обществен и икономически живот, да обединим българската нация - различните етноси в страната ни и милионите извън границите ни, да бъдем отговорни, когато харчим общите ни пари (които наричаме бюджет) и да предоставяме срещу тях качествени услуги, в защита на обществен, национален интерес. " - 

Верни думи. На практика реализрлането им може да започне чрез драстично намаление на парите за администрация, включително съдебна система, парламент ( поне доката обществото-държавата не докаже че работи ефективно ) и спестеното да се инвестира в образование, здравеопазване и държавно ръководени кооперативи за ромите с трудова повинност срещу храна и условия за живот. .