сряда, 30 септември 2015 г.

"Ръкописът" и съвременната литература като манифестация на безпътицата ни

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1031889570178817&id=100000733520569&comment_id=1032405330127241



Интересното на днешното предаване на "Ръкописът" е че темите нямат връзка със съвременното състояние на една загиваща страна. Обществената позиция по отношение на съвременна България липсва и ако имаш такава това "не бива да бъде причинявано на читателите". Защото българският литературен критик, писател и читател, но и също всякакъв културтрегер, като че още под влияние на соц.възпитанието и манталитет търси някакви върхове в "изкуството", които - ще ме простите - ще претърпят своя банкрут пред времето...Да, Йовков и Хайтов не листват обществена позиция, но тя е във всяко тяхно изречение.

Индескът на човешкото развитие и България на длан



По повод

Индексът на човешкото развитие

Се заформи интересен диалог:


Dimitar Dimitrov · СУ " Св. Климент Охридски" - Физически Факултет
Господине в плевенското село на жена ми кооперацията произвеждаше толкова чушки, та накрая ги раздаваха почти без пари на хората. ТКЗС-то произвеждаше всичко, защото имаше квоти. Имаше кравеферма в която млякото течеше по стъклени тръбопроводи. Имаше витска напоителна система. Днес няма нищо Сега арендаторката е изкупила почти всичката земя за жълти стотинки, произвежда само житни култури. Скоро тя ще стане като руски помещик. Ще владее цялото село. Това ли ви харесва. Дядото на жена ми беше унгарец, дошъл с една торбичка на рабо. За 45 години с неимоверен труд успява да се сдобие с 140 дкр. А такива като арендаторката за 15 години станаха собственици на 10000 дкр. Кой господине ще произвежда плодове и зеленчуци?
Харесва ми · Отговор · 18 мин.

Венцеслав Йонков ·
Не знам, господине. От описаното добруване - ще рече да имаш шанс да направиш вярната крачка, а да го доведеш до банкрут, заради липса на производителност, липса на свобода до днешното "дередже" се иска наистина талант. Не е новото време "производителятя" на днешното. А онова време...Аз работех в една административно-инфорамционна-компютърна фирма. От 300 души 200 не правеха нищо, а от останалите 100, 80 се занимаваха да сменят надписите в американския софтуеър с руски и българки текстове...Та, произведи ако щеш милиони пиперки, ако 80% от останалите не работят, а същото време да приемаш успех няма шанс да нямаш днешна България на длан.

Но и по-просто можем да попитаме. Защо Полша, при почти равни условия 1989 днес е два пъти по-добре от България? Не се ли дължи резултата на "подгоновката" му?



Индексът на човешкото развитие



Производител от Трън с рекорден добив на картофи



Бих попитал тези, които с носталгия си спомнят социализма: Какво би станало с този младеж тогава? Дали щеше наравно с другите младежи да се прави, че работи, или наравно с другите младежи да се чуди как по ловко да вземе от кооператива ( и с право - нали му разправяха, че е негов - ама пък в края на крайщата преди да вземеш трябва и да произведеш )...

Спомням си и разказ на една жена: Накарали ги в Нови Искър - Курило да вземат земя за лично -обществена обработка. Част оставало за тях, част за държавата. Произвели моркови. Годината била щедра, реколтата добра. Прибрали морковите, наели превоз и ги закарали в Илиенци, където бил и складът. Накарали да изсипят продукцията на бетонния плац. Оттам един булдозер минал, унищожил половината от струпаните от всичките производите тонове моркови, а останалото го помел в калта за консервиране....

Та такива бяха високите добиви и високият индекс на човешкото развитие, за който често ни напомня профсъюзния лидер на КНСБ Пламен Димитров...

Често се питам дали високият индекс на човешкото развитие беше повече причината за икономическия срив на социализма или повече подготви условията за съществуването на толкова качествени - от съдебна система, правораздаване и шуробаджанашка на бившопартиен принцип бизнес олигархия до убийците и самоубийците по улиците и шосетата на България...Където високия индекс на човешко развитие вече дори не позволява да даваш мигач като завиваш...

вторник, 29 септември 2015 г.

"Ръкописът" и романът ми "Папо и неговата к(а/о)мпания"

На 30.9.2015 от 21 часа по БНТ ще бъде открито предаването "Ръкописът". Участието ми е скромно. Бях "номиниран" до втория кръг - 72-ма.

Обаждам се, за да поканя тези, които са любопитни да го гледат.

Иначе съм решил, въпреки че на съвременниците ни, специално в България, не се харесват  литературни форми като моята  ( Без да е нещо специално, "произведението" преследва с нещо като сатира българската ни несъпричастност към съдбата на страната. Като препоръчвам, ако някой ден книгата попадне в ръцете на някой читател, да се обърне специално внимание на диалога, както и на някои други литературни експерименти. ) ще самоиздам романа си. Което ще стане в началото на ноември.

понеделник, 28 септември 2015 г.

"Педантичността" на ренегата




Коментар на Български студент от фейсбук:



Всъщност не е толкава важно, колкото и себичен по български - изоставил страната си, отишъл наготово в нещо подредено, но и с още по-големи претенции. Такива като този студен заслужават гостоприемството на германците по-малко и от днешните емигранти.


Важното е друго:

 Факт е че приемането на турските и другите гастарбайтери, преди години, доведе до - предимства: небивал икономически ръст, свикване - малко или много с присъствието на други народности и култури, но и, въпреки капсулирането ( впрочем германците са си се капсулирали и помежду си ) до "цивилизоване" в аспект съвремието както на турците в Германия, така и в самата Турция ( пак независимо от османския екстремизъм на Ердоган ).  Разбира се и до ред недостатъци... 

Все пак, сега по отношение приемането на бежанци от Сирия, както и на такива от други страни Германия пак отчита предимствата и недостатъците. Живеещите в западните страни чужденци се включват в нормалния живот процентно почти колкото и самите германци. И сами, независимо, че са носители на друга, не малко опасна, религия на Запад в същото време са мост за демокрация в собствените си страни....

И отново, убеден съм, като познавам способността за реализация на германците те ще успеят до голяма степен да отберат екстремистите.

събота, 26 септември 2015 г.

Пътеката, може би, все още не е извървяна



http://boababbg.blogspot.bg/2015/09/blog-post_26.html


"19. Пак ви казвам, че, ако двама от вас се съгласят на земята да попросят нещо, каквото и да било, ще им бъде дадено от Моя Отец Небесен; 
20. защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях."Матея ,гл.18

Управление. Едно е да искаш, друго е да знаеш как, а трето и четвърто е да можеш и направиш.


Г-н Вили Лилков, от Реформаторския блок:

Вили Лилков Влизам в предизборна битка с готовност да представя "Истинските решения за София"


Г-н Лилков, намеренията на всички кандидати са близки. Какви са обаче възможностите за реализации? Избирателите познават възможностите на ГЕРБ, както и фактът, че кметът Фандъкова получава помощ от правителството...Така за останалите кандидати остава шанса да посочат някакви различни алтернативи за реализация...За мен единствено различно би било ако някой от кандидатите успее да работи с гражданите. Първоначално с най-активните и постепенно създавайки условия за увличане на останалите. Само с обединени усиля, и само с едно функциониращо, колкото е възможно по-голямо множество могат да се преодолеят недостатъците на функционирането на държавния и общински апарати....Всеки знае "възможностите" на държаните полиция, до правосъдие, здравеопазването и т.н....Та, моят въпрос е имате ли реално осъществими планове и стратегии за включване на гражданите в управлението на града....Не говоря, разбира се, само за приемни - виртуални и реални, за писма и сигнали.

петък, 25 септември 2015 г.

Морето си тече ли тече. Усвояването също.

По повод

"След 2016 г., България ще остане единствена в Европа без възможност за алтернативни доставки на природен газ."
Vasko Nachev

https://www.facebook.com/lingorski/posts/10153691249174917


Една от интересните поанти на г-н Начев, който говори по енергетични теми беше фактът, че конекторът за връзка с Румъния е имал проект, като че направен от третокурсник от техникум. С подразбирането, че не може да стане...Парите, разбира се, са "усвоени". ..Защо не им се казва, попита някой. Да - казва им се, казва им се и от лекарите, че Москов прави глупости, ама морето си тече ли тече. Усвояването също.

четвъртък, 24 септември 2015 г.

Качествена литература


Илиян Василев, Фейсбук

 Боже какъв писател, какъв роман! Сигурно съм последен от всички Ви, но съм потресен от това какви велики българи е могла да погребе "посредствеността" на тоталитарния строй. 
Ако не сте го прочели - знайте, че такова откритие се случва твърде рядко в живота. Вероятно не е лесен за съвременните хора, трудно смилаем е за младите, но такава картинност и съвършенство в изказа!? Този човек трябва да получи своето признание - виждам, че е получил много награди, но трябва знак от държавата и лидерите ни. 


Милка Рускова: "Калуня-каля" е кулата, която цял живот строиш


Абсолютно съгласен!? Най-добрият български роман за последните 40 години! Бях "допуснат" между 72-ма на "състезанието" Ръкописът. Председателят на журито - Ваня Щерева - ми разкритикува романа и ме открехна, че когато тя започвала да пише най-важно била работата с редакторите...Моите пък редактори ме харесваха, а единият от тях ми беше казал - ако не го харесат значи не разбират smile emoticon....Така или инак, по едно време, при една от срещите с журито споделих, че за мен най-добрият роман на последните 40 години е "Калуня Кала". Ваня Щерева не го беше чувала, а другият член на журито, - Захари Карабашлиев, направи физиономия в знак, че не одобрява тома ми мнение. smile emoticon

сряда, 23 септември 2015 г.

Общ интерес - което, нека обясним за юродите, е и индивидуален интерес


Илиян Василев:
Мениджър: Вместо "гранд" проекти за други да реализираме енергиен мост към Италия - газов и елекроенергиен - за себе си

 "Съзнавам, че предложението вероятно ще бъде сметнато за поредната утопия, особено на фона на реалните практики в газовия бизнес у нас. В същност именно отношението към подобни проекти - възможни и реализуеми - е разликата между психологията на посредника и на управленеца с производно мислене /който зависи от друг/ и мениджъра който иска да направи най-доброто за своята компания и за своите акционери."


 Причините да не се върви в такива посоки са не само интересите на крадците по държавната и посредническиа верига, както и интересите на Вова, но и изключително ограничената, мисловност, на "експертите", които имат думата. Това, разбира се, не касае само енергетиката, а здравеопазване, обществен ред, образование, социална политика....Или с две думи "мисловния тръст , който, все пак, притежаваме, умишлено, а и пак от глупост по отношение на общ интерес - което, нека обясним за юродите, е и индивидуален интерес, е държан настрана. 

сряда, 16 септември 2015 г.

Какво означава да искаш оставката на г-н Иван Иванов, сегашния председателят на КЕВР?

Домусчиев: Още искаме оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов


Надали има по-честен, добронамерен и задълбочен политик, който да е на този пост. И да му се иска оставката, тъкмо на него, поставя Домусчиев твърдо на страната на противниците на решаване на проблема.


Изключително опасно "мероприятие"



Чуков: Насочват бежанците по суша, ще минават през България


България има ли полезен ход ако десетки хиляди бежанци се струпат на границата ни с Турция?


Или това ще е подготовката за отпадането на наши територии, каквито са предсказанията на Слава Сервдюкова ( с цялата условност и резервираност, с която може човек да се отнася изобщо към предсказанията  ):

Едно от най-страшните пророчества на Слава Севрюкова е изречено пред ограничен кръг хора през 80-те години .... то гласи, че ще се направи опит части от Североизточна България и Югоизточна България да бъдат откъснати по мирен път в началото на 21-ви век„Леля Слава” беше категорична, че тези в Североизточна България няма да успеят, но за онова, което ще се случи в Югоизточна България, казваше буквално следното:Виждам как без пушка да пукне, по мирен път, ще се отцепят към съседната нам югоизточна съседка”. Слава Севрюкова  дори не казваше Турция, то е ясно.”, 

Публикации / Предсказанията на Слава Севрюкова, изречени преди 30 години:
  

понеделник, 14 септември 2015 г.

С подписи и петиции няма да стане



Народът срещу корупцията


А само с организирано гражданско движение, първоначално на най-узрелите, които с дейност, ентусиазъм, достойнство, добронамереност и труд, ще увлекат постепенно отчаяните, обезверените и предалите се:


Крайно време е : Гражданско общество на практика

събота, 12 септември 2015 г.

Коментари по "Скандал! Нямало било държава"




Скандал! Нямало било държава...Добро утро и добро пожеловат.

И коментари:


  • Kina Stoycheva Венци, как да повярват хората, че е възможна тази "организирана общност на гражданите", след като виждат как пред очите им започва да дава фира един толкова дълго премислян и отглеждан проект като ЕС?
    • Венцеслав Йонков Двете нямат нищо общо. Едното е командване отгоре, другото обратно. Чрез "Демокрация в действие" - първия вариант на проекта, който предложихме преди около 10 години на една от партиите с ГРАЖДАНИ в името - чертаем другия път.
    • Kina Stoycheva Да, по същност нямат нищо общо, но лицемерието лиши хората от вяра. И май задълго.
    • Венцеслав Йонков Не е до вяра, Кина, а до юродщина.
    • Венцеслав Йонков Цялата история на Третата българска държава, от 1878, независимо от успеха / предвид че имаме независимост повече от 100 години / - е история без план и работа по създаването на обединената сила на общността....Сега говорят за образование, правят програми, но 10 пъти по-важно от знанията е обучението по живот в общност. Виж ги гърците, де факто средно са по-необразовани, но обществото им е няколко пъти по функциониращо нормално.

Скандал! Нямало било държава...Добро утро и добро пожеловат.



Скандал! Турски дипломат обещава Кърджалийски вилает, кастрят го


Турски дипломат е предупреден, че ще бъде изгонен от България, ако продължи да пропагандира за автономия на райони със смесено население в България. Дипломатът говорил също как Османската империя щяла да възстанови старите граници, които включват и големи части от нашата страна....


Констатации, констатации и пак констатации. На всеки е ясно че администрацията - ерго държавата не работи....Най-интересното е че единственото, което предлагат е или да "призоват" администрацията да работи по-добре или да променят законите-правилата по които пак същата администрация трябва да работи....А проекти и предложение за единственото лечение - организирана общност на гражданите, каквото правя почти ежеднеивно бива отминавано с презрително вдигане на рамене - "на мен не ми разправяй таквиз утопии. " :


Крайно време е : Гражданско общество на практика





"Базов доход" и коментари


Коментари по повод
"Безусловния базов доход" и "Калкулаторът на доходите"


Kina Stoycheva И това не прилича на комунизъм, казваш? Не се ли зарейваш в небесата? "Безусловен базов доход" е едно към едно с " От всекиго според способностите, на всекиго според потребностите.", т.е. идеалният комунизъм. От тази точка по-нататък човешката мисъл не може да се помръдне вече повече от век. Представяш ли си каква база е нужна? Това въображението ми може да го допусне за днешна Норвегия прим. , за една Швейцария евентуално /ако не я прегазят нашественици/, в Кувейт май всяко новородено го правят рентиер. Обаче другаде,точно сега, или в близко бъдеще ... Тенденцията е положението до става все по-трудно предвидимо.


Венцеслав Йонков Кина, аз в моя коментар изяснявам как аз го приемам това на практика. При мен тези 200 - базов доход - лева са срещу спазването на определени правила, социални и други застраховки. На обществото ще излезе 10 пъти по-изгодно, когато всеки сам е отговорен за "базовия" си доход.

петък, 11 септември 2015 г.

"Безусловния базов доход" и "Калкулаторът на доходите"



Emil Andreev,Доходът е като вятър в крилата, а базовия доход превръща  дохода в гражданско право.  БЕЗУСЛОВНИЯ БАЗОВ ДОХОД


Горната публикация на г-н Андреев се доближава до моето практическо предложение за така наречения от мен "Калкулатор"

необходимостта от национална доктрина, за визия за националното развитие, за общи цели, които да ни обединяват и вместо да си неутрализират взаимно, да синхронизират личните ни усилия, ресурси и въжделения.“

На първо място нека спомена няколко факта.
1.Разлика в качеството на труда, както в личен така и в обществен план ( дисциплина ) между България и съседите й Румъния и Сърбия, което чертае и разлики в производителността на труда. Това включва, разбира се, качеството на труда на управление, съдебна система , здравеопазване, правоохранителност, и изобщо институционална.
2.Един скорошен факт – и в България и в Сърбия предходното лято имаше наводнения. Компенсациите в България за пострадало семейство беше около 350 лева, в Сърбия, където националният доход на глава от населението е по-нисък от този в България, на семейство компенсациите са около 3000 евро. Ясна е диспропорцията в преразпределението отклонение - административни и нерегламентирани загуби).
3.В България държавните служители към общия брой на работещите е 28%, което е типично само за няколко северно европейски страни, със съвсем друга дисциплина и отношение към обществото.

4.Проблемът с изключително изостанали културно, битово и образователно огромни маси наши сънародници.
5.Проблемът, че колкото и добра „доктрина“ или „план“ да имаме по горните причини, но не само заради това, с настоящата „инфраструктура“ няма да могат да се осъществят и приложат.
Или по точно този който внедрява „доктрината“ или „плана“ независимо, че трябва да се опитва да спечели част или цялата политическа система, или сам той да е политическа партия той трябва да търси основата на движението си на първо място всред активните граждани от най-малкото до най-голямото населено място. На базата на общите задачи, солидарността, демокрацията, взаимопомощта, но и на базата на контрол и отчетността на тази дейност, което се дава като възможност от съвременните технологии – информационни системи в Интернет – като основа може да послужи Есграон лично имам разработки по въпроса от години )
Ето някои прости и реализируеми предложения:
Преразпределение по държавния бюджет чрез „Калкулатор“, който се реализира на базата на - пропорционално насредноевропейските разходи по страни и по пера като проценти от националния доход.
От спестените или планирани след точни изчисления в план повишена производителност пари всеки пълнолетен български гражданин получава месечно например 200 +- X лева. ( може да се прецизира за високи заплати и пенсии )
За държавните служители тези пари или част от тях ще служат за обществените осигурявания, които в момента се дават от държавния бюджет.
За социално слабите и безработните част от тези пари ще бъдат внасяни за здравни и трудови осигуровки.
Срещу получаването на тези пари бенефециентите гражданите ще бъдат задължени да спазват ред правила, които в момента са само на теория. Изискуемите за спазване могат са и правилата по „доктрината“ или „плана“.
Нарушението на правилата или престъпленията, ще рефлектират върху това дали ще се получават парите или ще се удържа част от тях. Ако е възможно така зависими материално системата за контрол би могла да е максимално стриктна модел Сингапур ).
Контролът ще се извършва чрез информационната система, активните граждани и прости правила. Всеки контролиращ или личност за която се подава сигнал ще има ниво на надеждност – няма да се стига до неработещите и бавни съдилища, а ще се ползва информационната система и проверка на достоверност на информацията, както и обективност въз основа на демократичността от една страна, и независимост от човешка намеса заложени в информационната система решения. 
Гражданите, които са социалните бенефециенти имат насрещни задължения срещу спазване на правила на съвместен живот, профилактични здравоосигуритилни мерки, но и известни трудови и социални задължения.  

"Доктрината"? За нов национален глобален проект?

четвъртък, 10 септември 2015 г.

"Вината" за арабските пролети


Илиан Василиев, фейсбук:


Не разбирам Нова ТВ - дори да приемем, че вечно левия Райчев ще застъпи гледна точка на част от населението, а шефът на ВМРО ще бъде в същата тоналност все пак е сигурно, че значителна част от населението застъпва друга гледна точка - тази в защита на правителствената реакция. Българският зрител от 25 години слуша назначения за политолог Райчев да обяснява политиките и защитава модела на прехода, който Андрей ЛУканов установи - както бяха назначени политици, след това милионери, така бяха назначени и социолози. Райчев изобщо не засяга конкретната тема а се впусна в геополитика. А темата е конкретно как може да реагира България в конкретната ситуация на напрежение между Русия и НАТО/ЕС - на които сме член.? Действията на Русия в УКрайна я лишиха от правото да иска каквото и да било, защото никой не вярва, че това което казва е вярно. Вторият въпрос е как прелитането на самолети и най-вече увеличаване на руското военно присъствие ще помогне за стабилизиране на ситуацията и отговаря на интересите ни ? /никой от двамата журналисти не го зададе/ А истината е, че най-значителните цивилни жертви в Сирия се дават при атаки по въздуха от силите на Асад - другите нямат самолети. Вижте Алепо и другите градове с опозция - те са по-зле и от Сталинград - в резултат на бомбени килими от въздуха и тежка артилерия. В този смисъл да не се прави елементарнана връзка между това да усилиш капацитета да разрушава и причинява щети и пряко да подпомогнеш най-значимия подбудител на бежанската вълна в Сирия е не просто идеологическа слепота, то е престъпен непрофесионализъм. НЕ твърдя, че опозицията и Ислямска държава няма отговорност за това а за балансите. България не направи нищо друго освен да откаже да бъде съучастник в предстоящата допълнителна дестабилизация на Сирия. По темата писах. Това, че западната политика в арабските пролети се оказа погрешна - прикрива факта, че тази политика беше не само подкрепена, тя беше идеологически обоснована от Ердоган и Давитоглу, с които Путин си взаимодействаше. Да сте чули РУсия да критикува Ердоган, че осигуряваше логистиката за ислямистите и за радикалната опозиция - Ал Нусра и другите от нейния генотип. За Сирия въпреки многобройните преговори конкретно политическо решение на кризата не бе постигнато и защото РУсия подкрепяше еднозначно Асад - до скоро изобщо не преговаряше с опозицията, а той не беше готов да договори такъв вариант за правителство, в който той все пак да сдаде властта и то не веднага а като процес - въпреки гаранциите, че неговите представители да останат на ключови властови позиции. Защо спестиха, че Русия има военна база до Латакия, която иска да разшири? Районът около Латакия където Русия усилва Асад изобщо не граничи с райони контролирани от Ислямска държава, а с осноните сили на антиасадската опозиция - т.е. за никаква битка с ИД не става реч, а за пряка намеса на страната Асад в битката му с вътрешна опозиция.? Много сложна е темата и тя е далеч над капацитета и стигмата на Райчев? Става дума и геостратегически форпост в Близкия изток, за икономически интереси, за това, че руски компании има права да проучват и добиват газ в акваторията, че руски спец служби насочват руски ислямисти от Кавказ към Ислямска държава а Кадиров успокоява Русия, че се разбират с ислямистите и Русия няма да пострада. Добре е да се спазват журналистическите стандарти все пак?


По отношение появите на Райчев - смятам, че тъй като само той се появява, а не подкрепян паралелно от Кармъз Кольо Колев - известен с "точните" си социологически прогнози - и Кънчо Стойчев, че е прогрес....


По отношение на арабските пролети - колкото и "стимулирани" от Запада - основното обвинение на Андрей Райчев и съмишленици, включая Москва, не бива да се забравя, че тези движения до голяма степен бяха "подготвени" от свободата на информацията чрез Интернет през последните десетилетия....

Друг е въпросът, че не само "демократичните" сили из арабския свят, а повече ислямистите се възползваха от това...