понеделник, 30 ноември 2015 г.

Ековредители




Дръвчетата


Странно. Нали ако нямаше да се купят, тези дръвчета нямаше да пречистват въздуха 5 години...Напротив на тези поляни щяха да пасат например говеда, които са едни от най-големите "производители" на въглероден двуокис....И тук и по отношение на лифтовете, които облекчават достъпа до планинския чист въздух и спорт "еколозите" се доказват като ековредители.

Най-социалната държава?



Борисов: България е най-социалната държава в света, щом искаш да живееш на жълтите павета, ще си плащаш




Ако е най-социалната държава трябва

1.Заплатите на лекарите и учителите да се вдигнат пропорционално както е в Сърбия и Македония 

2. Да се орежат парите за администрация 

3. Минималната пенсия да се вдигне 

4. Винетките да са с цена пропорционална на остатъчната стойност на колата

Свободата и съдбата на страните


Достоевски за руската завист към българите


Система, която не може да се реформира и то повече от столетие, когато види, че дори тези под робство живеят по-добре е вредна както за себе си така и за тези, които влизат в сферата й на влияние.

А да не осъзнаваш, че не можеш да се реформираш заради липсата на свобода - както по време на Царя, така и по време на Съветите, а и сега, сочи само че липсата на свобода е толкова голяма, че човек дори не успява да забележи, че няма свобода.


А ако погледнем в нашия си двор, съвсем непринудено можем да заявим - да бедността ни, социалния и демографски срив, е следствие на липсата пряка свобода от 1944-1989 и на "относителна" от 1990 до днес. Като наричаното "относителна"  е де факто липса на достатъчно правораздаване, преразпределение на националния доход ( прахосва се най-вече от раздут административен апарат и корупция ), както и липса на достатъчна справедливост в изборние, ще рече в демократичния, процес.  

неделя, 29 ноември 2015 г.

Проблеми в западните общества, но и в България, които се замитат под масата и които налагат смели решения


Статия на Милен Радев, Берлин
Обединена Германия по стъпките на ГДР-овската медийна политика

Оруелова демокрация


В статията се коментира книгата на социалдемократа Тило Сарацин:
Тило Сарацин и книгата му „Германия се самоликвидира”

където автора откровено сочи, че емиграндските мюсюлмански общности из европейските страни, в случая Германия, се оказва, по различни причини, че не могат да се интегрират, голяма част от тях дори не научават езика и отпадат от живота в ситуация на получаване на социални помощи.

Като реакция на книгата:
1.Политическата класа се надига да анатемоса автора Тило Сарацин, едва ли не като расист и го изключва от всички обществени постове
2.Една показна западна демокрация не позволява различното мнение
3.80% от избирателите застават зад мненията на автора

Всъщност решенията, както за отпадащите от обществото части от мюсюлманите из Европа, така и за нашите цигани, е явно че трябва да са специфични образователни програми включващи - грамотност, учене на занаят ши професия, както и обучение по съпричастност със страната, в която се действа на базата на тип казарма, което изглежда за лаладжиите недемократично, би трябвало да е върхът на хуманността.    

сряда, 25 ноември 2015 г.

Технологията на "прехода"


Как при запор се продава "Виваком"?

.Дълг или акции купи Спас Русев?




"Защото обявената цена от 330 млн. евро трябва да бъде платена от VTB Capital на VTB Capital. При което едва ли ще разберем дали преводът на парите ще бъде извършен реално. Няма как да се види, че сумата е преведена, дори да беше стигнала 1 млрд. евро при наддаването. При такава игра сумата е без значение, тъй като става въпрос за прехвърлянето на средства от единия джоб в другия."
По този начин ( прехвърлянето от единия джоб в другия ) е ясно , че сумата спокойно можеше да бъде и 5 милиарда...
Също е ясно, че "купувачът" не рискува нищо.
Ясно е също, че вече е планирал опции - да даде съответния бонуси на необходимите и достатъчни чилечета из правителствените и партийни среди

Немският писател и публицист Тило Сарацин за същността на съжителството на две култури и перспективите пред националните държави



Живеещият в Германия български журналист и популярен интернет общественик Милен Радев преведе откъси от книгата на Тило Сарацин:

Пасажи от „Германия се самоликвидира“ на Тило Сарацин, Мюнхен 2010

 
Мои извадки, които намирам за изключително показателни:

„Надеждите, че интеграцията на мигрантите мюсюлмани, която се измерва с успехите в областта на образованието, представеността на пазара на труда и при владеенето на езика ще отбележи успехи в течение на годините не се изпълниха. Напротив, степента на интеграция и готовността за интеграция изглежда че спадат и това се отнася с особена сила за второто и трето поколение. Причините се крият в недостатъчните успехи на мюсюлманските младежи в системите за образование и професионално обучение, в преобладаващото сключване на бракове с партньори от родината, но и в прекомерната фиксация върху традиционната родна култура..”
*  *  *
„Неджла Келек, Сейран Атеш, Гюнер Балджъ са израснали в Германия публицистки от турски произход. Те, също както забягналата от Холандия Хирси Али, от години се опитват да убедят германската общественост, че ислямските общества са колективистични по характер, че на тях са им присъщи презрението и потискането на жената, които често ескалират до прояви на насилие.

И всъщност колко много мюсюлманите в Германия, като емигранти, се различават от българските мюсюлмани, които живяли, с поколения, независимо от по-ниската материална култура тук, заедно с християните. Стремежът към образованост е почти същия. 

В същото време, предвид ниското ниво на държавност тук, в сравнение с Германия, както и дори по-лошата ни демографска ситуация и наличието на огромни маси необразовани цигани,  налагат конкретни действия. И дифиренцирани закони, които да обвържат социалните придобивки и право с нивото на образованост.

вторник, 24 ноември 2015 г.

Още един от пороците, безсилието и късогледството, които съсипват страната



Докога пари ще отиват за тези, които са по, най или премерени шумни?

А решението е доста просто. И ще бъде посрещнато с такова облекчение.

http://boababbg.blogspot.bg/2013/10/blog-post_5372.html

И не е ли време да се заговори за нарушената, или обърнатата още от времето на социализма, пирамида на разходите-доходите.
Най-простото нещо е да се направи един статистически анализ по професии, социални и професионални групи на страните в ЕС. Да се усреднят тези данни и с така получените резултати да се направи калкулатор за отделяните от държавата средства за чиновници, съдии, учители, лекари и т
ака нататък.
Разбира се пропорционално на националния доход.

Като обърнете пирамидата на разходите първо парите ще отидат за пенсии, здравеопазване и образование, а за държавния апарат, включително правораздаване и вътрешен ред каквото остане. Тогава същото количество работа ще се извършва от 3 пъти по-малко хора, които обаче нъй като ще се конкурират за тези места ще са не само по-евтини, но и ще работят много по качествено.

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Истината рано или късно изплува

Ползите от източния вятър и източната секира



Влакове стрела ще летят по скоростна железница Пекин-София!



"Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи „Всичко е налице, с изключение на източния вятър“, заяви от своя страна Ян Сюн."
Освен източния вятър липсва и една правосъдна, по китайски тертип, секира.

събота, 21 ноември 2015 г.

Пак демагогия и липса на премереност

Вместо да диференцират получаването на детските с нивото на образованост - особено по отношение на нарушаващите задължителното ниво на образованост, вместо да настояват за ограничаване срещу това на държавните разходи, те пак настояват за разходи, които ще ескалират проблемите. После ще плачат и обвиняват, че дългът на държавата расте.


Майчинството от догодина – с 80 лв. повече?

петък, 20 ноември 2015 г.

Коя партия мислите има най-висок дял за това България да е с най-много прокурори и най-много административен персонал в прокуратурата?

Цената на политическата криза от 2013 и 2014 г., тарикътлът на Костинброд и "спонтанните" протести против цената на тока




Или как сега ще плащаме прескъпо тези тарикатлъци, както и ще слушаме тарикатите виновни и носители на кризата от 2013, да си упражняват лицемерието и популизма от трибуната на Народното събрание. Наистина Костинброд има своите имена . Мая Манолова, Станишев и Местан с приказките си в деня за размисъл, както и протестите срещу цената на тока си имат също имена - Янко Петров и Дончо Дудев. Всъщност съвсем други са директните консуматори на промяната на задължаемостта:





И.П.И. Фискалните илюзии 2013-2015 г.

Долните текстове и графики са от статията показана на горния линк.
        
Дефицит през 2012 г. – България е сред отличниците
Първите две графики сравняват фискалната позиция на България спрямо другите страни в Европа (ЕС-28). Графиката за 2012 г. ясно показва как на практика цяла Европа е в дефицит, а България е една от малкото страни с почти балансирано салдо по консолидираната програма. Наистина, през 2012 г. бюджетът у нас влезе в рамки и дефицитът беше почти преборен, а страната се нареждаше до Естония и Германия като един от най-добрите примери за фискална дисциплина.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/fiskalnite-ilyuzii-2013-2015-g/#ixzz3s2IRWC1s





    
Политическата нестабилност води до огромен дефицит
Третата графика показва натрупания дефицит в периода 2009-2012 (рецесия и възстановяване) и в периода 2013-2015 (политическа нестабилност). Ефектът от тежката рецесия беше натрупан дефицит от близо 5,3 млрд. лв., който беше финансиран предимно от фискалния резерв. Ефектът от политическата нестабилност обаче е далеч по-голям и достига близо 7,4 млрд. лв., което вече се отрази предимно на публичния дълг на страната. Без да сме в рецесия и при възстановяващ се пазар на труда, разходите бяха изпуснати в поредни актуализации на бюджетите през 2013, 2014 и сега през 2015 г., което покачи дълга и смъкна кредитния ни рейтинг.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/fiskalnite-ilyuzii-2013-2015-g/#ixzz3s2I9jUoO


четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Подводниците из "десните" партии

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Вицепрезидентът Маргарита Попова проговори пред медията ни за грозната атака на Плевнелиев срещу Русия! Вижте мнението й за тероризма!


 Подобно внедряването в СДС на провокатори, такива бяха внедрени и в ГЕРБ. Все пак Бойко Борисов успя съвсем деликатно да се дистанцира. Не 100% - но добре. Посочи Плевнелиев за президент, другарува с Радан Кънев...

сряда, 18 ноември 2015 г.

За цената на винетките, за справедливостта и социалната страна на държавата


Годишната винетка ще струва 97 лв. през 2016 г.

Несправедливостта при разпределението - имам предвид неразумно разплутия и неефективен държавен апарат - включително съдебна система, МВР, министерствата, както и техните предимства са причина хората да предпочитат държавата да се бръкне - ако ще със съкращения, за допълнителните разходи.


Ако получаваш доход над 2 хиляди лева не можеш да разбереш, че с пенсия и/или доход под 400 лева и винетка 65 лева е вече много. Опитайте се да подходите диференцирано - например в зависимост от оценката на возилото. Достатъчно е че тези с големи доходи плащат 10% , но и с праг.


 Има точна таблица за остатъчната цена на всеки автомобил в зависимост от годината на производство.


 Как е възможоно да мислите толкова малко за народа си. Та с нещо като горнопредложеното само ще спечелити популярност.


Готов съм да се обзаложа - с няколко процента отклонение-общо, че колите над 35 хиляди лева се карат от ( аз самият карам такава ) 20% нормално спечелени трудещи се, 10% - нормално спечелени пари от бизнесмени, 30% от престъпници, 10% държавни возила, 30% крадци държавни служители.


 Друга идея: Парите над 67-те лева за винетка да се набират от продадените литри бензин - като се пресметна колко е надценката и се вземе например половината. Едно гласуване в НС е достатъчно.

Богомилството основа за Вътрешната Солидарна Организация




Да, много по-близко до първохристянството ( ако не и същото ) е богомилството: 
 
Освен като духовни наставници, богомилите се славели със своето пословично 


трудолюбие и със способностите си на народни лечители. 
 
През периода на византийското робство те кръстосвали надлъж и нашир България и 


Европа, носейки на гърба си по три торби — едната с хляб, втората с билки, а третата 

с инструменти. 

В същността си богомилското учение е езотерично и се представя с две доктрини – за 


миряни (оглашени и верни) и за монаси (избрани и съвършени). Описанията на култ и 

ритуал при богомилите по-долу са дадени по Николай Райнов.

За да влезе в стадия на избраничество, верният трябва да доведе поне трима 


оглашени и да ги настави и „огласи“ със звуците на учението.
 
Богослужението се състоеше в четене на Писанието, на книгите на Богомилството, 


проповед и молитва. Събранията свършваха с „вечери на любовта“, дето епископ 

ломеше хлеб и всички пиеха от една чаша вино. Чашата се пазеше в олтара и в нея в 

тържествените дни се извършвах литургии. В литургията се преосъществяваше хляб 

и  вино с магични молитви и жестове и се даваше на верни, избрани и съвършени.
 

Съвършените бяха епископи и апостоли на Богомилството. Те носеха черни раса, 

малък кръст на гърдите и пръстен от желязо на левия показалец. Те бяха усамотени, 

малко се събираха с външни и се явяваха на събранията с покривала от черен плат. 

При откриване на събранията, верни и избрани искаха благословението им и те го 

даваха с молитва, нечуто произнесена.

понеделник, 16 ноември 2015 г.

Подчинявам личните си желания с това, което е най-добре за момента за страната



Кънев и Борисов с взаимни клетви за вярност


Когато на предните парламентарни избори ми се обадиха от ДСБ, като на сивпатизант още от времето на създаването на партията казах на момчето, което беше насреща: "Кажете на Радан Кънев, че докато ДСБ, респективно Реформаторския блок, не забочне да работи съвместно с ГЕРБ няма да гласувам за тях. С непремерените претенции на ДСБ, както и на грешки на ГЕРБ 2009 и после при предсрочните избори България загуби много."


Така че днес се радвам изключително много, че двамата намират обща "вярност".

Две стари стихотворения




Бъзиту
( на Форума )

А вечерите тук са тихи
Ухае лекичко на бъз
Упътват се и наще мисли
Към нещо непонятно –
Няма хъс.

Тогава търсим заместител
Проклет да бъде ако ще!
Кроят подрязаните речи
Да пият ненаситно
С вързани ръце.

А утрините пак са тихи
Сънят целувал е във блян.
Ловците готвят се за улов,
и хрътки утоляват
пламнал жар

Edited by Boabab on 12 Май 2003,08:48 



Написано на: 12 Май 2003,08:49   

Майката на емигранта
( на SBK )

Прахът попил е всеки спомен
А разстоянието мисълта
Сама оставена в страната
На порива и младостта.

Стоически, но с много болка
Звучи гласът й твърд и мек
И люшкащото равновесие
Сълза пропуска – самотек.

А заревото на падащата вечер
Ближе небосклона там далеч
Превила крак пред малки снимки
Подрежда ги безчет.

И ние тичаме да гоним
Пари, коли и самота
И твърде често позабравяме
На болката й горестта.

неделя, 15 ноември 2015 г.

БСП и идейната й безпътица



Много безпътици има в България. Много от тях са симптоматични и водещи към пропастта...Но най-ярката и съществената е безпътицата по отношение на общата ни собственост - най-общо казано държавната.

И разбира се безпътицата на партиите, които се пишат леви и/или социални.

Ще каже някой - пак приказки. Може...Но могат да се намерят и има пътища за фактически "консумации" на обща - държавна, кооперативна, както и на по-модерни собствености...

Има и възможност за експерименти. Иман пари, но ги харчат само за номенклатурни нужди.

събота, 14 ноември 2015 г.

Възможен ли е съвместен "философски проект"?


Венцеслав Йонков Да не забравяме, че върхът на християнската еволюция - при богомилите, катарите и протестантите е труда. "Изискването за най-строга аскеза към себе си, те изпълняват и с поощряване практиката на качествен труд и братска обич между хората в кръговете на вярващите и симпатизантите. Достигат до схващането за самоценността на труда, интерпретиран като облагородяващо характера и помислите на човека средство.Ч Докато върхът на онази "философия" не стига по-далеч от джихада...Или най-малкото - какво значи цивилизация, която смята жената за...
Венцеслав Йонков
Венцеслав Йонков Или по точно - възможно ли е съвместен философски проект за реформация на мюсюлманството.