сряда, 13 януари 2016 г.

Радан Кънев, новият десен проект и пряката демокрация


Радан Кънев, Фейкбук

Говоря за нещо много различно от българската традиционна партия, защото всички български традиционни партии, в най-голяма степен доминиращата партия в политиката ни партия - ГЕРБ, следват структурния модел на БКП:

Радан Кънев готви нов десен проект и може да се кандидатира за президент (допълнена)


Само пряка, вътрешна демокрация, и съвместни действия, включая взаимопомощ, на пръво място между членовете и симпатизантите може да реши въпроса...Пък кой ще бъде кандидат президент трябва да се реши пак чрез пряка демокрация.

Яловост, безпомощност, безсилие или просто остатък от социализма



Огнян Минчев, Фейсбук, 13.1.2016



     Тероризмът на феодалната олигархия, превърнала България в джунгла. Изроди съществуват във всяко общество. Институциите и правосъдието са върха на винаги тънкия слой цивилизация, която сдържа проявите на звероподобни индивиди - ако не с друго, то със страха от възмездие. Деградирането на държавата, институциите и правосъдието до статута на ибрикчии на обществената тиня, разперена на гребена на българската джунгла като феодално-олигархична мафия превръща тероризма на сганта в неизбежно ежедневие на обществения живот в страната. Пътят извън задънената улица е ясен. Първо, възстановяване на държавата като съвкупност от институции, гарантиращи гражданско равенство и обществена справедливост. Второ, лидерство за морално обновление на обществото. Интелектуалният и духовен елит на обществото - малък, отчаян, какъвто и да е - трябва да изпълни мисията си за възраждане на моралното чувство на хората в обществото. Бог ни е дарил способността да различаваме добро от зло, но тази способност трябва да се възпитава и култивира - чрез просвещение и положителни примери на добродетелен живот. В джунглата разлика между добро и зло няма. Бог да прости убитото момче във Враца!

Кметът на Враца: Тук нещата се решават така! 15 души снимали как братята Поничките убиват момчето заради забележка

 Хора масово снимали с телефонте си за фейсбук убийството на Тодор Йорданов. Стопкадър Нова тв



Венцеслав Йонков Тоталната отдалеченост от общата собственост - държава и общество, "възпитана" по време на социализма, е причина за злините и тоталния и повсеместен срив...Иначе "Интелектуалният и духовен елит на обществото - малък, отчаян, какъвто и да е - трябва да изпълни мисията си за възраждане на моралното чувство на хората в обществото"...Да, не как да я изпълни на практика тази мисия. С подкани и призиви? Не. Този елит трябва да създаде платформа и план, да слезе при хората, да създаде структури - всичко това на база на практически полезни неща. И чак тогава...От години призовавам този елит - като смятам г-н Огнян Минчев за един от тях, да инициират изготвянето на план и програма. А ето и един модел, който съм взел от Англосаксонски опити и една немска система: http://boababbg.blogspot.bg/2015/07/blog-post_36.html http://boababbg.blogspot.bg/2011/03/blog-post_14.html
Венцеслав Йонков
Венцеслав Йонков Този цигански манталитет, който включва от пълната безучастност, когато убиват пред очите ти, до големите кражби покрай обществените договори, както и дребните тарикътлъци и некачествената работа при най-дребните услуги, няма начин да не продължава да руши държавата и обществото ни...И ще продължава да се плаща с човешко здраве и живот.
Венцеслав Йонков
Венцеслав Йонков Иначе по отношение на ""Интелектуалният и духовен елит на обществото - малък, отчаян,", съм доста скептичен...Няма да забравя по времето, когато се дискутираше дали да си строи АЕЦ Белене или не...Имаше коментари от всички страни, но индивидуални...Аз тогава, един напълно неизвестен човек, инициирах подписка срещу строежа на АЕЦ Белене и събрах над 300, а може и повече подписи...Пратих ги до НС, Мин.Председателя и т.н...Чак след това интелектуалния и духовен елит се организира и направи нещо подобно. В тази втора подписка бяха имената както на Огнян Минчев, така и на Едвин Сугарев. А и доста други...Като нито един от тях не участва в моята подписка. Независимо че 100% я бяха забелязали в Интернет...

вторник, 12 януари 2016 г.

Най-великите умове са в книгите, а не класните стаи



Charlie Munger, дясната ръка на Warren Buffett:

"Срещнах най-извисените интелектуалците в книгите, не в класната стая, което е естествено. Не мога да си спомня кога за пръв път прочетох Ben Franklin. Имах Томас Джеферсън над леглото ми на седем или осем. Семейството ми беше такова: напред чрез дисциплина, знания и самоконтрол. "


Реформаторският блок и двете му възможни "технологии"


Г-н Илиян Василев, Фейсбук, 12.1.2016


В същност отговорът, който РБ трябва да дадат на тези които са ги избрали и на обществеността е дали ще продължават да бъдат фасада зад която Кой? ще реализира реалното управление на страната. Вече година и половина са във властта - за това време питам какво направиха за да спрат Кой? да се реализира сделките с влияние, да разшири контролираните от Кой? територии в икономиката и политически живот, включително в сигурността и съдебната система. Примерно министър Москов - какво направи за да спре изтичането на пари към олигарсите в неговия сектор, които са неразивна част от Кой? 
Истината е, че каквото и споразумение да подпишат на 20 януари, то по никакъв начин няма да застраши управлението на Кой? И ще продължат да осигуряват фасадата. Никой няма да им позволи да направят реформа - каквото и да пишат. Единственото което ще направят е да усилят пиара на това което правят за да създадат виртуалното усещане за реформи, без реално те да се осъществяват.
И те ли не виждат олигарсите, не виждат откровените кражби? 
И накрая да си зададат въпроса - за какво стоят във властта? Ако е за лична слава и пари - значи са станали част от Кой?
Тогава!?
Не разбират че в края на тази година България ще бъде различна.



Венцеслав Йонков "Никой няма да им позволи да направят реформа - каквото и да пишат." - именно. Тук именно стои най-важното. Защото докато абсолютни всички "звена" на държавата са хванати в клещите на "Кой" или на градената повече от половин век "конюнктура", независимо от горещите ни желания единственото възможно е постепенната и с изключително мъки провеждани промени ( нарочно не казвам реформи ). И тук именно е противоречието между двете платформи. Едната вижда реалността в нейната комплексност и "задръстеност" - и затова залага на еволюцията, другата, от позицията на това, че е нужна революция. Кой е по-прав ще се разбере на следващите избори. Въпросът е че вече имаме на два-три пъти доказателство избирателите кое смятат за по-право....Иначе - ако искаме революционни промени, първо създай структурите по места в страната, спечели хората ( има много начини извън тези да ходиш по събрания и митинги ), направи реална демокрация с тези хора и те сами ще си свършат работата.




Kina Stoycheva
Kina Stoycheva Гласът ти е глас в пустиня.
Венцеслав Йонков
Венцеслав Йонков И аз мисля, че резултатите ще са като тези, които ги играят вече повече от 15 години smile emoticon
Kina Stoycheva
Kina Stoycheva И си си направил заключението. smile emoticon
Kina Stoycheva
Kina Stoycheva Чугунени глави. Закономерно са на 2%.
Венцеслав Йонков
Венцеслав Йонков Няма как да е иначе щом си далеч от народа си. Пък колкото си искаш бъзи по-умен, по-десен, по-автентичен и по-прав.


петък, 8 януари 2016 г.

Относно случилото се в Кьолн, на площада пред гарата пред Катедрала в Новогодишната нощ



Радан Кънев, Фейсбук, 8.1.2016
Насилието в Кьолн трябва да е ново начало, знак за осъзнаване и промяна, а не край на европейската либерална демокрация. 
Защото смисълът на либералната демокрация е безкомпромисната защита на личността, нейното достойнство, физическа и духовна неприкосновеност. Това е основата на политическата Свобода (Liberty - оттам, либерали...).
А за свободата се бориш, не пишеш жални памфлети. За защита на сигурността, достойнството и честта се воюва. Даже преди всичко за това... 
И далеч преди правата на жените (благородна кауза) и отвъд споровете около феминизма, се воюва за сигурността и честта на нашите майки, жени и дъщери. Така е било и така - надявам се - ще бъде. Без уговорки.
И както в либерална България от XIX век, "който роб (каквито и да са културните особености на родината му) стъпи на Българска земя, свободен става", така се налага и който насилник стъпи в Европа (каквито и да са културните особености...), да става затворник.
Ако днешна Европа държи да е либерална демокрация, тя трябва да осигури нужните финансови и човешки ресурси и да прояви твърдост, да защити гражданите си. Преди всичко - слабите. Жените и децата. И да наказва особено тежко всяко посегателство срещу Свободата и достойнството на личността.
Прочее, не е чудно, че именно либералите в Северна Европа - Холандия, Швеция, Финландия - първи втвърдиха тона. Просто осъзнават отговорността и тежестта да пазиш свободата.


 На първо място трябва да се воюва за признаване на правата и достойнството на жените в мюсюлманският свят. Обрекъл себе си, като не използва интелекта на половината си население - жената...И обратно там където тези права са призната, и колкото по-цивилизовано - толкова по-развито общество...В този ред на мисли не е лошо да си припомним, че за богомилите - най-важно е душата - и тя е еднаква и при мъжа и жената - те отхвърлят притчата за жената създадена от реброто на Адам. И оттам да видим изостаналостта на православието в сравнение с реформираното християнство на Запад.
Впрочем, приемайки всички тези и бежанци и "бежанци" германците, заедно с всичко за и против си поставят и задачата да подготвят реформирането им. С доказване че законността, хуманизма и демокрацията е нещо много, много по-добро от диващината...И не малко от тези същите, да се надяваме не като във Франция, ще бъдат в основата на реформирането по страните си. Както стана с Турция. ( Независимо от моментната "конюнктура" с Ердоган. )

четвъртък, 7 януари 2016 г.

Ефективност и качество, имаше една Тошкова петилетка. Всъщност подигравка и преди нея и след.



Качество


Ефективност след приказки:

Всъщност проблемът е от десетилетия, да не кажа от столетие. Българинът не се обучава да работи качествено, постоянно и нормално много...Навсякъде човек може да види как всяка минута се използва за кръшкане, не се изисква, или по-точно от договора допоследното действие се краде...Човек само да направи сравнение за качеството на труда - само например със Сърбия, Румъния, а и Македония - ще е наясно. Само с повече интелигентност и тарикатлък не става.

вторник, 5 януари 2016 г.

Българска, но добра работа


 НАГЛОСТ! ББР гуши Пеевски, газейки собствения си устав


„Благоевград БТ“ АД след поредица врътки си купи Полиграфическия комбинат



На 30 юни 2015 г. Полиграфическия комбинат в София е продеден на „Благоевград БТ“ АД, видно от имотния регистър. До преди тази дата „Благоевград БТ“ беше наемател на сградата в продължение на близо 10 месеца. По този начин се потвърждава влиянието и финансирането на медиите на Венелина Гочева от Делян Пеевски.

Доста се изписа за сделката за Полиграфическия комбинат, която направи Гочева.  На кракто схемата е следната: на 1 септември 2014 г. предишните собственици на комбината – „Весникарска група България“ ООД и „Медийна група България холдинг“ ООД  продават на цена от 15 000 000 евро на „Карано пропъртис – България“ ЕООД имотът на централен булевард в София „Цариградско шосе“. Купувачът заплаща цената по следния начин – 8 млн. евро чрез кредит от „Търговска банка Д“ /бивша Демир банк/ и собствени средства 7 млн. евро. Като обезпечение по получения кредит „Карано пропъртис - България“ ЕООД учредява ипотека върху закупения имот в полза на банката. Интересен е общоизвестният факт, че Търговска банка Д е свързана с ДПС.

Интересен е и въпросът за произходът на личните средства на „Карано пропъртис - България“ ЕООД. Дружеството е регистрирано на 21 май 2014 г. с първоначален капитал от 1000 лева. Едноличният му собственик е лихтенщайнското дружество „Карано Естаблишмент“ (Carano Establishment)  с директори – Андреас Игнац Шурти и Урц Даниел Ханзелман и с капитал – 30 000 швейцарски франка. Отново не става ясен произходът на личните средства за заплащането на част от цената на апетитния имот.

Десет дни след покупката, новият собственик отдава имота под  наем на „Благоевград БТ“ АД и после му го продава.