вторник, 6 юли 2010 г.

Безвъзвратно загубени?

Днес прочетох една статия на Любослава Русева в "Дневник", която пряко атакува халтурата, но и изказване на Веселин Маринов, в "Сега".


http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/07/05/928031_vechnite_drunchotrunkovci/
Вечните дрънчотрънковци

...
Виновен е Тутракан (метафорично казано)

който излъчва Дрънчо Трънков. Виновна е напълно безкритичната публика, която продължава да тича, пипва, бега и се радва на неизкоренимата българска бутафория.
...




http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6476§ionid=hotnews&id=0000142

....
Веселин Маринов: Песента ми може да изяде главата на ГЕРБ
Маринов обясни, че не намира нищо учудващо във възпяването на МВР, предаде агенция Блиц. "Патриотичната и социалната тема винаги са били част от творчеството ми през годините. Всяки един текст е създаден с желанието да възпитава. Имам 4 песни за армията - за летеца, за моряка, за десантчика, за българския войник - обобщаваща", припомни изпълнителят.
...





Наистина Л.Русева е една изключително талантлива журналистка, но тази статия и тезата и много подходящо повдигат един изключително емблематичен за България въпрос - Дали приемането за даденост, че всички са маскари, че абсолютно всички видими в политиката и обществото поначало правят всички користно, за лични или тясно групови интереси...Може и да е така, но ако не е? Ако все пак и в България има идеалисти? Може ли да де сложи знак на равенство между Слави Трифонов и Веселин Маринов и между Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Станишев,Първанов?

Може, но ако пък е обратното...някои ще кажат - само наивник може да предполага, че едните са безкористни...В това предположение обаче стои нещо изключително болно и жалко... Жалко за тези, като Л.Русева и всички загубили вярата за нещо нормално в България...


Но все пак, ако допуснат че все още има някаква честност и доблест, не смятат ли че могат да грешат... И защо дори теоретично не се опитват да го допуснат? Може текста на песента да не е върхът на духовността, може и да напомня и нещо от времето на соца...Но тогава би трябвало и войнишките песни в Америка да са соц. халтура, би трябвало и патриотичното възпитание на децата от най-бедните слоеве, черните и латиносите, в Америка да е в сверата на дрънчотрънковци.


Или с две думи - толкова ли безвъзвратно сме изгонили и загубили в съзнанията си всички атрибути на нормалността за съществуването на една държава днес.

Няма коментари: