понеделник, 30 август 2010 г.

Правилата

Смешни, не, ужасяващи са опитите за въвеждане на някакви правила в страна, където същността е масово неспазване на правила...Едно от най-ярките доказателства по отношение на "въвеждането на правила" бяха и изборните резултати след промените в тези правила по изборите.

Днес между другото се повдигат две теми, които са свързани също дълбоко с "правилата" - "решението на фармацевтите" и резултатите от образованието.

Аптекари искат свободно да заменят идентичните лекарства
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=169354&srcpos=6

Залезът на българската просвета
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=169335&srcpos=7

Всъщност парадоксът е че продължаваме да се опитваме да въвеждаме правила и да ги контролираме, след като познаваме масово разпространения манталитет, който ги обрича.

Така или инак, малко са полезните ходове, ако изобщо ги има. Например:

- опростяване до максимум

- взаимоконтрол - например, вдигане на ДДС на 22 процента и възстановяване при засичане на 2-та процента, в края на годината от предоставени касови бележки в годишните отчети.

- масово и редовно обучение за отговорност към обществото, в което живееш.


За съжаление, тази малка група от хора, които все още имат някакви остатъци от практикуваща обществена отговорност, и евентуално могат да разработят и внедрят такъв проект, са тъкмо най-малко включени както на партийни така и на управленски нива...А най-лошото е, че горното ще разберат изключително малко българи.

Няма коментари: