петък, 19 август 2011 г.

Ролята на Иван Костов

По форумите из интернет и като коментари под статиите вечно се коментира автентичността на Костов от оссана до разпри го. Обвиненията започват от това, че е подставен от комунистите, а хвалбите и вярата опират до неговата гениалност и святост, дори.

Ако изключим и двете крайности и с ръка на сърцето трябва да отчетем трезво следните факти:

Не е автентично десен, но е нарочен и наречен от тези, които му вярват и боготворят за тъкмо автентично десен, каквато роля се опитва да играе. Наречен е такъв, поради факта, че му се падна да изиграе една изключително съществена роля в новата история на България...Иначе ако познаваме миналото му, както и изявите му в никакъв случай не можем да го наречем автентично десен, нито истински интелигент, нито интелектуалец - да оставим настрана съвсем вялото, да не кажа никакви, впечатлението което прави със знанията си по литература, музика, живопис, философия или най-малкото "градска култура" на предиветосептемврийска България.

И въпреки това, наречен или нарочен, той играе ролята и носи доверието на, нека кажем предпазливо, "автентично" десния електорат.

Наистина, все пак, някой трябва да я играе тази роля и фактът, че няма друг на хоризонта прави Костов засега "незаменим".

За качествата на този политик и човек не е нужно да се говори. Само нечестните и глупавите могат да ги отрекат.

За съжаление обаче недостатъците му са толкова "неработещи", че и без големи и "тайни за завери" като операции Клинове, съвсем спокойно и сигурно можем да кажем, че значението му в бъдещата политика на България ще си остане до изиграването на нарочената му роля.

Няма коментари: