сряда, 28 септември 2011 г.

Образование за най-ниско стоящите социални слоеве

Нееднократно съм призовавал за нещо, което трябваше да започне още от Освобождението 1878

"Синдикат иска училищен ромски стандарт
Настоява се за по-високи заплати на учители, работещи с циганчета

http://www.vsekiden.com/103406

Незабавно да се изготви училищен ромски стандарт поиска с декларация синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Причината са огромните трудности при социализирането и десегререгацията на ромчетата и безизходицата, в която се намират учителите в тези школа.

В сега действащия Закон за народната просвета не съществува нито един член, който да помага за приобщаването на ромските ученици. Точно обратното – в българското училище тези деца целенасочено се учат как да не са равни с останалите и да не спазват закони и правилници. За ромските ученици не се прилагат училищни критерии за оценяване – пишат им се най-малко тройки, не се броят реално техните отсъствия, към тях не се прилагат никакви санкции, се казва в декларацията.

В сегашната ситуация всичко било изградено на базата на изключенията. В новия стандарт изключенията трябва да са безкомпромисно фиксирани.

Синдикат „Образование“ ще настоява за повече психолози и педагогически съветници в училищата с преобладаващ брой ромски ученици и по-високи заплати на учителите, които работят с тях."


Време е наистина, и аз мисля че новият Президент ще приеме това като кауза, трябва до намери път за образование на най-необразованите, както и диференциран подход - материални помощи и стимули свързани със задължения.

Разбира се, ако този Синдикат бъде оставен да се себеорганизира резултатите най-вероятно ще са само отчетени. Както се познаваме.

Впрочем задължително към това трябва да се включи и църквата. Дори и с материална помощ.

Няма коментари: