четвъртък, 29 септември 2011 г.

Шенген ли?!

Тези дни "пуснах" в Svobodata.com един модел на писмо, малко "весело", до ЕК относно неприемането ни в Шенген. Спомних си за него, тъй като днес Финландия и Холандия представиха на медиите по конкретни данни:

"Онзи ден ни беше отказан Шенген...Все очаквах някаква петиция от страна на интлекнуалците и публицистите...Но, уви...

Ето какво имам предвид, като пример.

"Уважаеми ръководители на делегации на държавите членки на ЕС, ние, от Гражданския клуб на доблестните констатиращи се присъдинявам към решението на ЕС за непримането на Румъния и България в Шенген.

Наистина сме разочаровани, но в същото време сме много повече разочаровани от повърхностните, не по същество и размити доводи, които бяха изтъкнати. Вие, господа и дами в Европейския парламент сте скъпо платени специалисти и като такива би трябвало да положите повече усилия, за да посочите точно какво е нужно от страна кандидатка, за да изпълни критриите.

Наприме нека стане дума за решнията на българския съд, които, меко казано, будят недоумение.

Пример е случаят Борилски, а списъкът който предлагаме са аналогични случаи ( реда не изразява степента на важност):

- оправданито на Доган за хонорар от 1 милион като хидроспециалист
- условната присъда на Кавачки за данъчни измами
- протакането на делото за даден подкуп от бившия министър Цонев
- пускането на ред престъпници на свобода, защото - винаги се намира повод
- протаканто на делото срещу Масларова
- условната присъда на Ставински, когато за подобни "грешки" хората влизат в затвора ( подобен е и май и случаят с Борислав Великов )
И много други ,и много други.

И настояваме ЕС и ЕК да напишат конкртно какво се иска по отношние на Съдбната ни система.""

Общество - седемте принципа за целесъобразна политика

http://www.pari.bg/article/2011/09/29/Ptjat_km_svobodnata_ikonomika

Седемте принципа
за целесъобразна обществена политика


1 Свободните хора не са равни, а равните хора не са свободни.
2 Когато нещо ти принадлежи, ти се грижиш за него. Ако е ничие или е общо достояние, тогава състоянието му се влошава.
3 Целесъобразната политика изисква да се вземат под внимание дългосрочните ефекти за всички, а не само краткосрочните ефекти за неколцина.
4 Когато поощрявате, получавате повече. Когато обезкуражавате, получавате по-малко.
5 Никой не харчи чуждите пари така внимателно, както своите собствени.
6 Правителството не може да даде никому, ако първо не вземе от друг, а ако едно правителство е достатъчно голямо, за да ви даде всичко, то същевременно е и достатъчно голямо, за да ви вземе всичко.
7 Свободата е същественото.

Общност и образование

http://www.pari.bg/article/2011/09/29/Ptjat_km_svobodnata_ikonomika

"- Трябва да разпространяваме тези идеи сред хора от всички класи в обществата ни. Със сигурност ще ни отнеме доста време да стигнем до политиците, но безспорно образованието е най-успешният начин за промяна.
Ако идеите ни станат популярни и модерни, политиците няма да имат успех в публичното пространство, без да ги следват. Време е обществото да започне да задава неудобни въпроси на управляващите и за целта то трябва да бъде образовано - с надеждата политиците да го последват."

сряда, 28 септември 2011 г.

Държавата да се заеме с обучението на ромските деца

А ето нещо градивно и правилно:

http://www.vsekiden.com/103416

Образование за най-ниско стоящите социални слоеве

Нееднократно съм призовавал за нещо, което трябваше да започне още от Освобождението 1878

"Синдикат иска училищен ромски стандарт
Настоява се за по-високи заплати на учители, работещи с циганчета

http://www.vsekiden.com/103406

Незабавно да се изготви училищен ромски стандарт поиска с декларация синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Причината са огромните трудности при социализирането и десегререгацията на ромчетата и безизходицата, в която се намират учителите в тези школа.

В сега действащия Закон за народната просвета не съществува нито един член, който да помага за приобщаването на ромските ученици. Точно обратното – в българското училище тези деца целенасочено се учат как да не са равни с останалите и да не спазват закони и правилници. За ромските ученици не се прилагат училищни критерии за оценяване – пишат им се най-малко тройки, не се броят реално техните отсъствия, към тях не се прилагат никакви санкции, се казва в декларацията.

В сегашната ситуация всичко било изградено на базата на изключенията. В новия стандарт изключенията трябва да са безкомпромисно фиксирани.

Синдикат „Образование“ ще настоява за повече психолози и педагогически съветници в училищата с преобладаващ брой ромски ученици и по-високи заплати на учителите, които работят с тях."


Време е наистина, и аз мисля че новият Президент ще приеме това като кауза, трябва до намери път за образование на най-необразованите, както и диференциран подход - материални помощи и стимули свързани със задължения.

Разбира се, ако този Синдикат бъде оставен да се себеорганизира резултатите най-вероятно ще са само отчетени. Както се познаваме.

Впрочем задължително към това трябва да се включи и църквата. Дори и с материална помощ.

вторник, 27 септември 2011 г.

Катуница и "Революционната ситуация"

Всичко това може и да е вярно, но не бива да се забравя, че България много рядко е в съзидателна позиция. С цялата условност, мъка, престъпност и грозота последните години бяха период на една четвърт вдигане на националния ни доход...И може би, тъкмо затова, пак е дошло време да се разрушава.

Въпрос: ТИ КЪДЕ СИ В ТАЗИ "КОНЮНКТУРА"?

сряда, 21 септември 2011 г.

Бойко Борисов надмина себе си

http://www.bnews.bg/article-35242
"Дори когато не е съгласен с нещо, той мотивира своя отказ.

При него хубавото е, че той има душа. И когато нещо не е съгласен или не му харесва, той буквално си го казва, но го казва с нормален тон. Росен Плевнелиев има много по-дългосрочен поглед. Той вижда по-далеч от мен и има възможност да гради стратегия за 2020-2030 година. Уникално добре развита мисъл в перспектива има той”, посочи още Бойко Борисов."


Наистина, каква разлика с българските политици, които познавахме досега. Гова е откровеността на силния, открит и горд с това, което е, човек. Колко от тези, които го спрягат като прост могат същото??!!

вторник, 20 септември 2011 г.

Симптоматично

Цитирам това мнение от BNEWS:
http://www.bnews.bg/article-35212

на един истински "десен" избирател, който има претенция да е от интелигенцията,
за да "разбиранията му", които обясняват защо за възстановяването на България
няма да може да се разчита нито на "десните" нито на "интелигенцията".



"arhar - 15:53, 20 сеп

Не знам кво изследват, ама с кой се срещна и заговоря всеки псува боко и цоко...сите гласували за тех се проклинат и се канат никогиш вече да не гласуват за мутро-милиционери ..... па ша видим, иде му края на есен....
А иначе рейтингът на Боки и Цвики расте правопропорционално на парите, които е получил „социолога“ от ГЕРБ за да им повдигне меките пишк"

Перспективи Десницата гасне, неусетно почти

Перспективи
Десницата гасне, неусетно почти
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10128§ionid=5&id=0001102

Вече колко години настоявам и предлагам да се приложи проектът "Демокрация в действие". Тъкмо от него ще се роди и конкурс за Нов десен проект.

Безпристрастност на съдилищата и независимост на съда

Задачата на новата президентска двойка


13-ти сме по икономическа свобода в ЕС
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1046612

....

"Най-проблемната област си остава "законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост", като тук бележим спад през годините - резултатите по индикаторите "безпристрастност на съдилищата" и "независимост на съда" са много ниски."

....

събота, 17 септември 2011 г.

Кандидатурана на Плевнелиев за президент

Като знам какви претенденти за перфектното сме българите Плевнелиев не е в никакъв случай перфектния кандидат ( той и проф. Вучков го нерече "кандидат от немай къде", имайки предвид сигурно, че има интелектуалци като него които са визионери и имайки предвид, че познаването на културата и изобщо фактогрофията й е нещо достатъчно за случая )...И все пак е с пъти по-добър от всеки от тези, които ще се състезават, както и по-добър в пъти от досегашните...И не само това - време е, докато намерим перфектния, който ще бъде и избираем, да видим какво може един човек, който е в пъти по-добър от досега предлаганите и упражнилите се.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Съпричастността на интелигенцията

Само да не повтаряме и грешките на интелигенцията от времето на соца, когато "практически невъзможното" и ситуацията "налагаше" да си в позицията на отвращението. Което се изразяваше в "дестинге позицията", винаги ти над всичко ( и най-много с някоя презрително-иронична забележка докато си пиеш гроздовата )...

И имам право да го кажа, тъй като тогава агитирах тези същите, ако ще с демагогия, но да не оставят всичко на "самотека" на комунистите и най-вече на имитаторите им.

Плевнелиев - позитивната нагласа?

Аз бих искал да обърна внимание на тези, които имат потенциал, като г-н Сугарев да се обърнат към градивното.


Ето днес какво казва Плевнелиев:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1034923

"- Не ви ли липсват вече магистралите? Борисов ви забрани да ги наглеждате, освен ако не дойде еврокомисар.

- Отсега декларирам, че ще наблюдавам много внимателно прогреса по националните приоритети и ще бъда коректив. Ако стана президент, ще задам още много приоритети като образование, високи технологии, културно и духовно развитие, туризъм, дългосрочна икономическа стратегия и фокус върху индустрии с добавена стойност. Ще работя за качествена бизнес среда, която да се базира на работещи институции и справедливо правораздаване. Всяка партия, всеки лидер, всеки академик ще е добре дошъл. Защо да не поканим и най-големите умове на планетата? Както Стив Ханке помогна като съветник на президента Стоянов да имаме сега стабилен банков сектор."

Наистина има нужда от борба, от подчертаване на приоритетите - в манталитета, рушен и неизграждан с десетилетия, в популяризинаре и настояване за спазване на правила и закони, в обучение на всички и най-вече на идващите поколения в спазването на правила, в участието на всички по контрола на правила...

петък, 9 септември 2011 г.

Плевнелиев - съучениците му за него

http://bnt.bg/bg/news/view/59704/portret_na_rosen_plevneliev


Росен Плевнелиев завършва средното си образование в Природо-математическата гимназия в Благоевград. И учители, и съученици го определят като лидер още от тийнейджърските му години. Признават, обаче, че има два недостатъка - че е много умен и скромен.

Математик с награди от олимпиади и национални състезания, почтен, добър, огън човек. Така определят Росен Плевнелиев бившите му съученици и разказват, че не пропуска срещите на випуска. Не пропуска да отдели време на всеки, а в разгара на купона грабва китарата и ги води към младостта с песните на Бийтълс.

Людмила Борисова - съученичка: - „Той и досега не се е променил, защото винаги е бил дързък, смел, с изключителна ерудиция, чувство за отговорност и духовни ценности, обичаше много да контактува, да помага и целия клас го обичаше - 11 г. клас."

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Какво е полезно?

Борисов се отърва от опасен конкурент
http://frognews.bg/news_38560/Borisov_se_otarva_ot_opasen_konkurent/

Д-р Йохана трябва да си оправдае парите, които взема и по този случай се е опитала да представи някои свои мнения и доста "свободно" е написала за отърваването....

Ясно е че в случая Борисов избира оптималното за България, а не най-удобното за него, тъй като най-вероятно Плевнелиев, като по-модерен човек и далеч от властта,да излезе доста по-силен след 5 години. Не изключвам варианта, при успех, който предполагам, двамата да си сменят местата. Което в никакъв случай не бива да се смята, че не им е хрумвало.

Странно ми е че доста хора, включително външни наблюдатели подценяват ума на Борисов, който няма да му позволи да стане жертва на егото си.

Плентелиев - "политичиски опит" и "ми нисна"

Много забава има в локумите около избора на Превнелиев за кандидат президент - "иска се политически опит" или "писна други да решават кой да ни управлява"....

Под първото сигурно се има предвид "политическия опит" на измекярчетата, които могат да договарят съсипията на държавата като се започне от тройни коалицийки, замрежване на цялата законова и съдебна система, превръщане на всяко държавно дело в източване и крадене...

А пък за "писна ми" - лично не си спомням, а си спомням от доста десетилетия, да не ми е било писнало...И какво от това...Тези, на които им е писнало си показаха яловостта, а това дали наричаме избора на честен човек, човек способен и човек разбрал как и защо Германия функционира, който върши фактическа работа - назначение, е добре, но нека се изразя равносилно на "писна": все ми е едно е дали го наричаме "кукла" ,"назначен" или ....важното е да бъде избран. Нещо, в което вярвам и се надявам.

Плевнелиев - "Стратегически център"

http://www.standartnews.com/news/details/id/115164/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%3A-%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%2C-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5

"Ако спечеля изборите, искам да разширим хоризонта пред гражданите, пред българската икономика. Да зададем една много ясна посока, да начертаем пътя, който да бъде работещ, и да го спазваме. Президентът трябва да изгради националната визия на България”, каза Плевнелиев в интервю за БНР.

Според него президентството трябва да се превърне в стратегически център за национални приоритети и постигане на съгласие по тях. Той беше категоричен, че България не може на всеки четири години да рестартира от нулата. "Страната има нужда не толкова от хаотичните ежедневни отигравания на ситуации, а от последователни усилия на много партии, на много правителства, дори на поколения, за да можем да изградим най-важното – репутацията и нашето бъдеще", допълни Плевнелиев.

сряда, 7 септември 2011 г.

Специално напомняне за българското Гражданско общество

http://frognews.bg/news_38529/Inache_Balgariia_e_edna_hubava_strana/
Юрген Рот

"Гражданското общество означава демократично участие в процеса на вземане на всички важни решения. Именно това не се случи в България, не се случва и до ден днешен. Вземете напр. медиите, които са контролират от отделни лица със силно политическо влияние. Свободни медии се срещат рядко, предимно в София. В останалите части на страната такива няма, защото зависимостта е по-голяма, страхът е по-голям, журналисти биват уволнявани заради критични информации и т.н."

....


"Да - България е една хубава страна, с много образовани и интелигентни хора, които обаче бягат в чужбина, защото у дома нямат никакъв шанс. Бягат, защото в България са потиснати и разочаровани от развитието. Като цяло България има голям потенциал, много по-голям от всички останали източноевропейски страни. Но за огромно съжаление този потенциал постепенно умира."

Плевнелиев и дневният ред на институциите

Аз лично съм доволен от избора на Плевнелиев за кандидат президент, а и фактически за президент... Обеща че "Като президент ще работя за това всички български граждани да определят дневния ред на българските институции“...В най-скоро време ще проверя това обещание.


ПП. Чудя се също как така на ДСБ и СДС не им стигнаха толкова години да потърсят нещо различно от собствените си пъпове за нови лица.