вторник, 24 април 2012 г.

Дебат за стратегическите приоритети


Плевнелиев иска дебат за стратегическите приоритети
Съветът за развитие на регионите ще търси консенсус по шест ключови
направления: транспортна инфраструктура; техническа инфраструктура във водния сектор; електронното управление; енергийна ефективност и жилищна политика; създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации; конкурентоспособност на малките и средни предприятия. Те ще се финансират от Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие за следващия програмен период 2014-20 г. Росен Плевнелиев отново открои енергийната ефективност като важна тема:

 Или:

1. транспортна инфраструктура
2.техническа инфраструктура във водния сектор
3.електронното управление
4.енергийна ефективност и жилищна политика

5.създаване на предпоставки за балансирано градско развитие и иновации

6.конкурентоспособност на малките и средни предприятия.

Прави впечатление, че направленията на програмата касаят изключително и само технократски общественото развитие. В този аспект, доколкото съм запознат, концепцията за електронното правителство и управлението не са стигнали до единна технология ( например семантична единност на цялата система ). Което я обрича да бъде изградена, ако изобщо, "на парче" и без перспектива да бъде развивана рационално в бъдеще.


По отношение развитието на човешките ресурси изключително внимание, сили и средства  трябва да бъдат отделени за въвеждане на ред в ромските общности и изобщо възпитанието, което касае най-вече:
1.контрол по отношение на посещение на училищата от най-ранна възраст
2.самоуправление и поддържане на ред и хигиена


В програмата липсва нещо изключително важно, "носещо" и  с дефицит у нас - управлението на системи касаещи гражданското общество, като подсистеми на електронното правителство,  и  контролна функция по отношение на управлението на държавата и съдебната система, нарушаването на законите,  корупцията , нередностите в морален и материален аспект, поемане на инициативи, създаването на механизми за стимулация на гражданската активност свързано с резултатите..

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/04/18/1810286_plevneliev_zapochna_debati_po_shest_prioriteta_za/ 

0 коментара:

Няма коментари: