сряда, 23 май 2012 г.

Пътят е далеч, а пътеката не е извървяна

От години се оплакваме, че инициативите откъм специфично българското гражданско общество, не търсят и не намират нито хоризонти, нито пътища за бъдещето ни. Идеалът се е запрял на постигнатото от развитите демокрации. Което ако има за модел  някоя скандинавска страна, например, няма да е грешка, но обезателно е химера, предвид липсата на пресечна точка на съответните ни коловози.

Разбира се и "елементарните" и "цивилизационни" проблеми, които стоят пред обществото ни, не дават основание за планиране на обществени инициативи извън тех-паркове, инфраструктура, производителност и/или финансова стабилност.

И все пак ако си спомним, че културата не са театрални постановки и "идеите" и "мненията" в театралната гилдия, и демокрацията не е само производство на все повече потребление и печалби, а и въпроси свързани със собствеността, най-вече върху собствения интелект и сили, както и конституционното право на този интелект и сили върху съответната идеална част на собствената държава, би трябвало поне да се опитаме да го артикулираме....А защо не и някой да го обяви като партийна програма. 

Няма коментари: