четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Предупреждение за технологичeн тоталитаризъм

В представяните, най-често превеждани набързо, статии от немскоезичния свят се опитвам да изместя стандартните български "наблюдения" върху морала, манталитета, навиците, общочовешките категории и традиционните "дискусии" с  цел отслабване на стресовете и повредеността от неистините, фалша, изостаналостта и лъжата представяна за истина, като ще се опитвам да очертая посоките на някакво по-различно от сегашно "възпитание".

EU-Parlamentspräsident warnt vor technologischem Totalitarismus


Президент на ЕС парламента предупреждава за технологичeн тоталитаризма 

02.05.2014 · Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреждава че  свободата и демокрацията е застрашена от тоталитарните тенденции в информационното общество. В статия за F.A.Z. ( Frankfurter Allgemeine Zeitung ) той призовава за общо разбиране на технологичното развитие.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди за една  драматична загуба на свобода  чрез цифровизацията във всички области на живота. 

Настина той не смята че това широкообхватно, бързо и прогресивно технологичо развитие има "културно песимистични измерения", но смята че политиката и обществото трябва да са наясно, че са изправени пред една "епохална промяна", пише...schreibt der SPD-Politiker und Spitzenkandidat der europäischen Sozialisten für die Europawahlen in einem Beitrag für die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ние все още продължаваме, казва Шулц, да работим със съществено влязла в употреба нова технология, но не и с  „тотална политическа воля". Свързването на ,big data‘ ( големите данни ) или  страстта за натрупване и събиране на данни от частни лица и държавата с ,big government‘  ( голямо правителство  ), т.е. истеричното заобикаляне на сигурността, може да акустира в  анти-либерално, анти-социално и анти-демократично общество. Това означава, че трябва да се  намери една политическа форма на информационното общество.

Не просто обусловена консумация

Ако гражданите деградират до търговски обекти, които са гледани от държавата с подозрение " се получава "опасна връзка между неолиберализма и авторитарната идеология." Шулц подчертава, че дигиталната революция представлява едно подобно   политическо предизвикателство за хуманизиране на техническото развитие каквото беше индустриализацията през 19-ти век. Както и по онова време сега е необходимо едно социално движение, което да "постави непрекосновеността на човешкото достойнство в центъра на своето осъзнаване и което няма да позволи човекът да дегенерира до прост обект".

Чрез една  мъдра икономическа политика това движение трябва също да гарантира, "че ние в Европа поддържаме връзка с технолигиите така че да сме извън зависимостта и контрола на днешните дигитални големи сили, независимо от това дали са национални държави или глобални корпорации" Шулц предупреждава човекът да се възприема само като детерминиран консуматор.  Става дума за "защитата на нашите основни ценности в 21 век ".


Близки линкове:







Можем ли да осмислим дигиталната революция в аспект на, независимо от усилията на тъмните сили, промяната, която идва?

Дали представяният многократно от мен проект -  колкото и на пръв поглед утопичен, особено в план пълния обществен и икономически  блокаж на съвременна България - може да допринесе за използването на дигиталната революция да демократизирането, подреждането и възхода на страната ни?

http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

Няма коментари: