неделя, 29 март 2015 г.

Борисов за умниците



Кабинетът намерил "правилната вакса" срещу контрабандата

"Говорихме си с мъжете министрите, че ако действително решим да направим жена-президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал в предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние другите сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата", коментира Борисов.

вторник, 24 март 2015 г.

Електронното гласуване?

Основата за електроннотото гласуване и за 

"подробностите" около него, за които все още не 

се дискутира е така нареченият бонитет - надеждност. 

Всеки има право да гласува, но електронно само тези с 

определен бонитет. Постигнат чрез обективни, 

предварително поставени, критерии. Например ако в 

една община над 80% са либерали или Гербери няма

право да гласува електронно.

Богомилите. Изключително интересна лекция.

неделя, 22 март 2015 г.

"Доктрината"? За нов национален глобален проект?


Илиан Василев


Присъединявам се към всички представени от г-н Василев разсъждения и заключения.
Ще се опитам да представя малко или повече опростени и практически насочени елементи по въпроса за:


необходимостта от национална доктрина, за визия за националното развитие, за общи цели, които да ни обединяват и вместо да си неутрализират взаимно, да синхронизират личните ни усилия, ресурси и въжделения.“


На първо място нека спомена няколко факта.
1.Разлика в качеството на труда, както в личен така и в обществен план ( дисциплина ) между България и съседите й Румъния и Сърбия, което чертае и разлики в производителността на труда. Това включва, разбира се, качеството на труда на управление, съдебна система , здравеопазване, правоохранителност, и изобщо институционална.
2.Един скорошен факт – и в България и в Сърбия предходното лято имаше наводнения. Компенсациите в България за пострадало семейство беше около 350 лева, в Сърбия, където националният доход на глава от населението е по-нисък от този в България, на семейство компенсациите са около 3000 евро. Ясна е диспропорцията в преразпределението ( отклонение - административни и нерегламентирани загуби).
3.В България държавните служители към общия брой на работещите е 28%, което е типично само за няколко северно европейски страни, със съвсем друга дисциплина и отношение към обществото.

4.Проблемът с изключително изостанали културно, битово и образователно огромни маси наши сънародници.
5.Проблемът, че колкото и добра „доктрина“ или „план“ да имаме по горните причини, но не само заради това, с настоящата „инфраструктура“ няма да могат да се осъществят и приложат.
Или по точно този който внедрява „доктрината“ или „плана“ независимо, че трябва да се опитва да спечели част или цялата политическа система, или сам той да е политическа партия той трябва да търси основата на движението си на първо място всред активните граждани от най-малкото до най-голямото населено място. На базата на общите задачи, солидарността, демокрацията, взаимопомощта, но и на базата на контрол и отчетността на тази дейност, което се дава като възможност от съвременните технологии – информационни системи в Интернет – като основа може да послужи Есграон ( лично имам разработки по въпроса от години )
Ето някои прости и реализируеми предложения:
Преразпределение по държавния бюджет чрез „Калкулатор“, който се реализира на базата на - пропорционално на средноевропейските разходи по страни и по пера като проценти от националния доход.
От спестените ( или планирани след точни изчисления в план повишена производителност ) пари всеки пълнолетен български гражданин получава месечно например 200 +- X лева. ( може да се прецизира за високи заплати и пенсии )
За държавните служители тези пари или част от тях ще служат за обществените осигурявания, които в момента се дават от държавния бюджет.
За социално слабите и безработните част от тези пари ще бъдат внасяни за здравни и трудови осигуровки.
Срещу получаването на тези пари бенефециентите ( гражданите ) ще бъдат задължени да спазват ред правила, които в момента са само на теория. Изискуемите за спазване могат са и правилата по „доктрината“ или „плана“.
Нарушението на правилата или престъпленията, ще рефлектират върху това дали ще се получават парите или ще се удържа част от тях. Ако е възможно така зависими материално системата за контрол би могла да е максимално стриктна ( модел Сингапур ).
Контролът ще се извършва чрез информационната система, активните граждани и прости правила. Всеки контролиращ или личност за която се подава сигнал ще има ниво на надеждност – няма да се стига до неработещите и бавни съдилища, а ще се ползва информационната система и проверка на достоверност на информацията, както и обективност въз основа на демократичността от една страна, и независимост от човешка намеса заложени в информационната система решения.

Гражданите, които са социалните бенефециенти имат насрещни задължения срещу спазване на правила на съвместен живот, профилактични здравоосигуритилни мерки, но и известни трудови и социални задължения.

(c) 21.03.2015 Венцеслав Йонков

четвъртък, 19 март 2015 г.

ДЪРЖАВНА ЗАЕТОСТ В БЪЛГАРИЯ

Новото ляво?



Тома Биков: БСП изчезва, Зелените и „Протестна мрежа” са новите опоненти на дясното

Политологът и съосновател на Института за дясна политика в обширно интервю за Vevesti.bg


Че БСП, без идеология, дори и по отношение на кооперативната и държавната собствености, камо ли за нещо фактическо, загива е ясно. По отношение на Протестна мрежа и Зелените, с цялата ми симпатия, бих казал, че на държавно ниво са изключително рехави и няма да имат роля...Поне докато не осъзнаят, че всъщност са малко или повече една елитарна и дори компрадорска ( с нивото си на материален и културен живот и близко до стандарта и парите на големите градове ) прислойка...И докато не осъзнаят че вързката и защитата на идеологиите им и политиките им пред най-бедните слоеве, масата от населинието е нещо без което не може,



Впрочем, като казах за безнадеждността на лявата "идея" на БСП, и тъй като мисля, че сме се виждали с Тома, нека кажа и няколко думи за дясното...И то ще е наникъде по популярност и връзка с народа ( независимо че заявените политики около съдебната система, здравеопазването и т.н. са изключително важни - но и заради тежестта, както и заради конюнктурана в България тежко и бавно направими, а и работещи в бъдещето )...И не е ли време десните "институти" , " клубове" и "инициативи" да направят някакъв конкурс или диспут на по-очовечени и директно разбираеми идеи...Пример Орбан. Колкото и нееднозначчен.

вторник, 17 март 2015 г.

Авторът на един от най-великите исторически романи, Алексей Толстой:



Взето от Фейсбук, блога на Lachezar Kosev

https://www.facebook.com/lachezar.kosev?fref=nf


"Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има своите корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целият западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и заклет враг на Европа."
Алексей Толстой

неделя, 15 март 2015 г.

Опорните точки поръчани от Москва




Илиян Василев разкри заговор за дестабилизиране на правителството по три пункта


Поръчението от Москва е да се разклати правителството, твърди бившият ни посланик в Русия


В три основни пункта ще бъдат съсредоточени усилията по дестабилизацията на кабинета. Това твърди бившият посланик в Русия и политически анализатор Илиян Василев. Той излага тезите си в профила си във Фейсбук.„Усилията по дестабилизация на правителството ще бъдат съсредоточени върху три основни опорни пункта:

1 - тезата за преяждане на РБ с власт - не особено сложна конструкция, която цели да изолира ГЕРБ от РБ и така да попречи деконструкцията на модела#Кой. За съжаление в РБ някои лидери не съзнават посредствените си действия. Атаките срещу РБ ще се засилват и в контекста "реформатори, които не реализират реформи". С малки изключения, това е вярно.

2 - тезата, че Патриотичният фронт са екстремисти националисти. Това също не е трудно да се развие като тема, още повече, че националистическото говорене, което е генетичен код на ПФ, предполага по-ярко говорене. Ще направят добре, ако не наливат "масло" в стратегията на ДПС да приобщава ромите и българомохамеданите. Именно ПФ трябва да говори за стратегия за интегриране на ромите, а не да ескалира отрицателните прилагателни към малцинствата.

3 - след посещението на Калфин в Москва - бъдете сигурни, че АБВ ще потърси възможност да напусне коалицията или да увеличи цената на своята подкрепа.

Не се заблуждавайте - поръчението от Москва е да се дестабилизира това правителство или в най-лошия случай изолира от РБ и насочи към по-безопасна схема с подкрепа на ДПС и АБВ.

За голямо съжаление сигналите от Москва съвсем не са за промяна в политиката на Путин, напротив. Скоро ще разберете”, прогнозира Василев./БЛИЦ

събота, 14 март 2015 г.

Ромски кооперативи

Владо Каролев Фейкбук 14.3.2015

Най-много обичам изявления на министри и пишман-анализатори, че преди да се прави нещо от гражданите, трябва политиците и държавната власт (маскирани по-благовидно под "държавата") да има цялостна визия. Я един кратък исторически преглед:
1. Държавната власт нямаше цялостна визия за IT индустрията -> днес сме в топ 3 на най-бърз интернет в света, световен хъб за аутсорсинг и IT индустрията дава най-високата заплата в страната. 
2. Държавната власт нямаше цялостна визия за катераческите стени -> днес Уолтопия на Ивайло Пенчев е номер едно в целия свят, като хем продава най-скъпо, хем продава и най-много.
3. Държавната власт имаше цялостна визия за туризма, но не му я наложи -> днес туризмът формира 14% от икономиката, без значение дали всичко в него ни харесва или не. Проблемите и в този сектор по-скоро идват от неспособността на държавата да си изгради адекватна инфраструктура и забраните на частния сектор да си изгражда собствена инфраструктура.
4. Държавната власт имаше цялостна визия за енергетиката -> днес енергетиката ни е почти колабирала, а безпомощни политици и популисти си мият ръцете с частни дружества на нейния вход, в които я отива 9% от сметката, я не. В топлофикационния сектор пък е цялото чиновническо войнство да удържи бизнеса на няколко съмнителни дружества и де факто фалиралата държавно-общинска Топлофикация София срещу възможността световни лидери като Далкиа в Топлофикация Варна да разширят бизнеса си и да предложат по-добри услуги.
5. Държавната власт имаше цялостна визия за водоснабдяването -> днес едно от малкото нефалирали ВиК-та е частното в София, почти всички останали са катастрофирали.
6. Държавната власт имаше цялостна визия за пенсионната и здравната системи -> днес и двете са почти фалирали, а за малко да унищожим и спестовния елемент, който е единствената мъждукаща надежда младите българи да получават пенсия, която да стига за нещо повече от пакетче семки и билет за автобус до центъра, където ще има партиен предизборен концерт.
7. Държавната власт имаше цялостна визия за образованието -> през последната седмица си направих социалния експеримент да питам всеки 12-класник, когото срещна колко негови съученика заминават за чужбина. Нямаше нито един отговор, който да е под 40% от класа.
Така че, много моля всички, задръжте си цялостните визии за вашия дом, блок и фирма. Да си комунист не означава да членуваш в БСП, а просто да вярваш, че някакви чиновници могат да планират твоя или живота на децата ти по-добре от тях самите и да им наложат плана с полицейска бухалка



Г-н Каролев е абсолютно прав. В държави, в които  общесвеният морал не
е преминал през цивилизационния период на северна Европа - най-общо
казано - държавата и нейните "инициативи" са пагубни. И все пак остава
въпросът - при толкова много дефиците в страната - например циганската
безработица, бедност и необразованост и оттам високата престъпност и
смъртност как една частна инициатива, при явната държавна 
неспособност, може да реши проблема....Особено като се има
предвид, че там на пръв поглед няма да има печалба... И не е ли например
работа на икономическото министерство да инициира, ако щеш на база
публично-частна инициатива например създаването и управлението на
ромски кооперативи? 

петък, 13 март 2015 г.

Тибетец и принципите му!!!!!!!!!!!



Тибетец побърка света на бизнеса с 200 принципa на успеха! Всяка сутрин се смей по 5 минути пред огледалото, препоръчва монахът


1. Спи по-малко. Това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ти по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве. В продължение на 21 дни опитвай да ставаш с 1 час по-рано и така ще си изработиш мощен навик. ПОМНИ качеството, а не количеството на съня е важно. И само си представи да имаш 30 часа повече месечно, за да се отдадеш на важни за теб неща.
2.  Всяка сутрин отделяй по един час за занимания за личностно развитие. Медитирай, визуализирай деня си, чети вдъхновяващи текстове, за да се настроиш, слушай мотивиращи записи или чети стойностна литература. Използвай това време, за да настроиш и енергизираш деня си за един наистина ползотворен ден. Гледай изгрева поне веднъж седмично или излизай сред природата. Доброто започване на деня е чудесен начин за себеобновяване и лична ефективност.
3.     Не позволявай нещата, които са най-важни за теб да остават последни в списъка.Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.
4.    Използвай метода на ластика, за да изчистиш ума си, така че да можеш да се фокусираш само върху добрата страна на нещата. Сложи ластика на китката си. Всеки път, когато негативна източваща енергията мисъл се появи в главата ти, изтрий я с дръпване на ластика. Със силата на навика, мозъкът ще асоциира болката с негативното мислене и скоро ще имаш силно позитивни мисли.
5.      Винаги отговаряй на телефонните обаждания с ентусиазъм в гласа и покажи на обаждащия се, че цениш обаждането. Добрите маниери при говорене по телефона са съществени. За да придадеш важност се изправи прав. Това ще внуши увереност на гласа ти.
6.      Дръж в портмонето си листчета заедно с химикалка или молив, за да си записваш идеите, които ти хрумват. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.
7.      Отделяй всяка неделя вечер за себе си и спазвай строго дисциплината на този навик. Използвай това време, за да планираш седмицата си, за да визуализираш срещите си  и каквото искаш да постигнеш; да четеш нови материали и вдъхновяващи книги, да слушаш успокояваща музика и просто да релаксираш. Този навик ще ти служи като котва, която те държи концентриран, мотивиран и ефективен през предстоящата седмица.
8.      Винаги помни, че ключът към качеството на твоя живот, е качеството на  общуването ти. Това означава, начинът, по който общуваш с другите и по–важното, начинът, по който общуваш със себе си. Това, върху което се концентрираш, е това, което получаваш. Това е фундаментален природен закон.
9.      Дръж на целта, а не на резултата. С други думи прави нещата, защото ти харесва, защото ще помогне на някого или ще бъде ценен опит. Не го прави за пари или признание. Те ще дойдат от само себе си. Това е пътят на света.
10.    Всяка сутрин се смей по 5 минути в огледалото – Стив Мартин го прави. Смехът активира много полезни вещества в тялото, които ни правят щастливи. Смехът също балансира тялото. Смехотерапията се използва за лечение на хора с различни неразположения и това е прекрасно средство срещу превратностите на живота. Докато средното 4 годишно дете се смее 500 пъти на ден, средният възрастен е щастлив ако се смее 15 пъти на ден. Възроди навика си да се смееш, това ще донесе много повече радост в живота ти.
11.    Запали свещ до себе си вечер, докато четеш. Това е много успокояващо и създава прекрасна атмосфера. Превърни дома си в оазис сред безумния свят. Запълни го с хубава музика, книги и приятели.
12.    За да повишиш концентрацията си и способността да се фокусираш, брой стъпките си, когато ходиш. Това е особено силна техника. Докато вдишваш дълбоко направи 6 крачки, задръж въздуха за още 6 крачки и издишай на следващите 6. Ако 6 стъпки са прекалено много за дишането ти, прави го така че да се чувстваш добре. Ще се почувстваш буден, освежен, вътрешно спокоен и съсредоточен след това упражнение. Толкова много хора си позволяват мислите им да са изпълнени с ментално дърдорене. Всички добри изпълнители оценяват силата на тихия, бистър ум, който се концентрира силно върху всички важни неща.
13.    Научи се да медитираш ефективно. Мозъкът по принцип е много шумна машина, която иска да скача от един обект на друг като отвързана маймуна. Трябва да се научиш да го сдържаш и дисциплинираш ако искаш да постигнеш нещо съществено и да си в мир. Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.Мъдреците на запада се възползват от облагите на медитацията от 500 години.
14.    Научи се да бъдеш спокоен. Средният човек не прекарва дори 30 минути месечно в тишина и спокойствие. Развий умението да стоиш тих, наслаждавайки се на силата на тишината поне по 10 минути на ден. Просто мисли за важните неща в твоя живот. Мълчанието наистина е злато. Както един Дзен учител казва, то е пространството между пръчките, което поддържа клетката.
15.    Усили силата на волята си ; това е една от най-добрите програми, в които можеш да инвестираш. Ето някои идеи как да засилиш волята си и да станеш по-силен човек:
1) Не оставяй мислите ти да се реят като лист хартия на вятъра. Работи усилено, за да ги държиш фокусирани през цялото време. Когато правиш нещо, не мисли за нищо друго. Докато отиваш на работа брой колко крачки си направил докато стигнеш до офиса. Това не е лесно, но умът ти скоро ще разбере, че си му хванал юздите, а не той твоите. Накрая умът ти трябва да стане спокоен като пламък на свещ в ъгъл, където не става течение.
2) Волята ти е като мускул. Първо трябва да се упражняваш и тогава да напрягаш, за да укрепне. По необходимост това включва малко болка, но бъди сигурен че подобренията скоро ще са налице и ще докоснат характера ти по най-позитивен начин. Когато си гладен, изчакай един час преди да ядеш. Когато работиш над трудна задача и умът ти те подстрекава да вземеш последния брой на списанието за кратка почивка или да отидеш да поговориш с приятел, обуздай импулса. Скоро ще можеш с часове да оставаш точно концентриран. Сър Исак Нютон, един от най-великите физици, които познава света , веднъж казал : “Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл “. Нютон имал забележителна способност да седи тихо и да мисли в продължение на много дълго време. Щом той е развил това умение, значи и ти можеш.
3) Може да изградиш волята си като контролираш отношенията си с другите. (Използвай правилото 60/40 = 60% от времето слушай и говори едва 40%).Това не само ще те направи по-популярен, но и ще помъдрееш, защото всеки ден, всеки човек, който срещаш има на какво да те научи. Контролирай и импулса да клюкарстваш или да съдиш някого, който според теб е направил грешка. Спри да се оплакваш и развий весела, жизнена и силна индивидуалност. Така ще повлияеш и на останалите.
4) Когато в съзнанието ти проникне негативна мисъл веднага я замени с позитивна.Позитивното винаги доминира над негативното и твоето съзнание трябва да е в състояние винаги да мисли позитивно. Условия за процеса на негативното мислене са създадени от натрупани отново и отново негативни модели. Отърви се от всички ограничения и стани мощно положително мислещ.
16. Постарай се да бъдеш весел през целия ден.Полезно е не само от гледна точка на физиката, но разпръсква напрежението в трудни ситуации и създава отлична атмосфера където и да си. Скоро беше докладвано, че членовете на племето Припичаян от Южна Амерка имат специален ритуал: стават през нощта, за да си разказват вицове. Дори тези, които спят дълбоко, се будят, за да се посмеят и после заспиват за секунди.
17.    Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.
18.    Поддържай връзка само с позитивни, концентрирани хора, от които можеш да се учиш и които няма да  източват енергията ти с оплакване и скучно отношение. Като развиваш връзката си с такива хора, отдадени на постоянно развитие и преследване на най-важното, което може да предложи живота, ще имаш голяма компания по пътя към върха на която и да е планина, която решиш да изкачиш.

Японския учен Масару Емото, доказа, че под действието на нашите мисли водата изменя структурата си и има „памет”.



Сензационно! Откриха как да отключат ясновидските способности у всеки



Това, че мисълта и думите са материални, неведнъж е потвърждавано експериментално. Опитите на японския учен Масару Емото, например, доказаха, че под действието на нашите мисли водата изменя структурата си и има „памет”. В основата на мирозданието лежи единна вибрационна честота, способна да пренася нашите емоции на окръжаващите предмети, в това число и на водата. Явно думата не е просто звуково изражение на определен предмет на мисълта, а количество енергия, благодарение на която се наблюдава въздействие.

понеделник, 9 март 2015 г.

Стивън Хокинг сензационно: ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА!

Пак за морето, което не познаваме



Има ли живот в други измерения



Според смела хипотеза, предложена преди повече от 50 години от Артър Едингтън, времето е едномерно само в близка до нас област на Вселената. Възможно е, според Едингтън, в някои много отдалечени от нашия свят райони, то да се окаже не едномерно, а например, двуизмерно, т.е. там, за да се определи даден времеви момент, са нужни две числа, а не едно.
Наистина, защо пространството има три измерения, а времето е само едномерно? Може би ние просто не сме се научили да различаваме обемността му и не подозираме за нея, както ни е трудно да разпознаваме дори триизмерността на пространството. За проблемите около представянето на размерността на пространството се разказва в Четвъртото измерение - флатлендерите (плосколандците), живеят в една равнина и неподозират за съществуването на 3-то измерение. Дали и ние просто нямаме сетива или тренирани усещания за по-високите измерения на времето?
Възможно ли е нашият свят с цялото му материално съдържание да се движи по продължение на някаква времева траектория, по която отчитаме своето време? Интересно е, дали може да се прехвърлим по друга времева траектория и каква енергия ще е необходима за това? Тези идеи може да ви се сторят доста луди, но много нови идеи във физиката отначало са изглеждали "луди" ......

неделя, 8 март 2015 г.

Шлиферите, дереджето и общото безхаберие.


Отнесени от шлифера

Хубави истории за шлифери, но нека припомним същественото:

"Алекс Сърчаджиева: Незнам защо съм се родила в тая скапана държава"

"Гимназист от Благоевград: Ако Левски беше жив днес щеше сам да се обеси"

ПП.1. Това не означава, че човек не може и не бива да прави разлика между възможното и полезното днес - в случая настоящото правителство, и алтернативите му.

ПП.2.Колко пъти трябва да напомняв на Славея, на Едвин, на Огнян Минчев че е време за конкурс за проекти по оправянето. Shame on you!