сряда, 15 юли 2009 г.

Пример-способ за излизане от кризата

Може би сте забелязали, че от години съм се посветил да сея :grin: идеи, които могат, евентуално, да помогнат на бедната ни страна. Повечето от тях съм "публикувал" в Медияпул и изобщо в Интернет. Може и да е била ненужно, може и да е било наивно :grin: , но посещенията там бяха много и дори продължават. Затова и реших, сега, когато има евентуални опции за внедряванията им да започна да ги събирам на едно място. Започвам с нещо, на пръв поглед изключително просто, от 2007 г.

Чет Ное 08, 2007 4:53 pm
Заглавие: Пример-способ за излизане от кризата


Години наред споделям тук идеите си. Повечето от тях, сигурно, не са извънредно ценни, но други помагат на незрелия да съзре видимото за по-патилите или пък провокират ума на умните, но без опит, така че и те да пробият завесата...С една дума, както през далечната 2003 години се разбрахме със siccor, който тогава имаше друг псевдоним, става дума за просвещение в България. В това просвещение основната дума е ТРАЙНОСТ, колкото и това да няма значение и изобщо практически смисъл, каквото и да сториш.

С един прост пример и кратък "Ръководител за подобряване движението по улиците" в София искам да онагледя идеята си.


Всички днес сме свидетели как все повече хора и коли в София създават ежедневно все повече хаос и все повече задръствания. Свидетели сме на все повече произшествия и на все повече загуба на време. Което си е направо път към по-ниската производителност - ще рече не можем и да искаме да имаме ръст на доходите ни, съответен с усилията ни, да не говорим желанията.


В същото време е ясно, че правителството, в тези им състави и с тези "изпълнители" - меко казано, неспособни - ще могат да направят нещо.

Какво ни остава освен да повикаме неволята. Също като тримата братя и лозето ние трябва да си го прекопаем сами.

Наистина много трудна и дори на пръв път невъзможна задача. Да. но не. Между нас има и мислили и съпричастни хора / такива като мен /, които имат идеи как това да стане...Сигурно и между вас има такива. Заповядайте! Научете ближните си сънародници какво да сторват, че да живеят по-добре.

Ето няколко правила при каране на кола, които могат аналогично да се приложат и в другите области.

1.За спазването на правилата на движение, няма да говоря, защото е ясно. Знам също, че почти никой не ги спазва. Затова, ако например правите дневно n нарушения, опитайте се да ги намалите с 20%. Ще рече вместо например 10 нарушения, направете 8.

2.Старайте се да облекчавате водачите на колите, които са около вас.

3.Мислете, че ако няма смисъл да влизате в кръстовище, защото виждате че няма да можете да се изнесете, докато светне червеното, по-добре спрете преди светофара още на зеленото. При всяко положение ще стигнете по-бързо, средностатистически до дома си, отколкото иначе. Опитайте да спазите това правило поне веднъж в седмицата.

4.Като ви светне зелен светофар на кръстовище се опитвайте да се изнесете с по-голяма скорост / не е нужно да запалвате гумите /. Така повече коли ще могат да преминат при едно светване на светофара.

5.Между светофарите се опитвайте да карате по-бързо / разбира се в рамките на позволеното /.

6.Не паркирайте плътно до къщите на тротоара. Така затруднявате пешеходците. Те тръгват по уличното платно, така колите карат по-бавно и трябва да спират често и така се забавя общото движение.

7.Паркирайте пестеливо. Така ще намалите колите, които се мотаят, за да търсят място за паркиране. Най-малкото ще повишите обществената производителност на труда.

8.И накрая. Винаги когато спазвате някое / някои / от горните правила вдигайте пръсти или със знака "виктори" или с палец нагоре, така че шофьори и пешеходци, по възможност, да ви виждат. С което ще покажете, че работите по този проект на солидарността. Което, при неминуемите резултати ще върне чувството ни, че най-сетне не сме безпомощни срещу държавата на вагабонтите и тарикатите.



Няма коментари: