четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Сторено и пожелано - транспорт

Тези дни стана дума за винетките. Дали ще им вдигат цените пак май не стана напълно ясно, но е ясно, че с тях се извършват доста далавери. Което си е кражба / не от държавата, защото един чиновник това с нищо не го ощетява /, а от гражданите.

Решение: при покупка винетката върви заедно с номера на колата.Този номер се зарежда в една изключително проста база данни, а проверката може да става по интернет, по телефон или с sms.

Такава система може да се направи за по-малко от 1000 лева.

Сторено и пожелано - общество

Днес сутринта тв Европа пак зададе тъп въпрос , с възможен да или не отговор, към зрителите си: трябвало ли ромите да бъдат смятани за равноправни граждани.Ако оставим настрана комплексността на въпроса, който включва какво е гражданин, какво е истинското съдържание на задълженията и правата му, има ли го изобщо и с какво това е гарантирано / държава??? / явно се цели да се уловят тъпанарски и прости настроения, които на всеки нормален човек са ясни, но които иначе са по навик изключително интересни за стадата.


Така или инак за мен този "въпрос" беше повод да си припомня една моя стара идея: трябва да се създаде база данни / нещо като ЕСГРАОН - гражданска надеждност /. Става дума, че за всеки гражданин трябва да се води едно кратко досие, в което има информация, иначе обществено налични / за да не се нарушава ЗАКОННА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ / в медиите, включая интернет, данни. Тази надеждност ще определя степента, с която може да се предположи, че конкретния човек е активен, коректен, добросъвестен и надежден гражданин и обратно. Ще служи като проверка и ориентир при избора на обществени постове от съдии и прокурори, държавни и общински служители, та даже и за бизнеса.


Дали ГЕРБ или някоя неправителствена организация ще направи това, не знам. Знам само че вероятността веригата назначаваш престъпник, който прави престъпни действия, друг престъпник, ако изобщо се стигне до съд го съди, а ако и на последния се установят "нарушения" следващият пак е престъпник, е по-голяма от 50%.



ПП.

Аз не говоря за тайни досиета, а за информация, която я има разпръсната из медиите. Просто трябва да се събере на едно място. Накратко и най-вече с контрол от гражданското общество.

Например - ще гласувам за кмет. В Дакси има данни за фирмите му, но никой няма да отиде да търси там. Във вестниците, преди години, пише че е участвал в някаква некоректна приватизация…

Тази информация трябва да е налична. Оттам нататък всеки да си прави сметката.



Това не означава, че всеки ще има оценка гражданска надеждност. Такива данни за всички няма. Но, ако аз сезирам Европейската Комисия и тя потвърди моята информация или ако впиша мейл до някое министерство със сигнал за корупция, подпиша се и това е вярно аз трябва да получа бонус за "надеждност". Информация, която може да служи, при друг случай, на общото благо.


В същото време за мен из вестниците има някаква негативна информация. Тази информация или линкове към нея също ми стоят под "досието", но там пише - по информация от медиите. Нищо повече. Така наистина не отиваш насляпо.

Признавам, че това е един относително сложен и относително опасен апарат, но опасността днес от другата страна е с "гриф" фатална, ако не се противодейства.



Друго предимство на оценката "обществена надеждност" би могла да се приложи например при допитване до обществено мнение. Едно е да зададеш сериозен обществен въпрос на човек, който нито се интересува, нито е направил с нещо, за да живее по-свободен, а друго е да се обърнеш към някакви 5-10 % активни граждани. Демокрацията не е нарушена - дори и никакъв ти имаш еднаква тежест при избор, но тежестта се променя страшно, когато някой бъде избран. Където и както става се получава абсолютния демонтаж на демокрацията.




Препоръка към БСП

Не знам дали сегашното състояние на БСП е от полза за страната или не, но знам че начинът на диалог БСП - ГЕРБ благодарение на дришлето Станишев е уникален по своята липса на каквато и да е сериозност и значение. Остави това, че вече свикнахме на абсолютната тъпота като информационен фон, но следващите поколения се създават и инспирират като такива.


По най-бързия начин БСП да избират Константин Паскалев, Янаки Стоилов, Татяна Дончева или Червеняков, които поне в "диалога" с ББ ще са на несравнимо със Станишковото ниво.

сряда, 28 октомври 2009 г.

Сторено и пожелано - правосъдие

Явно престъпниците и мафията имат списък на подкупните и зависими магистрати. Този списък не е и труден за съставяне.

Задача пред ГЕРБ и министерството: да бъдат изолирани, да нямат достъп до дела и възможност да "упражняват" професията си, независимо от поста, който заемат в момента.

Въпрос: лично аз бих се поколебал къде да поставя главния прокурор в списъка на едните, другите или / предвид че е национален / по средата. :)

петък, 23 октомври 2009 г.

"Сторено и пожелано" - образование, МВР

Ето и доказателството.

Днешната ми прибавка към рубриката "Сторено и пожелано" е:

Образование: Децата трябва да се възпитават с висшия идеал : служа на първо място на България, ще рече за по-богат, на първо място духовен, а и материален живот.

Вътрешни работи:
Задължително и ускорено въвеждане на система за спешно информиране за нарушения свързани с движението по пътищата. например: пътуваш - виждаш нарушение - веднага информираш. Има достатъчни средства за проверка на достоверността, както и за натрупване на сигнали.

рубрика "Сторено и пожелано"

Допълнение към "точка" 4.Здравеопазване.

Като първа мярка ще съкратя най-малко половината от министерството, както и половината от паралелните и дублиращи се структури.


По "точка" Регионално развитие ще обърна специално внимание / информационна система с бизнес управление - ще се комбинират със системата към социалното министерство / на обезлюдените и полуобезлюдените села.

Важен елемент в цялостния план е комбинирането на социалните планове и действия с образоваността / фактографическа, езикова и не на последно място обществена /, както и с наука и изследване / ползване на "изпаднали" от пазарното стопанство, както и пенсионирани образовани хора.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

рубрика "Сторено и пожелано"

От днеска сутринта, като Човекът гражданско общество :) започвам рубриката "Стореното и пожеланото"

1.Строителство

Вземат заем от 300 милиона за магистрали и пречиствателни станции. Одобрявам с 10 по десетобалната!

Препоръка. Всеки проект да се илюстрира ежеседмично с графики на направеното по време и процент на извършена работа.

2.Образование

Децата в детски градини в предучилищна възраст и целодневно в първи клас. Одобрявам с 10.

Препоръка. Ускорено диференциране на заплащането на учителите в пет степени като най-високото заплащане имат учители покрили специални критерии, които включват съзнателното практикуване "Готов да работя в името добруването на страната си и зная какво е да възпитавам децата как се живее като активен гражданин". Пропорциите на заплащането на тези учители да се вземат като средна величина от заплата на учител - национален доход в ЕС.

3.Финансии

Вързването на инф.системи на Митниците и Данъчните. Одобрение с 5 тъй като няма данни дали това функционира. И докъде е стигнало.

Препоръка. Ще се обърна със специално писмо до г-н Дянков.

4.Здравеопазване

Засега почти нищо ако изключим няколкото почивни дома на Мин.съвет, които се дават за хосписи. / Засега само намерение /

Ще предоставя препоръките си допълнително тук след консултация с мои специално доверени специалисти.

5.Социално

Препоръка. Ще представя на г-н Тотю Младенов информационна система за управление на социалните помощи. В системата се комбинира допълнително вложен труд със социалното, пенсионното и здравно осигуряване. Системата свързва допълнителното производство на стоки и услуги със социалната система.

6.Транспорт

Не съм запознат с нищо конкретно направено.

Препоръка: Приемане на национална стратегия по информатика - семантична организация на знания / интересуващите се да проследят националната стратегия на Норвегия по информатика /. Да ме потърсят - тук имам най-перфектното решение. Ще създаде хиляди работни места.


7.Земеделие

Общо взето съм доволен. Одобрявам възнамеряваната система на връзка дребен производител - потребител.

Препоръка: За да може да функционира добре да се свържат със системата, която предлагам на Социалното министерство / ако я приемат, в което не вярвам :) , защото "инфраструктурата" на оценка в главите ни е бавна и груба :) /

9.Екология

Одобрявам, в общи линии, досегашните "инфраструктурни" реакции.

Препоръка: Да разяснят по-съществено защо приеха концесионирането на преработката на злато с цианид - нови технологии, кризата?

10.Вътрешни работи
Одобрявам, най-общо, защото засега имам доверие на Цветанов.

Препоръка: Въвеждане на информационна система за реакции от гражданите - с бонуси по системата по номер 5.Социално , които задействат специални патрули из градовете и селата за бързо реагиране. / такава система моята фирма - или като консултант, при положение, че има конфликт на интереси :) - би направила изключително бързо и евтино като се използват наличните технически средства /

11.Правосъдие

Одобрявам министърката. Главният прокурор Велчев, според мен започва да изчерпва дадения му гратисен период от Б.Борисов. Да се изолира.



ПП.Приемам препоръки и допълнения от други активни граждани.

сряда, 21 октомври 2009 г.

Шундите и ГЕРБ

Най-голямата беда за Бойко са шундите, с които иска или не трябва да работи. Той и затова тества Фандъкова за кмет, с перспектива да стане премиер-

Аз пък ще му тествам шундите. Засега тествах един от депутатите му, Крайчев, както и шефа на кабинета на финансовия министър. Не струват.

Продължавам с официални тестове.

Първо Дянков ще бъде тестван с официално писмо, след това Тотю Младенов, и накрая Фандъкова. От реакциите им ще е ясно дали ще сезирам Ерокомисията... Ако не бъда подкрепен от форумите за съжаление ще трябва сам да играя Човекът гражданско общество,

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Тънкият лед

От снощния разговор на 4 очи ББ - Ризова / по-конкретно темата - защо Фандъкова, Вие ли искате пак
да управлявате София? /, тъй като ББ не отрече, един не дотам приспан и модифициран ум би си направил
следните заключения:

Бойко Борисов, е виден представител на българския егоцентрик. Той е разбрал, че в ситуацията не може да разчита на
едно множество зрели граждани и е повярвал, че той е един от най-правите / повече или по-малко, в съществуващите мащаби - отново български синдром /.

За радост ББ има известна доза право да мисли така - от една страна видяхме резултатите преди него, от друга показа, че има потенциал / дори от много по-претенциозни демократи :grin: /, от трета, се вслушва в разумни предложения.

Така или инак е ясно, че ще се движим по тънкия лед на една особена демокрация, в която ще се разчита най-вече на здравия разум, характер и воля на една личност. Което е повече или по-малко най-доброто за момента и което, предвид пълната дупка в която сме, си е наша обща заслуга.