сряда, 15 септември 2010 г.

"Кой каза?"

Както и със случая в Могилино Георги Първанов насочва мисленето и изказа си в неправилна посока - не на реалния проблем, а на това кой и защо бил направил забележка.

Фактически България прави изключително малко за решаването на така наречения "ромски проблем". И то не от вчера...А най-малкото Първанов, който и веднъж не се е изказал по въпроса градивно, ако не и никак.


http://frognews.bg/news_26993/Parvanov_Sporim_s_Borisov_no_i_dvamata_rabotim_za/
„Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, според мен се разминава с европейските ценности. Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е ангажимент и на българските власти, но в никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип“, каза държавният глава.

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите. Но този проблем няма да бъде решен със замах. То е създаван в продължение на десетилетия и сигурно ще ни трябват години за неговото решаване“, добави още президентът Георги Първанов.



Фактически правителството на Борисов за пръв път прави нещо съществено - въвеждането на обучение на децата от 5 годишни.

Няма коментари: