четвъртък, 8 март 2012 г.

Бонусите и администрацията

Освен големите бонуси, които са получавали министри, зам. министри и политически свързаните управляващи, чиито бонуси и над заплати получавания трябваше да бъдат върнати, се разбра че българската администрация на по-ниско ниво допълнително си разпределя 120 милиона годишно. Толкова са разпределяни и при правителството на тройната коалиция.

При положение че Бързата ни помощ, здравеопазването, пенсионната, социална, образователната и какви ли не други системи са в окаяното положение, в което се намират и което ни пречи да се развиваме, тези награди за некачествена работа представляват са една изключително глупава арогантност.

Предложението ми е ако се запази настоящата бройка на администрацията там бонусите и допълнителните доходи да бъдат замразени на нивото на заплатите. Със спестените пари да се обновят и модернизират на първо място Бързата помощ, както и се вложат в здравеопазване и образование, на първо място. Доходите на чиновниците, които работят по Европейски програми могат да бъдат ограничени до 2-3 хиляди лева месечно.

С всичко това ще се повиши качеството на живот и оттам производителността, което разбира се ще доведе до повишаване доходите както на пенсионерите така и на администрацията.

Основното правило - не бива да се получават награди за некачествена работа - всъщност резултата от работата на администрацията е ясен за всички - ниско качество и ниска ефективност. Получава се нещо като гръцката арогантност - допълнения към заплатите, ако идваш навреме на работа. А всички сме свидетели до какво водят тези "технологии".

Няма коментари: