понеделник, 4 юни 2012 г.

"Културата" на българската политическа сцена

По време на основаването на ДСБ ( става дума за времето преди Костов без да се допитва до инициаторите от "Диалог" избра това име ) чух, че тази партия ще бъде партията на интелигенцията, интелектуална и дясна. Наистина, като че имаше, колкото и спорадични и колкото и нефелни, най-малкото чрез политическите коментари-излияния на д-р Михайлов, такива опити. Резултатът днес е ясен. Вече не съществува видимо нещо политическо интелектуално и интелигентско, нито пък такова дясно.



Видимото на мястото на "дясното" днес е дясното на ГЕРБ.

Дали заради претенциите на "автентичната" десница, заради "прецизността" на погледа на Бойко Борисов или заради неговото си тщеславие, а може би заради всичко това заедно една значителна културна прослойка, дори и в политиката, днес се оказва без политическо представителство, но с определени претенции към стила Борисов.


Гледайки по една от телевизиите вчера представителната трибуна на "България на гражданите" около Кунева и Даниел Велчев човек може да предположи, че една условно "дясна" публика, потенциално близка до онова мечтано, преди около 10 години, ДСБ ще гласува за тази нова партия. И ако не друго, тъй като най-вероятно следващото правителство ще е коалиционно, ще бъде една корекция в дефицитите на ГЕРБ.

Все пак съществен въпрос е дали понятието "гражданска" партия ще остане пак без съдържание, независимо от количеството партии с такива абревиатури и претенциите им.

Няма коментари: