понеделник, 24 септември 2012 г.

Протестите на полицаите и пропорциите на заплащането

Тези дни един от полицeйските синдикати ( малко или много ясно чии привърженици ) излязоха на протест за увеличение на заплащането си.

Ако оставим настрана факта, че полицията ни все още не е реформирана - в смисъл имат привилегии за пенсиониране и така нататък, все още не показват и качество в работата си - в смисъл ние гражданите оставаме с впечатление за доста високо ниво на несъпричастност и апатичност по отношение на нередностите в ежедневието по улиците и изобщо, те имат право. Да доходите им са доста ниски.

Но на коя професионална група или прослойка тези доходи не са ниски?. И така, какво би станало ако всички едновременно обявят, че искат увеличение на доходите си и излязат на улицата. Ще банкрутираме ли пак държавата?

И тук тъкмо , за кой ли път се оказва, че държавата ни няма система, която да определя пропорциите на заплащането. Как можем да определим отношенията на средното заплащане между шофьори, полицаи, лекари и учители? В зависимост от образование, значение за обществото, натоварености така нататък?!

А принципите и правилата по отношение на пропорциите могат ясно да се изведат от пропорциите между заплащането на професионалните групи в богати и по-бедни страни, които малко или повече функционират успешно. Независимо, че средните доходи в България са доста по-ниски от тези в други европейски страни заплащанията по професионални групи могат да спазват същите отношения както при другите като се съобразим с отношенията по средните и премерени към цените доходи на човек от населението. Но се и прецизира и броят заети в съответния бранш.

Тогава няма да бъде трудно да се определи и дали претенциите на полицаите за по-високо заплащане днес са справедливи или са просто политически или съсловен рекет.


Няма коментари: