понеделник, 1 октомври 2012 г.

Защо сме си оставали бедни

Поводът за тази ми реплика е статия в "Дневник"
Защо си оставаме бедни

Една от причините, че сме бедни е именно и начинът по-който е представен проблемът в статията. И изобщо проблемите в България, убеден съм, се представят не за да бъдат представени истинските причини и начините за преодоляването им, а за да се каже нещо в някакъв достатъчен за разбиранията на съответния автор за журналистика или "литература".

А иначе сме бедни, защото сме загубили силата на обществената убеденост, че можем да управляваме общата си собственост държавата. Загубили сме качества като стопанисване на общото, рационалност към общото, лична сметка и лична отговорност - пример гражданска отговорност за шофьорите с цена съобразена с история на щетите или лична здравна сметка съобразена с баланса на приходи и разходи. Солидарността се е размила в безотговорност и неглижиране.

А, как можем да да върнем вярата в значението на отделния гражданин в общата задача работеща, справедлива и богата държава?? Е, затова съм писал достатъчно в този си форум. Жалко само, че всичките ми опити срещнаха и срещат само незаинтересоваността, бюрокрацията и пренебрежението на администрацията ни и липсата на Гражданско общество. Параграф 22?

Няма коментари: