четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Рубрика - гражданите са чути


Днес и вчера сутринта чух отново нещо, свързано със здравеопазването, което започва все по-усилено да се артикулира у нас. Значението на бързата помощ.

Нека по този случай напомня един постинг от този блог от 2010 година.

Здравна реформа
08 януари 2010, петък
Здравната реформа
Реформата в здравеопазването се насочва на първо място към Спешната помощ в цялата страна. Което е изключително правилно. Лошото е че няма подготвени специалисти, както и че хората, а и администрацията не знаят тъкмо на кого от лекарите и звената трябва да се разчита. Говоря за доверие... Недоверието заради рушветите, некадърността и липса на инфраструктура са ужасяващи. Наскоро един близък мой човек лекар ми сподели, че има хора, които тъй като разчитат на добронамереност, квалификация и нерушветчийство са готови да изминат стотици километри - което е загуба на време и пари, както в личен, така и в национален мащаб - това също е производителност, дори и за относително прости манипулации.
Задължително паралелно с изграждането на Спешната помощ трябва да се направят и списъци на класирани по надеждност, по специалност и цена на лекари. Тези списъци могат да се представят и поддържат от граждански сдружения...В същото време най-надеждните специалисти трябва да бъдат насочени и в обучението и контрола на по-ниско професионално, инфраструктурно и морално стоящи свои колеги.
Тук е мястото да се спомене и за здравните осигуровки. Днес из вестниците може да се прочете, че още 380 хиляди ще останат без доктор Ще рече те ще са само осигурени за спешна помощ. Смятам че този път е правилен. Крайно време е, дори и социално слабите и тези които са на помощи да се научат да си поемат и носят повече лично отговорност.

Няма коментари: