вторник, 30 октомври 2012 г.

Обективно виновен, но процесуално невинен


Невинността на Цонев – голяма изненада

Като знае подробно всички емблематични дела публиката остава с впечатлението, че ако имаш достатъчно "приятели" и "средства" винаги можеш да бъдеш оправдан заради процесуални нарушения. Просто те са най-важните за перфектният, педантичният и изключително стриктен български съдия.

понеделник, 29 октомври 2012 г.

Дали си най-беден при положение че консумираш повече?


България е 4-та в ЕС по разходи за екскурзии и ваканции

Независимо от ниските ни доходи, ниската продължителност на живот, некачественото здравеопазване и инфраструктура, деструктивна и необразована част от населението винаги съм предполагал, че българинът консумира от живото много повече от редица, иначе познати като богати страни. И горната статия го потвърждава.

Смятам също че качеството на природата ни, множеството минерални извори, гори и планини, плодовете и зеленчуците, вино и ракия, ниската гъстота на население, както и относителната ненапрегнатост на труда, независимо че много хора работят след 65 години, дава допълнителен плюс към ваканционната сметка.

България на гражданите - коалиционна политика


Вчера слушах изказването на г-жа Меглена Кунева, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС след изборите.

Кунева няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС преди или след изборите

Тъй като се чувствам, макар и може би "неволен" кръстник на тази партия, както и "инспиратор" на доста от идеите й ( погледни началната ми страница, като и много от публикациите относно участието на гражданите в изграждане и управление на такава партия ), текстове поставени на страницата ми далеч преди изобщо да се заговори за това движение-партия, бих искал да попитам г-жа Кунева:

А ако гражданите, при едно вътрешно партийно допитване са за коалиция с някой от тези партии. Как би постъпило ръководството на "България на гражданите"

петък, 26 октомври 2012 г.

Политиката не е точна наука, като извинение за липсата на технологии


Политиката не е точна наука

В политическите решения обаче се намесват и фактори като морал, култура, идентичност, религия, приятелства - тоест, все дифузни фактори, които не подлежат на точно обяснение и измерване.


Иван Кръстев развива идеята, че никога държавата, разбирай политиката й, няма да бъде толкова прозрачна, колкото си мечтаем, дори и гражданите да се занимават по 24 часа със следене на политика.

Според мен това са малко общи приказки. Никой никога не е искал всеки гражданин да знае всичко за "действията" на държавата. В съвремието има достатъчно новости, като Интернет, групите по интереси, по инициатива на гражданите. В същото време самата държава трябва да е задължена да предостави технологии и способи гражданите да разполагат с "прозрачността". Демокрацията сама ще реши кой и доколко ще стига до тази прозрачност.

В същото време преди 2 дни споменах за една стъпка в тази насока, която прави днешното правителство с този проектозакон: Доброволчеството у нас

четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Референдум за ядрената енергетика ( Белене )


Какъвто и референдум днес да бъде проведен в България фактическата реакция ще зависи само от желанието, добронамереността и/или интересите на текущото правителство...

Това ми твърдение следва логически от ситуацията в съдебната ни система, където всяко решение зависи само от влиянието на някаква група, партия и/или групировка върху съдиите. Примери безкрайно много. Така че с този референдум само си губим времето и парите.

сряда, 24 октомври 2012 г.

Когато Хаан Говори дори и Мая Манолова БИ трябвало да замълчи

Бойко: Думите отлитат, построеното остава
България не е само пример за усвояване на всички европейски фондове. България няма нито една спряна програма, нито замразена. Европейската Сметна палата е потвърдила своето позитивно становище за системите за управление и контрол при кохезионни фондове, които са изградени в България. Така нареченото ниво на грешка, заради което на много страни им са замразени и спрени програмите в България, е под необходимите 2 %, каза еврокомисарят.

Доброволчеството у нас


След редица мои писания до българските институции ( специално ще публикувам нататcк писмата си и до кого ), но може би и защото "дейността" е назряла има реакция със законопроект.

И все пак, за пръв път се прави стъпка към регламентиране на гражданското, при положение, че почти всички партии имат "Граждани.." в имената си ( абревиатурата ).

Нов закон ще регламентира дейността на доброволците

Предлаганият законопроект цели ясно да се определи и стимулира доброволческата дейност. Той е израз на държавна воля, чрез която се отчита значимостта на доброволчеството като израз на гражданско участие, допринасящо за хармоничното развитие на обществото, за икономическото и социалното сближаване. Поради тази причина в проекта е предвидено държавата да подпомага и насърчава доброволческите дейности чрез финансови, икономически и други облекчения и стимули, определени в съответните закони. Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на Министерството на културата.

Детските надбавки?!


Време е всички социални плащания да бъдат диференцирани в зависимост доколко получаващият ги е ценен за обществото, нивото му на трудово и здравно осигуряване, дали си е платил задълженията към държавата и фирмите като Топлофикация, ВИК и Електро... Не бива да се стимулират начините да не даваш а само да се бориш да получаваш от труда на другите. Така и така, при "спазване" на настоящите "правила", както сочат всички проучвания, пенсионната и социалната ни система ще рухнат до 20 години.

Повече пари за детски надбавки може да има при по-високи вноски в НОИ, обяви социалният министър

вторник, 23 октомври 2012 г.

Сляпата дегустация? Дали може така да се проверява и в политиката?


че вино което е с търговска цена под 10 долара побеждава при сляпа дегустация вина на наложени производители от известни винарски страни, които струват по над 250 долара бутилката. В графата „бележки на критика” се открояват хвалебствени слова за българското вино, което според експертите има приятен, деликатен, изискан и характерен вкус и аромат


Американски сомелиери позлатиха бг вина

петък, 19 октомври 2012 г.

Евродесницата възхитена от правителството на Бойко Борисов


Евродесницата възхитена от правителството на Бойко Борисов

"Аз съм възхитен от стабилното и далновидно правителство, което има България и което е способно да взема правилните решения в трудната ситуация на икономическа и финансова криза. През последните три години, откакто e на власт правителството на Бойко Борисов, България се върна на заслуженото си място в европейското семейство и се доказа като надежден партньор", заяви Вилфрид Мартенс.

"Българското правителство показа силна политическа воля и успешно провежда впечатляващи реформи, като същевременно спазва стриктно правилата за финансова дисциплина и задържа ниски нивата на дълг. Очаквам скоро да се срещна с премиера Борисов в София и да го поздравя от името на ЕНП за отличната работа", добави Мартенс.

"Правителството на ГЕРБ не се поддаде на популистките призиви на социалистите, които дърпат България назад. Всъщност правителството превърна България в пример за справяне с икономическата криза. Цялото политическо семейство на ЕНП категорично подкрепя смелите и успешни реформи на премиера Борисов. Убедени сме, че българите отново ще дадат подкрепата си за ГЕРБ на предстоящите избори", подчерта Жозеф Дол.

Важно мнение за икономическата ситуация и стабилност в България

Защо гърците стачкуват толкова самонадеяно


17 трлн. евро ще струва на света разпадането на еврозоната

Икономиката на България ще пострада сериозно при излизане на Гърция от валутния съюз, сочи немско проучване

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Алтернативен бюджет


Да, доста интересни и правилни предложения на ИПИ и Петър Ганев.

Бих допълнил, че и здравните сметки трябва, независимо от солидарността, да се обвържат, както с интензивността на ползване, така и с възможно качествено степенуване.

Независими експерти предлагат алтернативен бюджет с малко данъци и разходи

Същественото за удоволствията на българския "политически" хоризонт


На всички е известно, че под повърхността на "политиката" в България текат странни, подмолни, компроматни, провокативни, манкиращи, лицемерни и какви ли не още миязми. В същото време всеки, който има полза от тези неистини, фишеци и симулации, въпреки че знае, че всичко у нас първо само изглежда така, а всъщност е инак, се прави, че ги е приел за чиста монета, излиза и се упражнява. Може би защото инак няма какво да каже.

Така стана и днес. Някакъв "директор" пуснал писмо, което показва, че подмолно ГЕРБ е приел да строи Атомната в Белене...

Оказва се обаче, че този "директор" на своя глава - разбирай в услуга на някоя партия или просто икономическа група, е пратил писмото.

И се започва едно писане и тръбене. От Мартин Димитров, като политик до цялата кохорта "независима" и "обективна" журналистика.

Там е работата обаче ,че днес опровержението дойде прекалено бързо. Което разбира се, е повод за напълно спонтанен смях...а и презрение.

Жалка работа!

Хвръкна първата глава на енергиен шеф за „Белене“

сряда, 17 октомври 2012 г.

Мирослав Пенков - "На изток от Запада" - препоръчвам горещо


Най-сетне след толкова години в плен на "социалистическия реализъм" и последствията му!

Нещо, което независимо че е доста различно от моите разкази, се приближава много, много до разбиранията ми за съвременното писане.

Мирослав Пенков - "На изток от Запада" - препоръчвам горещо

вторник, 16 октомври 2012 г.

Здравеопазване - интересна идея за линейка



Един ден в най-бедното село в Гърция

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО! Най-бедното село има кола, която доброволец обслужва вместо линейка....

Какво пречи у нас всяко кметство или наместничество, което няма директно обслужване с линейка, да разполага с една кола и евентуално доброволец или служител от кметството, който да кара спешните случаи при нужда.

Българският простак, широката му нога и хоризонтите му или кой е по-голям....

By Иво Инджев ⋅ октомври 15, 2012
Един е Бойко, но не само Вежди е неговия п(р)орок

И все пак непростаците не са непростаци, ако сочат някого като простак на извънразговорно ниво…От една страна относителността си е относителност, от друга няма например нужда на официално ниво да кажеш като Румен Петков или Мая Манолова – лъжеш. Има хиляди начини да обявиш някого, че не говори истината.

сряда, 10 октомври 2012 г.

Лихвите по депозитите с данък 10% от януари


Лихвите по депозитите с данък 10% от януари

Абсолютно правилно! БСП като псевдосоциална партия направи плосък данък, но услужливо забрави плосък данък за имащите депозити ( всеки да си направи сметката, кои са на първо място тези ).


Социолозите и рейтингът на политиците


Тези дни излязоха резултати от нови социологически проучвания относно рейтингът на партиите и политиците ( нарочно не пиша "ни " ).

Сериозен спад в подкрепата към правителството и Борисов отчита "Алфа Рисърч"

Тъй като винаги моите предвиждания, без проучване се оказват по-точни от тези на социолозите, включително имам и доста голямо недоверие към настоящия резултат, предлагам една табличка, която ако се попълни като вертикални колони с ръководителите на съответните партии, а като редове оценки за всеки от тях, всеки ще получи истинските пропорции:

достоворност

визионер ( дългосрочни, градивни цели за бъдещето на държавата №

практичност

рационалност

откровеност

логика

действеност

яснота

човечност

работа с гражданите

честност

самостоятелност ( независимост )


петък, 5 октомври 2012 г.

България, манталитет, липса на далновидност или просто мързел

Туристите избягват повторна визита в България и не я препоръчват, сочи проучване

Важното за българина е щом нещо му падне, днес да касира, а пък какво ще стане утре - за това да му мислят други.

Същият принцип касае и почти всичко в живота ни. Ето, последно време става ясно, че два светофара в София са паднали. Желязото е корозирало. Клони от дървета се трошат и убиват хора...Новите подлези на метрото се зацапват с блажни петна и дъвки, но "Чистотата" само ги мете и замазва, а инспекторите си бъркат носовете по канцелариите...

За тези неща се мисли и работи непрекъсната, но и превантивно. И не се чака да стане белата. Точно така както и всеки ден и всеки всеки си получава заплатата.

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Рубрика - гражданите са чути


Днес и вчера сутринта чух отново нещо, свързано със здравеопазването, което започва все по-усилено да се артикулира у нас. Значението на бързата помощ.

Нека по този случай напомня един постинг от този блог от 2010 година.

Здравна реформа
08 януари 2010, петък
Здравната реформа
Реформата в здравеопазването се насочва на първо място към Спешната помощ в цялата страна. Което е изключително правилно. Лошото е че няма подготвени специалисти, както и че хората, а и администрацията не знаят тъкмо на кого от лекарите и звената трябва да се разчита. Говоря за доверие... Недоверието заради рушветите, некадърността и липса на инфраструктура са ужасяващи. Наскоро един близък мой човек лекар ми сподели, че има хора, които тъй като разчитат на добронамереност, квалификация и нерушветчийство са готови да изминат стотици километри - което е загуба на време и пари, както в личен, така и в национален мащаб - това също е производителност, дори и за относително прости манипулации.
Задължително паралелно с изграждането на Спешната помощ трябва да се направят и списъци на класирани по надеждност, по специалност и цена на лекари. Тези списъци могат да се представят и поддържат от граждански сдружения...В същото време най-надеждните специалисти трябва да бъдат насочени и в обучението и контрола на по-ниско професионално, инфраструктурно и морално стоящи свои колеги.
Тук е мястото да се спомене и за здравните осигуровки. Днес из вестниците може да се прочете, че още 380 хиляди ще останат без доктор Ще рече те ще са само осигурени за спешна помощ. Смятам че този път е правилен. Крайно време е, дори и социално слабите и тези които са на помощи да се научат да си поемат и носят повече лично отговорност.

сряда, 3 октомври 2012 г.

България, стратегии ( Най-умните страни в света )

През последното десетилетие, делът на завършилите висше образование в индустриализираните страни е нараснал средно от около 30%. Това показва проучване, публикувано от OECD по образование в 34-те държави-​​членки и техните основни партньори. Очевидно, във време на икономическа криза все повече млади залагат на на образованието. Но добрите образователни системи са скъпи. Но ако човек види класирането по процент на хората с висше образование ще си направи и изводите.

1.Канада, 2.Израел, 3.Япония, 4.САЩ, 5.Нова Зеландия, 6.Южна Корея, 7.Великобритания, 8.Финландия, 9.Австралия, 10.Ирландия

Снимки

Статия


понеделник, 1 октомври 2012 г.

Защо сме си оставали бедни

Поводът за тази ми реплика е статия в "Дневник"
Защо си оставаме бедни

Една от причините, че сме бедни е именно и начинът по-който е представен проблемът в статията. И изобщо проблемите в България, убеден съм, се представят не за да бъдат представени истинските причини и начините за преодоляването им, а за да се каже нещо в някакъв достатъчен за разбиранията на съответния автор за журналистика или "литература".

А иначе сме бедни, защото сме загубили силата на обществената убеденост, че можем да управляваме общата си собственост държавата. Загубили сме качества като стопанисване на общото, рационалност към общото, лична сметка и лична отговорност - пример гражданска отговорност за шофьорите с цена съобразена с история на щетите или лична здравна сметка съобразена с баланса на приходи и разходи. Солидарността се е размила в безотговорност и неглижиране.

А, как можем да да върнем вярата в значението на отделния гражданин в общата задача работеща, справедлива и богата държава?? Е, затова съм писал достатъчно в този си форум. Жалко само, че всичките ми опити срещнаха и срещат само незаинтересоваността, бюрокрацията и пренебрежението на администрацията ни и липсата на Гражданско общество. Параграф 22?