понеделник, 24 декември 2012 г.

Българските лекари и адекватната реакция на едно общество, все пак на път, да тръгне към нормалното



Току що, на връх Бъдни вечер, една приятелка, педиатър и неонатолот, ми сподели, че досега, като дежурен, от сутринта, е прегледала 80 деца.

Иначе нека да продължава кампанията срещу лекарите ни, чиито средни заплати са по-ниски от заплатите на ШОФЬОРИТЕ в градския транспорт в София. Докато по света разликата е някъде 5-10 пъти.


събота, 15 декември 2012 г.

ВСС предлага законова поправка, забраняваща на Цветанов да критикува съда



ВСС предлага законова поправка, забраняваща на Цветанов да критикува съда

Правната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде въведен текст, който да забрани на министрите, чиито ресори са свързани с правосъдието и вътрешните работи, да критикуват по какъвто и да е начин съда, съобщи "Правен свят" в петък.


Съдебната система ако иска да й повярваме поне малко не трябва да слага закон, който да кара министрите да мълчат. А напротив. Да ги задължи да вземат отношение колкото се може повече повече. А избирателите ще преценят на изборите този министър дали е говорил от името на гражданите или обратно.

сряда, 12 декември 2012 г.

Съдържанието на понятието СДС - толкова е просто


СДС - този (не)ясен обект на желанието

СДС на хората винаги е била "дефинирана" в съзнанията им като "доктрина" за възраждане, най-малкото като западен модел на демокрация и поведение, на съсипаната, най-вече в обществен и морален аспект, следосвобожденска България.

А това че никой от ръководството й, структурите, но и журналистите, които й симпатизират не могат да го формулират и разчертаят това възраждане е свързано с начините по които то може да бъде постигнато. Само с "използването" на усилията на множеството....

Което пък противоречи, по всички признаци, на "доктрините" на тези които ръководят "дясното". Доктрини, които ясно почиват на основния им "инстинкт" - те да определят докъде и как. Което няма нищо общо с демокрацията.

вторник, 11 декември 2012 г.

"Гражданите", та "гражданите"



Семерджиев обеща парното да поевтинее между 3 и 7%

Ако искат могат да "осветлят" процеса как стават повишенията / намаленията. И защо намаленията, ако изобщо ги има са винаги по-скромни. Може да се даде точна сметка при съответен процент на повишение на газа миналата зима с колко поскъпна парното.

И защото много започнаха партиите да говорят за граждани и защото стана за дума за корупция, и защото зная, че каквито и правила да се измислят при данъците и обществените поръчки винаги "българският майстор" ще му намери начина, не правила и закони са нужни, а контрол от гражданското общество като инвестицията на гражданите в труд ( време ) при контрола се заплаща*.

* пример като добавка при пенсия, социално осигуряване, ползване с облекчение на държавни структури

понеделник, 10 декември 2012 г.

Мнение на Хърсев напреко вещанията на левите комитетии и агенции

Усещане за утре
Най-добрият извод от дебатите около бюджета и икономическата политика през 2013 т. е да изключим телевизора и повечко да гледаме компютъра. Защото статистиката показва възможности, които политиката, за жалост, не открива. Българските фирми показват не само завидната си устойчивост, но и нараснала в кризата конкурентоспособност. Това доказва и платежният баланс. Вижте ръста на износа, растящите в кризата преки валутни трансфери от странство (вече трайно и много над притока от прословутите "еврофондове"), помислете от какво нарастват депозитите на български местни лица (на фирми, но повече - личните) и помислете за собствените си възможности за растеж, които имат вашите собствени или бъдещи фирми в мрачната икономическа картина на Европа. Вече е ясно, че депресията в Европа ще продължи поне още три, може би и пет години. Говорят даже за нова рецесия в еврозоната (не е вярно, в депресия 1% растеж не значи подем, 1% спад не е рецесия). Но когато цветущи икономики се свиват, това е знак, че на пазарите им се освобождава място за нови доставчици. Единственото условие е продуктите и услугите им да са по-евтини. Може да са и по-некачествени, за качеството много говорят и се тюхкат, но накрая всички купуват по-евтиното. Лошите стоки и доставчици изместват от пазара добрите. Особено ако всъщност не са толкова лоши. Депресията е мощен катализатор на тази субституция. Накрая жалките варвари превземат великия Рим. И това не е случайност, а икономически закон. Първите рискували имат предимство.
Болднатото мое.

Криминалната страна - от Медияпул 2007



Те имаха едничка мисъл
да тръснат ябълката златна
пари да капят вместо круши
живот да имат яко душа.
А слънцето ги галеше тъй кротко
блондинките оставаха безбрежни
от джипа бял-черен развялите коси
очите скрили своя кусур
зад затъмнен за ум стъкла
изпепеляващ всяка трезва гънка
цъфти програмата надлежно
премятат броеници
тежко стъпва бут на врат
страната скапва се в запас
месото живо без сетивност
цвърчи опечено
ръждиво бие нова сган
социална и червена гад
закичена с гердан
отричат всяка очевидност
срамът обръщат на невинност
и няма, няма свят
тук пъкъла си е за смях.

петък, 7 декември 2012 г.

Криминална закачка - от форума на Мидияпул


Чет Юни 21, 2007

Криминална закачка

Струи нощта в небето фойерверк
зашлевил е тъй града
ранно лятната мечта-реалност
трепти на всяка твар мига
изпълнен с дребен ритъм-факт
дори с издишания въздуход
за чувство срив
в заблудната вълна.


Как виждаш ти неправдата
на прехода разшил
богатства нови
как виждаш парвенюта
ред палячовци
в катафалките високи?
Ехти небето фойерверк
"Ти, мига си не пести
прелестите на живота
умишълено натъкми"

Ниво на заплатите



Парламентът на Кипър одобри намаляване на заплатите в публичния сектор

Крайно време е в България да се направи едно усреднено класиране за Европейските страни, според национален доход, отнесено към среден брой на хората по социални и професионални групи и така да се дефинират рамките на заплати по сектори. Убеден съм, че тогава доходите на държавната администрация ще паднат, а доходите на пенсионерите, лекарите и учителите ще се вдигнат. Не може да продължаваме с изкривената схема от времето на социализма. Нали искат реформи - ето една просто и ефективна рецепта.

четвъртък, 6 декември 2012 г.

Каква полза!?

Отпреди 5 години
ПП.Всъщност, нашите упреци към Костов не са свързани с това дали е бил коректен в материално отношение. Ние го упрекваме, че не изгради ДСБ като достатъчно демократична партия, че не подаде ръка на истинската интелигенция, не привлече хора от нейните редици, за да използва потенциала й, който е наистина дефицит за България, не създаде вътрешни партийни механизми за решаване на проблемите по демократичен начин, и така отдалечи ДСБ от избирателите, които и без това бяха отровени от медиите под контрола на сътрудниците...За пореден път го призовавам - ако не знае как да се справи с проблема, нека ми се обади, гарантирам, че решението, което знам и мога да приложа, ще е с резултат.

Колко са достоверни междунаридните класации? По-достоверно е май подозрения кой стои зад тях.



София е последна в Европейския съюз по качество на живот

Може, но как падна София с 3 места при положение, че от миналата година толкова нови улици, детски градини и метро беше пуснато, не се разбира. Ясно е че други "атрибути" са включени. Малко ми прилича на твърдението, че от 2008 досега българите са паднали по бедност от 38% бедни 2008 до 49% бедни 2012.

Какво да се прави?



След изказването на Станишев, че след като властта не се дадяла с добро зе вземала насила...

Всъщност проблемът е не че БСП може да дойде на власт. Проблемът е че безалтернативния ГЕРБ не предлага достатъчно градивни, особено нужни на изпадалата с десетилетия в нищото страна, политики, както в икономически, така и в обществен план.

Наистина лесно е да се каже. И се е казвало и казва.

Въпросът е "какво да се прави" и "как".

И оттук нататък си влиза в привичното НИЩО.

Смея да твърдя, че докато преобразуването на обществото не се превърне в задача на цялото, или поне на една носеща част от обществото, тази задачата няма да бъде решена.

Твърдя също, че притежавам модел или проект, с конкретни параметри за решаването на задачата. Отбелязвам също, че такъв проект развивахме в една малка общност преди години с работното заглавие "Демокрация в действие".

Някои от участниците се опитват да приложат елементи от същия проект с партията "България на гражданите" - име което съвпада с мотото на този сайт, направен години преди партията на Кунева да бъде основана. Но също твърдя, имайки предвид както "шапката" на партията, така и потенциала й относно истинската гражданственост, нищо няма да стане.

Така или инак, независимо че съм предлагал проекта къде ли не и на кой ли не, резултатите относно реализиране на водещи и градивни идеи, дори и на пръв поглед доста смели и утопични, България все още, а може би и никога, няма да тръгне по пътя на преобразуване на обществото..А без това сме обречени. Което се доказа - през столетията.


вторник, 4 декември 2012 г.

"Световен лидер"



Обама към Борисов: България е изключителен съюзник на САЩ

На мен лично много ми хареса Иво Инджев. Преди срещата написа около 10 статии, в които безпардонно се подиграваше как Бойко не бил поканен, как бил извикан, за да му дърпат ушите, то пък ще се окаже, че са го поканили, за да го похвалят и нищо повече, а срещата била уговорена още след атентата в Бургас...

Стигаме до традиционните заклеймявания срещу Борисов. Преди 7-8 години беше че е скритото оръжие на БСП, после че ще прокара всички руски проекти, а Иво Инджев и Сугарев написаха всеки по две дузини статии как ще предаде националните интереси...Оказва се обаче, че бил "световен лидер"...

Всичко това е хубаво само се чудя защо винаги трябва да се плаче като при нероден Петко при положение, че всички които плачат по неродени Петковци в края на крайщата си получават пердаха. По един или друг начин.


понеделник, 3 декември 2012 г.

Рецепти за успех


Плевнелиев: Рецептата за успех - да не сме износител на суровини и мозъци, а на готови продукти
Относително лесно е да се каже какво трябва. Доста хора могат да кажат какво трябва.
Наистина, все пак Президентът трябва да каже нещо най-важно на тази среща, но някак пак ми остава горчивината, че не казва как. А какво ни пречи в България - чиновничеството, подкупността и правораздаването...Така че - независимо че чакаме пазарното стопанство автоматично да възбуди инициативата няма колебание, че ако има една малко и ефективна структура, например около министър Дончев, която да се заеме да "закриля" стратегически инициативи - както внедряване на изобретения, така и обучение, а защо не и отглеждане на агнета - толкова безработни ромска и друга работна ръка има, е един вариант КАК.