петък, 19 юли 2013 г.

Докога ще си затваряме очите? Фактите ни притиснат, а ние не успяваме да осъзнаем дефицитите си.

Днес отново демонстрираме. Основен носител на протестите е едно ново и младо поколение, което не иска да живее както досега.

Основен проблем на протестите и протестиращите обаче, наред с липсата на кристализирана и направима рационалност, е отново и отново повтаряната грешка на "гражданското общество":

Основен враг  не е олигархията и нейните политически формации, а нашата незрялост да се обърнем като общество и граждани към най-бедните и изостаналите от Европа етнически групи, да им дадем, най-малкото, "технологична" помощ, как да живеят в новото време, като ги оставяме в кръга на влияние на БСП и ДПС. Които малко или повече са единствените, които им протягат ръка.

Бат Сали: Дай Боже да съм родния Обама

В този ред на мисли отново представям своя проект, който освен обединение и мобилизиране на гражданската енергия дава път и за решаване на гореспоменатия проблем:

Заедно


Ако не сторим това и нататък няма да имаме основание да се оплакваме от изборните резултати. 

петък, 12 юли 2013 г.

Специалистът, за чиито качества никой не може сда каже и дума напреки

България на пет морета или Лъжливото овчарче и златната ябълка

ГЕРБ натрупали 776 млн. ДДС дълг към бизнеса



Изглежда е прав само че изпуска нещо. Така не се възстановява реноме разклатено заради съгласието му с назначението на Пеевски



306 млн. лв. ДДС дължи държавата към бизнеса Прочети повече на: http://profit.bg/news/306-mln-lv-DDS-dulzhi-durzhavata-kum-biznesa/nid-63111.html


Дянков 2009

"По думите на финансовия министър - по данни от тази сутрин, в момента дължимото, но не върнато ДДС, е на стойност 306 млн. лв. На 27 юли 2009 г., когато правителството на ГЕРБ поело властта, тази сума е била 722 млн. лв."

понеделник, 8 юли 2013 г.

Зен и начинът да се яздят магарета

Писано около 2003-2004

Да обичаш означава, че не се интересуваш дали си обичан. А да обичаш и със Зен означава да мислиш и за разликата преди и след изговарянето на думата “любов” или да мислиш за разликата при любовта преди и след като си си задал въпроса “какво е любов?”. 

На връщане от Хималаите и планината Шън-дзи бях за седмица в България. Прочетох много вестници. Сутрин в осем наблюдавах Кориторов. 

Проследих мръсотиите. Доизплетох липсващи ми информационни брънки от мрежите на злото, които все по-ясно ми се очертават. Искам да се изкажа, но ще е нарушение на правилата на Зен, които се зарекох да спазвам след едномесечен живота като Зен монах. 

Получих две посещения. Едното дойде от страна на Службите. Бях предупреден сериозно да не се занимавам с политика и да спра да пиша по книгата “Доктрината”, която доста напредна. ( Но нищо. Ще я издам в чужбина като комикс. ) 

Другото посещение получих от ромската организация “Де Факто”. Оказа се, че през феврури-март, когато обсъждахме, тук във Форума, етническия проблем в България, ДПС и Доган, хора от тази организация са следили изявите ми. Така, без да зная съм станал кръстник на организацията ( искам да припомня, че през последните две години аз съм първият, който, като обсъждах социализма, пусна в информационното ни пространство позабравеното понятие “де факто” ). Оказа се, че съм избран за почетен председател. Не стига това, но бяха следили и апостолската ми работа из страната пред август, началото на септември, когато основах няколко комитета, но срещнах сериозни проблеми с желанието на хората изобщо да се спрат и да ме чуят. Тъй като стана ясно, че “Де Факто” безрезервно споделя идеите ми, представителят на “Де Факто” предложи структурите на организацията из страната да бъде включена в мрежата на комитетите. Разбира се приех, а те взеха и ме заведоха, в търновската Асенова махала, при най-добрата си гледачка. Получих пълно потвърждение за начинанията си и научих, че именно тя ги е насочила към, ако щете, нескромната ми личност. Което сега, в Зен, няма никакво значение. 

За тази седмица в България се запознах и с една жена, за която съм мечтал винаги и може би поради липса на време да я опозная както трябва се влюбих в представата си за нея, което поради състоянието на Зен, в което се нармирам е вече все едно. Аз я обичам заради самата нея и я обичам, защото я обичам. ( Гес, независимо от Зен, си останах нарцис, но това от позицията на Зен, няма значение ) 

И накрая няколко думи за магаретатата и Зен. Всички религии и хуманитарни идеи, към които само с неимоверно усилие можем да причислим днешната действаща концепция за управлението на страната, както и хвърчащите в информационното  пространство саги, легенди, истини и полуистини, търсят обяснението на своите ирационални твърдение посредством дедукцията и индукцията. Чрез абстракцията, твърденията и допускането. Зен майсторите обаче, ( а защо не и учениците ) отказват да сторят това. Те се опитват да променят планината, магаретата и луната чрез поетичната си мисъл, обичта, скоростта на времето, когато материята е спряла своето движение. Или чрез спирането на времето, когато обществената форма на движение на материята – апостолските комитети на гражданската съпротива срещу българската нова история достигнат достатъчно високи скорости.

вторник, 2 юли 2013 г.

"Заедно" да възродим страната си - 2




Тази проект описва, най-общо, едно демократично средство за организиране, действие и контрол, с който желаещите граждани могат да участват в реформиране на страната

Цели

· повишаване активността на гражданското общество, насочена към социални задачи, към контрол над държавата и органите й по демократичен начин;
· подобряване ефективността на труда и технологиите;
· моралните амбиции на проекта са насочени към създаване на действени механизми за мобилизиране на гражданското общество и самовъзпроизводство;
· увеличаване на предлагането, производството и ползването на свободни стоки и услуги;


Целеви групи

Инициатори на проекта, като двигател и „свободен“ генератор на идеи, са активни граждани от средната класа, но основната част на участниците в него, са лишените от социална защита хора с ниски доходи, включващи и гражданите от малцинствата, повече или по-малко изоставени от бедната и нефункционираща държава. 
Ще участват фирми, готови да реализират  задачи на обществото и държавата, подпомагани на републиканско и общинско ниво и от европейски проекти.


Същност

Проектът представлява система в Интернет - "Гражданска електронна борса" със сходна на E-Bay технология за предлагане и реализиране на обществени, социални и граждански задачи, стоки и услуги с цел повишаване "производителността" – да се разбират реда и ефективността на функциониране на държавния апарат. Проектът предвижда както директно повишаване на преките доходи и ползи, така и кумулирането на средства за използването им в социален план.

Към стоките и услугите се включват задачи, обхващащи цялото общество и държавната дейност с всичките й подотрасли, от които на първо място за здравеопазване и образование, както и за различните видове социална дейност, вътрешния ред, гражданския контрол над държавата, взаимопомощта и работата със социално незащитени групи и т. н.,  в зависимост от гражданските инициативи и задачите на държавата.

Идеята е взаимствана от подобни функциониращи модели в световната практика, познати под името фриганизъм.

Настоящата система и практическите й правила са съобразени с пазарната икономика в български условия, като личните "сметки" на участниците в нея служат за предлагане и реализиране на обществени задачи, стоки и услуги, също както и за натрупвания в социален, пенсионен и здравноосигурителен план.


Принципи

· Системата е обща собственост на всички участници и се управлява според принципите на реалната демокрация. Като собственици на системата, участниците сами се грижат за прозрачност и справедливост чрез самоконтрол, самовъзпроизвеждане, демократичност на вземането на решения и управление ( от самото начало ще функционира електронното гласуване, както и по телефона – за целта всеки участник ще разполага с листове с пинове)
· Участието ще се осъществява чрез персонални сметки с предистория на дейността на лицата и пригодността им за участие на съответните нива.
· Синхронизацията на търсенето и предлагането ще се извършва чрез „бюрата за управление” от самите участници, но и чрез възможността за директен достъп до Интернет
· взаимопомощ, солидарност и кооперативност
· обединяване около най-належащите задачи пред обществото
· ефективен контрол  за спазване на законите и неприкосновеността на държавната собственост.
· при фирми – по-пълно реализиране на наличните стоки.
· мобилизиране в обществени и социални дейности, посредством мрежови принцип (индиректно между предлагащия и търсещия), реализиран чрез използване на т.н. “обществена борса”

"Заедно" да възродим страната си - 1

С настоящите заглавия  "Заедно" даваме едно предложение за Политически проект, като на първо място тук ще набираме инициативния комитет.

Инициативният комитет ще бъде гарантът за реализиране на проекта и за демократичното му и независимо функциониране.



Заявление




Аз, долуподписаният .............................................. оценявам настоящото състояние на страната като кризисно и дължащо се на:

Некомпетентно и незаконно упражняване на властта и боравенето с държавни средства.

Липсата на ред, дисциплина и ефективност в организацията и работата на държавата и нейните институции.

Загубата на доверие от страна на гражданите, че държавата може да защити интересите им и да работи в тяхна полза.

Унизителната бедност, лошото медицинско, социално и пенсионно осигуряване и липсата на перспективи за реализация на преобладаващата част от българското население


Проектът ще бъде използван за демократичен избор на политическо ръководство и изработване на програма за действие чрез обединяване на усилията и организиране на работата на гражданите в необходимите направления.

Цел и средства

1. Чрез е-проекта внедряване на Демокрация в действие с всичка "последствия" вързани с провеждане на честни и демократични избори по система и начин, обсъдени и одобрени от страна на участниците в проекта.

2.Чрез е-проекта, предложен по-горе, където се създава своеобразен пазар, но и чрез действия повишаващи ефективността на държавата - чрез ред и справедливост, подпомагани и поддържани от участници в системата, създаване на заетост и повишаване на доходите и участието във функционирането на обществото, най-вече на социално слабите и изолирани български граждани.
 
3.Чрез е-проекта, предложен по-горе, превъзпитание на българите като граждани. 
Конкретен пример: Дори в Сърбия общинските служители ще си счупят краката, за да "внедрят" в общината нова фирма и производство. Докато в България понастоящем в подсъзнанието на българския "гражданин" свършването на работа е свързано само с лична полза. 

4.Чрез активизирането на гражданската енергия и съпричастност повишаване на обществената производителност на труда и оттук повишаване на доходите, като бъде стимулирана най-вече гражданската активност.

Вътрешно за системата внедряване на проекти по образование, здравеопазване  и социална дейност, с опции за пенсионно и социални осигуряване.



С подписа си под настоящия документ, заявявам желанието си да участвам в изграждането и работата на Политическия проект “Заедно”:


.........................................

( собственоръчно написани име, фамилия и подпис)

Дата и местожителство