четвъртък, 3 април 2014 г.

5 мерки откъм БАН, общо взето правилни, но социалистически висящи


Наука се прави с държавна подкрепа, парите от Европа са само глазура на тортата

Евтини заеми за индустриалци, които инвестират в иновации, иска акад. Стефан Воденичаров


Можем да станем спа курорт на богатите

Анотирано:

1.
Едното е свързано с това малкото суровини, които  имаме, да не излизат навън като суровина, за да не ставаме суровинен придатък на  някого, а да се преработят в стоки. Което означава, че ние трябва да възстановим  някои клонове на индустрията, които с лека ръка затрихме.

2.
 Следващото нещо е  възвръщането на нивото на нашето селско стопанство, което разрушихме. Трябва да  възвърнем културите и животинския фонд, които са създадени специално за  българските климатични условия. Държавата да подпомогне създаването на семейни  ферми, които поддържат затворен цикъл, за да се върнат хората обратно. 

3
.Следващото нещо е туризмът да се превърне в индустрия. Сега имаме само ски и  морски туризъм. А над 40% от минералните извори на Европа се намират в България.  Тя може да стане един прекрасен рехабилитационен център за богатите държави.  Първо, ще предложим много по-добри цени, второ, ще запълним легловата база, но  това означава да оправим и въпроса с инфраструктурата, да развием културния  туризъм, защото тези хора ще се нуждаят от забавления. Ако направим това, може  би ще променим профила на туристите в България - няма да идват на алкохолен  туризъм.

4.
Друга област са различните билки и растения с лечебни свойства. Те  могат да станат част от това, което прави фармацията в Швейцария - добавки за  храна.

5
И не на последно място, някои клонове от индустрията, които имат добри  традиция. Първо ще кажа, защото съм малко пристрастен към темата - специалното  производство. Българската отбранителна индустрия още живее, макар и в едни  по-тесни граници, работи само за износ.


Но, как, как, ще ги приложиш?

А законите и правилата също са добре съставени...  


Няма коментари: