сряда, 28 май 2014 г.

Изключително добър анализ


Възходът на политическото вампирство

Независимо от протестите, скандалите и пълната международна изолация, в която правителството на Пламен Орешарски изпадна след този ход, то запази властта. С неистов стоицизъм и гьонсуратлък, покупка на депутатски гласове, властта не беше сдадена. Единственото логично обяснение за този невероятен политически инат и безпардонност, са гигантските икономически интереси които започват да прозират все по-ясно. Приходите от акцизи и ДДС за горива, цигари и алкохол се сринаха. Фирми, свързани с конгломерата ДПС-КТБ поеха изпълнението на инфраструктурни проекти в цялата страна. Паричните потоци в енергетиката бяха насочени към правилните политически приливници. Проектът "Южен поток" беше оскъпен още веднъж с почти милиард евро, за да достигне четири пъти над пазарната му цена и беше превърнат в абсолютен национален приоритет.

Ако човек непредубедено проследи изявите на всички висши представители на мнозинството,

в България освен със строителство на руски газопроводи, с друго не се занимаваме

След по-внимателно вглеждане в изпълнителите и подизпълнителите - разбира защо е така. Всеки един от участващите български подизпълнители в "Южен поток", представлява и конкретен политически интерес. Не е изненада, че в руската енергийна дипломация, инвестиционните проекти са средство за корумпиране на местните политически елити, но защо на тази абсурдна цена?

Интересно е да се отбележи, че на фона на това изобилие на корупционни казуси, политическа опозиция в защита на обществения интерес почти не се забелязваше. ГЕРБ изчезна тотално, а между моментните си проблясъци, Реформаторския блок се занимаваше основно с вътрешните си проблеми.

Няма коментари: