четвъртък, 31 декември 2009 г.

Извод или част от равносметка

Мислех си за просвещението на народа ни. Във всичките му социални, етнически и културни конфигурации и шихти. Поводът за това е отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ на онази част от интелигентите ни, която през призмата на недоволството от презумцията, че знае по-добре, но няма да го доказва на практика, изказва пренебрежение и се дистанцира. Последните дни също наблюдавам реакциите на доста хора, наистина от други културно-социални слоеве, към министъра Симеон Дянков.


И докато "мощният" език на д-р Михайлов се възмущава, че ГЕРБ е на сцената, "за да се подиграе с политиката като сериозен жанр", защото сигурно досега политиката е била нещо качествено.

"Какъв праведник е Борисов, че да преследва като престъпник Станишев? " пита доктора и добавя:

"Дясната легитимност на ГЕРБ идва от ЕНП, която е готова да приюти и Ал Капоне, стига да влачи депутати."


И докато тези слова най-вече тиражират изолацията на интелигенцията ни от задачите и възможностите на ситуацията и народа, те са и онази манифестация на същото онова липсващо просвещение, но не на първо място на народа ни, а на тези, които трябва да го просветят.

То воят, който надават всички апологети на закостенялото, неосъзнатата изостаналост и социалистическа словесност, която в подсъзнанието замества практиката, ( жалко, че не съм чул какво мислят по въпроса Дърева, Колю Колев и Гронев ), когато коментират министър Дянков и неговите усилия да начертае едно сравнителна нормалност в третирането на широки, трагикомични, парадоксални, но в същността си неевропейски, държавно-монополистични навици, чертаят левия фланг на противостоенето.

Така или инак ГЕРБ възнамерява да започне обучение на децата целодневно, нещо което дава шанс за едно ново и широко гражданско обучение и ценностна система.

Как ще протече обаче обучението на "дясната интелигенция" на първо място в задачата да обучава близко до учениците си и обучението на "лявата интелигенция", че ако продължава така освен смешна до комичност с парадоксални умопостройки, то ще загуби дори и думата "интелигенция" в иначе и без това празното от съдържание нарицателно :), тепърва трябва да се мисли.

Няма коментари: