петък, 23 април 2010 г.

Мерките срещу кризата

Тези дни бившите управляващи и техните медийни тръби отново вдигнаха пушилка около тезата, че нямало мерки срещу кризата...Като че те знаят какви трябва да са тези мерки, въпреки че 2 години нито ги предложиха нито приложиха...Сега обаче знаели, но не ги казват...Паралелно Бойко Борисов рече че ако някой по света е измисли рецепта срещу кризата той веднага би я приложил...Наистина преодоляването на кризата става само с помощта на широк фронт, най-вече от страна на големите икономики. Малките икономики, а най-вече най-малките, като нашата, в ситуацията на ниската си обществена производителност, разруха по отношение на морал и справедливост, функциониране с правилата на подкупа, неработещи и източвани важни държавни сектори трябва да се съсредоточат първо във въвеждането на един минимален праг на ред. Потенциалът и набраната и задържана десетилетия рационална енергия тогава ще е достатъчна да потегли ускорено, когато по света кризата отмине.


Иначе?! Държава, където трябва да се подреждат дори и отпуските е пред закриване...Как така - ще кажат нашите червени, социално ангажирани съграждани, които обичат да ни открехват умно - ще отнемаш от труда, болничните и така нататък...Всъщност един непредубеден човек знае, че минимум 80% от тези държавни хрантутници нито вършат някаква работа, нито се стремят да я вършат, тарикатничат и с болничните и с отпуските, да не говорим за работното им време и усвояването на фондовете...


Та, за мен този "популист" ако може такива "дреболии" да поподреди, да направи една проста, но действаща система на здравеопазване, дори и с малко насила, гарантирана от ЕС, ще е пръв герой. Пък нека после Първанов и Доган пак да дойдат да се упражняват на метеното.

ПП. Впрочем добрият наблюдател е на мнение, че натискът да се вземат мерки за преодоляване на кризата, нещо невъзможно за сама България в ситуацията, вече вкарана в кризата и с поиздухани резерви, е с цел да се накара правителството да предприема нещо рязко, което от една страна ще го разсредоточи в стратегическата му цел, второ ще го накара да сгреши, трето в създадената мътна вода ще спаси много от престъпниците.

Няма коментари: