неделя, 31 октомври 2010 г.

Нов политически сезон

Обикновено, есенно време, година преди избори, у нас се пръкват и новите политически проекти:


1.
На г-н Първанвов

http://www.vsekiden.com/79957

http://ivo.bg/2010/10/30/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2/


2. На г-н Алексей Петров
Илиана Беновска, проф. Елка Тодорова и Теодор Дечев ще градят ЕКИПА на Алексей Петров
http://www.blitz.bg/news/article/91174


3.Както и "Справедливост"
http://www.spravedlivost.net/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=492&Itemid=1

Аз пък, редовно, по този случай си пускам стихотворението:

Предзимна политическа
Копакабана

Копакабаната се разгърна.
Първи дъжд,
пръв зимен повей.
Разгърдени, с наболи зърна
политически трупове
се наредиха за снимка.
Глиган до кошута
и прошарена къртица
до шамандура.
Жълти листа прокапаха
по тротоара,
на всеки вестникарски
ъгъл раздаваха
паунови пера.
Мъглата се сгъсти.
Десни социдеи
напираха невздържано
докато либертианството
изфръкна
като гола смугла
красавица
от пъпката
на посткомунистическата
диктатура.
На мястото на мавзолея
няколко
травеститни духа
оголили дълги бедра
и задници
с женски форми
в мрежести чорапи
танцуваха самба.

сряда, 27 октомври 2010 г.

Кой, какво и за какво, доверието или умът, дарованието и позицията

Вчера в "Дневник" Любослава Русева една много даровита и със стремеж за по-културна и дори литературна журналистика, но все пак симпатизираща, като че ли, на Явор Дачков, журналистка, публикува статията:

Навсякъде е хубаво, но най-добре си е у нас*
http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/10/25/981894_navsiakude_e_hubavo_no_nai-dobre_si_e_u_nas/

Темата е за разликата в морала и европейската култура на българските политици и западните, а и дори балканските политици. Навсякъде по света политиците са крали, но като ги хванат и ги осъдят, те цивилизованите, си посипвали главите с пепел...

А нашите, пита Русева и дава пример Догановия хонорар за хидроконсултации от 1.5 милиона и хонорара на министър Цветан Цветанов от 30 хиляди, за консултации относно криминогенната обстановка в България.


Какво обаче вижда неевропееца в развитата така теза:

- приравнява се милион на няколко десетки хиляди, като се използва всеизвестния вече факт за "хонорара" на Доган, за да се заклейми и Цветанов, - демек всички са едни и същи / да не забравяме, че това са тезите на Татяна Дончева и други апологети на морала /

- аз обаче си мисля, че когато един човек тръгне да пазарува нещо и иска да си свърши работата първото което го интересува е доверието. Човек дори може да пренебрегне качеството пред доверието, защото то води и до много по-високо крайно качество. И докато на Запад, най-общо има висока степен на доверие към фирми и политици, то тук нещата са обърнати. На Доган, например, доверието гласувано от Минстрой е разбираемо. Това доверие сигурно е гарант за нещо друго...А какво е доверието към Цветан Цветанов от страна на една западна фирма, особено докато не е бил на власт. Ако съм представител на една западна фирма и не познавам страната бих се консултирал кой би ми свърши работата най-добре...Но ще искам на първо място да мога да се доверя... Няма да отида при съдиите, които пускат заподозрените и за чиито хонорари не става дума, а ще отида при този, на когото, според западните стандарти, може да се гласува доверие

- така или инак, човек може да е много даровит, и дори много умен, но ако е на грешна позиция то крайния резултат е отрицателен. Освен ако не се окаже, че не бива да се задава този въпрос, а се запиташ - за какво е тъкмо така поставен проблема.

събота, 23 октомври 2010 г.

Разказ - В бара на хотела Resortquest River

В бара на хотела Resortquest River

1


С индианеца Хари де ла Конте се запознахме една ноемврийска вечер в бара на хотела Resortquest River недалеч от центъра на Keystone, Colorado, в Скалистите пранини на САЩ. Същата сутрин пистите над курорта бяха посипани с чуден, пухкав сняг, който дава рядката възможност за полет.

Дали всички, които са карали в такъв сняг са осъзнали, че така се чувстват птиците при летеж се съмнявам, но през деня него го бях запомнил тъкмо по този стил, горе като си стрелвахме веднага след лифта. По прибраната стойка, по умишленото забавяне на тялото преди дъгата и стремежа за красиво изписване само с краката след всеки завой, което по своята красота и сила може да се сравнява само с най-обладателния и уравновесен, преди катарзиса, ритъм при секс, знаех че и той е мислил за полета на птиците. И то много повече и много по-задълбочено от мен.

Всичко в Америка е като в Европа и в същото време малко по-различно. Боровете са същите, но с по-редки клони и с огромни шишарки, снегът пак така пухкав, но като че по-чист и лек, небето и нюансите на зарева и залеза по снега между скалите и по върховете, по-наситен, но и като че под въздействието на притеглянето на по-големи маси земя, мисленето като че по-земно и с по-силна вяра в себе си и в своята си чистота. Което, за такава креатура като мен, която само преди два три месеца трябваше да се занимава с клоунстване и с моралното разобличавания, без да имам чак такова право на това, но като се сравнява с някои, си е за самочувствие.

Да си призная, още сигурно ще ми трябва време, за да изчистя докрай не само ума, но кръвта и лимфите си и за да мога достатъчно свободно да откликна на подканящите погледи за контакт отправени ми от наистина интересни на пръв, а по-късно за някои от тях и втори, поглед дами по пистите. Все пак се чувствах способен да задоволя това любопитство. Сигурно чувството само не е достатъчно. Ние пропускаме и ще пропускаме моментите, но си и мислех, че интересът им е продиктуван по-скоро от красотата на полета ми при карането в дълбокия сняг, отколкото от тайната, която им предлагах като, нека кажа малко смело, европеец. Така и не посегнах и не откъснах нито едно от тези, и според ски костюмите им, ковбойски, снежни хризантеми.


Това, че не потърсих контакт не значеше, независимо от удоволствието при карането, че не се чувствах самотен. Толкова по-силен беше и интересът ми, когато онази вечер, след първото on the rocks, ме заговори индианецът Хари де ла Конте. На третата минута бяхме вече толкова близки, че си признахме и взаимно одобрявахме начините си на каране. Което за нас българите си е равносилно някой да ти подхвърли, че харесва как риташ.

Фамилното му име впрочем не беше де ла Конте. Запомнил съм само истинското му първо име, Хари, но с не напълно напусналата ме от форума на Медиапуул палавост, независимо от сериозността, с която бях започнал да се приемам в Америка, го нарекох в себе си, без капка ирония, а по-скоро поради дори безмълвната звучност на името Хари Белафонте, де ла Конте.

Докато си споделяхме какви ли не резолюции и резонанси на впечатленията от ските, пухкавия сняг и начините за полет в този сняг всичко беше нормално. Когато обаче с присъщия си стоицизъм признах на пряко поставен въпрос, че съм от България, а той подаде онова “Не...”, пълно с изненада, но и с неочаквано звучащо весело съпричастие, състрадателност, но и пренебрежение, магията на вечерта в бара на хотела Resortquest River недалеч от центъра на Keystone, Colorado, в Скалистите планини на САЩ и след полет в пухкав сняг изчезна. Сега и решението ми да не закачам ковбойските, снежни хризантеми изглеждаше напълно естествено.

В България, а и в Европа, редовно се чувам да казвам: “Колко малък е света”, но тогава, когато си се забил на майната си и си се откъснал от миналото, а защо не и от настоящето, някакъв непознат индианец да ти каже: “Миналата година бях няколко месеца в България” е меко казано поразително.

Оказа се, че индианецът Хари де ла Конте беше посетил България и по-специално Благоевградския университет натоварен с мисията да изнесе няколко лекции за работата с малцинствата в Америка. През лятото беше обикалял страната, беше натрупал доста впечатления и като че не беше имал шансът да ги сподели с някого, защото по-нататък само той говори. Аз пък само поръчвах пиене и слушах.

Разказът му започна с констатация.


В бара на хотела Resortquest River – 2



- Първоначалното ми мнение беше, че сте просто simple и че вие просто се губите във въпросите на относителността, културата и манталитета. Липсата на манталитет и морал. Докато в Америка се набляга повече върху правилата на тима, в Европа върху правилата на знанията, при вас не видях тим и правила.

- Е – казах, като се преструвах на леко развеселен – това са си наши правила.

- Сигурно – отвърна той изразително – Все пак не мога да си представя как с тези правила изобщо постигате нещо. Защото в момента, в който се опитате да захванете нещо, непременно ще получите противни мнения и тъй като механизмът на тази технология, която се учи в детството, ви е неизвестна, ще потънете в безкрая на въпроси свързани с относителността. Както часовникът е изиграл изключително важна рола за човечеството, независимо от относителността на времената на индивидите хора, събития, предмети и движения, така и за да са ефективни на хората са нужна единни и абсолютни категории при решаването на общите им задачи.

И защото само разпочукнах от неловкост леда в стената на чашата си и отпих, той продължи.

- По време на престоя си имах контакт с три българки. Всичките бяха хубави, интелигентни и интересни. Сега като си помисля за тях и съвместните ни минути в мен горчивото е повече от красивите мигове. А трябва да призная, такива имаше немалко.

- Мога да си представя – го уверих напълно откровено, като вдигнах по инстинкт поглед към хубавицата седнала малко по-нататък на бара и се пазех да конкретизирам тази си престава.

- От човешката история са извлечени правила, които казват достатъчно просто и ясно как да общуваме. Традиционните задължения като хуманност, истинност, честност, или това, което не може винаги да се предпише или провери по закон, а идва само вследствие на вътрешно убеждение. Това може да се нарече световна етика. Тя е проста и е валидна за обикновените хора навсякъде по света. Дори и в горите на Амазония. Да не се ликвидираме физически, да сме честни и откровени един към друг, да се уважаваме взаимно.

Не знам защо в този момент ми хрумна, че не малко наши момчета биха го упрекнали на мига с крилатата фраза: “Ама вие защо биете негрите и сте станали световен жандарм”, но кой знае защо това не ме развесели особено.

( Следват интересни истории с трите българки, както и с хубавицата седнала малко по-нататък на бара. Но, когато съм готов. )

3

- Идеята на Дарвин, че културата се развива подобно на биологическата еволюция ни кара да се спираме на идеи, моди и техники, които така яката са се загнездили в главите на хората, че в края на крайщата именно те формират културата им - рекох, като осъзнавах, че съм живял дълго в България и при социализма и осъзнавах вида на стила, който ми диктуваше улавянето на алкохола.


- Само една от тях имаше относително приемлива позиция - каза той. - Не ми позволи да й плащам, но ми даде да разбера ясно, че не съм единственият й любовник. Веднъж живях три месеца в Ню-Йорк и признавам, че тази българка беше по-свободна и от най-провокиралата ме нюйоркчанка.

Изгледах го със завист и си казах наум.

"Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с вода студена,
трета го в уста целуне бърже
и той я гледа мила засмена."

петък, 22 октомври 2010 г.

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Министър Цветанов и ползата от компроматите

Въпреки многото безполезни приказки от цялата работа ще има няколко ползи

- Цветанов ще си вдигне рейтинга, защото е чист, пък и става дума за суми, които са по възможностите за една средно семейство

- ще има повод да се сезира проверката на достатъчно много други публични и можещи да влияят на политиката личности - пример съдията Пенгезов и лидера на БСП Овчаров, а защо не и президента

- те обаче трябва да отговарят по същия начин, като Цветанов, а не да се правят, разчитайки на партийни и парични защити на ампета

- медиите, все пак, е тъпо да извеждат като тема номер 1, защитни действия на подсъдими

- журналистите, колкото и тези дни да показват глупост и тенденциозност при задаване на въпросите си, свикват и може би ще искат в бъдеще да имат правото да задават все повече въпроси ( право да си кажа, след като слушах днешното обяснение за парите на Цветанов от Красимир Стефанов става ясно колко грозно и умишлено беше изведено вчерашното заглавие за 127 хиляди, които им липсвало обяснението - не могат ли да разберат, че читателите, дори и тези, които искат Цветанов да се провали, ясно разбират изкривяванията )

- независимо, че се тръби, колко била клакьорска пресата днес не се чу ясната похвала, че властта днес може да се нищи така свободно

сряда, 20 октомври 2010 г.

Намерения и факти

Нашите медии, умишлено или не, но определено и по навик вследствие изграден грижливо през социализма манталитет, внушават на българина да приема приказките за факти.

Преди няколко дни, когато въртолети летяха над къщи край язовири и в подножия на планини, обявиха, че от несъбрани данъци ще се получат най-малко 30 милиона за държавната хазна, Кушлев щял да прибере имущество за милиард и половина ( досега е прибрал само 200 хиляди, което не покрива и заплатата на агенцията му ), а днес пък че пари ще дойдат от по-високи данъци за богаташки имоти и скъпи коли:

http://dnes.dir.bg/news/mestni-danatzi-antikrizisni-merki-7294772?nt=4
Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли


В случая се получава парадокса, че всеки знае, че най-много 5% от намеренията у нас намират практическа реализация, и то в извратен вид, но въпреки това гръмките и написани с големи букви димки се приемат за нещо нормално...Нека, нека, си казва предубедения будала, например като мен, в края на крайщата не е ли прекрасно да живееш в непрекъсната лъжа и заблуди в този грозен и несправедлив наш сват. Така или инак си му свикнал.

Заемът за жилище на министър Цветанов

Тъй като тези дни стана дума за заемът и покупката на жилище в Изток от министър Цветан Цветанов, за сравнение от едно място ми обърнаха внимание на следния сайт, където става дума за Станишев, семейство Дойнови, "спестени" хилядарки от отпуски, земя на Ламбовски и изобщо наследени, по способност, бизнеси:

http://www.fimoti.com/index.php?topic=151.0

вторник, 19 октомври 2010 г.

Здравната реформа

Ето едно мнение на "Лекарка":

Лекарка ( нерегистриран )
19.10.2010 17:08
от този адрес:
http://dnes.dir.bg/news/bls-zdravna-reforma-7290356?nt=4

Щом договора е за замазване на очите на хората- ще се скъса.Стига лъжливи ходове на правителството.Относно реформата в здравеопазването- тя е ясна-нови диагностично свързани групи относно пътеките,за да не се лъже,контрол върху лекарствената политика-защото нямаме пари за най добрите лекарства.Реформиране на здравната мрежа- по европейски модел- за това нямаме пари.Пакета на услугите- по здравна каса- според финансовите възможности на държавата.Лични здравни карти- за да се вижда кой пие и кой плаща./трябват пари за да се изработят./Всичко това бе предложено от екс. мин. Борисова,но тя не можа да се договори с любимеца Дянков и я смениха.Електората не я хареса защото не била млада и красавица.Хак ви е .Сложиха Константинов защото е от БЛС-за да намалят напрежението,но с фалшиви ходове не се стига далеко.



Бих прибавил, на първо място, изграждане на добре функционираща Бърза помощ. ( което няма да е никак лесно )

С интерес очаквам реакцията на Бойко Борисов

Досега всички български* опити да бъде създадена интрига между Бойко Борисов и Цветан Цветанов беше преодолявана, и от двамата, абсолютно премерено и умно...Мисля, че и последните опити ще бъдат преодолени така... Иначе се рискува абсолютно всичко...а и моята лична симпатия.


Вчера беше убит шофьорът на адвокатката по делото срещу Килърите, а тази нощ откраднато златото от Леярите... Добър повод за отмиване на компроматчета.

* - специфични с дребнавостта, простотията, налудничавостта и измекярщината си интриги и компромати

понеделник, 18 октомври 2010 г.

"Скандалът" около минитър Цветанов - 2

Не мога да отмина "коментарът" на Едвин Сугарев:

http://www.svobodata.com/page.php?pid=4184&rid=29&archive=#comments

"Скандалът" около минитър Цветанов

Както и българският съд, когато тълкува, този който иска ще изтълкува "ситуацията с апартаментите" на министър Цветанов в интерес на мафията и нейните сурогати, ще го изтълкува така...Аз лично обаче съм убеден, че народът, болшинството хора, вече трудно могат да бъдат излъгани...Разпространителите на "компромати" за това крив или прав ти е носа по време на чума, се компрометират сами...

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Синдикатите и сивата икономика

http://www.monitor.bg/article?id=264454
Всеки четвърти работник в сивата икономика
25% от строителството нелегално, завърта 1,7 млрд. лв.

Време е синдикатите, които са с изключителни претенции към правителството, първо да си свършат работата по отношение на "прегрешенията" на членската си маса.

БСП бутала ченгетата към протести

http://www.monitor.bg/article?id=264449

Въпроси кой "стимулира" синдикатите, главоломния ръст на болничните в края на миналата година, източванията от здравната каса, могат да бъдат задоволени по аналогия.

сряда, 13 октомври 2010 г.

"Новите" лица и "техники" в ДСБ

Снощи гледах Референдум относно пенсионната реформа и осигуровките...От страна на ДСБ участваше Радан Кънев. Говори умни неща, но, както винаги предложенията и реформите, които се предлагат от ДСБ, постепенно губят валидността си, защото колкото и умни и правилни, нямат реална възможност за прилагането им....Краен резултат - същия като при БСП, които поначало са характеризират само с празни приказки.

вторник, 12 октомври 2010 г.

Гиньо Ганев се ширил в офис за 1 млн. лева - 2

Всъщност какво може да се очаква от един Гиньо и един Ганев.

Гиньо Ганев се ширил в офис за 1 млн. лева

http://www.monitor.bg/article?id=264188


Само в страна като България и под "опеката" на комунистите и манталитета им може да се избере такъв народен изедник за народен закрилник.


На стената на срама!!! На веки веков!!!

понеделник, 11 октомври 2010 г.

Съветите и стъпките на Николай Слатински - 3

Попаднах на един материал, който ще се опитам да коментирам стъпка по стъпка:

5 стъпки за изход от кризата в управлението на България
http://nslatinski.org/?q=bg/node/314

6. В „ГЕРБ” кадровият потенциал и членската маса са унизително посредствени и направо бездарни – дори на фона на падащото средно равнище на интелигентност и креативност у нас, след като 1 милион креативни, можещи, предприемчиви и енергични хора емигрираха, а още 1 милион такива тук, в страната, са смазани, обезверени, уморени, затънали в кредити, амортизирани.


По тази точка може да има и верни неща, но... - Бойко Борисов, във връзка с разбиранията си за управление на България, но и сравнително, по-средна оценка, има най-добрите министри / изключвам времето на Костов, защото ситуацията тогава и политическа и икономическа беше много, много различна / - да се говори за нужда креативните да излязат напред в една страна с огромна маса, с огромно болшинство, което няма и понятие за каква креативност всъщност трябва да става дума е празнодумство и добро пожелание... - да, ГЕРБ, нямат много широка подкрепа всред малката група на кретивните и интелигентните ( изключвам от тази група социалистическите интелигентни и градивни, защото те използват креативността и интелигентността си с грешна постановка, което е още по вредно и от несъпричастността ), но те, самите интелигентни и креативни ( с много малки изключения ) са повредени от предубеждения, което е също вредно...

Съветите и стъпките на Николай Слатински - 2

Попаднах на един материал, който ще се опитам да коментирам стъпка по стъпка:

5 стъпки за изход от кризата в управлението на България
http://nslatinski.org/?q=bg/node/314

5. Целият потенциал извън парламента и извън управлението – партии, NGO-та, интелектуалци, мениджъри и кадърни политици от организационна точка са в насипно състояние, фрагментизирани и атомизирани, така че не могат да родят бързо нито управленска алтернатива, нито сплотена сила, която да вземе властта по демократичен път (не броим вечните кандидати за власт, които тичат из институциите и се самопредлагат „до поискване”).


Вярно е че е в насипно състояние, но той ще си и остане такъв. Нещо "градено" с десетилетия, не можеш оправи с добри пожелания...Тепърва след поподреждането, след захващане, поне малко, да функционира моралната, обществена и материална инфраструктура, ще се появят малко по-големи обединения ( да припомняме ли кои са в неправителствените организации и за какво съществуват ? ) Интересното е че умници като Слатински дори не споменават това, а Волен Седеров, в името тъкмо на него рискува както доверието на членовете на партията си, така и своето политическо бъдеще...

Съветите и стъпките на Николай Слатински

Попаднах на един материал, който ще се опитам да коментирам стъпка по стъпка:

5 стъпки за изход от кризата в управлението на България
http://nslatinski.org/?q=bg/node/314

1. Бойко Борисов доказано не става за министър-председател – липсва му разбиране на самата същност на управлението днес, когато йерархичните структури се заместват от мрежовите, твърдите, силовите подходи отстъпват място на меките, гъвкавите подходи, а централизацията и командването дават път на децентрализацията и координирането.


- Кой го доказа и как? Само след думата "доказано" човек вече изтръпва. И нататък Н.Слатински "доказва", че социалистическото му разбиране за начина по който трябва да се управлява Българската държава напира тъкмо като доказателство, че изпуска нещата...Кой, Станишев или Сакскобурготски бяха на ясно за продължаващия разпад на държавността в България... А Бойко Борисов тъкмо това доказа - че с подходящо или неподходящо образование е наясно, че най-първото, преди всичко, трябва да се поподреди, да се попозапуши, да се възвърне чувството, че това е държава, а не граовска махла...И колкото и да е изключително трудно срещу лавината на незаинтересоваността и анархията - има резултати...

събота, 9 октомври 2010 г.

Реформи в здравеопазването

Контролът и ефективността, най-малкото финансовата, в здравеопазването може да се постигне бързо и евтино, сравнително, с въвеждането на национална информационна система...За целта могат да се използван вече съществуващите системи на ЕСГРАОН, на НОИ и други, както и на някои от болниците...Нужно е да се намери само подходящ екип...Такава система, ако екипът е наистина ориентиран практически, може да се разработи и внедри за 3 месеца.

петък, 8 октомври 2010 г.

Обясненията на Борисов

http://www.vsekiden.com/78405
Вноската за пенсия – не 3% нагоре, а по-малко
Костов единствено и само дойде да ме помоли да бъдем силни, обяви премиерът


Изключително съм доволен! Поредното "обяснение" от страна на Борисов обезмисля, девалвира и замита като че с ръкав от мръсна маса всички "упражнения" както на голяма част от журналистическата гилдия, така и на цели рояци "политолози", "социолози" и "политици".

Под вола теле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=634717#comments
Волейбол за сърцата
автор(и): Николай Кръстев, прочитания: 538, коментари: 3

Този път волейболистите не триумфираха. Загубиха от отбора на Куба, оставяйки сили и души на терена в мач, който не може да бъде разказан. Но емоцията и споменът от него ще живеят дълго.

Българите сега не успяха в битката за медалите. Но пак спечелиха симпатии и нови почитатели. Как да не подкрепяш мъже, борили се с дух до последен дъх! И елитни играчи, които са толкова далеч от така заразната звездомания? Все спортисти и хора, за които спокойно се казва, че могат да бъдат пример на децата.

За протокола грозните успехи са по-важни от красивите загуби. Но сърцата на запалянковците безпогрешно усещат кога един отбор е отстъпил, без да бъде победен. Тогава и затова му дават цялата си обич. Волейболистите отново я заслужиха. Като едно от малкото хубави и стойностни явления в родния спорт.




Комплименти и благодарност за нашите момчета. Без изключение. В един отбор никога всички в един ден не играят 100% с възможностите си...Благодаря и на г-н Николай Кръстев. Един коментар без търсене на телето под вола, с което обществото ни е така богато надарено.

Българските синдикати

Не знам защо, но нямам доверие на българските синдикати. Може би е така защото "назначенията" на "постове" в България са винаги от ОНОВА котило...Интересно ще ми бъде, например, да узная колко от участниците във вчерашния митинг на КНСБ са участници по служба. Това включва както профсъюзните лидери по предприятия, така и БСП дейци.

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Синдикатите и организациите на работодателите

Месеци наред така наречената "тристранка" преговаряше за пенсионната и здравната система...Като резултат обявяване на стачки и вечни недоволства от едната или от другата страна...Всичко хубаво с претенциите, липсват обаче каквито и да е усилия и ангажименти...Например по контрол на изтичания в системите, контрол на спазването на закона, та дори и контрол за плащането на ДДС...При положение, че правителството се ангажира с някакви отстъпки към едните и/или другите трябва да заложи в договорите членовете и организациите да свършат поне малко работа около осветяването на плащането на данъци и осигуровки.

вторник, 5 октомври 2010 г.

Де факто???

Много говорим за Гражданското общество. Да видим дали предприетото от webcafe.bg ще има ли резултат... Все пак си спомням, че инициативата "Пиши до кмета", по времето, когато Б.Борисов беше кмет, имаше резултат. Тогава описах в сайта на Общината как в Кьолн, Германия, се сепарира боклука преди подаването му към заводите за преработка...Дали съм бил първия или последния, който е споделил тази идея и дали от това "посяване" в общината са взели решение за сепарирането няма значение...Важното е идеята да стигне до повече хора...И..разбира се, участниците да са заинтересовани от общо благо а не от лични, но вредни, пак за всички, присвоявания.

Позволих си и да копирам това от webcafe.bg



http://www.webcafe.bg/id_1322222131_Pisma_do_premiera


Трудно ти е.

Мъка ти е.

Искаш премиерът да те чуе.

Напиши му всичко, както си е.

Ние ще го публикуваме.

Без грубости и без обиди само моля!

Иначе пиши на воля.

Моля, изпращайте вашите писма за новата ни рубрика на редакционния ни e-mail: webcafebg@gmail.com или използвайте формата за "Стани автор".

Писма до Бойко Борисов

Близо 21 000 писма, в които граждани се жалват от всевъзможни проблеми, са получени в приемната на МС за 14 месеца от мандата на правителството на Бойко Борисов, съобщи в. "Монитор". За сравнение броят на жалбите за целия мандат на Станишев е едва 8680...

Матеус - изключително симптоматично

http://www.sportcafe.bg/id_1093531152_Kak_go_pravish_Mateus?

Остава загадка как германецът за една седмица у нас налучка играчите във форма, но ключова част от работата на успешния мениджър е делегирането на работа надолу по веригата.

"Чуждестранна колонизация на селата"

Давам този линк към статията "Чуждестранна колонизация на селата" с цел едно допълнение...
http://www.webcafe.bg/id_646011528_Chujdestranna_kolonizatsiya_na_selata

Свързано с темата една относително стара идея е създаване на агенция, кооператив или акционерно дружество, може и на базата на публично частното партньорство, което да използва всички споменати в статията предимства и да се заеме с възстановяване, реновирането, поддържането и управлението на изоставени къщи из българските села, които да се предоставят заедно с дворовете, и евентуално малки стопанства към тях за ползване от желаещи, на първо място пенсионери, както българи, така и чужденци.

Участието на българската интелигенция във възстановяването на държавата

Например, ето една поредна критика, от страна на Иво Инджев
http://ivo.bg/2010/10/04/%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF/
Чиновниците и чинопочитанието са на почит в битките на Борисов

Същественото всъщност е че реформи, така или инак, ще бъдат направени и ...същественото е също, че интелигенцията за пореден път не участва с друго освен с "градивна", според нея, критика.

Политическите коментари днес

Последно време коментарите около правителството на ГЕРБ се характеризират с изключителната си повърхностност, шлагерност и дребнавост...Характеризира се и с известна масовост на критически настроените политолози и анализатори, което, поне според мен, като ги сравнявам с общонационалните проценти на одобрение, показва каква част от тях са на синекурни и зависими позиции...

Тъкмо затова започна да ми се ще да чуя Огнян Минчев...Какво мисли за общата икономическа и политическа обстановка и най-общо за състоянието на страната и перспективите...

Мисля също, че мълчанието му се дължи от една страна на одобрение, от друга на факта, че се чакат резултати, от трета на осъзнаването, че реалностите, в които се правят опити за реформи са такива, че един непредубеден и умен човек не може да очаква бързи резултати.

петък, 1 октомври 2010 г.

Политическата класа и кариеристите

Ето нещо много вярно...И което може да послужи - ако има кой да го прочете и види:

Той, заобиколен в сферите, в които се е концентрирал, пропусна факта, че мислещите хора постепенно започнаха да се отдръпват и останаха кариеристите.

Реално, в момента той наистина е заобиколен от кариеристи. Гледам последните назначения, които се случиха. Както в здравеопазването, така и в образованието. Това са определено хора без опит, но с много силна политическа подкрепа и кариеристи – хора, които се опитват да правят това.


http://www.vsekiden.com/77942

Здранеопазване проекти - 2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=627684
10 спешни неща, за да се оправят болниците

2. Незабавно трябва да се направи остойностяване на всички медицински дейности на базата на консенсусно приети и утвърдени стандарти, протоколи и алгоритми по отделните специалности. Утвърдените минимални цени е задължително да бъдат съобразени с европейските тенденции на съвременната медицина.



За остойностяването трябва задължително да се намери пропорцията между между средните доходите в България и други страни и съответното остойностяване, в зависимост от компонентите - труд, апаратура и лекарства.

Нов здравен министър

Не знам дали с избора на д-р Константинов Бойко Борисов е прав или греши, но обезателно трябва да се съобразява с факта, че не бива да продължава да действа като с Фандъкова, която я срещна и по делата и по работата й по-нататък я лансира за кмет...

Здравеопазването, особено в България и особено тъкмо в тази ситуация, както и факта, че д-р Константинов не е с голям управленски опит, налагат създаване на съвет към министъра. В него могат да влязат три до пет души...Доказали се организатори ( поне от нивото на Константинов - болницата в Кюстендил е по-малко и от едно отделение в някоя от софийските болници ), честни лекари и визионери. Като Чирков например ( без да претендирам в 100%-ната му честност :) ), който настоява първото и най-важно нещо в реформата да е организирането на Бързата помощ.

Допълнително информация:
http://e-vestnik.bg/10058/izpovedta-na-posledniya-feldsher-v-zdraveopazvaneto-gerb-izvarshva-tsenotsid-nzok-vav-voyna-s-lekarite/


Свако:

Испанското село в което живея е с над 4000 хиляди жители и няма болница. Има медицински пункт, където когато не се по4увстваме добре ходим да досаждаме на единствения лекар. Записваш се в понеделник, и след една седмица ти идва редът. Веднъж докторът прецени, 4е е нужно да мина през ехограф и трябваше да 4акам пове4е от месец.На въпроса не може ли да стане по-бързо, отговорът беше, 4е е възможно ако го направя на собствени разноски, а не на здравните осигуровки които ми се удържат всеки месец от заплатата. Освен това ме прати при диетолог, лице от женски пол на предпенсионна възраст на което имах неблагоразумието да споделя как се храня и какви коли4ества алкохол употребявам. В резултат ми се препоръ4а диета при която само един заек би оцелял и то ако не се придържа строго към нея. Скромното ми мнение е , не се разболявайте(правете вси4ко с мярка) и не о4аквайте безплатно ле4ение. Ако все пак я окъсате, резутатът от ле4ението, независимо къде живеете ще зависи от големината на банковата Ви сметка.