петък, 18 февруари 2011 г.

Добросъвестност към "нашата" държава

http://www.svobodata.com/page.php?pid=5018&rid=29&archive=#comments

Благодаря на г-н Сугарев за статиите му, които винаги провокират! Малко са хората с толкова вложена за обществото ни енергия.



Днес стана известно, че сърбите са пратили полицаи на границата си с България, които трябва да спрат идващите, по случай годишнината на Левски, откъм България, активисти на ВМРО. Ако човек е минавал през Сърбия не може да не си представи колко добросъвестно ще си вършат тези полицаи работата. Колкото и тази работа, в случая, да не е тъкмо "европейска"...А ако си представим аналогичен случай, но с български полицаи? Всеки от нас е виждал съпричастността към задълженията им...И това се отнася за всички и всичко в България...Така че НИЩО, абсолютно нищо особено или странно няма в "бомбата" относно държавните финанси откъм съдебната система, например, или ефективната "бомба", която същата система извършва към обществото ни...

В този ред на мисли и ако по някакъв начин човек успее да пробие затъмнението в съзнанието си, което живота тук ни вменява, и стигнем до нещо що-годе просто и практично, бихме си рекли: възможно ли е по някакъв начин да се опитаме да възпитаваме, поне децата си, да са малко по-рационални и добросъвестни.

Бихме си и рекли, след като имаме и все пак някакви възмутени интелигенти, които са малко или повече някакво гражданство, не може ли да подскажем на тези интелигенти, заедно с вечното им възмущение, оплакване и констатиране на резултатите от функционирането на обществото ни днес, да се организират или заемат с една малка и относително практична задача - проповядване на добросъвестност, ефективност и качество на "обществената" работа, пък дори и като пример. Много малко са, например, спорадичните акции по почистване на някоя вече напълно осрана местност или нещо подобно...

В банковите системи по света е известен е известно понятието - надеждност, или бонитет, на един банков клиент...Аналогично, информатиката днес ни предлага готови решения за това и би трябвало да има и оценка за надеждност - бонитет, за държавните служители и чиновници. Най-малко.

Няма коментари: