сряда, 23 ноември 2011 г.

22 години след началото на прехода: какво още може да се направи?

22 години след началото на прехода: какво още може да се направи? (статия трета)

http://www.svobodata.com/page.php?pid=7282&rid=154
23 Ноември 2011
Едвин Сугарев

Според мен г-н Сугарев отстъпва и разводнява заключенията си от предната статия. Какво важно, изключително важно казва там:

"Става дума за формация от тип, който не можем да открием днес на политическата сцена на България. За формация с гражданска насоченост и структури, които се градят на хоризонтален принцип ( плоски структури )и не допускат каквито и да било възможности за нездрави лидерски амбиции или използване на политиката за корпоративни цели. И за формация, която се формира на базата на свободния диалог и съвместните усилия между съмишленици – и излъчва своето политическо представителство чрез добре обмислени процедури и по принципи, които позволяват пряк контрол над избраните и гарантират тяхното отстраняване при подмяна на целите или просто при несправяне с възложената им мисия.

Съзнавам много ясно трудностите, които стоят пред изграждането на подобен тип формации. Съзнавам и колко лесно всички техни плюсове могат да се изродят – и да се превърнат в минуси. Същото важи обаче и за всички структури в политическия живот – а на традиционните такива сме им сърбали попарата през последните 22 години. И големият проблем според мен не е, че такава структура няма как да бъде изградена. Напротив – има как – по-скоро няма кой да я изгради."

Всъщност в новата статия авторът изобщо не развива гореподхвърлената изключително важна и ОСНОВНА идея...Напротив той започва да коментира ( за кой ли път и от кой ли не ) лявото и дясното, както и целите и програмата на дясното, а в същото време казва, че лявото е именно това, което отгоре дава тон.

Или, за да не се разпростирам: създаването на истински демократични и плоски структури, с участието на гражданите с идеите им предполага създаването на програмата и начините на прилагането й, а не идеите и принципите "спуснати" от някой, колкото и да е умен, силен, даровит или велик.

И в този ред на мисли, ако мога изобщо да съветвам, не е лошо да не се търси откриването на нови пътища...И на Запад има информация, а и тук представихме линкове на реалното е да се взаимства.

Така или инак впечатлението ми от настоящата статия е че авторът се е отдалечил от практическото, което и без това беше изключително рехаво и фактически вървим към заключението че нищо няма да стане и ще трябва да се разчита на възможностите на реалността.


Цитирам от статията:

"Свобода, независимост, достойнство и справедрливост"

И правя опит за прости, рационални и практически стъпки:

- на основата на горните принципи, както и редица подзадачи, като се започне от реформи в образованието , здравеопазването, съдебната система и се свърши до МВР и армията, както и обучение и "внедряване" на правила за живот във ФУНКЦИОНИРАЩО общество по места, на широка база ( така наречените хоризонтални структури ) се създават групи.

- тези групи се ръководят при обсъждането и даването на идеи и предложения, както на местно ниво ( включва и строго практически мерки ), така и на национално от избрани модератори

- на базата на демократичния принцип тези групи си определят ръководствата, така и излъчват предложения за областни и национални ръководства

Цялата система се администрира от информационна система, достъпна и в интернет, която информира за и поддържа демократичния процес и правилата, следи за движението на идеите и на свършената работа. Тази система дава възможност и за провеждане на ефективни и сигурни демократични гласувания. Самата система съдържа в себе си и правила за контрола й.

Тъй като съм във връзка с хора занимаващи се с информатика и съм обсъждал с тях възможностите за изграждането и поддържането й, съм убеден че може да се изгради и да заработи лесно. Или с две думи - не е проблем.

Няма коментари: