вторник, 5 януари 2016 г.

Българска, но добра работа


 НАГЛОСТ! ББР гуши Пеевски, газейки собствения си устав


„Благоевград БТ“ АД след поредица врътки си купи Полиграфическия комбинат



На 30 юни 2015 г. Полиграфическия комбинат в София е продеден на „Благоевград БТ“ АД, видно от имотния регистър. До преди тази дата „Благоевград БТ“ беше наемател на сградата в продължение на близо 10 месеца. По този начин се потвърждава влиянието и финансирането на медиите на Венелина Гочева от Делян Пеевски.

Доста се изписа за сделката за Полиграфическия комбинат, която направи Гочева.  На кракто схемата е следната: на 1 септември 2014 г. предишните собственици на комбината – „Весникарска група България“ ООД и „Медийна група България холдинг“ ООД  продават на цена от 15 000 000 евро на „Карано пропъртис – България“ ЕООД имотът на централен булевард в София „Цариградско шосе“. Купувачът заплаща цената по следния начин – 8 млн. евро чрез кредит от „Търговска банка Д“ /бивша Демир банк/ и собствени средства 7 млн. евро. Като обезпечение по получения кредит „Карано пропъртис - България“ ЕООД учредява ипотека върху закупения имот в полза на банката. Интересен е общоизвестният факт, че Търговска банка Д е свързана с ДПС.

Интересен е и въпросът за произходът на личните средства на „Карано пропъртис - България“ ЕООД. Дружеството е регистрирано на 21 май 2014 г. с първоначален капитал от 1000 лева. Едноличният му собственик е лихтенщайнското дружество „Карано Естаблишмент“ (Carano Establishment)  с директори – Андреас Игнац Шурти и Урц Даниел Ханзелман и с капитал – 30 000 швейцарски франка. Отново не става ясен произходът на личните средства за заплащането на част от цената на апетитния имот.

Десет дни след покупката, новият собственик отдава имота под  наем на „Благоевград БТ“ АД и после му го продава.

Няма коментари: