петък, 8 януари 2016 г.

Относно случилото се в Кьолн, на площада пред гарата пред Катедрала в Новогодишната нощ



Радан Кънев, Фейсбук, 8.1.2016
Насилието в Кьолн трябва да е ново начало, знак за осъзнаване и промяна, а не край на европейската либерална демокрация. 
Защото смисълът на либералната демокрация е безкомпромисната защита на личността, нейното достойнство, физическа и духовна неприкосновеност. Това е основата на политическата Свобода (Liberty - оттам, либерали...).
А за свободата се бориш, не пишеш жални памфлети. За защита на сигурността, достойнството и честта се воюва. Даже преди всичко за това... 
И далеч преди правата на жените (благородна кауза) и отвъд споровете около феминизма, се воюва за сигурността и честта на нашите майки, жени и дъщери. Така е било и така - надявам се - ще бъде. Без уговорки.
И както в либерална България от XIX век, "който роб (каквито и да са културните особености на родината му) стъпи на Българска земя, свободен става", така се налага и който насилник стъпи в Европа (каквито и да са културните особености...), да става затворник.
Ако днешна Европа държи да е либерална демокрация, тя трябва да осигури нужните финансови и човешки ресурси и да прояви твърдост, да защити гражданите си. Преди всичко - слабите. Жените и децата. И да наказва особено тежко всяко посегателство срещу Свободата и достойнството на личността.
Прочее, не е чудно, че именно либералите в Северна Европа - Холандия, Швеция, Финландия - първи втвърдиха тона. Просто осъзнават отговорността и тежестта да пазиш свободата.


 На първо място трябва да се воюва за признаване на правата и достойнството на жените в мюсюлманският свят. Обрекъл себе си, като не използва интелекта на половината си население - жената...И обратно там където тези права са призната, и колкото по-цивилизовано - толкова по-развито общество...В този ред на мисли не е лошо да си припомним, че за богомилите - най-важно е душата - и тя е еднаква и при мъжа и жената - те отхвърлят притчата за жената създадена от реброто на Адам. И оттам да видим изостаналостта на православието в сравнение с реформираното християнство на Запад.
Впрочем, приемайки всички тези и бежанци и "бежанци" германците, заедно с всичко за и против си поставят и задачата да подготвят реформирането им. С доказване че законността, хуманизма и демокрацията е нещо много, много по-добро от диващината...И не малко от тези същите, да се надяваме не като във Франция, ще бъдат в основата на реформирането по страните си. Както стана с Турция. ( Независимо от моментната "конюнктура" с Ердоган. )

Няма коментари: