четвъртък, 3 юни 2010 г.

Стратегията на ГЕРБ

Препоръчвам тази статия:

http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/06/01/910144_krizata_ot_koiato_ne_sme_izlizali/

Повод е за последователен коментар.

Както обещах, първо "анализа":

Цитат:
Неблагоприятни бяха - и продължават да са - условията, в които ГЕРБ дойде на власт, но тъкмо тези условия, а не капризните българи или политическите опоненти на Бойко Борисов предявяват високи изисквания към начина на управление на държавата.

А България продължава да се управлява зле.


В печатното издание е подчертано, че продължава да се управлява зле. Изобщо, както тези дни додадах, изискванията са винаги високи...Не се вижда нищо положително, а ще видим дали се дава рецепта.


Да си поставиш точните проблеми за разрешаване, да формираш дневния си ред като управляващ субект – с това започва всеки разумен мениджмънт. Но за да не сгрешиш още в началото, е необходим хладнокръвен и обективен анализ на изходната ситуация – да се знае кое е добре, кое зле, защо едно нещо е добре или зле, кои са факторите, от които зависи това, което е добре да си остане добре, а онова, което е зле, да се трансформира в нещо по-добро. Ето това правителството на Бойко Борисов не направи, когато дойде на власт.


Тук авторът Светослав Ставрев, който е професор по публичен и бизнес мениджмънт - не се казва в кой университет, иска да каже, че екипът на Бойко Борисов не е направил обективен анализ като е дошъл на власт.

Казвал съм и продължавам да твърдя, че

кризата в България е бивалентна

от една страна, това е ендемична, нашенска си криза, в която бяхме и преди да дойде кризата отвън и в която ще си останем най-вероятно и след като тя се отиде, а, от друга страна, налице е несъмнено и глобална криза, която нямаше как да ни отмине.

Тъкмо комбинацията от едногенни и екзогении кризисни явления прави от българската криза нещо оригинално, неповторимо, за изхода от което са наложителни също така нестандартни управленски решения. Не че трябва да се открива всеки път топлата вода, но комбинацията от антикризисни действия, необходими за България, не могат да се препишат от политиките на САЩ, на ЕС, на балтийските държави, на Гърция, на Испания, на Португалия или на Русия. И този анализ и синтез българското правителство не направи.


А тук се признава, че вътрешната ни криза е като че от векове, или както я познаваме от около 6-7 десетилетия...Или Бойко Борисов и ГЕРБ са дошли защото хората се надяват, че най-сетне ще започне да се слага спирачка на вътрешната криза, но за жалост идването му съвпада със световна криза.

И тъй като сме прекалено малки и незначителни от световна гледна точка, нека оставим глобалната криза на глобалните елити и лидери и да се концентрираме върху онова, което зависи от нас като общество и държава.


Това е вярно. Следва изброяване на атрибутите на вътрешната ни криза:

- Непрозрачни, несвободни, сиво-черно обагрени, силно неравновесни и слабо конкурентни пазари – стокови, парични, капиталови, трудови, политически... в които трудно и с разрешение се влиза и от които всъщност практически не се излиза.


Всъщност с това се казва, че икономическата среда в България е все още посткомунистическа. Ще рече това е икономическата среда след 20 години преход. И ГЕРБ трябва да я промени.

- Огромната част от сделките с държавата – най-могъщият икономически субект в страната, преразпределящ над 40% от БВП, стават квазипазарно, направо извън пазара, с предварително подбрани на корупционна основа "партньори". Така посредством манипулирани приватизации, държавни поръчки, публично-частни партньорства и други подобни буквално се

засмукват всяка година не по-малко от 15-20% от БВП

от едно старателно прикривано, но често добре познато по места малцинство от т.нар. нови елити, което се възпроизвежда безотказно при всяка власт и с помощта на всяка власт.


Абсолютно вярно. В същото време отвсякъде, президент, БСП експерти от Лондон / проф. Д.Иванов / и така натътк реват, че бизнесът / разбирай фирмите прикачини към властта / трябва да бъдат задоволени.

- Най-големите контрабандни канали (горива, метали, цигари, алкохол, "китайско карго"и т.н.) и най-обемните данъчни и не само данъчни престъпления стават само със съдействието на съответните държавни служби и така е вече повече от две десетилетия.


Дали пък новото правителство не се опитва да противодейства?

- Няма нито един сектор или производство, които да служат като локомотив за изтеглянето на останалите, благодарение на своите потенциал, пазарни позиции и конкурентоспособност, затова пък имаме стихийни, погрешно насочени и най-често спекулативни чужди инвестиции, обиращи ситуативни луфтове и неравновесия, с краткосрочен хоризонт на инвеститорските нагласи.


Вярно е. След като 70 години не е намерен такъв сектор Бойко Борисов трябва да го намери и развие.

- Ние имаме най-извратената, икономически неграмотна, социално безперспективна и геноцидна към старите хора пенсионна система, която никой управлявал страната през последните 20 години не пипа, за да не си оцапа ръцете.


Вярно е. Министър Нейков направи началото на промените на тази пенсионна система, но двете следващи правителства я оставиха такава каквато си беше. Сега ББ трябва в момент на криза ( както разбрахме вътрешна от около 70 години, а и външна ) да я оправи.

- У нас действа образователна система, произвеждаща разхайтени неграмотници, повърхностни средняци за масова вътрешна употреба и амбициозни, най-често самоподготвили се, таланти за безплатен експорт към страни от всички континенти.

Дали ГЕРБ се опитва да промени образователната система ще разберем по това надига ли се вой от определени места.


Нататък авторът се спира на относително повърхностни недостатъци на управлението на ГЕРБ и завършва със заключението, че въпреки всичко няма алтернатива...Което е вярно. Страната ще отиде съвсем на кино ако още веднъж, например политическо произведение на Първанов, което не може да не успее без ДПС, дойде на власт.

....

Всъщност малко по-панорамно погледнато българската вътрешна криза е криза на обществото, ще рече криза на обществените и икономическите взаимоотношения и ред, от големите правни справедливости до най-елементарните взаимодействия.. Оттам ниска обществена производителност, което включва демография, бедност, здравеопазване, образование, всичко.

Въпреки че в статията не е казано, все пак какво се опитва да направи правителството на Бойко Борисов и правилно и достатъчно ли е това.

- борбата към някакъв ред е видна. дали ще успее, зависи както от страна на правителството, так и от страна на противниците му, които са заели доста стратегически правни и организационни позиции, но и от избирателите.

- има опити за реорганизации в
земеделие
здравеопазване
строителство
армия
правна система
образование
екология

Дали е правилно? Правилно е ако е свързано с общото подреждане на държавата, което е най-важното, тъй като най-важния ефект е захващане отнякъде или поне където може на въвеждане на някакъв ред. Което е и най-стратегическата задача - повишаване на обществената ефективност. Което е пък лечение за всичко изброено дотук. Не би могло да искаме от днес за утре да имаме обществена организираност като в Германия, Англия или Южна Корея, но за да за се започне поне да се мисли в тези посоки днес е нужно поне малко ред. И според моето скромно мнение, предвид ситуацията и възможностите правителството работи правилно.

Достатъчно ли е?
Разбира се не е достатъчно. И тук именно трябва да се критикува. Но не от позицията - ти защо не си магьосник, знаеш ли колко е хубаво по Шанзелизе? А кой може и би могъл да критикува? Е тук именно се оказва, че тези които могат и евентуално биха могли да бъдат чути, като потенциални съмишленици, са твърдо против. Те не се опитват да разберат усилията, ситуацията, конюнктурата...

А за да има шанс да бъдат чути, от една страна е нужно да са обективни и да разберат, че и магьосник няма да може да премахне от раз елементите на досегашната българска същност, трябва да настояват за обективни конкурси и критерии, публичност за стратегии и планове на държавно ниво.

И най-важното - изобщо някаква и най-малката възможност да се направи "сектор или производство, които да служат като локомотив за изтеглянето на останалите, благодарение на своите потенциал, пазарни позиции и конкурентоспособност" може да стане чак когато цялото общество достигне до един минимум на ред. И това е, сигурен съм, което Бойко Борисов и екипа са разбрали при анализа си встъпвайки да управляват. Дали и кои разбират, че това е най-важното е най-правилното, ще покажат резултатите в бъдещето...А дали интелигенцията и коя част от нея днес ще го осъзнаят това и ще помагат, след около 70 години криза, а няма да пречат е също немаловажно.

Няма коментари: