петък, 20 декември 2013 г.

Същността на 2013 според Красен Станчев


Красен Станчев: България подчини решенията в енергетиката и външната си политика на Русия


   Смяната на наложилите се от 1998 г. принципи на управление на държавните финанси: от стремеж към бюджетни дефицити под или в рамките на очаквания ръст на икономиката правителството премина към планиране на дефицити (до 2018 г.) над тези рамки.
Второ и това всъщност е причина за горното, след средата на юни страната преживява подмяна на принципите на управление на обществените дела. Законодателното събрание и конституционните механизми на парламентарната демокрация бяха сведени до функцията на параван за решенията, които се вземат от пет-шест човека. Избирателите не са съгласни с този начин на управление и това кара мнозинството на БСП, ДПС и Атака трескаво да търсят начин да подкупят избирателите като за социалните декори на бюджета облагодетелстват своите приятели. Цената ще е влошаване на фиска през следващата година.

Трето, почти окончателната загуба на енергийна независимост и загубата на самостоятелна, независима от Русия външна политика. И в двете области решенията са в услуга на сегашното ръководство на Руската Федерация. Засега това единственият траен резултат от това управление.

Няма коментари: